ΓΙΟΜ ΑΖΙΚΑΡΟΝ

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ.  πραγματοποιήθηκε στη Συναγωγή Μπεθ Σαλώμ το ετήσιο μνημόσυνο για τους νεκρούς στρατιώτες των πολέμων του Ισραήλ. Όπως μας πληροφόρησαν δυστυχώς ξεπερνούν τους 20.000.

Η Συναγωγή για πρώτη φορά ήταν ασφυκτικά γεμάτη, αλλά και η ατμόσφαιρα πολύ συγκινητική. Προβλήθηκαν σε γιγαντοοθόνη κομμάτια από τους διάφορους πολέμους  και ενδιαμέσως δύο γλυκύτατα κορίτσια τραγούδησαν εβραϊκά τραγούδια με τη συνοδεία κιθάρας από τον κο Σάκη Νεγρίν.

Η όλη οργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία και έγινε από τη νεολαία μας. Συγχαρητήρια παιδιά.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Την Τρίτη 16 Απριλίου και στις 7 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο τιμητική εκδήλωση για τους εβραίους που συμμετείχαν στην εθνική αντίσταση κατά των Γερμανών κατακτητών.

Οι τοίχοι και στους δύο ορόφους ήταν γεμάτοι με φωτογραφίες ,των εβραίων αγωνιστών των οποίων δεν γνωρίζαμε τίποτε για αυτή τους την δράση,  ενώ ήταν τόσο κοντά μας. Π.χ. ο αείμνηστος φίλος μου Λέων Βαρών από την Καβάλα όπου η κόρη του Οντέτ Βαρών-Βασάρ επιμελήθηκε μιας άγνωστης συλλογής ποιημάτων του πατέρα της, αλλά και γνωστοί αντιστασιακοί,  όπως ο αείμνηστος Σαλβατόρ Μπακόλας, ο αείμνηστος Λούι Κοέν (με το αντιστασιακό ψευδώνυμο Κρόνος),  ο εν ζωή οδοντίατρος Μωύς Γιουσουρούμ και άλλοι.

Μίλησαν ο πρόεδρος του Μουσείου κος Μάκης Μάτσας, ο Γερμανός εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας. Επίτιμος καλεσμένος ο πρόεδρος της Δημοκρατκής Αριστεράς κος Φώτης Κουβέλης, ο οποίος σε έναν εμπνευσμένο του λόγο  μίλησε για το μικρόβιο του Αντισημιτισμού, για τον διωγμό των Εβραίων της Ελλάδος και για τον ηρωισμό των εβραίων που συμμετείχαν στην εθνική αντίσταση.

Διακρίναμε  ανάμεσα στον πολύ κόσμο αρκετούς δημοσιογράφους και άλλες προσωπικότητες.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης η υπεύθυνη του Εβραικού Μουσείου κα Μπατίνου.

ΧΙΟΥΡΕΜ ή ΦΙΡΟΥΖΕ…

Το τέλος της πασίγνωστης τηλεοπτικής σειράς (Σουλειμάν ο μεγαλοπρεπής) κρατάει σε αγωνία όλο το πανελλήνιο. Ποια θα επικρατήσει τελικά;

Η Σουλτάνα Χατιντζέ, σκύλιασε όταν  έμαθε ότι σε ένα ταξίδι  αστραπή που έκανε ο Σουλειμάν αυτή τη βδομάδα στην Μέση Ανατολή (στο σημερινό Ισραήλ) αντί να πάρει μαζί του τη Φιρουζέ, κατάφερε η Χιουρέμ με το πίτσι-πίτσι να την πάρει μαζί του στο ταξίδι.

Φοβούμενη η Σουλτάνα Χατιντζέ, ότι σε αυτό το ταξίδι που κάνανε οι δυό τους θα είχε μία τελευταία ευκαιρία η Χιουρέμ και με το μπούρου-μπούρου και με το πες-πες θα έπειθε τον Σουλειμάν, μετά την αποχώρησή του να γίνει αυτή η βασίλισσα του κόσμου.

Έβαλε λοιπόν την Νιγιάρ Κάλφα να πείσει τον Τσελεμπή να αποκεφαλίσει την Χιουρέμ όταν γυρίσουν από το ταξίδι τους.

Η Φιρουζέ από την άλλη, προσπαθούσε να πείσει τους 13 αγάδες οι οποίοι είχαν ψήφο στην συνέλευση για το ποιος θα αντικαθιστούσε τον Σουλειμάν τον μεγαλοπρεπή, πιάνοντάς τους έναν έναν. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να πείσει τον Ρουστέμ Αγά, τον Μουσταφά, τον Αμπάς Αγά, τον Τσελεμπή, τον Μεχμέτ και τον Σουμπούλ.

Από την άλλη η Χιουρέμ είχε με το μέρος της τον Ουλαμά, τον Φιγκανί, τον Μπαλήμπεη, τον Μαλκότσογλου, τον Γκιουλάχ Αγά και τον Εμπουσούντ εφέντη.

Έτσι και οι δύο διεκδικήτριες του θρόνου είχαν με το μέρος τους από 6 αγάδες, αλλά τους έλειπε η αποφασιστική ψήφος που θα έχριζε την βασίλισσα του κόσμου και αυτή η ψήφος ήταν του Σουλειμάν του μεγαλοπρεπή.

Σε ποια λοιπόν θα έδινε την ψήφο του ο Γιουκάρεμ;

Γι’ αυτό τον λόγο η Μαχιντεβράν κάλεσε όλο το χαρέμι προκειμένου να προσευχηθούν και ο Αλλάχ να φωτίσει τον Γιουκάρεμ να δώσει την αποφασιστική του ψήφο στην Φιρουζέ. Έλα όμως που η γριά κότα έχει το ζουμί. (Δηλαδή η Χιουρέμ), η οποία είχε με το μέρος της την Φατμά, την Μιχριμάν, την Κιουζλάχ, και την Αφιφέ, ενώ η Φιρουζέ είχε με το μέρος της την Χατιτζέ, την Μαχιντεβράν, την Νταιέ, και την Εφσούν.

Έτσι το χαρέμι διχάστηκε και οι μισές προσεύχονταν για την Χιουρέμ και οι άλλες μισές για την Φιρουζέ.

Εν τω μεταξύ ο Ιμπραήμ Πασά έχει εξοπλίσει τις παλλακίδες που είναι με τη Φιρουζέ με φυσεκλίκια, χατζάρες, μπαζούκας, και πάτριοτ και στην περίπτωση που ο Γιουκάρεμ Σουλειμάν δώσει την ψήφο του στην Χιουρέμ και την κάνει βασίλισσα του κόσμου να κάνει πραξικόπημα.

Η αγωνία όλων μας έχει φτάσει στο κατακόρυφο και με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τα γεγονότα. Έχουμε χάσει την ηρεμία μας, τον ύπνο μας και περπατάμε στο δρόμο και παραμιλάμε.

Ποια τελικά θα στεφθεί  βασίλισσα του κόσμου; Η Χιουρέμ ή η Φιρουζέ;

Την απάντηση θα την δώσει ο Γιουκάρεμ Σουλειμάν ο μεγαλοπρεπής, το Σάββατο το βράδυ στην Ελεύθερη θεατρική σκηνή της οδού Βησσαρίωνος.