10.7.2013
Σαλίνα Μαϊρ & Νταϊάνα Χαλέγουα

 

 

Πριν από 3 εβδομάδες περίπου, 2 μέλη της ΕΝΕ, η Σαλίνα Μαϊρ και η Νταϊάνα Χαλέγουα, λάβαμε μέρος στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του KEREN HAYESHOD.  Το συνέδριο διήρκεσε 4 μέρες (16-20 Ιουνίου) και το θέμα του είχε τίτλο «ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ: ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΝΤΑΒΙΝΤ ΜΠΕΝ ΓΚΟΥΡΙΟΝ». Λόγω του μνημονικού χαρακτήρα του, το συνέδριο έλαβε χώρα στην έρημο Νέγκεβ, το μέρος που αγάπησε ο Μπεν Γκουριόν και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μαζί με τη γυναίκα του, Πόλα. Στόχος του συνεδρίου αυτού ήταν να δούμε μαζί με άλλους 21 συμμετέχοντες το φιλανθρωπικό έργο του KAREN HAYESHOD.

 


Το  ταξίδι ξεκίνησε με την επίσκεψή μας στο Ashkelon, τη Δευτέρα το πρωί, ένα κέντρο ένταξης και απασχόλησης μεταναστών από την Αιθιοπία. Εκεί ακούσαμε τις ιστορίες 2 γυναικών από την Αιθιοπία, και μιλήσαμε με τον αργηχό της αποστολής «OPERATION SOLOMON».   Το ίδιο απόγευμα επισκεφτήκαμε τους τάφους του Μπεν Γκουριόν και της γυναίκας του, στο Sde Boker. Επόμενος σταθμός μας ήταν το χωριό Ayalim, ένα κοινοτικό κέντρο που χτίστηκε -μαζί με άλλα 21 παρόμοια χωριά- χάρη στην εθελοντική συμβολή μαθητών και φοιτητών. Με την προσπάθεια αυτή μπήκε ένα λιθαράκι στην πραγματοποίηση του οράματος του Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, που πίστευε βαθιά στην ανάπτυξη και την παραγωγική εκμετάλλευση της ερήμου του Negev.

 

 

Τη δεύτερη μέρα όλοι οι συμμετέχοντες επισκεφτήκαμε το σπίτι του Μπεν Γκουριόν στο κιμπούτς Sde Boker, όπου και περάσαμε όλη τη μέρα, συζητώντας πάνω σε καίριες αποφάσεις του πρώην Πρωθυπουργού. Στη συνέχεια το κλίμα άλλαξε με δόσεις γέλιου και θαυμασμού που μας προκάλεσε το show του πασίγνωστου mentalist, Lior Suchard.  Το ίδιο βράδυ παραστήκαμε  σ’ ένα δείπνο στο οποίο η ηγεσία του KEREN HAYESHOD απένειμε το βραβείο του Διεθνούς Τμήματος Γυναικών στην Katy Borger, για την μεγάλη προσφορά της.

 


Η επόμενη μέρα ξεκίνησε μόλις στις 3.30 τα ξημερώματα, με μια μοναδική εμπειρία κατά την οποία είδαμε την έρημο του Negev πάνω από τα σύννεφα, μέσα σε αερόστατο. Νωρίς το μεσημέρι επισκεφτήκαμε στο Netivot ένα σχολείο, το οποίο χάρη στη βοήθεια και σε δωρεές του K.H., προσφέρει βοήθεια σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Η ημέρα συνέχισε με την επίσκεψή μας σε μια στρατιωτική βάση και έκλεισε με τη βράβευση τεσσάρων μεγάλων δωρητών με το βραβείο “Yakir”.

 

 


Την Πέμπτη το πρωί παρακολουθήσαμε μια αναδρομή των προγραμμάτων των περασμένων ετών από τα μέλη της ηγεσίας του K.H. Εκεί είχαμε την ευκαιρία, οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου, να διατυπώσουμε τις δικές μας ερωτήσεις και απορίες σχετικά με την μέχρι τώρα λειτουργία του οργανισμού, αλλά και με τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους τους. Το ταξίδι μας στην έρημο έκλεισε με 2 ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καταρρίχηση (rappelling) και τουρ με τζιπ αυτοκίνητα. Το απόγευμα της Πέμπτης επιστρέψαμε στο Τελ Αβίβ και το ίδιο βράδυ έλαβε χώρα μέσα σε εορταστικό κλίμα η εκλογή του νέου Προέδρου του Συμβουλίου των Δωρητών David Koschitzky, μετά τη λήξη της προεδρίας της Yohanna Arbib-Perugia.

 

 


H Παρασκευή ξεκίνησε με την επίσκεψη της ηγεσίας του K.H. στο ξενοδοχείο που διαμέναμε, όπου και πραγματοποιήθηκε μια επί προσωπικού συζήτηση μαζί τους. Ακολούθησε η γνωριμία μας με τον διάσημο φωτορεπόρτερ David Rubinger, ο οποίος μας μίλησε για τη ζωή και το έργο του μέσα από το φωτογραφικό του φακό.  Το Συνέδριο έληξε με μια συζήτηση και των 23 συμμετεχόντων, με θέμα την τρέχουσα κατάσταση των κοινοτήτων στις οποίες ζούμε και ανήκουμε, και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το έργο του Keren Hayeshod.

 

 


Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η το ετήσιο σεμινάριο KESHER στο οποίο λάβαμε μέρος, ήταν προσφορά της κας Julia Koschitzky, παλιό και γνωστό μέλος του KH του Καναδά, η οποία επαναλαμβάνει την προσφορά αυτή κάθε χρόνο.