Haaretz Πέμπτη 22.1.2015
The Associated Press 

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν από την επίθεση στο σούπερ μάρκετ προϊόντων κασέρ στο Παρίσι.                                                                                                                

Την ερχόμενη Πέμπτη η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της, με θέμα αφιερωμένο στον αντισημιτισμό, ως απάντηση στην παγκοσμίως αυξανόμενη βία εναντίον των Εβραίων, σε μια συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί πριν από την πρόσφατη επίθεση στο σούπερ μάρκετ προϊόντων κασέρ στο Παρίσι. 

Η ανεπίσημη ημερίδα θα περιλαμβάνει, το πρωί, μια παρουσίαση από τον Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Bernard-Henri Levy καθώς και ομιλίες από Καναδούς, Γερμανούς και Γάλλους υπουργούς, όπως επίσης και από την Αμερικανίδα Πρέσβειρα Samantha Power. Το απόγευμα θα γίνει συζήτηση με συμμετοχή νομικών από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και πολλών ειδημόνων σε θέματα  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και ενός Ισραηλινού καθηγητή. 

Ο John Victor Nkolo, εκπρόσωπος Τύπου της Συνέλευσης δήλωσε πως το διεθνές σώμα των 193 μελών έχει επανειλημμένα συζητήσει το [ζήτημα] του αντισημιτισμού σε συνεδριάσεις με θέμα την ανεξιθρησκία, την ξενοφοβία, τη βία, το ρατσισμό και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και πρόσθεσε: “βασιζόμενοι στα διαθέσιμα αρχεία που μπορέσαμε να ελέγξουμε, αυτή είναι πράγματι η πρώτη φορά που ο αντισημιτισμός συνιστά το εξειδικευμένο θέμα μιας ανεπίσημης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ”. 

Τη συνεδρίαση ζήτησαν 37 χώρες με επιστολή τους, την 1η Οκτωβρίου, προς τον πρόεδρο της συνέλευσης Sam Kutesa, κάνοντας έκκληση για μια συνεδρίαση ως απάντηση “στην ανησυχητική έξαρση του αντισημιτισμού παγκοσμίως”. Είπαν πως ήθελαν μια συνεδρίαση επειδή “ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τη Γενική Συνέλευση συνιστά ουσιαστικό στοιχείο στη μάχη ενάντια στην ξαφνική έξαρση της βίας και του μίσους κατά των Εβραίων”.  

Η δολοφονία τεσσάρων Γ'άλλων Εβραίων σε ένα σούπερ μάρκετ προϊόντων κασέρ κατά τη διάρκεια ενός τρομοκρατικού τριημέρου στο Παρίσι, νωρίτερα αυτό το μήνα, ήταν απλά η τελευταία επίθεση που προξένησε  φόβο μεταξύ των Εβραίων της Ευρώπης. Είχαν προηγηθεί οι δολοφονίες σε ένα Εβραϊκό Μουσείο στο Βέλγιο και σε ένα Εβραϊκό σχολείο στη νοτιοδυτική Γαλλία. 

Η επιστολή που ζητούσε τη συνεδρίαση, έκανε αναφορά στην δήλωση της 3ης Αυγούστου 2014 του Γενικού Γραμματέα Ban Ki-moon, ο οποίος εξέφραζε την ανησυχία του για την απότομη αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων” 

“Σε διαδηλώσεις, τα πλήθη τραγουδούσαν “Οι Εβραίοι στους θαλάμους αερίων” και “Θάνατος στους Εβραίους” έγραφε. “Εμπρηστικές βόμβες ρίχτηκαν σε συναγωγές και προκλήθηκαν ζημιές σε επιχειρήσεις Εβραίων ιδιοκτητών”.

 

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.638421