Cohen.gr Δευτέρα 14.8.2015
Δημήτρης Τζώρας* 

Όσοι παρακολουθούν συστηματικά τον Τύπο, θα έχουν διαβάσει αναλύσεις για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις ενός Αμερικανικού στρατιωτικού χτυπήματος στη Βόρεια Κορέα. Οι εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς Νοτιοκορεάτες, στην περιοχή της Σεούλ, κατά τις πρώτες ώρες ή μέρες του πολέμου, που θα προέλθουν από το ανταποδοτικό πυρ του Βορειοκορεατικού πυροβολικού.

Είναι επίσης, γνωστό, ότι το Βορειοκορεατικό καθεστώς διαθέτει πυρηνικά όπλα και βαλιστικούς πυραύλους για να μεταφερθούν αυτά τα όπλα στις Αμερικανικές ακτές.

Πολλοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αναλυτές, αλλά και κορυφαίοι διπλωμάτες, εστιάζουν την προσοχή τους, στη σχέση μεταξύ κόστους –οφέλους για τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και τους συμμάχους τους στον Ειρηνικό ωκεανό, από μία στρατιωτική επέμβαση.

Όλες οι εκτιμήσεις, πάνω – κάτω, ανεξαρτήτως ιδεολογικής και κομματικής προέλευσης, καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα.

Το ένα είναι, ότι η άσκηση στρατιωτικής βίας από τις ΗΠΑ, θα είναι κατακλυσμιαία σε μέγεθος τα πρώτα 24ωρα. Εάν προχωρήσουν οι σύμμαχοι και φίλοι μας, Αμερικανοί, σε χτύπημα, τότε αυτό θα είναι ίσως το μεγαλύτερο σε όγκο και ισχύ πυρός, που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες εναντίον ενός κράτους. Η στρατιωτική τακτική του «Σοκ και Δέους» που εφαρμόστηκε στον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, θα μοιάζει με «ψιλόβροχο» καυτού μετάλλου σε σύγκριση με αυτό που θα δεχθούν εξ ουρανού, οι Βορεοκορεάτες.

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι, ότι το χτύπημα, δεν θα είναι μόνο τιμωρητικό προς το καθεστώς, αλλά θα στοχεύει στον αφανισμό του, με σκοπό την σε σύντομο, σχετικά, διάστημα επανένωσης της Κορέας σε ενιαία πολιτική οντότητα.

Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας, που θεωρώ, ότι έχει το δικό της ενδιαφέρον, ως πνευματική άσκηση, εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης. Ένα war game για... λουόμενους.

Ας υποθέσουμε, ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν είναι τελείως τρελός, αλλά ένας ημίτρελος ρολίστας των Κινέζων, όπως όλα μας δείχνουν.

Ας υποθέσουμε, ότι μέσα στο καθεστώς, υπάρχει και ο ανάλογος Κορεάτης, Ταρέκ Αζίζ...

Ας υποθέσουμε ξανά, ότι ο Κιμ, τραβάει το σχοινί μετά από τις πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τότε, είναι βέβαιο, οτι οι εχθροπραξίες θα είναι το επόμενο σημαντικό γεγονός, που θα κληθούν να καλύψουν τα παγκόσμια δίκτυα ειδήσεων.

Ας φανταστούμε, ότι με κάποιο μαγικό τρόπο, όλα πηγαίνουν κατ’ευχήν των επιτελών του Αμερικανικού Πενταγώνου και ο Βορειοκορεατικός στρατός, δέχεται τέτοια πλήγματα, που αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει και βρίσκεται προ της καταρρεύσεώς του, ενώ η Νοτιοκορεατική Πρωτεύουσα, Σεούλ, γλιτώνει με μικρά και διαχειρίσιμα πλήγματα.

Τότε, θα υπάρχουν τρεις εφικτές επιλογές, για το υπό διάλυση καθεστώς. Η μία είναι, να συνάψει ανακωχή και να δεχθεί τους όρους των Αμερικανών. Η άλλη επιλογή, είναι να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους, προκαλώντας φυσικά τον αφανισμό της Βόρεια Κορέας από το γεωφυσικό χάρτη. Η τρίτη επιλογή, είναι να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα μέσα στην ατμόσφαιρα ή πάνω από αυτήν, ως την πιο αναίμακτη, αλλά και την πιο ισχυρή στρατιωτικά ανταπόδοση στα Αμερικανικά χτυπήματα.

Tο τελευταίο σενάριο δύναται να φέρει τη γέννεση ενός νέου παγκόσμιου πολιτικού Big Bang.

Το σενάριο ενός πυρηνικού χτυπήματος στην ατμόσφαιρα των ΗΠΑ, δεν είναι κάτι νέο. Ο Aμερικανός Βουλευτής, Newt Gingrich, ένα εξέχον πρόσωπο του Αμερικανικού πολιτικού συστήματος και οπαδός του Προέδρου Τραμπ, σε άρθρο του το Σεπτέμβριο του 2011, είχε κάνει λόγο για το ενδεχόμενο αυτό.

Μάλιστα, τόνιζε, εκφράζοντας την αγωνία του , ότι ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός από μία τέτοια έκρηξη, θα κατέστρεφε τις ηλεκτρονικές συσκευές, σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το Αμερικανικό Think Tank «North 38», σε ανάλυσή του έχει κάνει λόγο για την πυροδότηση ενός Βορειοκορεατικού πυρηνικού όπλου πάνω από την Ιαπωνική ατμόσφαιρα, στην περίπτωση εχθροπραξιών. Μάλιστα, έχει προβλέψει, ότι ένα όπλο της τάξεως των 20 Κιλοτόνων, μπορεί να καταστρέψει, διά του ηλεκτρομαγνητικού παλμού, κυκλώματα εντός 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η Συνθήκη απαγόρευσης χρήσης πυρηνικών στο διάστημα, που έχει υπογραφεί από τις πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη, είναι η δικλείδα ασφαλείας για το παγκόσμιο σύστημα, αλλά η Β. Κορέα δεν έχει υπογράψει καμία τέτοια συνθήκη.

Η χρήση πυρηνικών στο διάστημα δεν είναι κάτι νέο. Αμερικανοί και Ρώσοι, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, έκαναν εκτεταμένες δοκιμές πυρηνικών όπλων, εξωατμοσφαιρικά και ενδοατμοσφαιρικά.

Στη Ρωσία μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, η δοκιμή παρήγαγε τέτοιας ισχύος Η.Μ.Π., που κατέστρεψε τα τηλεφωνικά καλώδια σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Οι Αμερικανοί με το πρόγραμα Starfish, πυροδότησαν στο διάστημα βόμβα, ισχύος 1,2 μεγατόνων!

Ο Ελληνικής καταγωγής φυσικός, Ντένης Παπαδόπουλος, του Πανεπιστημίου του Μαίριλαντ, δημοσίευσε μελέτη προς τον Αμερικανικό στρατό, με την οποία ισχυριζόταν, ότι η έκρηξη από ένα πυρηνικό όπλο, ισχύος 10 κιλοτόνων στο διάστημα, είναι ικανή να καταστρέψει το 90% των δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά κατά τη χρονική περίοδο ενός μηνός. Η ισχυρή έκλυση ακτίνων Χ και Γ από την πυρηνική έκρηξη, καταστρέφει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και τους ηλιακούς συλλέκτες των δορυφόρων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει πυρηνικά, ισχύος 20 κιλοτόνων και άνω. Άρα, η ζημιά που θα προκαλέσει στο παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα, είναι τεράστια, εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα τέτοιου είδους αντίμετρο.

Τι θα συμβει σε ένα τέτοιο σενάριο; Η παγκόσμια οικονομία θα καταρρεύσει!!! Εάν το χτύπημα λάβει χώρα στον εναέριο χώρο πάνω από το Τόκυο, τότε το οικονομικό και διοικητικό κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, θα παραλήσει!!!

Εάν ταυτόχρονα χτυπηθούν δορυφόροι και Τόκυο, τότε η οικονομική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη στην παγκόσμια οικονομία!!!

Οι χρηματιστηριακές και διατραπεζικές συναλλαγές θα παγώσουν για άγνωστο διάστημα. Το εμπόριο θα σταματήσει και ο πανικός θα εξαπλωθεί σε όλα τα οικονομικά υπερδικτυωμένα πολιτικά καθεστώτα του πλανήτη.

Η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να επαναρρυθμιστεί από την αρχή και οι χώρες, όπως η Κίνα, που διαθέτουν τεράστια αποθέματα χρυσού, θα έχουν το πλεονέκτημα την επόμενη μέρα. Το πρόβλημα, που ονομάζεται «Παγκόσμιο Δημόσιο Χρέος», θα ετίθεντο κάτω από ένα άλλο οπτικό πρίσμα.

Μία τέτοια καταστροφή, θα έφερνε και την FED, όπως και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, υπό από τον άμεσο έλεγχο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και του Οβάλ γραφείου.

Οι προϋποθέσεις για ένα νέο Μπρέντον Γουντς, για μία επανεκκίνηση του πλανητικού συστήματος, από οικονομική και πολιτική άποψη, θα ήταν στρωμένες στο πιάτο!!!

Όλα αυτά βέβαια, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβούν. Όχι, όμως, και αδύνατο.

Πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά και το χάος να μην είναι διαχειρίσιμο από κανέναν. Θα μπορούσε, όμως, και ένα τέτοιο χάος, να αποτελέσει την αρχή για κάτι νέο.

Η αλήθεια είναι, ότι η ανθρωπότητα δεν έχει εμπλακεί ακόμη σε έναν Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο, διότι αυτός δεν θα φέρει κέρδη, ικανά να καλύψουν το κόστος του πολέμου.

Όλοι τον θέλουν, αλλά κανένας δεν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη ροή χρήματος για την επόμενη μέρα, ώστε να τον πραγματώσει.

Ανεξαρτήτως το πως σκέφτονται τον κόσμο του αύριο οι μεγάλοι παίκτες, ένα είναι σίγουρο. Όπως λέει ο αγαπητός σε όλους μας, Στήβεν Χώκινγκ, εάν υπάρχουν εξωγήινοι εκεί έξω, θα είναι εχθρικοί απέναντί μας. Αναμφίβολα, μας έχουν εντοπίσει λόγο των πυρηνικών εκρήξεων στο διάστημα και της ξαφνικής εκλύσεως ακτίνων Γ, από την δεκαετία του ’60. Το συμπέρασμα, φυσικά είναι δικό μου. Αλλά έχει λογική.

Σίγουρα οι εξωγήινοι, θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά, τα ηλίθια όντα, που σε αυτό το αστρικό σύστημα, κάνουν χρήση πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρά  

* Ο Δημήτρης Τζώρας είναι Πολιτικός Αναλυτής