Cοhen.gr Τρίτη 2.10.2018
Του Τεύκρου Σακελλαρόπουλου (Teucris)

Θα έχετε προφανώς παρατηρήσει πως στυγνοί δικτάτορες – εγκληματίες συνηθίζουν να προβάλλουν φωτογραφίες ή κινηματογραφικά στιγμιότυπα με παιδάκια. Σχεδόν πάντοτε θα προσέξετε πως είτε έχουν καθίσει γονατιστοί δίπλα τους είτε σκύβουν με μία μορφή ταπεινοφροσύνης προς το μέρος τους είτε δέχονται λουλούδια και τα αγκαλιάζουν, τα χαϊδεύουν και τα φιλούν στοργικά στο μέτωπο.

Φωτογραφίες και στιγμιότυπα όπως αυτά, τα οποία περιγράφω συνοπτικά παραπάνω είμαι σίγουρος πως έχετε δει. Ο Χίτλερ, ο Στάλιν, ο Τσαουσέσκου για να αναφέρω κορυφαία ονόματα του είδους αυτού των υπανθρώπων παρουσιάζονται συχνά με αυτόν τον τρόπο.

Γιατί;

Είμαι σχεδόν βέβαιος πως η ενστικτώδης απόκρισή σας στο προηγούμενο γιατί είναι: “μα για λόγους προπαγάνδας”! Δείχνουν ή μάλλον θέλουν να δείξουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο στους “υπηκόους” τους. Οι φωτογραφίες τονίζουν ακριβώς αυτό το πρόσωπο.

Η απάντηση όμως είναι ελλιπής ή/και παραπλανητική. Εμπεριέχει εγγενώς ένα σοβαρότατο σφάλμα λογικής. 
Οι φωτογραφίες υπονοούν πως ο “ηγέτης μας” είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος όπως όλοι μας. Με συναισθήματα, με βάθος ψυχής με καλοσύνη. Αλλά επειδή είναι ο ηγέτης μας και πρέπει να αναμορφώσει την κοινωνία μας ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να διαπράξει εγκλήματα και γενοκτονίες και ως εκ τούτου δεν είναι υπεύθυνος. Και τι περισσότερο ισχυρό μπορεί να τονίσει και να ενδυναμώσει το προηγούμενο επιχείρημα πέραν της σχέσης του με τα παιδιά;

Και ένα βήμα παραπέρα.

Δεν αποτελεί τουλάχιστον γελοιότητα για όσους έχουν εκτοπισμένους ή εξαφανισμένους ή υφίστανται εξορίες και βασανιστήρια η προηγούμενη εικόνα του δικτάτορα με τα παιδιά; Προφανώς ναι! Δεν απευθύνεται σε αυτούς.

Δεν αποτελεί επίσης άλλη γελοιότητα για όσους γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται όπως τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη; Προφανώς και ναι! Ούτε και σε αυτούς απευθύνεται.

Δεν αποτελεί –το γράφω άλλη μία φορά- γελοιότητα για εκείνους, οι οποίοι δεν σκέπτονται αλλά εκστασιάζονται από ιδέες μεγαλείου ή ανοησίας ή ολοκληρωτισμού και οι οποίοι χαρακτηρίζονται με την γενική έκφραση “οπαδοί”; Μεγαλοπρεπές ναι! Εδώ δεν χρειάζεται καν να απευθυνθεί, διότι τα καμένα μυαλά δεν θα αντιδρούσαν ό,τι και να έβλεπαν. Πιστεύουν τυφλά στον ηγέτη τους!

Τότε σε ποιους απευθύνονται αυτές οι φωτογραφίες; 
Και εδώ κρύβεται το εγγενές σφάλμα, το οποίο προανέφερα. Απευθύνονται στους σκεπτόμενους και λογικούς ανθρώπους, οι οποίοι όμως μέσω της φωτογραφίας έρχονται σε σύγκρουση με τις αντιλήψεις τους και τα ιδανικά τους.

Και οι οποίοι βλέποντας τον (δήθεν) προσηνή δικτάτορα με ένα κοριτσάκι αναρωτιούνται μήπως σφάλλουν. Η σκέψη τους και οι εμπειρίες τους συγκρούονται με τα μάτια και την ακοή τους και κυρίως με την λογική τους.

Διότι αγαπητοί μου φίλες και φίλοι η προπαγάνδα στοχεύει ακριβώς σε αυτούς! Και αυτό είναι το πλέον ύπουλο και άριστα προστατευμένο μυστικό της.

 Teucris_SAKS
www.teucris.net

 

 

Κατηγορία: Κοινωνικά-Πολιτικά