Ζαν Κοέν
5.8.2013

 

Είμαι βέβαιος πως το άρθρο μου αυτό θα ξεσηκώσει πολύ θυμό και μουρμούρα από τους φίλους μου και ειδικά από τους ομόθρησκους μου. Αλλά πιστεύω ότι με ιστορία 40 ετών στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και συνηγορίας υπέρ του Ισραήλ, έχω το δικαίωμα να εκφέρω μία γνώμη έστω και αν φανεί αιρετική.

 

Το 1963, νεαρός ων, είδα την ταινία Κλεοπάτρα με την Elizabeth Taylor, τον Richard Burton και τον Rex Harrison ως Ιούλιος Καίσαρ. Από όλη την ταινία θυμάμαι μόνο μια σκηνή η οποία όχι μόνο μου εντυπώθηκε για καλά αλλά αποτέλεσε και έναν από του κανόνες που ακολούθησα αργότερα στη ζωή μου.

 

Στη σκηνή αυτή ο Rex Harisson, ως Ιούλιος Καίσαρ, μαθαίνει στον γιο του την τέχνη του διοικείν. Έχουν φέρει μπροστά στους δύο (πατέρα και γιο) ένα αξιωματικό που ήταν σύμμαχος και φίλος του Καίσαρα αλλά τον πρόδωσε. Ρωτάει ο Καίσαρας το γιό του

-Τι να τον κάνω που με πρόδωσε;

Και ο γιός περνάει το δάχτυλο του από τον λαιμό δείχνοντας να το σκοτώσει. Αμέσως μετά ο Καίσαρ του λέει μπράβο και του εξηγεί ότι αν ήταν εχθρός που ζητάει συγγνώμη τον περιβάλεις με τιμές.

 

Όπως είπα στη αρχή αυτή η συμβουλή ήταν μία που χρησιμοποίησα στη ζωή μου και δεν μετάνιωσα. Ειδικά στα περί αντισημιτισμού.

 

Στην Ελλάδα εμείς οι Εβραίοι ήμαστε πολύ ευαίσθητοι στα θέματα αυτά, και δικαίως αν λάβουμε υπόψη μας το ποσοστό των ομοθρήσκων μας που χάθηκε στη κατοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βλέπουμε παντού αντισημίτες.

 

Αφορμή για το άρθρο αυτό μου έδωσε η δήλωση του νέου προέδρου του ΚΙΣΕ, Μπένυ Αλμπάλα στην Ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post*  αναφερόμενος στον βουλευτή και σημερινό υπουργό υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και τη θύελλα που ξεσήκωσε στη εβραϊκή κοινότητα.

 

Είπε ο Αλμπάλα στην εφημερίδα: «Ο Γεωργιάδης έχει αλλάξει εκατό τα εκατό, και είναι  από τους πιο ορκισμένους πολέμιους της Χρυσής Αυγής, παρόλο που έχει κατά καιρούς στο παρελθόν κάνει αντι-εβραϊκές δηλώσεις.»

 

Εγώ θα δεχτώ a priori ότι στο παρελθόν είχε κάνει δηλώσεις που δεν άρεσαν σε εμάς, όπως π.χ. στο θέμα του λίβελου βιβλίου του Πλέυρη «Εβραίοι όλη η αλήθεια» όταν είπε στην τηλεοπτική του εκπομπή ότι «το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου.

 

Από την άλλη όμως ας μη ξεχνάμε ότι στις 25 Ιουλίου φέτος είπε στο πρωiνό του MEGA μεταξύ άλλων πολλών υπέρ των Εβραίων και εναντίον της Χρυσής Αυγής «μακριά από εμένα οποιαδήποτε σκέψη αντισημιτισμού. Δεν ήμουν ποτέ αντισημίτης»

 

Τι κάνουμε τώρα τον βγάζουμε στο σταυρό; Να πούμε πως ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω; Επιπλέον γιατί στη Αμερική όταν επώνυμοι είτε πολιτικοί είτε ηθοποιοί είτε δημοσιογράφοι κάνουν αντισημιτικές δηλώσεις και μετά ζητούν συγγνώμη γιατί η AJC ή η ADL κλπ τη δέχονται;

 

Και μια και μιλάμε γι’ αυτό το θέμα γιατί ντε και καλά ο Θάνος Πλεύρης ο γιος του αντισημίτη (κατομολογία του) Πλεύρη πρέπει να χαρακτηριστεί αντισημίτης, όταν εγώ με τα αυτιά μου και τα μάτια μου τον είδα 2 φορές να λέει στην τηλεόραση πριν από 3 χρόνια αν δεν κάνω λάθος,  ότι «στο θέμα των εβραίων δεν συμφωνώ με τον πατέρα μου»;

 

Επειδή, όπως μου λένε πολύ ομόθρησκοι μου, υπερασπίστηκε τον πατέρα του στη δίκη!!!! Αν είναι δυνατόν.

 

Πρώτον είναι δικηγόρος και ως εκ τούτου είναι η δουλειά του και δεύτερο και κυριότερο η πέμπτη εντολή στις 10 που πιστεύουμε οι εβραίοι λέει:  (Έξοδος 20:12) «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, για να γίνεις μακροχρόνιος επάνω στη γη, που σου δίνει ο Κύριος ο Θεός σου.»

 

Για να μη μιλήσω για τον Βορίδη που ακόμα δεν έχουμε βρει δήλωση εναντίον των εβραίων. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι όταν ρωτήθηκε αν το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» είναι γνήσιο είπε «δεν ξέρω.»

 

Για να μη παρεξηγηθώ και νομίσετε ότι τώρα στα γεράματα χάζεψα θέλω να είμαι απόλυτα σαφείς. Δεν δίνω σε κανέναν αντισημίτη συγχωροχάρτι, αλλά από την άλλη όχι μόνο δεν βιάζομαι να χαρακτηρίσω αναφανδόν αντισημίτη οποιονδήποτε λέει κάτι που δεν μου αρέσει, ως Εβραίος, αλλά θα δεχτώ με χαρά οποιονδήποτε πρώην αντισημίτη που κατάλαβε το λάθος του.

 

Ειδικά αυτήν την εποχή με τη Χρυσή Αυγή στα πολύ πάνω της πρέπει να ήμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ποιούς  χαρακτηρίζουμε αντισημίτες αν δεν θέλουμε βλέποντας παντού αντισημίτες να πάθουμε καμιά ζημιά από τους πραγματικούς εχθρούς μας που είναι η Χρυσή Αυγή.  

 

*http://www.jpost.com/International/Greek-Anti-Semitic-minister-not-a-worry-318668