Αρχική Σελίδα

Ινστιτούτο Gatestone Παρασκευή 6.4.2018
Του Bassam
TawilI*

  • Η κατάσταση έχει ως εξής: ο Αμπάς συλλαμβάνει και υποβάλλει σε βασανιστήρια Παλαιστίνιους που συνδέονται με τη Χαμάς, την ίδια στιγμή που επικρίνει το Ισραήλ για το θάνατο ή τη σύλληψη μελών της Χαμάς.
  • Ο Μαχμούντ Αμπάς και η κυβέρνησή του στην ουσία έχουν μεγάλη υποχρέωση στο Ισραήλ που στοχοποιεί τους εχθρούς τους, τους ίδιους εχθρούς που μόλις από λίγο κατηγορήθηκαν για την απόπειρα της δολοφονίας του πρωθυπουργού Αμπάς στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα.
  • Βεβαίως ο Αμπάς γνωρίζει την αλήθεια: ότι η Χαμάς στέλνει Παλαιστίνιους για να σκοτωθούν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ μόνο και μόνο για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει νεκρά μωρά Παλαιστινίων για να κατηγορήσει το Ισραήλ στον Τύπο.
  • Ωστόσο ο Αμπάς δεν είναι μόνο υποκριτής αλλά και δειλός. Ξέρει ότι είναι ασφαλέστερο για τον ίδιο να στρέψει παραπλανητικά την έξαψη εναντίον του Ισραήλ, του ίδιου του Ισραήλ που στηρίζει το καθεστώς του στη Δυτική Όχθη και εξασφαλίζει ότι δεν θα τον οδηγήσει η Χαμάς στο κέντρο της Ραμάλα για να τον κρεμάσει ως προδότη.

Η Παλαιστινική Αρχή (ΠΑ) που κάνει έκκληση για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα γεγονότα της 30ης Μαρτίου στα σύνορα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ, ισχυρίζεται ότι οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν και να διαμαρτύρονται εναντίον του Ισραήλ.

Η ειρωνεία ωστόσο είναι ότι, όταν γίνεται λόγος για περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΠΑ στη Δυτική Όχθη, δεν επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους να διαμαρτύρονται εμπρός από το «προεδρικό» μέγαρο Μουκάτα στη Ραμάλα. Γενικώς, η ηγεσία της ΠΑ δεν ανέχεται καμία μορφή κριτικής, πράγμα που είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν ακούει κανείς για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του Αμπάς και της κυβέρνησής του.

Οι μοναδικές διαμαρτυρίες που αποδέχεται ασμένως η ΠΑ είναι όσες στρέφονται εναντίον του Ισραήλ. Ναι, στις ελεγχόμενες περιοχές της ΠΑ στη Δυτική Όχθη, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να πραγματοποιούν καθημερινά διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ όπου και όποτε θέλουν! Μπορούν να πετάνε πέτρες στους στρατιώτες των Δυνάμεων Άμυνας του Ισραήλ και των Εβραίων εποίκων ενώ οι παλαιστίνιοι αστυνομικοί δεν κάνουν τίποτα για να τους σταματήσουν. Τολμάει όμως Παλαιστίνιος να πετάξει πέτρα εναντίον παλαιστίνιου αστυνομικού; Σωστά το μαντέψατε. Σε καμία περίπτωση.

Στο ίδιο πνεύμα, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ άνετα μπορούν να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε Παλαιστίνιο θέλουν, ακόμη και για την πιο ασήμαντη παράβαση. Επιτρέπεται να κρατούν φυλακισμένους Παλαιστίνιους χωρίς δίκη και να τους αρνούνται να δουν τους δικηγόρους τους ή τους δικούς τους. Επιτρέπεται να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε παλαιστίνιο δημοσιογράφο για αναρτήσεις στο Facebook που υποτίθεται ότι είναι επικριτικές. Για παράδειγμα, ο Ράμι Σαμάρα συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας τα ΠΑ στις 3 Απριλίου, επειδή επέκρινε τα «αυταρχικά μέτρα» που ελήφθησαν από την ΠΑ εναντίον παλαιστίνιων δημοσιογράφων. Μη θέλοντας να αντιμετωπίσει τις δριμείες διαμαρτυρίες των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα  και των παλαιστίνιων δημοσιογράφων, ο Αμπάς διέταξε την απελευθέρωση του Σαμάρα λίγες μόνο ώρες μετά τη σύλληψή του.

Κατά ειρωνικό πάλι τρόπο, δεν περνάει μια μέρα χωρίς η ΠΑ και οι θεσμοί της να καταδικάσουν το Ισραήλ για σύλληψη Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη λόγω παραβιάσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια. Η ΠΑ συχνά χαρακτηρίζει τις συλλήψεις από το Ισραήλ σαν «απαγωγές» και «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των Παλαιστινίων. Κι όμως, η ίδια η ΠΑ είναι εκείνη που παραβιάσει τις ελευθερίες με συλλήψεις και βασανιστήρια Παλαιστινίων σε καθημερινή βάση, ειδικά για όσους διάκεινται φιλικά προς αντίπαλες ομάδες και που επικρίνουν την ηγεσία και τις πολιτικές της ΠΑ, για να μην αναφέρουμε τη διαφθορά.

Όταν το Ισραήλ συλλαμβάνει υποστηρικτές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, η ΠΑ εκφράζει την οργή της και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των υπόπτων. Όταν η ΠΑ εξαπολύει πογκρόμ συλλήψεων εναντίον πολιτικών της αντιπάλων ωστόσο, όλως αιφνιδίως, τα πάντα αλλάζουν. Τότε ζητά από τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν σιωπηλοί, ακόμη και να στηρίξουν τους ηγέτες τους και τις δυνάμεις ασφαλείας που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού ή «τηρούν το νόμο και την τάξη».

Αναλογιστείτε π.χ. το εξής: μόλις το Μάρτιο, οι δυνάμεις ασφαλείας του Αμπάς στη Δυτική Όχθη συνέλαβαν 210 Παλαιστίνιους με την πρόφαση ότι διάκεινται φιλικά στη Χαμάς και σε άλλες παλαιστινιακές ομάδες της αντιπολίτευσης. Άλλοι 211 Παλαιστίνιοι προσήχθησαν προκειμένου να ανακριθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ. Οι δυνάμεις αυτές επίσης επέδραμαν στα σπίτια 49 Παλαιστινίων για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και επικριτικά σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τουλάχιστον εννέα κρατούμενοι φέρονται να προβαίνουν σε απεργία πείνας σε φυλακές της ΠΑ σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης. Μεταξύ των κρατουμένων σε παλαιστινιακές φυλακές είναι 25 φοιτητές, δύο μαθητές, τρεις δημοσιογράφοι, ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τρεις δάσκαλοι, ένας μηχανικός, δύο γιατροί και δύο λέκτορες του πανεπιστημίου.

Στις 4 Απριλίου, οι οικογένειες μερικών από τους Παλαιστινίους που κρατούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τα γραφεία του Αμπάς στη Ραμάλα απαιτώντας την απελευθέρωση των παιδιών τους. Παρά ταύτα, ελέχθη στις οικογένειες ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας μπροστά από το αρχηγεία του Αμπάς για «λόγους ασφαλείας». Ζητήθηκε από τις οικογένειες να μεταβούν στους δρόμους του κέντρου της Ραμάλα και να διαμαρτυρηθούν εκεί. Οι μόνες διαδηλώσεις που επιτρέπονται μέσα και γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο των γραφείων του Αμπάς είναι όσες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον 83χρονο πρόεδρο ή στρέφονται εναντίον του Ισραήλ.

Στις 4 Απριλίου, οι γυναίκες και οι μητέρες των κρατουμένων διαμαρτυρήθηκαν για το ό,τι τα παιδιά τους κρατούνται χωρίς δίκη και χωρίς επισκεπτήριο από οικογένεια και δικηγόρους. Η σύζυγος του Ζιγιάντ Κιλανί που συνελήφθη τον περασμένο μήνα από τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ, δήλωσε ότι ούτε η ίδια ούτε η οικογένειά της γνωρίζει κάτι για το γιο της, ούτε πού βρίσκεται ούτε γιατί κρατείται. Η μητέρα του Κιλανί δήλωσε ότι, όταν ζήτησε να μάθει από τους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΑ το λόγο για την κράτηση του γιου της, της είπαν ότι τον είχαν συλλάβει έπειτα από διαταγή κορυφαίου παλαιστίνιου αξιωματούχου. Εκείνη δήλωσε ότι, όταν ρώτησε τον ίδιο τον αξιωματούχο, αυτός αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση του ζητήματος.

Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του Αμπάς, κρατούνται αποκλειστικά και μόνο λόγω των πολιτικών τους διασυνδέσεων. Ισχυρίζονται ότι αυτές οι συλλήψεις «έχουν πολιτικά κίνητρα» και ότι αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης ρωγμής μεταξύ των πολιτικών τους αντιπάλων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η Χουντά Ναΐμ, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου (του Παλαιστινιακού κοινοβουλίου που έχει παραλύσει τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της διαμάχης για την εξουσία μεταξύ της Χαμάς και της κυβερνώσας Φάταχ του Αμπάς) έκανε έκκληση για την άμεση απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές της ΠΑ. Η ίδια δήλωσε τα εξής: «Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις με πολιτικά κίνητρα στη Δυτική Όχθη (από τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ) συνιστούν έγκλημα κατά του παλαιστινιακού λαού και εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα του Ισραήλ». Επίσης, έκανε έκκληση να οδηγηθούν οι διοικητές των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΑ ενώπιον της δικαιοσύνης, για συλλήψεις με πολιτικά κίνητρα και για βασανιστήρια.

Ορισμένοι ίσως αντιτείνουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΑ κάνουν καλά τη δουλειά τους στοχοποιώντας τους Παλαιστίνιους που διάκεινται φιλικά προς τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ. Όμως, μένει ένα πράγμα να απαντηθεί σ’ αυτή την επίμονη ερώτηση: γιατί η ΠΑ επικρίνει δριμύτατα το Ισραήλ, όταν κάνει το ίδιο πράγμα εναντίον της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ;

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 30ης  Μαρτίου κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί Παλαιστίνιοι που ανήκαν στη Χαμάς και σε άλλες ένοπλες ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Τα θύματα δεν ήσαν υποστηρικτές του Αμπάς και της Φάταχ. Στην πραγματικότητα ήσαν εχθροί του. Ο Αμπάς δεν ήταν εκείνος που πρόσφατα θεώρησε τη Χαμάς υπεύθυνη για την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ραμί Χαμπντάλλα στις 13 Μαρτίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας; Δεν ήταν ο Αμπάς εκείνος που απείλησε ότι θα λάβει «νομικά, οικονομικά και εθνικά μέτρα εναντίον της Χαμάς; Δεν ήταν εκείνος που απείλησε ότι «θα πέφτουν παπούτσια στα κεφάλια των μικρότερων και των ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς;»

Η κατάσταση έχει ως εξής: ο Αμπάς συλλαμβάνει και βασανίζει Παλαιστίνιους με την υποψία ότι έχουν φιλικούς δεσμούς με τη Χαμάς, την ίδια στιγμή που επικρίνει το Ισραήλ για το θάνατο ή τη σύλληψη μελών της Χαμάς.

Ο Αμπάς και η κυβέρνησή του θέλει από τη διεθνή κοινότητα να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Ισραήλ για το θάνατο μελών των δικών του εχθρών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αμπάς και η κυβέρνησή του ισχυρίζεται ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν πλησίον των συνόρων με το Ισραήλ και να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτών και ισραηλινών πολιτών αλλά δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή μικρών διαδηλώσεων έξω από τα γραφεία του στη Ραμάλα για «λόγους ασφαλείας».

Ο Αμπάς και η κυβέρνησή του οφείλουν τεράστια χάρη στο Ισραήλ, γιατί εκείνο στοχοποιεί τους εχθρούς τους, τους ίδιους εχθρούς που μόλις πρόσφατα είχε κατηγορήσει ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν στον πρωθυπουργό του Αμπάς στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο μήνα.

Αντί γι΄αυτό όμως ο Αμπάς ασχολείται με την υποκίνηση εναντίον του Ισραήλ και τις κατηγορίες ότι διαπράττει «σφαγές» εναντίον «άοπλων» πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας. Ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει ο Αμπάς; δεν βλέπει ο Αμπάς ότι ακόμη και η Χαμάς περηφανεύτηκε ότι πολλοί από όσους σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό ήταν μέλη της στρατιωτικής της πτέρυγας Ιζαντίν Αλ Κασάμ;

Ακόμη μια φορά κατακλυζόμαστε από τις απάτες και τις συγκαλύψεις του Αμπάς και της ηγεσίας της ΠΑ. Εάν δεν υπήρχε το Ισραήλ, αυτοί οι άντρες της Χαμάς θα είχαν περάσει τα σύνορα από τη Λωρίδα της Γάζας και δεν θα σκότωναν μόνο Ισραηλινούς αλλά και τον παλαιστίνιο πρόεδρο και πολλά από τα φιλαράκια του, που έχουν τη βάση τους στη Ραμάλα.

Ως ηγέτης των Παλαιστινίων ο Αμπάς όφειλε να επικρίνει τη Χαμάς και τις υπόλοιπες τρομοκρατικές ομάδες γιατί στέλνουν παιδιά, γέρους, γυναίκες και «άοπλους πολίτες» στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Όμως ο Αμπάς τρέμει τη Χαμάς. Φοβάται επίσης και τον ίδιο το λαό του, τον οποίο έχει μάθει να μισεί περισσότερο παρά να αγαπάει τη ζωή.

Βέβαια ο Αμπάς γνωρίζει την αλήθεια: ότι η Χαμάς στέλνει Παλαιστίνιους για να σκοτωθούν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ μόνο και μόνο για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει νεκρά μωρά Παλαιστινίων για να κατηγορήσει το Ισραήλ στον Τύπο.

Ωστόσο ο Αμπάς δεν είναι μόνο υποκριτής αλλά και δειλός. Ξέρει ότι είναι ασφαλέστερο για τον ίδιο να στρέψει παραπλανητικά την έξαψη εναντίον του Ισραήλ, του ίδιου του Ισραήλ που στηρίζει το καθεστώς του στη Δυτική Όχθη και εξασφαλίζει ότι δεν θα τον οδηγήσει η Χαμάς στο κέντρο της Ραμάλα για να τον κρεμάσει ως προδότη.

*Ο Bassam Tawil είναι μουσουλμάνος που ζει στη Μέση Ανατολή.

https://www.gatestoneinstitute.org/12122/abbas-hamas-israel

 

Υποκατηγορίες