Εκτύπωση

Μεταρρύθμιση 30.1.11
Του Νίκου Μπίστη

Και πάλι ο εγχώριος Τύπος και διάφοροι διεθνολογούντες αναλυτές κάνουν λάθος και καθοδηγούν εσφαλμένα την κοινή γνώμη. Αναπαράγοντας την γραμμή του al  Jazeera

κατηγορούν την Παλαιστινιακή Αρχή ότι πρόδωσε το παλαιστινιακό όνειρο για την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Το «έγκλημα» της είναι ότι διαπραγματεύτηκε με την κεντρώα κυβέρνηση Ολμέρτ- Λίβνι για την Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των προσφύγων.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει ασχοληθεί σοβαρά με το Μεσανατολικό και να μην γνωρίζει ότι αν δεν λυθούν αυτά τα δύο ζητήματα –αγκάθια( τα οποία προσχηματικά εξογκώνουν και υπερτονίζουν οι ακραίοι και των δυο πλευρών) οι Παλαιστίνιοι δεν θα αποκτήσουν κράτος και οι Ισραηλινοί δεν θα ζήσουν σε ειρήνη όσα τείχη και αν σηκώσουν. Όλοι οι σοβαροί και μετριοπαθείς άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να είναι ούτε αποκλειστικά Εβραϊκή ούτε αποκλειστικά Παλαιστινιακή γιατί όσο «ιερή» ( έλεος πια με τις ιερές πόλεις) είναι για τους μεν είναι και για τους δε.

Ούτε όλοι οι πρόσφυγες είναι δυνατόν να επιστρέψουν πενήντα χρόνια μετά στο κράτος του Ισραήλ. Η μάλλον μπορούνε μόνο με ένα τρόπο, με πόλεμο. Αλλά πόλεμο ούτε η Χαμάς που διακηρύσσει τον αφανισμό του κράτους του Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιήσει. Όλη λοιπόν η φασαρία με τα 1600 δήθεν αποκαλυπτικά έγγραφα γίνεται για να ενοχοποιηθεί η Παλαιστινιακή Αρχή, να ενισχυθεί η αξιοπιστία της αδιάλλακτης Χαμάς και στην πράξη- και μόνο αυτό έχει σημασία- να απομακρυνθεί η προοπτική συμβιβασμού.

Αν κάτι αποδεικνύεται από τα έγγραφα αυτά είναι ότι μόνο η Παλαιστινιακή αρχή αγωνιά και επείγεται για λύση. Γιατί ξέρει- αυτό που δεν θέλησε να καταλάβει ο Αραφάτ- ότι ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα που δύσκολα ανατρέπονται.

Η ισραηλινή πλευρά ή κωλυσιεργεί ή θέτει απαράδεκτους όρους ενισχύοντας αντικειμενικά την επιχειρηματολογία της Χαμάς. Νομίζουν ότι με επίδειξη δύναμης και διαπραγματευτική αδιαλλαξία θα αποφύγουν τον αναγκαίο συμβιβασμό. Όσο αποφεύγουν τον συμβιβασμό τόσο συσσωρεύουν πρώτη ύλη για μελλοντικές εκρήξεις.

 

http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=1417