Εκτύπωση

Ikypros.com
11.2.2011

O άνθρωπος για τη δράση του οποίου έκανε λόγο σε δημοσίευμά της η "Κορριέρε Ντελλ Σέρα", συνελήφθη στην Αθήνα. Ήταν για καιρό υπό παρακολούθηση, αλλά το δημοσίευμα επέσπευσε τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες προετοίμαζε εντυπωσιακό χτύπημα

Συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου ο Λιβανικής υπηκοότητας Παλαιστινιακής καταγωγής Γκαλέμπ Ταλέμπ που σύμφωνα με το δημοσίευμα της Κορριέρε Ντέλλα Σέρα είναι μέλος της Λιβανέζικης ομάδας "Φατάχ Αλ Ισλάμ" που θεωρείται ότι έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας ο Ταλέμπ ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, την κεντρική ασφάλεια και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία εδώ και αρκετό καιρό στην Ελλάδα αλλά μετά το δημοσίευμα οι αρχές για να μην διαφύγει, τον συνέλαβαν μαζί με ένα ακόμα άτομο και κρατούνται στην διεύθυνση αλλοδαπών για απέλαση ή για να εξεταστεί τυχόν αίτημα για άσυλο.

Επίσης ο Μωχάμεντ Μούσα που αναφέρεται στο δημοσίευμα της Κορριέρε Ντέλλα Σέρα ότι ήταν ο προκάτοχος του Ταλέμπ για λογαριασμό της "Φατάχ Αλ Ισλάμ" στην Ελλάδα, έχει συλληφθεί και κρατείται εδώ και αρκετό καιρό για απέλαση.

Η Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Ρώμη, δημοσίευσε στο χθεσινό φύλλο της ότι "ο Άραβας τρομοκράτης Γκαλέμπ Ταλέμπ βρίσκεται στην Ελλάδα και ετοιμάζει θεαματική επίθεση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε ελληνικό έδαφος ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα".

Με «κορμό» την οικονομική συνεργασία, οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ αναπτύσσονται σε ένα πρωτοφανές εύρος δραστηριοτήτων και αποδίδουν ήδη «χειροπιαστά» αποτελέσματα προς αμοιβαίο όφελος. Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι η σύγκληση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου την άνοιξη, το οποίο θα ασχοληθεί με όλο το φάσμα των σχέσεων, την οικονομία, τον τουρισμό, την άμυνα, τον πολιτισμό, την ενέργεια.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Άριε Μέκελ, στο βιογραφικό του οποίου ξεχωρίζουμε τη μακρόχρονη δημοσιογραφική του εμπειρία και τη θητεία του στα Ηνωμένα Έθνη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση, η οποία επισφραγίστηκε από την «ιστορική» ανταλλαγή επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών και έχει αποφέρει ένα «άνευ προηγουμένου» όγκο κοινών δραστηριοτήτων με «θεμέλιο λίθο» την οικονομική συνεργασία.

Αναφέρεται ιδιαίτερα στην αλματώδη ανάπτυξη της συνεργασίας στον τουρισμό, στις καινοτόμες μεθόδους διαχείρισης της γεωργίας και του περιβάλλοντος και πιστεύει ότι οι σχέσεις Ελλάδας -Ισραήλ έχουν τη δική τους αξία, τονίζοντας ότι δεν αποτελούν αποτέλεσμα μιας συγκυρίας.

Εκφράζει τέλος τη βαθιά εκτίμηση που τρέφει το Ισραήλ για τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι είναι προς το κοινό συμφέρον των χωρών μας να συνεργαστούν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Όταν ρωτήσαμε για την άφιξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα της «μείζονος» Αμερικανο-εβραϊκής αντιπροσωπείας, αν και παρών στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο ισραηλινός διπλωμάτης αρνήθηκε να μιλήσει εκ μέρους τους, λέγοντας διακριτικά ότι «δεν είναι ισραηλινές οργανώσεις», αλλά μια αντιπροσωπεία Αμερικανών Εβραίων ηγετών, που εκπροσωπούν την ομογένεια του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Η δική μου ευθύνη", απαντά, "είναι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός νέου συνεταιρισμού μέσω μιας πολύπλευρης συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως εκείνων του τουρισμού, του πολιτισμού, της ασφάλειας και της οικονομίας. Ο όγκος της πολιτικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο κρατών είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου, από τότε που πραγματοποιήθηκε η ιστορική ανταλλαγή επισκέψεων των δύο Πρωθυπουργών μας".

"Μια ένδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση", εξηγεί, "είναι ότι σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν επισκέφθηκε την Αθήνα, ενώ οι Έλληνες Υπουργοί Επικρατείας, Εξωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, μετέβηκαν ή θα μεταβούν στο Ισραήλ. Μάλιστα, για κάποιους ήταν η δεύτερη επίσκεψή τους σε διάστημα λίγων μηνών. Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις στην Αθήνα του Ισραηλινού υπουργού Επικρατείας και του υφυπουργού Άμυνας, καθώς και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ. Πλέον, εργαζόμαστε μαζί προκειμένου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στο μέγιστο δυνατό επίπεδο».

-Κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, του κ. Λίμπερμαν, αναγγέλθηκε η σύσταση Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου, Ελλάδας-Ισραήλ το οποίο θα επεξεργαστεί τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Πότε θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο αυτό και ποιους τομείς ξεχωρίζετε;

"Το Συμβούλιο θα συγκληθεί πιθανότατα την άνοιξη και θα συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων σε όλους τους τομείς, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η άμυνα, ο πολιτισμός, η ενέργεια κλπ. Η σύστασή του συνιστά ένδειξη της σπουδαιότητας που αποδίδουν οι δύο χώρες στην συνεργασία.

Προφανώς, οι οικονομικές σχέσεις αποτελούν έναν σημαντικό, θεμέλιο λίθο στις διμερείς σχέσεις διότι παρέχουν τον «κορμό» πάνω στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν πολλοί άλλοι τομείς συνεργασίας. Μάλιστα, η οικονομική μας συνεργασία προωθείται σε αρκετούς τομείς.

Στον τομέα του τουρισμού, η συνεργασία είναι εξαιρετική. Το 2010, 250.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση κατά 200% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σκοπός μας είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά φέτος. Ο Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος, βρέθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ, για δεύτερη φορά μόλις σε διάστημα λίγων μηνών, όπου και συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, προκειμένου να προωθήσει την αύξηση του Ισραηλινού τουρισμού στην Ελλάδα καθώς και την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, επισκέπτεται επίσης το Ισραήλ ώστε να προωθήσει τον τουρισμό και την συνεργασία μεταξύ των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Χάιφας. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ειδική ιστορική και συμβολική σημασία για τους Εβραίους παγκοσμίως.

Στον αγροτικό τομέα, ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, πρόσφατα ολοκλήρωσε μια εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη στο Ισραήλ. Μεταξύ των δύο χωρών υπήρξε συμφωνία για συνεργασία στους τομείς της εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας, της δημιουργίας ενός διακομετακομιστικού κέντρου για την προώθηση ελληνικών προϊόντων με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, της ίδρυσης πρότυπων, καινοτόμων, αγροτικών κέντρων υψηλής τεχνολογίας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και των υδάτινων καλλιεργειών (π.χ. ιχθυοτροφία).

Στο πλαίσιο της γενικής οικονομικής συνεργασίας, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση προτάσεις για πάνω από δώδεκα μεγάλα κοινά έργα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροτική ανάπτυξη, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η διαχείριση υδάτινων πόρων και λυμάτων, η διαστημική τεχνολογία και οι επενδύσεις. Τα εν λόγω ζητήματα συζητήθηκαν και κατά την εδώ επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Ά. Λίμπερμαν.

Όλα αυτά τα ζητήματα και πολλά ακόμα θα συζητηθούν πιθανότατα στο Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί την άνοιξη, με σκοπό την επίτευξη χειροπιαστών αποτελεσμάτων στην συνεργασία μας που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο λαών μας».

-Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι το άνοιγμα προς το Ισραήλ είναι ανεξάρτητο από τις σχέσεις της με τη γειτονική Τουρκία. Ωστόσο η ψυχρότητα των σχέσεων του Τελ Αβίβ με την Άγκυρα τροφοδοτεί σχόλια που συνδέουν την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση με αυτή τη συγκυρία. Πόσο σταθερή θεωρείτε εσείς τη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ;

"Ο νέος συνεταιρισμός που έχουν δρομολογήσει η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό και δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και της Τουρκίας. Οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις πρέπει να αξιολογούνται με βάση την δική τους αξία. Είναι σαφές ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές σε αυτή την συνεργασία και θα συνεχιστεί».

-Ποια βήματα είναι διατεθειμένη να κάνει η Ισραηλινή κυβέρνηση για την επίλυση του Παλαιστινιακού;

«Το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμο να κάνει τις απαραίτητες θυσίες για την ειρήνη αλλά δυστυχώς πολλές από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν στους Παλαιστινίους, στο παρελθόν, απορρίφθηκαν. Το 2000, η Παλαιστινιακή ηγεσία απέρριψε τις μεγάλες παραχωρήσεις που είχαν προταθεί από τον τότε Πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ. Η απάντηση στην θαρραλέα απόφαση του Πρωθυπουργού Σαρόν να εκκενώσει πλήρως τους εποίκους και στρατιώτες από την Λωρίδα της Γάζας το 2005 ήταν να πέσουν σαν βροχή χιλιάδες ρουκέτες της Χαμάς πάνω στους πολίτες μας.

Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών με την σαφή αναγνώριση του Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του Εβραϊκού Λαού και ένα Παλαιστινιακό κράτους για τους Παλαιστινίους. Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη ειρήνη για εμάς και τις μελλοντικές γενεές".

-Ποια είναι η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ για την ειρήνευση της Μέσης Ανατολής;

"Σε ότι αφορά στην Ελλάδα και το Ισραήλ, θα πω ότι εκτιμούμε βαθύτατα την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ειρηνευτική διαδικασία. Όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δύο σταθερές δημοκρατίες σε μια ασταθή περιοχή οι οποίες συμβολίζουν την σύγχρονη ανεξαρτησία δύο περήφανων και αρχαίων λαών. Ως εκ τούτου, έχουν κοινό συμφέρον όχι μόνο να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις τους στο μέγιστο δυνατό επίπεδο προς αμοιβαίο όφελος, αλλά και να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας».

http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/11258