Εκτύπωση
Εθνος 12.2.2011
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

Αντιπροσωπεία 80 ατόμων της «Διάσκεψης των Προέδρων των Σημαντικότερων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων» επισκέφθηκε τη συμπρωτεύουσα και συζήτησε για την προοπτική επενδύσεων και επιχειρηματικών συνεργασιών

Και όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι λόγια πρόσκαιρης κατανάλωσης. Εκφράζουν πάνω απ’ όλα τους κοσμοπολίτες αστούς της Θεσσαλονίκης που ποτέ δεν έπαψαν να βλέπουν προς τα πίσω και να αποδέχονται την ταυτότητα και συγχρόνως το πλούσιο κεφάλαιο της πόλης, αλλά και να οραματίζονται ένα αύριο χωρίς τις συντηρητικές παραδοξότητες και τους εγκλωβισμούς των τελευταίων δεκαετιών.

«Καινούργιος» άνεμος
Ισως αρκετοί από την αντιπροσωπεία των 80 ατόμων, προέδρων και εκτελεστικών διευθυντών 52 Μειζόνων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων που ήρθαν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, να μη γνώριζαν πολλά πράγματα για την Αθήνα, γνώριζαν όμως περισσότερα για τη Θεσσαλονίκη. Και ήταν αρκετά ενήμεροι και για τον νέο δήμαρχο και τον «καινούργιο» άνεμο που πνέει στην πόλη. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον. Οχι μόνο συγκινησιακό λόγω της ιστορίας και της θερμής υποδοχής των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αλλά και της ανταπόκρισης που υπήρξε από τους παράγοντες της πόλης.

Το πρόγραμμα δεν περιορίστηκε μόνο στο προσκύνημα στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Εβραϊκό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στα εβραϊκά ιδρύματα και στο δείπνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη. Η συνάντηση με τη δημοτική αρχή είχε ιδιαίτερη σημασία για λόγους συμβολισμών, καθώς επίσης και η συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης τους ενημέρωσαν πολύπλευρα.

Παρόντες ο πρόεδρος της ΔΕΘ Γιάννης Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μπακατσέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ και πρόεδρος του Κέντρου για τη Δημοκρατία και της Συμφιλίωση στη Ν.Α. Ευρώπη Νίκος Ευθυμιάδης, ο αντιπεριφεριάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωποι του ΣΒΒΕ και του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ.ά.

«Η θέση της Θεσσαλονίκης είναι στρατηγική και η πόλη είναι ελκυστική για επενδύσεις τόσο στα Logistic και στην καινοτομία όσο και στο τουριστικό προϊόν» ήταν το στίγμα που έδωσε ο Ν. Ευθυμιάδης. Και όπως τόνισε, οι άνθρωποι αυτοί με τις οργανώσεις τους παίζουν σημαντικό ρόλο στις ΗΠΑ αλλά και στο επιχειρηματικό πεδίο. Και μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας που δημιουργείται, αν πάμε με συγκεκριμένες προτάσεις για επιχειρηματικές συνεργασίες, θα βρούμε ανταπόκριση.

Υποστήριξη
«Ψάχνουμε τρόπους για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να προχωρήσει μπροστά, να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και να υποστηρίξουμε οικονομικά την Ελλάδα» ήταν τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδίας Μειζόνων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων, Αλεν Σόλοου, κατά τη συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη. «Γιατί θεωρούμε -όπως είπε- ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πατρίδα ενός μεγάλου εβραϊκού πληθυσμού στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «άκουσαν τις απόψεις του δημάρχου για το πώς σκέφτεται να αναβιώσει το εβραϊκό παρελθόν της πόλης και να ενδυναμώσει την εβραϊκή κοινότητα».

Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα σε φυσικούς πόρους και ταλαντούχους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Αλ. Σόλοου, και ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να στείλουν το μήνυμα στους συνομιλητές τους, που είναι διεθνείς επενδυτές, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες. Χωρίς να ξεχνούν από την άλλη πλευρά να επαναλαμβάνουν, τόσο ο κ. Σόλοου όσο και άλλα μέλη της αντιπροσωπείας, ότι το Ισραήλ χρειάζεται φίλους ειδικά στην περιοχή αυτή, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις θερμές σχέσεις και τη συνεργασία που οικοδομείται ανάμεσα στις δύο χώρες και τις κυβερνήσεις τους το τελευταίο διάστημα.

Στο Ισραήλ με σκοπό να προσελκύσει τουρίστες
Πριν ακόμη αναχωρήσει η αντιπροσωπεία των Αμερικανοεβραίων από τη Θεσσαλο­νίκη ο Γ. Μπουτά­ρης, επικεφαλής μιας αντιπροσω­πείας παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, είχε φτάσει στο Ισραήλ με συγκεκριμένη στόχευση.

Πρώτο μέλημα είναι η προσέλκυση στη Θεσσαλονίκη τουριστών όλο τον χρόνο από το Ισραήλ αλλά και Εβραίων από ολόκληρο τον κόσμο. Η συγκυρία λόγω των προβλη­μάτων του Ισραήλ με την Τουρκία αλλά και της κατάστασης στην Αίγυπτο είναι ευνοϊκή. Ηδη δύο εταιρείες με κρουαζιερόπλοια στη Μεσόγειο έδειξαν ενδιαφέ­ρον για να περιλά­βουν από το 2012 τη Θεσσαλονίκη στους σταθμούς τους, μεταφέροντας περίπου 50.000 τουρίστες.

Μέσα στον Απρίλιο θα επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποί τους για να ελέγξουν τις υποδομές του λιμανιού. Επίσης κάποιες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων θα γίνουν και μέσα στο 2011. Ο δεύτερος στόχος είναι η προσέλκυση επιχειρηματιών για συνεργασίες και επενδύσεις.

Χασδαϊ Καπόν
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Μπουτάρης επέλεξε για την κρίσιμη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών έναν Θεσσαλονικιό εβραϊκής καταγωγής, τον Χασδάι Καπόν.

Είναι η πρώτη φορά, μετά το ξεκλήρισμα της πολυπληθέστατης εβραϊκής κοινότητας στη διάρκεια της Κατοχής, που ένας Εβραίος εκλέγεται στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η οικογένειά του μάλιστα έχει ρίζες στη Θεσσαλονίκη εδώ και πέντε αιώνες, καθώς το όνομα Καπόν εμφανίζεται στην πόλη από το 1550.

Η οργάνωση «cop»
Επεμβαίνει προς όφελος των εβραϊκών συμφερόντων
Η «CoP» συστάθηκε το 1956, επί προεδρίας Αϊζενχάουερ, με στόχο να αποτελέσει τον βασικό εκπρόσωπο όλων των εβραϊκών οργανώσεων στις επαφές τους με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στον ιστοχώρο της, η εν λόγω οργάνωση αναλαμβάνει δράση «όποτε οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ ή αλλού επηρεάζουν την εβραϊκή κοινότητα». Και επειδή από εξελίξεις άλλο τίποτα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (κοιτάσματα φυσικού αερίου Ταμάρ και Λεβιάθαν, ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ιράν κ.ά.), δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει το γεγονός πως οι κορυφαίοι Εβραίοι λομπίστες αποφάσισαν να αναλάβουν δράση... πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ενδεικτικές των διαθέσεων με τις οποίες ήρθαν στη χώρα μας είναι και οι θερμά φιλελληνικές δηλώσεις που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα ορισμένοι εξ αυτών όπως ο Αλαν Σόλοου (πρόεδρος της «Διάσκεψης των Προέδρων» και προσωπικός φίλος του Μπαράκ Ομπάμα), ο Μάλκολμ Χένλαϊν (εκτελεστικός αντιπρόεδρος της «Διάσκεψης» αρχής γενομένης από το 1986) και ο Ντέιβιντ Χάρις (επικεφαλής της «Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής ΑJC»). Υπενθυμίζεται πως ο Χάρις έχει ξαναβρεθεί στην Ελλάδα (τον περασμένο Αύγουστο) και πως έχει επανειλημμένως συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα το 2000, όταν ο νυν Ελληνας πρωθυπουργός υπηρετούσε ακόμη ως ΥΠΕΞ, η «ΑJC» τον είχε βραβεύσει για την προσφορά του στη σύσφιγξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.

 Επιρροή ακόμα και στον Λευκό Οίκο
Οσο για την επιρροή του εβραϊκού λόμπι, αυτή φτάνει έως την κορυφή της αμερικανικής πολιτικής πυραμίδας. Χαρακτηριστικά, ο Αλαν Σόλοου, ο πρόεδρος της «Διάσκεψης», τυγχάνει συντοπίτης (Σικάγο, Ιλινόι) και προσωπικός φίλος του Μπαράκ Ομπάμα ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στηρίζει πολιτικά τον Μπαράκ από την εποχή που αυτός ήταν ακόμη υποψήφιος γερουσιαστής, ενώ έχει ταξιδέψει μαζί του και στο Ισραήλ. Μάλιστα, ο Αλαν Σόλοου είχε φτάσει στο σημείο να αποκαλέσει τον Ομπάμα «πρώτο Εβραίο πρόεδρο των ΗΠΑ», θέλοντας να αναδείξει γλαφυρά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί μεταξύ του προέδρου και της εβραϊκής κοινότητας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=54420951