4.4.2013
Μωρίς Χατζής

Τα Μάθατε τα Νέα; 1
Στην μικρή μας κοινωνία (την εβραϊκή εννοώ) πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Παραδείγματος χάριν, οι κακές γλώσσες (αυτές δεν είναι κακές, είναι φαρμακερές!!!) λένε πως ο πρόεδρος της Συνέλευσης, ανέβαλε την συνέλευση για την εκλογή του νέου προέδρου του Κ.Ι.Σ. (και αυτό συνέβη πρώτη φορά) προκειμένου στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη να μην παραστεί μόνον ως πρόεδρος της Κοινότητας Θεσσαλονίκης αλλά και ως Πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. ...

Οι πολύ κακές γλώσσες λένε επίσης ότι ο Πρόεδρος σφετερίστηκε την ιδέα κάποιου άλλου (Ιακώβ Σιμπή) για αυτές τις εκδηλώσεις, τον οποίο μάλιστα ούτε καν εκκάλεσαν έστω με μια πρόσκληση!!! Προφανώς ο ιστορικός Δρ Ιακώβ Σιμπή, ο οποίος παρεμβαίνει πολλές φορές λόγω της ιδιότητος του σε κάποια θέματα, δεν είναι και τόσο αρεστός σε κάποιους διοικούντες.

Όχι και έτσι βρε παιδιά… Αυτός που είχε την ιδέα και ξεκίνησε τις πρώτες επαφές με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, ο όποιος αγκάλιασε αμέσως αυτήν την ιδέα, δεν προσεκλήθη από την Κοινότητα!!!

Αυτό το «καπέλωμα» μου θυμίζει την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος την 27η Ιανουαρίου, που ψήφισε σύσσωμη η Ελληνική Βουλή. Όλα ξεκίνησαν με την άμεση συμμετοχή του Ζαν Κοέν. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο σπίτι της μητέρας του Ζαν Κοέν και συμμετείχαν οι κύριοι Ν. Μπίστης, τότε υφυπουργός εξωτερικών, Ε. Καραγιαννοδήμος, διευθυντής γραφείου Ν. Μπίστη, Μ. Κωνσταντίνης, τότε πρόεδρος του Κ.Ι.Σ., ο αείμνηστης Άρης Φόρνης, τότε μέλος του Κ.Ι.Σ. και φυσικά ο Ζαν Κοέν. Το όνομα του δεν αναφέρθηκε επισήμως ποτέ, για να πάρουν άλλοι την «δόξα» και δυστυχώς δεν είναι αυτά τα μοναδικά παραδείγματα…

Σε ότι αφορά δε αυτές καθαυτές τις εκδηλώσεις που έγιναν στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2013 ήταν κάτι περισσότερο από επιτυχημένες.

Αυτό οφείλεται στον Δήμαρχο κ. Μπουτάρη και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δ. Σαλτιέλ, στο Κοινοτικό Συμβούλιο, στους οποίους όλος ο εβραϊσμός της Ελλάδος δίνει θερμά συγχαρητήρια για αυτήν την τεράστια επιτυχία.

Στην συμβολική πορεία στην μνήμη των εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά κρεματόρια από τους παράφρονες εγκληματίες ναζί συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους χριστιανοί. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή επισήμων και μη από το εξωτερικό. Λυπηρή διαπίστωση, η ελάχιστη συμμετοχή της εβραϊκής νεολαίας.

Η εκδήλωση στην Συναγωγή Μοναστηριωτών, γέμισε με κόσμο τόσο που δεν χώραγε πια, αλλά και όλες οι άλλες εκδηλώσεις είχανε απόλυτη επιτυχία. Μπράβο Πρόεδρε Δ. Σαλτιέλ, μπράβο Κοινοτικό Συμβούλιο, μπράβο Θεσσαλονίκη!!!

Τα Μάθατε τα Νέα; 2
Στις επικείμενες εκλογές της Κοινότητος Αθηνών και στο μονίμως θριαμβεύον ψηφοδέλτιο, θα τεθεί επικεφαλής ο κος Μίνως Μωυσής, δεδομένου ότι ο κος Β. Αλμπάλας, πρόεδρος της Κοινότητος Αθηνών, ενώ είχε το δικαίωμα να συνεχίσει να είναι πρόεδρος και ταυτόχρονα να βάλει υποψηφιότητα στο Κ.Ι.Σ. (όπως ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ) παραιτήθηκε, προς τιμήν του, προκειμένου να αναλάβει κάποιος άλλος να συνεχίσει το έργο της Κοινότητος.

Το ερώτημα είναι: Εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος του Κ.Ι.Σ. ο κ. Β. Αλμπάλας, τι θα γίνει; Θα ιδιωτεύσει; Θα μπει στο περιθώριο των γεγονότων; Θα αποστρατευτεί; Θα τον ανακηρύξουν επίτιμο πρόεδρο; Θα παραμείνει στο συμβούλιο σε υποδεέστερη θέση; Ή θα σηκώσει την σημαία της επανάστασης και συνεπικουρούμενος από το συμβούλιο της Κοινότητας Αθηνών θα τα «σπάσουν» με τις υπόλοιπες κοινότητες οπότε θα επέλθει το «σχίσμα»;

Ότι δηλαδή χειρότερο για τον εβραϊσμό της Ελλάδος. Σε τέτοιες εποχές την στιγμή που η χρυσή αυγή δημοσκοπικά ανεβαίνει, αντί να είμαστε ενωμένοι, να διασπαστούμε.

Θα με ρωτήσετε: Υπάρχει κίνδυνος; «Υπάρχει». Κάτι ξέρω και εγώ, διότι ο φανατισμός κάποιων του Συμβουλίου της Κοινότητας Αθηνών, (αν δεν περάσει το δικό τους) «είναι έτοιμοι για όλα».

Τα Μάθατε τα Νέα; 3
Τελικά δόθηκε και επίσημος το δαχτυλίδι από τον κ. Αλμπάλα στον κ. Μίνω Μωυσή και έτσι η Κοινότητα Αθηνών έχει νέο υποψήφιο πρόεδρο.

Εμείς του ευχόμαστε να είναι καλορίζικος, να έχει υγεία, δύναμη, αλλά και υπομονή διότι έχει μπροστά του πολλά θέματα να αντιμετωπίσει για τα οποία θα χρειαστεί πολλές πολλές ώρες απασχόλησης αλλά και δυνατό στομάχι… και «αποχαιρέτα την, την Αίγινα που χάνεις…».