ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
8.4.2013

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Μύθοι και πραγματικότητα για τα γεγονότα της εξολόθρευσης της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα στην Εβραϊκή Συναγωγή 'Ετς Χαγίμ' στα Χανιά. 
Μία εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ολοκαυτώματος των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού - φασισμού.
Ομιλήτρια η δρ Ρένα Μόλχο, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, που αναφέρθηκε σε δύο βασικούς 'μύθους' του παρελθόντος που αναπαράγονται, όπως τόνισε, και σήμερα.
Αρχικά η κα Μόλχο αναφέρθηκε στον ρόλο του αρχιραββίνου Θεσσαλονίκης Ζvi Korets, για τον οποίο ακόμα και μέσα στην εβραϊκή κοινότητα υπήρχε αμφισβήτηση και πολλές κατηγορίες για συνεργασία με τους ναζί, κάτι που, όπως αποδείχθηκε, δεν ίσχυε.
Επίσης ξεχωριστή αναφορά έκανε στον «μύθο για την υποδειγματική συμπεριφορά των Χριστιανών απέναντι στους Εβραίους». Η πανεπιστημιακός σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Θεσσσαλονίκη διέθετε 80.000 κατοίκους που καθόριζαν τη φυσιογνωμία της πόλης. Στόχος των Αρχών ήταν να αποκτήσει ελληνικό - χριστιανικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και με σειρά νομοθετημάτων το 1924 καθιερώθηκε η Κυριακή ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, κάτι που προκάλεσε προβλήματα στη λειτουργία της εβραϊκής κοινότητας, όπως επίσης η απαγόρευση της εκμάθησης της εβραϊκής γλώσσας στα σχολεία, ο εκλογικός διαχωρισμός των Εβραίων  καθώς και η συστηματική αντισημιτική προπαγάνδα από μέρος του Τύπου με σκοπό τη δηλητηρίαση των σχέσεων Χριστιανών και Εβραίων, που έφτασαν στο πογκρόμ σε βάρος των δεύτερων στη συνοικία 'Κάμπελ' της Θεσσαλονίκης το 1931.
Αποκορύφωμα του διωγμού των Εβραίων ήταν η ναζιστική κατοχή με τη δράση των συνεργατών των ναζί, ταγματασφαλιτών και των οργανώσεών τους '3 Εψιλον' και 'Παύλος Μελάς' και τη συνδρομή των ελληνικών Αρχών, Δήμος, Αστυνομία. Ενας διωγμός που είχε ως στόχο τη λεηλασία των σπιτιών και των καταστημάτων της εβραϊκής κοινότητας πριν αυτή οδηγηθεί στα στρατόπεδα εξόντωσης και αφανιστεί σε ποσοστό 96%.  
Η ίδια επεσήμανε πως εν αντιθέσει με τη Θεσσαλονίκη σε άλλες πόλεις της Ελλάδας πολλοί Εβραίοι σώθηκαν χάρη στη στήριξη και των χριστιανικών τοπικών κοινοτήτων.

 Διαβάστε την εισήγηση της Ρένας Μόλχο στη σελίδα  Μύθοι και πραγματικότητα για την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης .