alloukiallou.blogspot.4.12.2012
Γαβριήλ Χαρίτος
 

Σας υποσχέθηκα εφημεριδο-τουρισμό στο Ισραήλ και ..καλά να πάθω!

Και για να μην χάνουμε χρόνο με περιττούς προλόγους, το πρώτο μας "αξιοθέατο" είναι ό,τι πιο.. hard core κυκλοφορεί στα ισραηλινά περίπτερα σήμερα. 

"Έχετε την εφημερίδα Ha'Modia;"

Τα αλλεπάλληλα "Όχι" που εισέπραττα συνοδεύονταν πάντοτε από ένα βλέμμα που κυμαινόταν από μια δόση έκπληξης έως περίπου ..απέχθειας. Ο τελευταίος περιπτεράς πλέον, φαίνεται πως δεν αντιστάθηκε : "Δεν είμαστε καλά! Τράβα μέχρι τη συνοικία Μεά Σεαρίμ, εκεί έχει πολλές.. Θεέ και Κύριε, πρωινιάτικο.." 

"Ha'Modia" ("Η Ενημερωτική")

Παρά το ότι η Ιερουσαλήμ είναι γεμάτη από θρησκευόμενους εβραίους (ναι, αυτούς με τα μακριά γένια και τα μαύρα σακάκια και καπέλα), το να βρεις την εφημερίδα που γράφεται από αυτούς και απευθύνεται ειδικά σε αυτούς, αποδείχθηκε πως δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Η εσχάτη λύση ήταν να κουβαληθώ μέχρι τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων, όπου επιτέλους το σημερινό φύλλο της Ha'Modia (που στα ελληνικά θα την μεταφράζαμε ως "Η Ενημερωτική"), ανευρέθη μετά πολλών επαίνων!

Και πάλι βέβαια, πληρώνοντας, αντιστοίχως εισέπραξα ένα βλέμμα εξεταστικό και την χαριτωμένη ευχή, που μάλλον ταίριαζε γάντι στην όλη περίπτωση : "Ευλογείτε!" -κι ένα χαμογελάκι στο τέλος της ατάκας..-

Είδατε για σας τι τραβάω , ο μπλόγκερ; 

Η εφημερίδα Ha'Modia γιορτάζει φέτος 60 χρόνια ζωής, γεγονός που την συγκαταλέγει στις μακροβιώτερες της χώρας. Παρά το ότι πέρασε πολύς καιρός από την έκδοση του πρώτου της φύλλου, πολύ λίγα έχουν αλλάξει ουσιαστικά από τότε. Πυκνογραμμένα κείμενα, παλιομοδίτικη γραμματοσειρά και κυρίως ελάχιστες φωτογραφίες - είναι τα 'σήματα κατατεθέντα' της, που την κάνουν να ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά. 

Για έναν έλληνα αναγνώστη, η έννοια του 'θρησκευτικού Τύπου' είναι συνυφασμένη με τα έντυπα τύπου "Η Ζωή" ή τώρα τελευταία με αυτά τα.. εσχατολογικά πρωτοσέλιδα που αρέσουν στην "Ελεύθερη Ώρα".. 

Ε λοιπόν, στο Ισραήλ ο λεγόμενος θρησκευτικός Τύπος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Κι αυτό συμβαίνει επειδή στο Ισραήλ υπάρχουν πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν την χαριδική κοινότητα στο Κοινοβούλιο, και που κατά καιρούς στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, αναλαμβάνοντας διευθύνσεις υπουργείων. Συγκεκριμένα, η "Ha'Modia" είναι το επίσημο όργανο του κινήματος Agudat Israel, του παλαιότερου θρησκευτικού πολιτικού φορέα της χώρας, από τον οποίον προέκυψαν πλείστοι μεταγενέστεροι πολιτικοί σχηματισμοί. 

Η εφημερίδα "Ha'Modia" αντιμετωπίζει την επικαιρότητα υπό το πρίσμα της χαριδικής κοινότητας. Μίας κοινωνίας αποκομμένης από το σύγχρονο lifestyle, που δεν ξέρει τι θα πει τηλεόραση,  κινηματογράφος, σύγχρονη λογοτεχνία, μπαρ, καφέ ή νυχτερινή ζωή. Δεν ξέρει καν να μετρά τα χρόνια και να ονοματίζει τους μήνες όπως όλος ο άλλος κόσμος. Δεν είναι υπερβολή να σάς πω ότι μιλώντας με ανθρώπους που ζουν αυτή τη ζωή, πρέπει να είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να εξηγήσω τους μήνες και τα έτη σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο..  Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η σωστή ανάγνωση της "Ha'Modia" προϋποθέτει μια κάποια γνώση αυτού του ιδιότυπου θρησκευτικού 'χωροχρόνου', αλλιώς όχι απλώς χάνεσαι στη μετάφραση. Χάνεις και τον χρόνο σου.. 

Άλλο βασικό χαρακτηριστικό της, είναι ότι κάθε φύλλο της "Ha'Modia" είναι μία καθαρά..ανδρική υπόθεση. Οι γυναίκες απουσιάζουν παντελώς από τις σελίδες της. Δεν υπάρχει γυναίκα συντάκτης, δεν εικονίζεται πουθενά γυναικεία φιγούρα και σ'όλες τις διαφημίσεις δεν υπάρχει ίχνος θηλυκής υπόστασης. Εξαίρεση ίσως να ήταν μια πολύ σκοτεινή και θολή φωτογραφία της αμερικανίδας Υπουργού των Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που έπρεπε να καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια για να την διακρίνεις. Βλέπετε, η επικαιρότητα δεν καθορίζεται από τις θρησκευτικές διδαχές περί σεμνότητας, κι έτσι η αρχισυνταξία της εφημερίδας διάλεξε μια φωτογραφία που κανονικά θα ήταν ..για πέταμα. 

Αυτήν την περίοδο, η "Ha'Modia" διανύει την άκρατη φιλοκυβερνητική της φάση. Ύστερα από την πρόσφατη στρατιωτική αναμέτρηση του Ισραήλ με την Χαμάς και τώρα, μετά την διπλωματική ήττα στον ΟΗΕ, η κυβέρνηση Νετανιάχου παίρνει τα εύσημα από τους θρησκευόμενους συντάκτες, αφού "η χώρα βιώνει μια ενορχηστρωμένη επίθεση, εκπορευόμενη από τους Δυτικούς απίστους".

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. 

Αξέχαστα θα μείνουν τα οργισμένα της πρωτοσέλιδα, όταν ο ισραηλινός στρατός εκκένωνε τους εβραϊκούς οικισμούς της Γάζας το καλοκαίρι του 2005. Αξέχαστα και τα πρωτοσέλιδα σχόλια για την επαπειλούμενη μείωση των κρατικών επιδομάτων προς την χαριδική κοινότητα, τις κρατικές οφειλές προς τους πρώην εποίκους της Γάζας και της Δυτικής Όχθης που δεν αποζημιώθηκαν ακόμα για την περιουσία που έχασαν, ή ακόμα και όταν αποφασίσθηκε η στράτευση των μαθητών στις εβραϊκές θεολογικές σχολές..

Κατά καιρούς λοιπόν, και ανάλογα με τις περιστάσεις, η "Ha'Modia" γίνεται μια πραγματικά.. επαναστατική εφημερίδα. Φανατικά αντι-μιλιταριστική, απίστευτα αντι-κρατιστική και τόσο αντι-εξουσιαστική, που μπροστά της οι αναρχικές εφημερίδες των Εξαρχείων μυρίζουν ..παιδικές κρέμες της Milupa. 

Όπως και να το κάνουμε πάντως, με τις υπερβολές της αλλά και μέσα στα αυστηρά πλαίσια του χωροχρόνου που κινείται, η εφημερίδα "Ha'Modia" δίνει τον δικό της ιδιαίτερο τόνο στην σύγχρονη ισραηλινή δημοσιογραφική γραφή, δίνοντάς μας τον σφυγμό μιας πεισματικά εσωστρεφούς κοινωνίας, όχι μόνο ως προς τον "Έξω Κόσμο" των απίστων, αλλά ακόμα και ως προς τους υπόλοιπους εβραίους πολίτες αυτής της χώρας, "που πολύ κακώς κάνουν και δεν ακολουθούν τις Γραφές" (και γι'αυτό θα πέσει φωτιά να μάς κάψει, και θα μας κάψει όλους μαζί! -συμπληρώνουν οι κακές οι γλώσσες) 

Πριν λοιπόν με κοιτάξετε κι εσείς με εκείνο το καχύποπτο βλέμμα και μού ευχηθείτε κι εσείς αυτό το απίστευτο :"Ευλογείτε!", να σας ρωτήσω κάτι κι εγώ με τη σειρά μου :  Αλήθεια, πόσες εφημερίδες θα αφιέρωναν το μισό τους πρωτοσέλιδο σε επικήδειο αφιέρωμα κάποιου σημαντικού ραββίνου; Και για να το κάνουμε και λίγο πιο εμπορικό το θέμα : Πόσες εφημερίδες θα έδιναν δωρεάν "διαφημιστικό χώρο", και μάλιστα στην πρώτη τους σελίδα, για να δημοσιευθεί ένα απλό ..Προσκλητήριο Γάμου; (κάντε τον κόπο να διαβάσετε παρακάτω και θα καταλάβετε τι εννοώ..)  

Ας προσκυνήσουμε στην Ιερουσαλήμ και στις μεγάλες μας χαρές

με σημάδια ευοίωνα και καλότυχα. 

Δοξάζοντας και ευχαριστώντας τον Πλάστη,

έχουμε την τιμή να σάς προσκαλέσουμε να συμμετάσχετε

στον γάμο των αγαπημένων μας παιδιών

Αβραάμ Ιεσαϊάχου και Χεντβά Πράντελ

που θα πραγματοποιηθεί Θεού τη Χάριτι

την Τετάρτη, 21η του μηνός Κισλέβ 5773 (5 Δεκεμβρίου 2012 κατά το ημερολόγιό τους)

στην αίθουσα συνεστιάσεων "Εϊχαλέι Μαλκούτ",

οδός Βασιλέως Σαούλ 18, Μπνέι Μπρακ

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 το βράδυ.

Θα χαρούμε να σάς δούμε να συμμετάσχετε στις χαρές μας.

 

Οι γονείς του γαμπρού                                                Οι γονείς της νύφης

Μεναχέμ Καρμέλ και η σύζυγός του                 Πίνχας Ντοβ Πρίζλ και η σύζυγός του

πόλη Μπνέι Μπρακ                                                   πόλη Ασντόντ

Αγαπητοί φίλοι και συγγενείς,

Εκλάβετε την παρούσα δημοσίευση ως προσκλητήριο.

Ατομικά προσκλητήρια δεν εξεδόθησαν σχεδόν καθόλου.

Με εκτίμηση, Μενάχεμ Καρμέλ

 

http://alloukiallou.blogspot.co.il/2012/12/hamodia.html