Haaretz Τετάρτη 16.10.2019
Ruth Schuster

Κανείς δεν έψαχνε τους Νεάντερταλ ή τους πρώτους Homo sapiens στα νησιά, επειδή θεωρούνταν ότι δεν ήταν θαλασσοπόροι – αλλά τότε, το Αιγαίο δεν ήταν θάλασσα

 

Ακριβώς στη μέση της θάλασσας του Αιγαίου βρίσκεται το νησί της Νάξου, γνωστό κυρίως για τις παραλίες του, τις αρχαιότητες και το ψητό χταπόδι. Ήταν το σπίτι του Κυκλαδικού πολιτισμού, που συνυπήρχε με τους Μινωίτες πριν από 4.000 χρόνια. Τώρα, οι ανακαλύψεις των πέτρινων εργαλείων στο Ελληνικό νησί πρόσφατα αποδεδειγμένα ότι πηγαίνουμε πίσω τουλάχιστον 200.000 χρόνια, δείχνουν ότι με κάποιο τρόπο τόσο οι Νεάντερταλ όσο και οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν σε αυτό το νησί – και προφανώς μία πρώτη μορφή Πρωτευόντων (Ανθρωπίνοι), επίσης.

Κανείς δεν αναμενόταν (να υπάρχει εκεί), εξήγησε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο διεπιστημονικό περιοδικό Science Advances, ο καθηγητής Τρίσταν Κάρτερ του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ και οι συνάδελφοί του από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ελλάδα.

Η Ευρώπη ήταν γεμάτη με Πρωτεύοντα πριν από τον Νεάντερταλ, όπως ο Homo erectus και ο Homo heidelbergensis και να που ήρθε η μέρα, που όντως οι Νεάντερταλ έζησαν στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Τουρκία. Αλλά δεν απασχόλησε την επιστήμη να αναζητήσει αρχαϊκά ανθρώπινα υπολείμματα σε κανένα νησί του Αιγαίου, στηριζόμενη στη λογική, ότι οι αρχαίοι άνθρωποι δεν ήταν θαλασσοπόροι.  

Έτσι πρώτα απ’ όλα, ίσως θα μπορούσαν να έχουν φτιάξει βάρκες. Δεν ξέρουμε. Και φαίνεται, ότι θα μπορούσαν να φτάσουν εκεί με τα πόδια. Κατά τις παγετώδεις περιόδους της Εποχής των Παγετώνων, όταν αρκετό θαλασσινό νερό ήταν εγκλωβισμένο στους πάγους και η στάθμη των ωκεανών ήταν χαμηλή, υπήρχαν προφανώς όγκοι από βαλτώδη εδάφη μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η θάλασσα του Αιγίου, με άλλα λόγια, δεν ήταν εκεί. Η Νάξος μοιάζει κατά καιρούς να ήταν κομμάτι μίας επίγειας συνέχειας.

«Πιστεύουμε ότι οι πληθυσμοί πριν από το Homo sapiens και οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) εισέρχονταν επίσης στην Ευρώπη μέσω της σημερινής βυθισμένης λεκάνης του Αιγαίου, μέσω του σημερινού νησιού της Νάξου, όπου θα σταματούσαν για να εξάγουν το κεράτι (είδος ιζηματογενούς βράχου) για να κάνουν τα εργαλεία τους», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας, Τρίσταν Κάρτερ του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στην Haaretz.

Με άλλα λόγια, η ανακάλυψη των Ανθρωπίνων στη Στελίδα της Νάξου, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, αλλάξει τη θεωρία σχετικά με το πως οι άνθρωποι διασκορπίστηκαν από την Αφρική.

Για να είμαστε σαφείς, δεν βρέθηκαν αρχαία οστά στη Νάξο. «Δυστυχώς, το έδαφος είναι πολύ αλκαλικό, έτσι τα ανθρώπινα οστά δεν επιβιώνουν», εξήγησε ο Κάρτερ.

Ειναι λυπηρό. Ευτυχώς, αυτά που επιβίωσαν είναι πέτρινα εργαλεία, τα οποία έχουν πλέον χρονολογηθεί αυστηρά σε ένα εύρος τουλάχιστον 200.000 ετών έως 13.000 ετών.

Μερικά από αυτά τα εργαλεία ήταν σε στυλ Μουστιαίας Περιόδου και τεχνικής Λεβαλουά, τα οποία σχετίζονται με τους Νεάντερταλ στην Ελλάδα. Άλλα ήταν πρώτοι τύποι της Ωρινάκιας Περιόδου, που συνδέονται με την πρώτη εμφάνιση των σύγχρονων ανθρώπων, Homo sapiens, στην Ευρώπη.

Και τα πολύ παλαιότερα εργαλεία που βρέθηκαν στη Νάξο πραγματικά χρονολογούνται από δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν οι Νεάντερταλ, πόσο μάλλον οι σύγχρονοι άνθρωποι, ήταν γνωστό ότι έφτασαν στο Αιγαίο.

Έτσι: αν οι Νεάντερταλ εξαπλώθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ανατολία και στο Αιγαίο περίπου 130.000 χρόνια πριν και οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι μόνο πριν από 45.000 χρόνια (όπως λέει η σημερινή λογική) – ποιοι ήταν οι πρώτοι λατόμοι του βράχου κεράτι για εργαλεία στη Νάξο 200.000 ή περισσότερα χρόνια πριν; Ίσως ο Homo heidelbergensis, ένα Πρωτεύον που έχει καταγραφεί από τη νότια και τη βόρεια Ελλάδα από λίγες τοποθεσίες, προτείνει ο Κάρτερ.

Σχετικά με τη θάλασσα: Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ακόμη και ο Homo erectus μπορεί να ήταν ικανός να κατευθύνει πλωτά αντικείμενα αν κολλήσουν στην ακτή για πλοηγικούς σκοπούς και όσο για τους πρώτους ανθρώπους, δεν ίππευσαν συνεργάσιμους κροκόδειλους στην Αυστραλία πριν από 60.000 χρόνια. Πρέπει να έφτασαν εκεί με βάρκα.

Αλλά το θέμα είναι: αντί να έχει υποτεθεί από καιρό ότι οι πρώιμοι άνθρωποι θα μπορούσαν να εισέλθουν στην Ευρώπη μόνο από την επίγεια γέφυρα Μαρμαρά – Θράκης, ο Κάρτερ υποστηρίζει ότι αυτές οι νέες ανακαλύψεις της Νάξου δείχνουν τώρα, ότι οι πληθυσμοί πριν τον Νεάντερταλ και οι πρώτοι Homo sapiens θα μπορούσαν να έχουν πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις καθώς περιπλανήθηκαν έξω από την Αφρική και ταξίδεψαν στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της Ανατολικής Μεσογείου, της Ανατολίας και έπειτα στην κεντρική λεκάνη του Αιγαίου μέσω της Νάξου.

Η ανακάλυψη εργαλείων που πιθανώς έκανε ο Homo heidelbergensis στη Νάξο τουλάχιστον 200.000 χρόνια πριν, δείχνει ότι η Νάξος δεν ήταν τότε ένα απρόσιτο νησί, αλλά ήταν μέρος του δρόμου για το κίτρινο κεράτι προς την Ευρώπη.

Νεάντερταλ και πάλι πίσω

Οι τελευταίες εικασίες για την ανθρώπινη εξέλιξη είναι ότι οι πρώτοι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν από την Αφρική μέσω της Ανατολικής Μεσογείου τουλάχιστον 200.000 χρόνια πριν (με τα πόδια). Ίσως ακόμα νωρίτερα.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν ένα σαγόνι που βρέθηκε στο σπήλαιο Misliya του Ισραήλ, το οποίο πολλοί πιστεύουν ότι είναι σύγχρονοy ανθρώπoυ (δεν συμφωνούν όλοι, σε κανένα από αυτά), ένα οστό σύγχρονου ανθρώπινου δακτύλου που βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία και χρονολογείται πριν από 85.000 χρόνια και οι πρόσφατες αξιώσεις των υπολειμμάτων Homo sapiens στην Κίνα και χρονολογούνται περίπου πριν από 90.000 χρόνια.

«Ενώ αυτές οι πρώτες ημερομηνίες είναι πολύ συναρπαστικές, δεν αλλάζει απαραιτήτως την ιστορία του πότε εισήλθε ο Homo sapiens στην Ευρώπη», τονίζει ο Κάρτερ. «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι ο Homo sapiens εισήλθε στην Ανατολική Μεσόγειο, ίδρυσε τοποθεσίες σε περιοχές όπου ζούσαν οι Νεάντερταλ, αλλά μετά φαίνεται ότι εξαφανίζεται, ίσως υποχωρώντας σε πιο ζεστές Αφρικανικές περιοχές, όταν υπήρχαν ψυχρότερες περίοδοι στην Εποχή των Παγετώνων».

Στη συνέχεια οι Νεάντερταλ επέστρεψαν και επανακατοίκησαν αυτές τις περιοχές – και έπειτα επέστρεψε ο Homo sapiens, πιθανότατα κατακλύζοντας και απορροφώντας τους Νεάντερταλ καθώς προχωρούσαν μαζί και τελικά εξαπλώθηκαν στην Ευρασία.

Όπως είπαμε, είναι περίπλοκο. Οι τελευταίες εικασίες περιλαμβάνουν την άποψη ότι όλοι οι πρώτοι Homo sapiens που βγήκαν από την Αφρική εξαφανίστηκαν και οι σημερινοί άνθρωποι δημιουργήθηκαν στη συνέχεια από διασκορπισμένους από την Αφρική, ξεκινώντας ίσως 65.000 χρόνια πριν.

Αλλά σαφώς η ανθρωπότητα και οι προκάτοχοί μας είχαν περιπετειώδη πνεύματα. Εξερεύνησαν. Μπορεί να μην ήξεραν ότι πήγαιναν με τόλμη, εκεί όπου κανένας άνθρωπος ή Νεάντερταλ δεν είχε πάει ξανά και να μην σκέφτηκαν βαθιά σχετικά με την αντικατάσταση των αρχαίων πληθυσμών πριν τον άνθρωπο και πριν τους Νεάντερταλ, καθώς προχωρούσαν μαζί.

Αλλά πήγαν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η καθαρή περιέργεια και η τολμηρή πράξη βρίσκονται στην ίδια τη ρίζα της επιτυχίας του Homo sapiens έναντι άλλων ειδών Πρωτευόντων. Και τώρα φαίνεται ότι τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς τους πρώτους ανθρώπους μπορεί να έχουν περάσει στην Ευρώπη πάνω από χερσαίες μάζες που τώρα βυθίζονται κάτω από τα γαλανά κύματα του Αιγαίου. • 

https://www.haaretz.com/archaeology/.premium-early-humans-reached-island-200-000-years-ago-changing-theory-of-spread-from-africa-1.7994456