19.5.10
Ζαν Κοέν.

Θυμάμαι το συγχωρεμένο τον πατέρα μου να μου λέει, εξηγώντας γιατί το ΚΚΕ πρέπει να νομιμοποιηθεί, πολλά χρόνια πριν γίνει αυτό: «Η πράξη διώκεται. Όχι το φρόνιμα.» 

Τη φράση αυτή την θυμήθηκα όταν προχθές (Κυριακή 16.5.10) το Ισραήλ απαγόρευσε στο 81 ετών Αμερικανό-Εβραίο διανοούμενο και  μέγα επικριτή του Ισραήλ, Noam Chomsky, να μπει στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Chomsky η είσοδος στο Ισραήλ του απαγορεύτηκε επειδή θα έδινε διάλεξη στο παλαιστινιακό πανεπιστήμιο της Ραμάλας Bir Zeit, και όχι σε ισραηλινό πανεπιστήμιο, και διότι θα συναντιόταν με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Salam Fayad.

«Δυσκολεύομαι να βρω άλλη τέτοια περίπτωση όπου αρνήθηκαν την είσοδο σε κάποιον επειδή δεν θα έδινε διάλεξη στο Τελ Αβιβ. Ίσως αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο σταλινικό καθεστώς» είπε ο Αμερικανό-Εβραίος καθηγητής γλωσσολογίας του περίφημου Massachusetts Institute of Technology (MIT) στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Δυστυχώς το επεισόδιο αυτό δεν είναι μοναδικό. Πριν δύο χρόνια ένας άλλος μέγας επικριτής του Ισραήλ ο Αμερικανό-Εβραίος Δρ. Norman Finkelstein είχε την ίδια εμπειρία, όταν του αρνήθηκαν την είσοδο στο Ισραήλ «για λόγους ασφαλείας».

Προφανώς το Ισραήλ βρήκε επάνω του το φονικότερο όπλο που μπορεί «τρομοκράτης» να κουβαλάει. Το στυλό του.

Το Ισραήλ αρέσκεται να λέει σε όλους τους τόνους ότι είναι η μοναδική δημοκρατία στην περιοχή. Εγώ μάλιστα θα πρόσθετα πως είναι από τις ελαχιστότατες δημοκρατίες όχι μόνο στην Μ.Α. αλλά γενικότερα στην Αφρικανική και Ασιατική  ήπειρο, για να μη πω και από αρκετές Ευρωπαϊκες χώρες. Ή μήπως δεν είναι;

Δημοκρατία κατ’ όνομα δεν υπάρχει. Δημοκρατία κατ’ όνομα είναι δικτατορίες είτε κόκκινου είτε μαύρου χρώματος. Η δημοκρατικότητα μιας χώρας και ενός καθεστώτος φαίνεται στην πράξη.

Δημοκρατία θα πει να σέβεσαι την σκέψη, το πιστεύω και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Δημοκρατία θα πει να επεμβαίνεις όταν από πράξεις ενός ατόμου κινδυνεύει η ελευθερία του άλλου ή παραβιάζονται τα δικαιώματα του.

Δημοκρατία θα πει να επιτρέπεις στον Chomsky να επισκέπτεται τα κατεχόμενα, να λέει ότι θέλει έστω και αν διαφωνείς.

Δημοκρατία σημαίνει να λες στον Δρ. Finkelstein καλώς ήρθατε αλλά να ξέρετε ότι θα δώσω και εγώ διάλεξη αντικρούοντας τις απόψεις σας.

Δημοκρατία, βεβαίως δεν είναι να επιτρέψω σε οποιονδήποτε να μπει στη χώρα μου όταν ξέρω ότι ο σκοπός του είναι να τελέσει κάποια βίαιη πράξη.

Το βασικότερο προσόν του Ισραήλ, αυτό που έκανε και κάνει περήφανους όλους τους Εβραίους της διασποράς, είναι το ότι είναι ένα απόλυτο δημοκρατικό κράτος. Ή μήπως δεν είναι;

Διάφορα σημάδια τώρα τελευταία δείχνουν πως το κράτος αυτό αρχίζει και  χάνει τον προσανατολισμό του.

Από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους Παλαιστίνιους κρατουμένους του (άρθρο του υπογράφοντος Έχει χάσει το Ισραήλ την ανθρωπιά του; ) μέχρι τις διακρίσεις  σε θέματα  οικονομικά σε Αραβικούς δήμους μέσα στο Ισραήλ, και από τη υπερβολική εξουσία που ασκούν οι υπηρεσίες ασφαλείας μέχρι τις απαγορεύσεις εισόδων σε διανοουμένους που δεν συμφωνούν με τις επίσημες θέσεις του κράτους.

Είμαι βέβαιος πως πολλοί από του αναγνώστες θα μου πουν πως με όλα τα παραπάνω μειονεκτήματα το Ισραήλ συνεχίζει και είναι ένα δημοκρατικό κράτος αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι βρίσκετε σε κατάσταση πολέμου.

Δεν διαφωνώ αλλά δεν μου φτάνει. θέλω Το Ισραήλ να είναι «το φως των εθνών» όπως λέει και η Βίβλος.

Άλλωστε, «Η πράξη διώκεται. Όχι το φρόνιμα.»