24.8.10
Ζαν Κοέν

Σε ηλικία 52 ετών ο νέος Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Yoav Gallant, είναι ένας από τους γηραιότερους σε ηλικία  που αναλαμβάνει αυτό το πόστο. Παράλληλα ο Galant έχει και μία πρωτιά είναι ο πρώτος αρχηγός που προέρχεται από την ειδική μονάδα Shayetet 13 (στολίσκος 13) το αντίστοιχο Ελληνικό ΟΥΚ ή (για όσους δεν καταλαβαίνουν τι είναι αλλά βλέπουν αμερικάνικες ταινίες) το Αμερικάνικο SEAL (sea air and land).

 Γεννημένος στη Γιάφα το 1958,  ξεκίνησε την στρατιωτική του θητεία στην Shayetet  13 to 1977 σε ηλικία 19 ετών. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του γνώρισε την γυναίκα του Claudine με την οποία έχει δύο κόρες. Η γυναίκα του που είναι επίσης στρατιωτικός τερμάτισε την θητεία της με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.

Έξη χρόνια αφότου ξεκίνησε την καριέρα του έφυγε για 2 χρόνια στην Αλάσκα όπου δούλεψε ως ξυλοκόπος. Με την επιστροφή του στον στρατό συνέχισε την καριέρα του στο ναυτικό ενώ παράλληλα σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Χάιφας οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκεια της εισβολής στη Γάζα 2008/2009

 

Το 1986 προήχθη σε αντισυνταγματάρχης και διοικητής τάγματος στη Shayete 13 κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ακόμα απόρρητες. Το 1994 έγινε διοικητής της μονάδς  για 3 χρόνια και μετά μετατέθηκε οριστικά στον στρατό ξηράς.

Το 2001 τοποθετήθηκε αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων και μετατέθηκε στο ΓΕΣ όταν το 2002 ο τότε πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν  το διάλεξε για στρατιωτικό του υπασπιστή  και τον προήγαγε στο βαθμό του Αντιστράτηγου.

Με την αποχώρηση  του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005 ανέλαβε τη θέση του Διοικητή της νότιας διοίκησης θέση την οποία είχε μέχρι την τοποθέτηση του ως αρχηγός των ΕΔ. Ο Galant πήρε μέρος και στην εισβολή στη Γάζα το 2008-2009 την οποία και βοήθησε στο σχεδιασμό.

Ο νέος αρχηγός χαίρει απεριόριστης εκτίμησης μεταξύ των διοικητών των διαφόρων μονάδων διότι κατά την διάρκεια μαχών διοικεί από το πεδίο της μάχης και όχι από απόσταση παρόλο τον υψηλό βαθμό που φέρει. Θεωρείτε αυθεντία στο να διαβάζει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και να βρίσκει δημιουργικές λύσεις.

 Σε αντίθεση με τον σημερινό αρχηγό, Ashkenazi που είναι ποιο συγκρατημένος, ο Galant είναι της θεωρίας πως η «καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και ως εκ τούτου στην εισβολή της Γάζας οι δύο άνδρες συγκρούστηκαν ως προς τους στόχους της εισβολής.

Ο Ashkenazi ήθελε μία περιορισμένη εισβολή ενώ ο Galant ακριβώς το αντίθετο με σκοπό να καταστρέψει πολιτικά και στρατιωτικά τη Χαμάς.

Παρόλους την εκτίμηση που χαίρει για τα επαγγελματικά του προσόντα ο Galant έχει  πολλούς εχθρούς οι οποίοι το κατηγορούν βασικά ότι είναι αλλαζώνας και δεν συγχωρεί αυτούς που έχουν διαφορετική γνώμη από τη δική του, ειδικά αν του πάνε κόντρα.