9.6.2011
Ζαν Κοέν

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα ίδρυσε την αντιστασιακή οργάνωση African National Congress (ANC) όχι μόνο δεν ήξερε να χειρίζεται όπλο αλλά ούτε πως το κρατάνε. Για να λύσει το πρόβλημα αμέσως και σωστά αποτάθηκε σε ένα Ισραηλινό καλλιτέχνη γεννημένος στο  Johannesburg  που μόλις είχε επιστρέψει στην Ν. Αφρική.

Σε μικρή ηλικία ο Goldreich μετανάστευσε στο Ισραήλ και πήρε μέρος στο πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1948 ως μέλος της επίλεκτης μονάδας Palmach της αντιστασιακής οργάνωσης Hagana.

Σε ηλικία 33 ετών γυρίζει στην Ν. Αφρική και εγκαθίσταστε με την οικογένεια του στη περίφημη φάρμα Lillieslie στην Rivonia, όπου φιλοξενεί όλες τις συνεδριάσεις της παράνομης τότε ηγεσία της ANC και φυσικά και τον Μαντέλα. 

Εκεί τον βρίσκει ο Μαντέλα και του ζητάει να εκπαιδεύσει το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης του . Ο Goldreich, που σιχαινόταν το απαρτχάιντ, ξεκίνησε να τους εκπαιδεύει  θέτοντας κανόνες εμπλοκής, μαθαίνοντας τους τον χειρισμό διαφόρων όπλων, ενέδρες, σαμποτάζ κλπ. 

Παράλληλα με την μυστική του δραστηριότητα έγινε ένας πολύ πετυχημένος ζωγράφος κερδίζοντας το Βραβείο του «καλύτερου νέου ζωγράφου της Νοτίου Αφρικής» για τους ασπρόμαυρους πίνακες του, προς μεγάλη θλίψη του Ν. Αφρικανού Πρωθυπουργού Hendrik Verwoerd's  που τον υποπτευόταν για αντιρατσιστικές πολεμικές ενέργειες

Κατά τη διάρκεια της περιβόητης πλέον αστυνομικής επιδρομής ης αστυνομίας το 1963 στη φάρμα, ο Goldreich  συνελήφθηκε μαζί με άλλα 17 μέλη της ANC μεταξύ των οποίων και ο Μαντέλα, και μεταφέρθηκε στις  φυλακές Marshall Square.

Σε αντίθεση με τον Μαντέλα, ο Goldreich με άλλους 3 πολιτικούς κρατούμενους και με τη βοήθεια ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου, δραπέτευσε μεταμφιεσμένος ως ιερέας. Μετά από πολλές περιπέτειες και αφού η απόδραση του απέκτησε μυθικές διαστάσεις στην τότε Ν. Αφρική κατάφερε να γυρίσει στο Ισραήλ όπου και έζησε μέχρι τον θάνατο του στις 24 Μαΐου 2011.

Μετά την επιστροφή του στο Ισραήλ συνέχισε να ασχολείται με την ζωγραφική ενώ το 1966 έγινε ο διευθυντής του τμήματος βιομηχανικού και οικολογικού σχεδιασμού της σχολής Καλών Τεχνών του Ισραήλ Bezalel Academy στην Ιερουσαλήμ, την οποία μετέτρεψε από μία σχολή καλών τεχνών σε μία παγκόσμια αναγνωρισμένη σχολή σχεδιασμού.

Ο Goldreich  πέθανε  82 ετών.