21.11.2011
Ζαν Κοέν

 

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα που λέει και η παροιμία. Φαίνεται, δυστυχώς, πως η πραγματικότητα θα επιβεβαιώσει αυτούς που λένε πως δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ δημοκρατία σε Αραβική χώρα.

Δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από την Αιγυπτιακή εξέγερση που απομάκρυνε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ και την Παρασκευή που μας πέρασε είδαμε πάλι τεράστιες διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Αυτή τη φορά όχι εναντίον κάποιου δικτάτορα αλά Μουμπάρακ, αλλά εναντίον της προσωρινής Ανωτάτης Στρατιωτικής Αρχής (ΑΣΑ) επικεφαλής της οποίας είναι ο Στρατηγός Mohammed Hussein Tantawi.

Τα συνθήματα στην διαδήλωση, που διαλύθηκε με την βίαια επέμβαση της αστυνομίας, ήταν τόσο όμοια με αυτά που φωνάζανε εναντίον του Μουμπάρακ που η Αιγυπτιακή εφημερίδα al-Masry al-Youm.έγραψε “αυτό που βλέπουμε τώρα είναι φλάσμπακ  στο τι είδαμε στην αρχή της διαμαρτυρίας τον Ιανουάριο.

Το «κίνημα της 6ης Απριλίου», όπως ονομάζεται, έφτιαξε μία λίστα από 5 αιτήματα μεταξύ των οποίων ήταν η παραίτηση του Πρωθυπουργού al-Masry al-Youm.και του Υπουργού Εσωτερικών προκειμένου αν εκκενώσουν την πλατεία.

Ο λόγος της διαδήλωσης είναι ένα έγγραφο που κατήρτισε ο Αντιπρόεδρος κυβέρνησης, Ali al-Selmy, και θα αποτελέσει τις βασικές αρχές του νέου συντάγματος. Σύμφωνα όμως με τους διαδηλωτές το έγγραφο δεν προβλέπει πουθενά την επίβλεψη του στρατού από την Βουλή, ενώ παράλληλα δίνει στον στρατό το δικαίωμα να αποφασίζει και να επεμβαίνει όταν διαβλέπει κίνδυνο εναντίον της χώρας είτε αυτός είναι εξωτερικός είτε  εσωτερικός, δηλαδή πολιτικός.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στην Αίγυπτο όλη αυτή η φασαρία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία εσωτερική πολιτική διαμάχη μεταξύ των Αδελφών Μουσουλμάνων και τις παραφυάδες τους και των κοσμικών πολιτικών κομμάτων, που και αυτοί είναι διαιρεμένοι.

Οι αδελφοί Μουσουλμάνοι, που επιτέλους βγήκαν από την παρανομία και φαίνετε πως θα κερδίσουν τις εκλογές (αν και όποτε γίνουν)  δεν θέλουν να αποδυναμωθεί ο στρατός από τον φόβο ότι μία λαϊκή κοσμική κυβέρνηση μπορεί να τους θέσει εκτός νόμου ξανά.

Από την άλλη τα κοσμικά κόμματα δεν θέλουν ο στρατός να έχει ανάμιξη στην πολιτική φοβούμενοι ότι η Αίγυπτος να καταλήξει σε Ιράν με τη βοήθεια του στρατού.

Φοβούμενα, λοιπόν, τα κοσμικά κόμματα ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι θα κερδίσουν τις εκλογές, με αφορμή τις διαδηλώσεις ζητούν την αναβολή των εκλογών, που θα λάβουν χώρα σε 8 μέρες, προκειμένου να καταφέρουν να ενωθούν. Βέβαια οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ούτε να ακούσουν κάτι τέτοιο δεν θέλουν.

Η έλλειψη δημοκρατίας στις Αραβικές χώρες και δη στην μεγαλύτερη, την Αίγυπτο, είναι εκτός από εσωτερικά ανήθικο, είναι και εξωτερικά επικίνδυνο.

Η ρευστότητα στη περιοχή, το Παλαιστινιακό πρόβλημα καθώς και η παγκόσμια οικονομική κρίση που θα χτυπήσει σύντομα και τις Αραβικές χώρες συν τη προσπάθεια του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και την προσπάθεια της Δύσης και του Ισραήλ να το αποτρέψουν, δεν είναι οι ιδανικές συνθήκες για πολιτικά πειράματα και διαδηλώσεις.

Αρκεί μια απλή φήμη όπως π.χ. ότι το Ισραήλ είναι πίσω από τις διαδηλώσεις ή ότι η Αμερική θέλει να επαναφέρει το παλιό καθεστώς, για να γίνει της εκδιδομένης επί χρήμασι γυναικός το κιγκλίδωμα, που θα λέγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!!!

Και αν μου πείτε ότι αυτά δεν γίνονται διότι θα σας θυμίσω ως παράδειγμα το πώς ξεκίνησε η δεύτερη ιντιφάντα. Ένα απλό τροχαίο και η φήμη ήταν ότι ο οδηγός το έκανε επίτηδες, και έγινε ότι έγινε.

Μη ξεχνάτε ότι μιλάμε γι την Μέση Ανατολή μία περιοχή που η κοινή λογική είναι άγνωστη λέξη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.