Εκτύπωση
Ζαν Κοέν
8.2.09

Με όλο τον σεβασμό προς τον Τάκη Μίχα, το οποίον γνωρίζω εδώ και χρόνια, το άρθρο του «Υπάρχει έξαρση αντισημιτισμού στην Ευρώπη; http://e-rooster.gr/02/2009/1187» ήταν ένα ακόμα καρφί στη προετοιμασία του εδάφους για παλαιού τύπου αντισημιτισμού στην Ευρώπη γενικότερα και στην Ελλάδα, όπου ζω, ειδικότερα.

Θα ήθελα να πω, πριν συνεχίσω, πως επειδή γνωρίζω ότι ο Τάκης Μίχας είναι μακράν από του να είναι ρατσιστής με οποιαδήποτε μορφή, γιαυτό και μπορώ και του γράφω αυτό «γράμμα».

Ξαφνικά αγαπητέ Τάκη ανακάλυψες ότι υπάρχει έξαρση αντισημιτισμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Τόσο καιρό που φωνάζαμε που ήσασταν όλοι εσείς οι ιντιλιγκέντσια του τόπου?

Αλλά το χειρότερο στο άρθρο σου είναι, ότι όλοι φταίνε εκτός από εσάς τους Χριστιανούς Έλληνες πολιτικούς, διανοούμενους και ΜΜΕ, και υποτίθεται ότι είστε και φωτισμένοι.

Γράφεις ότι φταίει για τον αντισημιτισμό όσοι υπερασπίζονται ή μιλάνε για το Ισραήλ, φταίνε οι Μουσουλμάνοι της Ευρώπης, φταίει η γραφειοκρατία του Ολοκαυτώματος, φταίει ακόμα και ένα τμήμα της αριστεράς, όλοι εκτός από εσάς τους Έλληνες πολιτικούς, διανοούμενους και ΜΜΕ.

Τόσα χρόνια από το 1982 με τον πόλεμο του Λιβάνου (όταν ξεκίνησαν αυτά τα φαινόμενα στην Ελλάδα) κάνατε τουμπεκί, που λέει και ο λαός μας, μπροστά σε φαινόμενα αντισημιτικά. Όχι μόνο δεν μιλήσατε όταν είχαμε τέτοια φαινόμενα αλλά σεγκοντάρατε και να εξηγήσω πως:

Εσείς οι Έλληνες Χριστιανοί διανοούμενοι, πολιτικοί και ΜΜΕ ζητάγατε να πάρουν θέση οι Έλληνες Εβραίοι για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, μπερδεύοντας επίτηδες το Ισραήλ με εμάς και εν γνώσει σας το τι θα προκαλέσει.

Εσείς οι Έλληνες Χριστιανοί διανοούμενοι, πολιτικοί και ΜΜΕ καθόσασταν, και κάθεστε ακόμα, στην άκρη σιωπηλά όταν γινόντουσαν διάφορες αντισημιτικές εκδηλώσεις, όπως η βεβήλωση μνημείων, νεκροταφείων και συναγωγών, ή η τοποθέτηση βομβών σε εβραϊκές επιχειρήσεις.

Εσείς οι Έλληνες Χριστιανοί διανοούμενοι, πολιτικοί και ΜΜΕ δεν βγάλατε άχνα όταν Πάγκαλος, Σακοράφα και άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις» βρίζανε με χυδαίο τρόπο σε άρθρα τους στις εφημερίδες όποιον Έλληνα Εβραίο, είχε το θράσος να πει ότι στη Μέση Ανατολή δεν είναι όλα μαύρο άσπρο και δεν φταίει μόνο το Ισραήλ όπως και δεν έχει μόνο δίκιο το Ισραήλ..

Εσείς οι Έλληνες Χριστιανοί διανοούμενοι, πολιτικοί και ΜΜΕ κάνατε πως δεν ακούσατε όταν ο Μίκης Θεοδωράκης, υπό τον μανδύα της κριτικής του Ισραήλ, και παρόντων των υπουργών παιδείας(?) Ευθυμίου και πολιτισμού(?) Βενιζέλου μας αποκαλούσε «η ρίζα του κακού».

Εσείς οι Έλληνες χριστιανοί διανοούμενοι, πολιτικοί και ΜΜΕ δεν είπατε ούτε μία λέξη όταν ο Γ. Καρατζαφέρης είπε σε κατάπτυστο λιβελογράφημα του ότι εμείς οι Θεοκτόνοι εβραίοι «μυρίζουμε αίμα». Ούτε μία δήλωση από τους «πατέρες του Έθνους».

Και πολλά άλλα αγαπητέ Τάκη. Και σε παρακαλώ μη μου αναφέρεις ένα δύο περιπτώσεις ανθρώπων που πήραν θέση αυτήν την εποχή υπέρ των Εβραίων σαν παράδειγμα ότι κάτι κάνατε εσείς οι Έλληνες Χριστιανοί διανοούμενοι και πολιτικοί και ΜΜΕ.

Αυτό το παραμύθι είναι πολύ παλιό, από την κατοχή, έχει φθαρεί και δεν περνάει πια.

Μου θυμίζει τους 2.000- 3.000 Έλληνες Χριστιανούς που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν όσους Έλληνες Εβραίους μπορούσανε κατά την κατοχή, και μέχρι σήμερα η Ελλάδα παραμυθιάζεται και παραμυθιάζει πως έκανε τα πάντα να σώσει τους Εβραίους της. Το πώς με τόση βοήθεια η Ελλάδα έχασε το 86% των Εβραίων της είναι απορίας άξιον, ή μήπως δεν είναι;

Νέες έρευνες, μελέτες και αρχεία δείχνουν ότι όχι μόνο δεν σήκωσαν δαχτυλάκι να βοηθήσουν αλλά σε πολλές περιπτώσεις βοήθησαν τους Γερμανούς να μας ξεπαστρέψουν ενώ οι πλειοψηφία χάρηκε όταν φεύγαμε με τα βαγόνια στη Πολωνία διότι θα μπορούσαν (όπως και έκαναν) να σφετερισθούν τις όποιες Εβραϊκές περιουσίες.

Αγαπητέ Τάκη, και το αγαπητέ το εννοώ, δυστυχώς φίλε μου ο αντισημιτισμός θα εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο διότι άνθρωποι σαν εσένα (και φυσικά δεν εννοώ εσένα προσωπικά) που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν δεν κάνουν.

"Το Κακό ανθίζει όταν οι ενάρετοι άνθρωποι παραμένουν σιωπηλοί," Edmund Burke.

"All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." (Edmund Burke)

Υ.Γ. και για να μην νομίσεις, αγαπητέ Τάκη ότι παραλογίζομαι διάβασε το άρθρο Βρετανική Αριστερά και αντισημιτισμός

The Guardian http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_08/02/2009_302671