26.3.2012

Ζαν Κοέν

 

Προς τον Πρόεδρο της ΕΡΤ Α.Ε.

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

Την Πέμπτη 22.3. είδα στην ΝΕΤ την εκπομπή του κυρίου Κούλογλου «ένα φιάσκο και εννέα κηδείες μέρος 1ο» ενώ το δεύτερο μέρος το είδα από την ιστοσελίδα του.

Η εκπομπή αυτή πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές δημοσιογραφίας για να μαθαίνουν οι φοιτητές τι σημαίνει «πως επιβάλεις την άποψη σου χωρίς να λάβεις υπόψη σου τα γεγονότα». 

Ας ξεκινήσουμε.

Από μία εκπομπή 2 ωρών οι υποστηρικτές του Ισραήλ  μίλησαν γύρω στα 10 λεπτά. Μάλιστα από τα 10 αυτά λεπτά κάποιες ατάκες επαναλήφθηκαν δηλαδή στην ουσία ούτε 10 λεπτά δεν μίλησαν.

Ενώ ο  Κούλογλου δεν αντέδρασε μία φορά στα λεγόμενα των ακτιβιστών, δεν έπαψε να «διευκρινίζει» (κοινώς να πιέζει)  κάθε φορά που οι 2 (ναι μόλις 2) υποστηρικτές του Ισραήλ έλεγαν κάτι.

Το αστείο ή μάλλον το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι ο κ. Κούλογλου δεν ανέφερε ούτε μία φορά ότι το ταξίδι οργάνωσε η εξτρεμιστική τουρκική Ισλαμική οργάνωση ΙΗΗ με διασυνδέσεις με τον Ερντογάν.

Ούτε βέβαια έδειξε τις προσευχές επάνω στο πλοίο όπου ο Ιμάμης μιλάει για θάνατο τον Ισραηλινών και προτρέπει τους Μουσουλμάνους να γίνουνε «μάρτυρες». Και μη μου πείτε πως δεν βρήκε τίποτα σχετικό διότι στο youtube όχι απλώς υπάρχουν αλλά και περισσεύουν.

Αναρωτιέμαι γιατί σε όλη την εκπομπή δεν ανέφερε πως η επιτροπή του ΟΗΕ υπό την προεδρία του πρώην πρωθυπουργού της Ν. Ζηλανδίας  Sir Geoffrey Palmer, που θεωρείται διεθνώς η μεγαλύτερη αυθεντία σε θέματα θαλάσσιου δίκαιου, απεφάνθη ότι το μπλόκο της Γάζας είναι νόμιμο. Μήπως φοβήθηκε ότι θα του «χαλάσει  η σούπα» ή ότι θα δυσαρεστήσει κάποιους;

Και πάλι μη μου πείτε, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, πως η εκπομπή έγινε πριν την έκθεση Palmer διότι η εν λόγω έκθεση δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβρη του 2011 δηλαδή ο Κούλογλου είχε  έξη (6) μήνες καιρό μέχρι την μετάδοση της εκπομπής να την προσθέσει. 

Στην εκπομπή ακούστηκαν συνομιλίες μεταξύ των ακτιβιστών και των Ισραηλινών, αλλά  μόνο αυτές που συνέφερε στον κ. Κούλογλου, προκειμένου να διασύρει το Ισραήλ.

 Π.χ. δεν ακούστηκε η απάντηση που έδωσαν οι Τούρκοι ακτιβιστές «go back to Auswitch» σε μία από τις πολλές φορές που οι Ισραηλινοί τους διέταξαν να γυρίσουν πίσω, όχι μόνο δεν ακούστηκε αλλά ούτε καν αναφέρθηκε. 

Είναι σαφές ότι ο σκοπός της εκπομπής ήταν ο διασυρμός του Ισραήλ, αλλά το έκανε με τέτοιο χοντροκομμένο τρόπο που προκάλεσε εκτός από θυμό και γέλια.

Όταν π.χ. επιτρέπει σχόλια του τύπου «ο Ισραηλινός στρατιώτης κατουρήθηκε επάνω του» ή «τα μάτια του γούρλωσαν από φόβο» είναι να μη πεθάνεις στα γέλια.

Για όποιον βρέθηκε σε μάχη ξέρει ότι λόγω φυσικού φόβου δεν προσέχεις όχι μόνο τέτοιες λεπτομέρειες αλλά ούτε καν ποιο σημαντικά πράγματα, πόσο μάλλον για έναν πολίτη που τον σημαδεύει όπλο και το μόνο που έχει κάνει κατά  διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας το πολύ πολύ να είναι «γόπινγκ» (μάζευε γόπες στο στρατόπεδο). 

Μάλιστα για να δείξει και καλά αντικειμενικός πήρε συνέντευξη από τον πολύ γνωστό και άριστο Ισραηλινό δημοσιογράφο Uri Avneri που εκπροσωπεί όμως το 0,001 της Ισραηλινής κοινής γνώμης και μιας δικηγόρου που δεν την ξέρη ούτε η μάνα της.

Περιττό να πω πως επέτρεψε να λεχθούν πολλές ανακρίβειες (για να μη πω ψέματα) όπως ότι οι Ισραηλινοί που ήταν ανακατεμένοι φοβόντουσαν να ταξιδέψουν μετά το επεισόδιο. Μάλιστα ο ανταποκριτής σας στο Ισραήλ, κύριος Χαρίτος, λέει για τον εκπρόσωπο τύπου του στρατού, εν γνώσει του ότι λέει ανακρίβειες,  ότι φοβόταν να ταξιδέψει στην Ελλάδα. 

Λυπάμαι, κύριε πρόεδρε, που θα στεναχωρήσω  εσάς τον κ. Κούλογλου και φυσικά τον κ. Χαρίτο, αλλά ο Σάμπυς που είναι καλός μου φίλος, ήρθε στην Ελλάδα μία βδομάδα μετά το επεισόδιο και αμέσως μετά από εδώ έφυγε για Αμερική και Ευρώπη. Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε.

Θα με ρωτήστε πως ξέρω ότι ο Χαρίτος λέει ανακρίβειες; Απλά διότι ο ίδιος ο Σάμπυς είπε του ανταποκριτή σας μία βδομάδα μετά το επεισόδιο «φεύγω για Ελλάδα».

Πριν τελειώσω, και με τι συμπάθιο δηλαδή, αλλά έχω μία ερώτηση:

Στο δεύτερο μέρος περίπου το ¼ είναι επανάληψη του πρώτου μέρους και μάλιστα με τα ποιο αντί-Ισραηλινά στιγμιότυπα. Αυτό έγινε για να εμπεδώσει ο κόσμος πόσο κακό είναι το Ισραήλ ή για να συμπληρώσει 2 εκπομπές ο κύριος Κούλογλου και να πληρωθεί ανάλογα;

Η εκπομπή αυτή είναι κλασσική περίπτωση του «τα γεγονότα πρέπει να ταιριάζουν στις ειδήσεις. Αν δεν ταιριάζουν αλλοίμονο στα γεγονότα» 

Αυτά τα ολίγα για να μη σας κουράσω ή εκνευρίσω όπως κουράστηκα και εκνευρίστηκα εγώ βλέποντας την εκπομπή.

Όπως πάντα φιλικά
Ζαν Κοέν
Ανταποκριτής της Ισραηλινής Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα.

ΥΓ. Όπως έχω πει στην τηλεόραση και έχω γράψει στην ιστοσελίδα μου, η όλη επιχείρηση εκ μέρους του Ισραήλ ήταν λάθος. Εδώ, όμως, δεν μιλώ για την επιχείρηση αλλά για την «εγκυρότητα» μιας εκπομπής που στόχο είχε όχι την ενημέρωση αλλά την προβολή της ιδεολογίας του δημοσιογράφου.

Ζ.Κ.