Η νέα δίκη Ντρεϊφους 

13.6.2013
Ζαν Κοέν.[1]

Φαίνεται πως κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο  της Ελλάδας, για να παραφράσω τον Σέξπιρ, και αναφέρομαι στην άνοδο των αντισημιτικών (για την ώρα μόνο) δηλώσεων, και σε διάφορες δήθεν αθώες πρακτικές που όμως βαρύνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα. 

Αυτήν την φορά στόχος είναι ο Ελληνό-Εβραίος κάτοικος Ισραήλ (και γενικότερα εξωτερικού από τα 19 του χρόνια) και πολύ πετυχημένος επιχειρηματίας Σάμπης Μιωνής.   

Το όνομα του Σάμπη όλως παραδόξως και χωρίς καμία απολύτως αιτία μπλέχτηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Η αρχή έγινε από  αρχηγό «ανεξάρτητου» κόμματος ο οποίος χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο έλεγε σε όλους τους τόνους και σε όποιο ΜΜΕ τον φιλοξενούσε ότι ο Σάμπης Μιωνής ήταν πίσω από το πρώτο όνομα που ήταν στη λίστα, Μαρία Παντελή, με 550 εκατομμύρια στο όνομα της. 

Την σκυτάλη πήραν διάφορα άλλα ΜΜΕ και άτομα, άλλα γνωστά για τον αντισημιτισμό τους και άλλα απλώς επωφελούμενοι της κατάστασης προκειμένου να καλύψουν ότι ήταν δυνατόν να καλυφθεί. Και εννοώ από απλές παραλείψεις μέχρι και αλλαγές στη λίστα, και από «δεν ξέρω που είναι» μέχρι «δεν την είδα» ή «την πήρα σπίτι μου». 

Καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας της ανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, και ειδικά στην αρχή, ακούσαμε να γίνεται πολύς λόγος για Εβραίους γενικώς, όπως «τα τρία πρώτα ονόματα ήταν Εβραϊκά»  και άλλα τέτοια ευτράπελα. Οι ποιο ευφάνταστοι μάλιστα βρήκαν ότι τα αρχικά της κυρίας Μαρίας Παντελής είναι ίδια με αυτά της κυρίας Μάργκαρετ Παπανδρέου και έτσι άρχισαν να διαλαλούν ότι οι Εβραίοι είναι πίσω από την οικογένεια Παπανδρέου αφήνοντας να εννοηθεί ότι εμείς φταίμε για το οικονομικό χάλι της Ελλάδας.  

Εδώ μπαίνει ο Σάμπης. Βλέποντας το τι γίνεται και μη έχοντας τίποτα να φοβηθεί τον Μάρτιο στέλνει με δική του πρωτοβουλία υπόμνημα στη επιτροπή εξηγώντας τα πάντα και ζητώντας να έρθει να καταθέσει. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Μετά λίγο καιρό ξαναγράφει στην επιτροπή ζητώντας να έρθει με δικά του έξοδα να καταθέσει, και η επιτροπή επίσης τον ξαναγράφει. Τέλος μιλάει τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της επιτροπής και επαναδιατυπώνει το αίτημα αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 

Βέβαια όλα αυτά αποκρύφτηκαν από τα ΜΜΕ και από την Βουλή. Τουναντίον το φέραν έτσι το πράγμα ώστε να φαίνεται ότι ο Σάμπης αποφεύγει να καταθέσει. Το ότι έστειλε υπόμνημα στη Βουλή από τον Μάρτιο και ότι κατέθεσε ενώπιων του έλληνα Πρόξενου στο Τελ-Αβίβ στις 31 Μαΐου[2] το  κάναν όλοι τους γαργάρα. Κοινώς μούγκα στην στρούγκα.  

Η μεγάλη βλακεία του Σάμπη ήταν ότι ξέχασε ότι είχε να κάνει με ελληνική επιτροπή και ότι η αλήθεια και η σοβαρότητα είναι τα τελευταία πράγματα που την ενδιαφέρουν.    

Η ποιο απλή απόδειξη για τα παραπάνω  είναι το γεγονός ότι όταν έφθασε η λίστα τη δώσανε για εξεργασία σε κάποιον που δεν ήξερε καμία ξένη γλώσσα με αποτέλεσμα να καταφύγει στη μηχανική μετάφραση του Google, αν έχετε το Θεό σας!!!!! 

Για όσους δεν ξέρουν τη σημαίνει μετάφραση Google ορίστε ένα παράδειγμα: αν γράψετε τη φράση   «το εστιατόριο αυτό ανήκει στη πρώτη κατηγορία » το πιθανότερο είναι να σας το μεταφράσει «this restaurant belongs to the first accusation». 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η λίστα Λαγκάρντ κρύβει πολύ διαφθορά σε όλα τα επίπεδα πολιτικά κοινωνικά οικονομικά κλπ. Όπως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όλους τους βολεύει να στρίψουν προσοχή του κοινού άλλου. Και τι ποιο εύκολη λεία από τους συνήθης ύποπτους εμάς τους Εβραίους καθότι για όλα φταίνε οι Εβραίοι και οι ποδηλάτες. 

Ερώτηση κρίσεως.  Γιατί η επιτροπή πάει Παρασκευή στο Ισραήλ που όλα είναι κλειστά για το Εβραϊκό σαββατοκύριακο που εκεί είναι Παρασκευή Σάββατο; 

Μήπως για να κάνουν ένα μακρύ weekend Παρασκευό-Σάββατο-Κύριακο διακοπές στο Ισραήλ με δικά μας λεφτά φυσικά; 

Μήπως πάνε Παρασκευή γνωρίζοντας ότι είναι Εβραϊκή αργία (αυτό το ξέρουν όλοι από την παροιμία «πήγε ο Εβραίος στο παζάρι και ήταν ημέρα Σάββατο») για να πούνε ότι ο Σάμπης δεν μας δέχτηκε Παρασκευή-Σάββατο, ώστε να δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.  

Μου θυμίζει τον αλήστου μνήμης Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, ξέρετε ποιόν, αυτόν που το έπαιζε μάγκας προσβάλλοντας ξένους ηγέτες και μετά ζήταγε συγγνώμη ξεφτιλίζοντας την Ελλάδα και τον λαό της. 

Αυτός λοιπόν πήγε με ομάδα διαδηλωτών Σάββατο να παραδώσει στη Πρεσβεία του Ισραήλ διαμαρτυρία και όταν τη βρήκε κλειστή, καθότι Σάββατο, ζήτησε και τα ρέστα λέγοντας ότι δεν οι ισραηλινοί δεν σεβάστηκαν Έλληνα Βουλευτή, αντί να κάνει τουμπεκί για το λάθος που έκανε.  

Έτσι και τώρα με την επιτροπή. Κανονίστε να δικαιολογήστε τις διακοπές σας ρίχνοντας το φταίξιμο στο Σάμπη που δεν σας δέχτηκε Παρασκευή ή Σάββατο. 

Και μία αφελής ερώτηση: το μεταφραστή τη τον θέλετε αφού ο Σάμπης μιλάει άπταιστα Ελληνικά και είναι και Έλλην υπήκοος;


[1]Για λόγους διαφάνειας: τον Σάμπη τον γνωρίζω από την ημέρα που γεννήθηκε, με την δε οικογένεια του μεγαλώσαμε μαζί καθότι γείτονες στη Θεσσαλονίκη, από την ηλικία των 8 ετών.