Cohen.gr Πέμπτη 13.7.2017
Ζαν Κοέν.

 Σημείωση: Δεν έχω καμία αμφιβολία πως το κείμενο αυτό  θα προκαλέσει εκτός από πολλές ενστάσεις και άλλα πολλά. Θα έλεγα πριν ξεκινήστε να απαντάτε διαβάστε το ξανά και μην απαντήσετε εν θερμώ . 

Καταρχάς επιτρέψτε μου μία διευκρίνιση κρίσιμη για το υπόλοιπο κείμενο.

Με τη λέξη φιλελεύθερος ή liberal αν προτιμάτε, δεν εννοώ αριστερά/δεξιά με την κλασσική πολιτική έννοια του όρου. Εννοώ όλους εμάς που πιστεύουμε σε αυτό που ονομάζουμε δυτικός πολιτισμός ή αν προτιμάτε αστική δημοκρατία.

Το θεμέλιο του φιλελευθερισμού, όπως υπονοεί και η λέξη, είναι η «ελευθερία». Η ελευθερία της σκέψης, η ελευθερία στη διαφορετικότητα, η ελευθερία του λόγου, της γνώμης, της θρησκείας κλπ. Ευνόητο είναι λοιπόν πως όποιος δεν πιστεύει σε αυτές τις αρχές και θέλει να τις αλλάξει είναι εχθρός του φιλελευθερισμού.

Και επειδή εμάς μας αρέσει ως φιλελεύθεροι αυτό το σύστημα (αλλιώς δε θα ζούσαμε σε τέτοια κοινωνία) λέμε στους αντιπάλους του να πάτε να ζήσετε αλλού, από μακριά και αγαπημένοι. Από τη στιγμή που στην προσπάθεια να αμυνθείς φτάνεις σε αυτό το σημείο του αποκλεισμού, είσαι "ρατσιστής". 

Βέβαια, υπάρχει και η ανταπάντηση στο  “ρατσιστής,”  και είναι αυτό που εγώ ονομάζω το «όριο του φιλελευθερισμού». Και να το εξηγήσω.

Το «όριο του φιλελευθερισμού» στην ουσία δέχεται την διαφορετικότητα αλλά μέχρι ενός σημείου. Δεν έχει κανένα πρόβλημα  να υπάρχουν άλλοι με διαφορετικοί θρησκεία γλώσσα, νοοτροπία, εν ολίγοις κουλτούρα αντίθετη με την δική του, αρκεί να ζει σύμφωνα με τους κανόνες της αστικής δημοκρατίας. Αυτό είναι το όριο.

 Όποιος θέλει με το έναν ή τον άλλον τρόπο να αλλάξει το status quo  είναι εξ ορισμού εχθρός του φιλελευθερισμού και ο τελευταίος έχει την υποχρέωση να προστατευθεί, διότι αν δεν προστατευθεί δεν θα είναι ίσως ρατσιστής αλλά σίγουρα θα είναι ηλίθιος. 

Μάλιστα, το όριο είναι τόσο μεγάλο που επιτρέπει στον αντίθετο να ζει μαζί με τον φιλελεύθερο ακόμα και αν τον μισεί, αρκεί να μην υπερβεί τα όρια του status quo, πράγμα λογικότατο.

Διότι το μίσος κάποιου εναντίον σου δεν τον κάνει παραβάτη των ορίων του status quo. Φαντάζομαι πως  υπάρχουν και φιλελεύθεροι που μισούν θανάσιμα ο ένας τον άλλον, αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν να αλλάξουν τον δυτικό πολιτισμό.

Και φτάνουμε στο ερώτημα πως προστατεύεται ο δυτικός τρόπος ζωής με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και χωρίς την απώλεια των ηθικών του αξιών. 

Μέχρι σήμερα τρεις τρόποι είναι γνωστοί:

  1. Ο εγκλεισμός (απομόνωση) σε στρατόπεδα/κέντρα υποδοχής.
  2. Τους αρνείσαι την είσοδο στο κράτος σου (στην περίπτωση μας την Ευρωπαϊκή Ένωση).
  3. Τους σκοτώνεις όπως κάνουν συνήθως οι αντίπαλοι του φιλελευθερισμού π.χ. οι ναζί, οι κουμουνιστές, οι τζιχαντιστές και «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». 

Επειδή ο φιλελεύθερος είναι εκ φύσεως και εξ ορισμού ουμανιστής, αλλά πρέπει και να αμυνθεί παράλληλα, προτιμάει τη λύση νούμερο 2. Δηλαδή την απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη αυτών που θέλουν να αλλάξουν το δυτικό τρόπο ζωής. 

Για να μη παρεξηγηθώ, θα ήθελα να διευκρινίσω σε όσους διαβάζοντας το κείμενο δεν το κατάλαβαν μέχρι τώρα.

Πουθενά δεν λέω και δεν υπονοώ ότι το δικό μας σύστημα είναι καλύτερο των άλλων συστημάτων, άλλωστε δεν με ενδιαφέρει. Εγώ απλώς λέω ότι το δικό μας σύστημα είναι διαφορετικό και απαιτώ αν γίνεται σεβαστό από τα άλλα συστήματα όπως σέβομαι εγώ τα δικά τους παρόλο που δεν συμφωνώ. 

Προκειμένου λοιπόν, να μη φτάσουμε στα άκρα και την βία ούτε εμείς ούτε οι άλλοι ας είμαστε χώρια και να σεβόμαστε ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου στην πράξη και όχι στα λόγια, π.χ. αν η γυναίκα μου εγώ και βρισκόμαστε σε μουσουλμανική χώρα θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις δικές της επιταγές από το φαγητό μέχρι το ντύσιμο. Το ίδιο ισχύει και για τους αντίθετους όταν επισκέπτονται τη περιοχή μας. 

Αν πάλι, κάποιος θέλει να έρθει εδώ σεβόμενος το σύστημά μας,καλώς να ορίσει και να είναι βέβαιος ότι και εγώ θα σεβαστώ τη διαφορετικότητα του.

Φτάνοντας στο τέλος του πονήματος αυτού είμαι βέβαιος ότι θα πείτε ότι είμαι ρατσιστής.

Αν επειδή  μου αρέσει η ελευθερία είμαι ρατσιστής τότε guilty as charged που λένε και οι Αμερικανοί.