Cohen.gr Τετάρτη 7.3.2018
Ζαν Κοέν

Η απάντηση στην ερώτηση της επικεφαλίδας του άρθρου είναι πολύ, μα πολύ απλή: Είναι και οι δύο ιδεολογικά φανατικοί. Προσωπικά σιχαίνομαι κάθε είδους φανατισμό αλλά αυτό δεν  είναι του παρόντος.

Του παρόντος, είναι το άρθρο που έγραψε στην Κυριακάτικη Καθημερινή (4.3.2018) ο βουλευτής  ΝΔ Μάκης Βορίδης με τίτλο «Γιατί πρέπει  η Ελλάδα  να αναγνωρίσει τη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ»[1] και η απάντηση του κ. Σάμπη Μιωνή στην εφημερίδα των συντακτών «Ο  εβραϊκός λαός δεν ξεπλένει ρατσιστές και αντισημίτες, Μάκη Βορίδη»[2] 

(Όλες οι παραθέσεις με μαύρα γράμματα είναι από το άρθρο του κ. Μιωνή στην Εφ.Συν 5.3.2018)

Το ιστορικό αυτής της κόντρας μεταξύ Βορίδη Μιωνή κρατάει από το Αμερικανικό Κολέγιο, σχολείο στο οποίο φοίτησαν και οι δύο.

Βέβαια, λόγω μεγάλης διαφοράς ηλικίας (ο κ. Βορίδης είναι 5 χρόνια μεγαλύτερος) δεν συναντηθήκαν ποτέ, αλλά ο κ. Μιωνής εξακολουθεί να καθιστά υπεύθυνο τον νυν βουλευτή για το bulling το οποίο υπέστη, κατά τα λεγόμενα του.

Προσέξτε δεν κατηγορεί τον ίδιο τον κ.  Βορίδη αλλά ομάδες που είχε φτιάξει ο νυν βουλευτής και υπήρχαν και μετά την αποφοίτηση του κ. Βορίδη.  Αυτά για την ιστορία.

Και τώρα στο άρθρο.

«Συν-επικεφαλής του Task Force for Antisemitism of the Jewish Agency» 
Ας ξεκινήσουμε με τα τυπικά. Ο κ. Μιωνής δεν εκπροσωπεί παρά μόνο τον εαυτό του, στην Ελλάδα τουλάχιστον. Αν είναι «Συν-επικεφαλής του «Task Force for Antisemitism of the Jewish Agency»    με γεια και με χαρά του. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε το ΚΙΣ.

«Γι’ αυτό και μας προκαλεί φρίκη όταν ένας ακροδεξιός πολιτικός προσπαθεί να ξεπλύνει τον αντισημιτισμό του αρθρογραφώντας υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ιερή αυτή  πόλη
Διαβάζοντας, το κατά τα άλλα πολιτικό άρθρο του κ. Βορίδη,  δεν είδα κάπου  να ζητάει να πλυθεί με Skip ή να ξεπλυθεί με χλωρίνη Κλινέξ από τον αντισημιτισμό του. Εκτός βέβαια και αν τα ελληνικά μου είναι τόσο άσχημα που δεν καταλαβαίνω  τι διαβάζω οπότε ζητώ συγγνώμη.

Δεν ξεχνάμε λοιπόν ότι ως μαθητής ο Βορίδης κυκλοφορούσε με το «Ο Αγών Μου»….. κόμμα του Καρατζαφέρη, ο οποίος υποστήριζε ότι «τα χέρια του Εβραίου μυρίζουν αίμα» και ότι στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου δεν σκοτώθηκε κανένας Εβραίος γιατί όλοι τους είχαν ειδοποιηθεί να μην πάνε στη δουλειά τους»
Ο κ. Μιωνής μας υπενθυμίζει στο άρθρο του τα γνωστά πολιτικά κατορθώματα του κ. Βορίδη, αλλά πουθενά τι είπε εναντίον των εβραίων.  Προφανώς παρόλη την έρευνα που έκανε δεν βρήκε κάτι, αλλιώς θα το είχε δημοσιεύσει.

«Και φυσικά δεν ξεχνάμε την έντεχνη αμφισβήτησή του ως προς την αυθεντικότητα του ημερολογίου της Αννας Φρανκ.»
Για την ιστορική ακρίβεια όταν ρωτήθηκε ο κ. Βορίδης αν το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι πλαστό απάντησε «που να ξέρω» Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή όποιος δεν συμφωνεί σε θέματα εβραϊσμού μαζί του είναι αντισημίτης.

 « Για το καλό της χώρας», να κάνω ό,τι μπορώ για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους διαμαρτυρίες.
Θέλω να ελπίζω ότι το περιστατικό που αναφέρει με τον κ. Παπαχελά δεν είναι ακριβές  διότι αν αληθεύει  τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα μέχρι εκεί που δεν παίρνει για μας τους Εβραίους.

Πάλι για την ιστορική ακρίβεια ο κ. Μιωνής έβαλε την Ευρώπη να διαμαρτυρηθεί για την υπουργοποίηση του κ. Βορίδη. Όντως ο διευθυντής της Καθημερινής τηλεφώνησε στον κ. Μιωνή και ζήτησε, σύμφωνα με τον κ.Μιωνή, να ηρεμήσει λίγο την κατάσταση.

Η απάντηση του κ. Μιωνή ήταν αρνητική αλλά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν υποχώρησε.  Εχθές (6.3.2018) με επιστολή του στη Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Παπαχελάς επιβεβαιώνει μεν την επικοινωνία αλλά διαψεύδει το περιεχόμενο  γράφοντας «Ο αρθρογράφος έχει επίσης αναφερθεί με εντελώς διαστρεβλωμένο τρόπο σε μία συνομιλία. Εντελώς όμως.»3

 Μου κάνει εντύπωση που ο Διευθυντής της εφημερίδας τηλεφώνησε σε έναν Εβραίο του εξωτερικού και όχι στο ΚΙΣ. Θέλω να ελπίζω ότι το ΚΙΣ δεν έχει παραχωρήσει στον κ. Μιωνή την τύχη των ελληνοεβραίων. 

Ας το μάθουν όλοι, Εβραίοι και μη,  ο κ. Μιωνής δεν αντιπροσωπεύει τίποτα στην Ελλάδα. Και κάτι ακόμα, το οποίο θεωρώ προσωπική προσβολή. Ας σταματήσει ο κ. Μιωνής να επικαλείται το γεγονός ότι η οικογένεια του είναι διασωθέντες του ολοκαυτώματος, και ως εκ τούτου είναι περισσότερο ευαίσθητος. Υπάρχουν πολλοί σαν αυτόν μεταξύ των οποίων και εγώ. 

Αν ο κ. Μιωνής  θέλει να έχει άποψη περί τα ελληνοεβραϊκά να έρθει να μείνει εδώ στην Ελλάδα, είναι ευπρόσδεκτος. Αλλά να μιλάει και να ανακατεύεται στα εσωτερικά μας εκ του ασφαλούς,από το εξωτερικό, είναι το λιγότερο απαράδεκτο.

Και έρχομαι τώρα στο βασικό θέμα του άρθρου που είναι πολιτικό/διπλωματικό. Σε μία εποχή που η κατάσταση στην Μέση Ανατολή μυρίζει μπαρούτι, προβλέπονται, τεκτονικές αλλαγές και ο κίνδυνος μεγάλου πολέμου όσο πάει και πλησιάζει,  το Ισραήλ χρειάζεται όση υποστήριξη μπορεί να βρει και από όποιον μπορεί να τη βρει.

Αυτός είναι ο ωμός ρεαλισμός της διπλωματίας και των εθνικών συμφερόντων κάθε κράτους. Το να το παίζουμε αδιάλλακτοι  εκ του ασφαλούς είναι αυτοκτονία, για το Ισραήλ.

Μόλις γύρισα από ένα πενθήμερο ταξίδι στο Ισραήλ. Συνάντησα εκπροσώπους δεξαμενών σκέψεων, ανθρώπους από το ΥΠΕΞ, βουλευτές, και ανθρώπους που ασχολούνται με την ασφάλεια του Ισραήλ. Δύο πράγματα ήταν η μόνιμη επωδός: πότε θα μεταφέρετε την Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, πρέπει να έχουμε βαθύτερη συνεργασία να προλάβουμε τα κακά που έρχονται.

Τέλος, χωρίς να κουραστώ ιδιαίτερα  βρήκα μια παλιά συνέντευξη του κ. Βορίδη  σχετικά με τον σιωνισμό, αντισιωνισμό και την  εβραϊκή συνωμοσία. 

Η συνέντευξη δόθηκε στην «Ελεύθερη Ώρα»  την πιο ακραία αντισημιτική εφημερίδα στην Ελλάδα όταν ήταν πρόεδρος του Μετώπου, ενός επίσης ακροδεξιού κόμματος  μεταξύ 1998 – 2004.

Enjoy που λένε και οι Αμερικανοί.

Ε.Ω.:Ο πολιτικός σας λόγος δεν θίγει το ζήτημα του σιωνισμού.

Μ.Β.: Καλό είναι πριν διαπραγματευτούμε οποιοδήποτε ζήτημα να το ορίζουμε. Ο σιωνισμός τι είναι σε τελική ανάλυση; Ο εβραϊκός εθνικισμός. Οι σιωνιστές τι έπραξαν; Την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Εάν αυτό το οποίο καταγγέλλεται μέσω της λέξης σιωνισμός είναι η επέμβαση του Ισραήλ στα εσωτερικά των άλλων κρατών ή η γενικότερη επιρροή του Ισραήλ στην παγκόσμια πολιτική λόγω της επίδρασης στην πολιτική των ΗΠΑ, εγώ θα έλεγα ότι συμφωνώ. Έχουμε όμως ένα πρόβλημα που θα ήταν το ίδιο αν η επιρροή αυτή είχε οποιαδήποτε άλλη εθνική προέλευση. Αν αυτή η επιρροή ήταν Ιαπωνική, Γερμανική, Γαλλική κ.α. η αντίδρασή μου θα ήταν ίδια. Δεν φορτίζομαι ανάλογα με την εθνική προέλευση του οποιουδήποτε φορέα πίεσης.

Ε.Ω.: Δεν συμφωνείτε δηλαδή με την «συνήθη εθνικιστική οπτική» που θέλει τον εβραϊσμό - από καταβολής κόσμου - να συνωμοτεί εναντίον του Ελληνισμού;

Κοιτάξτε, εγώ αυτές τις συνωμοσιολογίες δεν τις πολυκαταλαβαίνω, ούτε ασχολούμαι. Σε τελευταία ανάλυση, ειδικά υπό συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κανείς δεν βρίσκεται στο παραβάν του εκλογικού τμήματος μαζί με τον ψηφοφόρο. Τόσα χρόνια ψηφίζω και δεν είδα κανέναν ραβίνο δίπλα μου στην κάλπη να με ελέγξει για το τι θα στηρίξω με την ψήφο μου. Οι Έλληνες τόσα χρόνια θα μπορούσαν να έχουν δώσει τις δικές τους απαντήσεις στα προβλήματά τους, όπως - εν πολλοίς - το πράττουν οι Γάλλοι, οι Ελβετοί, οι Νορβηγοί, όπως το έπραξαν οι Αυστριακοί και όπως το πράττουν όλοι οι αγωνιζόμενοι λαοί.

Αντί για αυτό, βρήκαν καταφύγιο και εύκολες λύσεις στις συνωμοσιολογίες που απαλλάσσουν, όποιον τις λέει, από τις προσωπικές του ευθύνες. Η στιγμή της ψήφου είναι η στιγμή της προσωπικής ευθύνης. Εδώ στην Ελλάδα, από την μια μεριά μας αρέσει να τα ρίχνουμε στις αόρατες δυνάμεις - σιωνισμός - ή στην παντοκρατορία των ΗΠΑ, αλλά στην τελευταία ανάλυση πάμε και ψηφίζουμε σε ποσοστό 90% τους βασικούς εκπροσώπους του διεθνισμού, της Παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης. Εκεί ποιος μας φταίει;

Αυτά.

Υ.Γ. Πολλοί πιστεύουν ότι προσπαθώ να ξεπλύνω αντισημίτες και αντισιωνιστές διότι τώρα στα γεράματα έγινα ακροδεξιός. Θα το εξηγήσω για πρώτη και τελευταία φορά. Όποιος είναι αντισημίτης και αντισιωνιστής είναι εχθρός μου. Αλλά, θέλω να είμαι σίγουρος ότι όντως είναι αντισημίτης και αντισιωνιστής, και είναι όντως ο εχθρός μου με αποδείξεις και όχι νομίζω, υποθέτω διότι κλπ. διότι για να επιζήσουμε πρέπει να γνωρίζουμε τους πραγματικούς εχθρούς μας..

Επίσης αν κάποιος μετανιώσει ειλικρινά και το πει δημόσια, εγώ προσωπικά θα τον συγχωρέσω. Αλλά το τελευταίο αυτό είναι προσωπικό καθότι πιστεύω ακράδαντα στη ρήση «Το σφάλλειν ανθρώπινο, το συγχωρείν θείο»  

Ζ.Κ.

---------------------------------------------

[1]http://www.cohen.gr/new/articles/middle-east/4540-i-ellada-prepei-na-akolouthisei-tin-apofasi-   tou-proedrou-tramp-gia-tin-ierousalim

[2] http://www.efsyn.gr/arthro/o-evraikos-laos-den-xeplenei-ratsistes-kai-antisimites-maki-voridi

[3] https://www.efsyn.gr/arthro/epistoli-toy-alexi-papahela-stin-efsyn