Cohen.gr Τρίτη 10.7.2018
Ζαν Κοέν

Ξέρω ότι πολλοί αναγνώστες και φίλοι μου θα με μισήσουν, άλλοι θα με βρίσουν, και άλλοι ίσως σταματήσουν να με διαβάζουν, και θα το δεχτώ. Βέβαια, πριν συνεχίσω πρέπει να πω ότι ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι άθεος και δεν πιστεύω στο Θεό, οπότε το αρθράκι αυτό δεν πρέπει να σας έρθει ως κεραυνός εν αιθρία.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Θεός ξεκινά να φτιάχνει τον κόσμο  τον οποίο και τελειώνει σε 6 μέρες και την έβδομη αναπαύεται.

Με άλλα λόγια κάποια στιγμή αποφασίζει να κάνει τον κόσμο. Αυτό γεννά τα ερωτήματα:

  • Μέχρι τότε τι έκανε; Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η δημιουργία στη Βίβλο σου δίνει την εντύπωση πως κάποια στιγμή σκέφτηκε να φτιάξει κάτι για να περάσει η ώρα του. Και το λέω αυτό διότι αν δεν βαρέθηκε να είναι μόνος, τότε γεννάτε το επόμενο ερώτημα: 
  • Γιατί ξεκινάει τη δημιουργία τότε και όχι νωρίτερα ή αργότερα; Καθότι, αν βαριόταν, γιατί δεν ξεκίνησε νωρίτερα να φτιάχνει τον κόσμο. 
  • Αν πάλι δεν βαριόταν τότε γιατί να τον φτιάξει; Μια χαρά δεν ήταν χωρίς φασαρίες, πολέμους, φυσικές καταστροφές, λοιμούς και καταποντισμούς; 
  • Από που του ήρθε η ιδέα, και γιατί, να βάλει τάξη στο χάος αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα του φαινόταν μια χαρά. Τι άλλαξε που τον ανάγκασε να βάλει τάξη σε ένα φαινόμενο που σήμερα  ξέρουμε πω έχει τάξη (θεωρεία του Χάος). 
  • Πως σκέφτηκε την δημιουργία του ανθρώπου; Η Βίβλος μας λέει ότι μας έφτιαξε από λάσπη και «κατ’ εικόνα και ομοίωση του». Αν είμαστε κατ’ εικόνα του τι είναι ο Θεός; Άσπρος, μαύρος, Ασιάτης, Λαπωνίας, ερυθρόδερμος; Και ας πούμε  ότι ο Θεός είναι μαύρος και έτσι έκανε τους  μαύρους τα άλλα χρώματα από που τα εμπνεύστηκε αφού δεν υπήρχε τίποτα εκείνην τη στιγμή για να δει ή να εμπνευστεί. 
  • Και καλά για τον άνθρωπο μας λέει η Βίβλος ότι ο Θεός ήταν το πρότυπο. Τα ζώα; Τα έντομα; Τα ψάρια; Εν ολίγοις, τα πάντα εκτός από το άνθρωπο τι πήρε ως μοντέλο; Διότι αν χρειάστηκε για τον άνθρωπο μοντέλο σίγουρα χρειάστηκε και για τα υπόλοιπα κάποιο μοντέλο.

Αυτά δεν τα γράφω για να κάνω τον έξυπνο προς Θεού. Τα γράφω για να καταλήξω, σε αυτό που πίστευε και ο Εβραίος Ολλανδός Φιλόσοφος Μπαρούχ Σπινόζα, ότι τελικά μήπως αυτό που ονομάζουμε θεός είναι η φύση;

Καταλαβαίνετε πως αν ο Θεός είναι η Φύση τότε αυτομάτως όλες οι θρησκείες είναι άχρηστες. Και με τη λέξη θρησκεία εννοώ τον οργανωμένο και διεφθαρμένο ο ως το κόκαλο κλήρο που στην ουσία κοιτάζει την πάρτη του και αναφέρομε στις τρεις Αβραμαϊκές (κατά χρονολογική κατάταξη) Εβραϊκό, Χριστιανικό, Μουσουλμανικό, καθώς δεν έχω γνώσεις για τις ασιατικές.

Αφήνοντας, λοιπόν, έξω από την συζήτηση  τον οργανωμένο κλήρο, ας γυρίσουμε στη Φύση/Θεό που και αυτό εγείρει τα δικά του ερωτήματα.

Π.Χ. στη φύση ισχύει νόμος του ισχυρότερου οπότε πως δόθηκαν οι νόμοι της συμπεριφοράς;

Ευτυχώς για την ανθρωπότητα υπήρξαν ανά τους αιώνες σοφοί άνθρωποι όπως ο Σόλων, ο Σωκράτης, ο Νώε, ο Μωυσής, ο Χριστός, ο Βούδας, που εισηγήθηκαν ή ακόμα και επέβαλαν στους αγράμματους και αναλφάβητους λαούς τους ηθικούς νόμους.  Νόμοι με τους οποίους θα  μπορούσε η ανθρωπότητα να ζήσει ειρηνικά αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του οργανωμένου κλήρου οι οποίοι για δικά τους συμφέροντα τα ερμήνευαν κατά το δοκούν. 

Κλίνοντας αυτό το αρθράκι θα ήθελα να πω πως παρόλο που είμαι άθεος και σφόδρα εναντίον του οργανωμένου κλήρου πιστεύω πως υπάρχει μεταθανάτιόν ζωή για την ψυχή χωρίς κόλαση και παράδεισο. Πως το τεκμηριώνω; Δεν τεκμηριώνω απλώς το πιστεύω.