Εκτύπωση

Cohen.gr Τρίτη 10.7.2018
Ζαν Κοέν

Ξέρω ότι πολλοί αναγνώστες και φίλοι μου θα με μισήσουν, άλλοι θα με βρίσουν, και άλλοι ίσως σταματήσουν να με διαβάζουν, και θα το δεχτώ. Βέβαια, πριν συνεχίσω πρέπει να πω ότι ποτέ δεν έκρυψα ότι είμαι άθεος και δεν πιστεύω στο Θεό, οπότε το αρθράκι αυτό δεν πρέπει να σας έρθει ως κεραυνός εν αιθρία.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Θεός ξεκινά να φτιάχνει τον κόσμο  τον οποίο και τελειώνει σε 6 μέρες και την έβδομη αναπαύεται.

Με άλλα λόγια κάποια στιγμή αποφασίζει να κάνει τον κόσμο. Αυτό γεννά τα ερωτήματα:

Αυτά δεν τα γράφω για να κάνω τον έξυπνο προς Θεού. Τα γράφω για να καταλήξω, σε αυτό που πίστευε και ο Εβραίος Ολλανδός Φιλόσοφος Μπαρούχ Σπινόζα, ότι τελικά μήπως αυτό που ονομάζουμε θεός είναι η φύση;

Καταλαβαίνετε πως αν ο Θεός είναι η Φύση τότε αυτομάτως όλες οι θρησκείες είναι άχρηστες. Και με τη λέξη θρησκεία εννοώ τον οργανωμένο και διεφθαρμένο ο ως το κόκαλο κλήρο που στην ουσία κοιτάζει την πάρτη του και αναφέρομε στις τρεις Αβραμαϊκές (κατά χρονολογική κατάταξη) Εβραϊκό, Χριστιανικό, Μουσουλμανικό, καθώς δεν έχω γνώσεις για τις ασιατικές.

Αφήνοντας, λοιπόν, έξω από την συζήτηση  τον οργανωμένο κλήρο, ας γυρίσουμε στη Φύση/Θεό που και αυτό εγείρει τα δικά του ερωτήματα.

Π.Χ. στη φύση ισχύει νόμος του ισχυρότερου οπότε πως δόθηκαν οι νόμοι της συμπεριφοράς;

Ευτυχώς για την ανθρωπότητα υπήρξαν ανά τους αιώνες σοφοί άνθρωποι όπως ο Σόλων, ο Σωκράτης, ο Νώε, ο Μωυσής, ο Χριστός, ο Βούδας, που εισηγήθηκαν ή ακόμα και επέβαλαν στους αγράμματους και αναλφάβητους λαούς τους ηθικούς νόμους.  Νόμοι με τους οποίους θα  μπορούσε η ανθρωπότητα να ζήσει ειρηνικά αν δεν υπήρχε η παρέμβαση του οργανωμένου κλήρου οι οποίοι για δικά τους συμφέροντα τα ερμήνευαν κατά το δοκούν. 

Κλίνοντας αυτό το αρθράκι θα ήθελα να πω πως παρόλο που είμαι άθεος και σφόδρα εναντίον του οργανωμένου κλήρου πιστεύω πως υπάρχει μεταθανάτιόν ζωή για την ψυχή χωρίς κόλαση και παράδεισο. Πως το τεκμηριώνω; Δεν τεκμηριώνω απλώς το πιστεύω.