Cohen.gr Δευτέρα 5.9.2018
Ζαν Κοέν  

Στις 17 Ιουλίου φέτος, πέρασε[1] στο Ισραήλ ο Νόμος του Έθνους[2] και μάλιστα πέρασε ως βασικός νόμος[3].

Ο νόμος αυτός σύμφωνα με την  δεξιά/ακροδεξιά κυβέρνηση του Νετανιάχου σκοπό έχει να κατοχυρώσει το Ισραήλ ως χώρα των απανταχού Εβραίων.

Σύμφωνα όμως με πολλούς καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόρους, συνταγματολόγους , Ραβίνους και άλλους διανοούμενους ο νόμος αυτός έχει δύο μόνο σκοπούς:

  1. Ν α καταργήσει με διάφορους τρόπους την ισότητα μεταξύ όλων των πολιτών του Ισραήλ δηλαδή μεταξύ των ‘αφεντικών’ εβραίων και των μειονοτήτων Άραβες, Δρούζοι, Κιρκάσιοι και Βεδουίνοι.
  2. Να επιβάλει την απόλυτοι κυριαρχία των Υπέρ Ορθοδόξων εβραίων στις θρησκευτικές λειτουργίες, αποκλείοντας τα άλλα θρησκευτικά ρεύματα[4] από το να ασκούν θρησκευτικά καθήκοντα. 

Με άλλα λόγια, και σύμφωνα με πολλούς στο Ισραήλ και έξω από το Ισραήλ (του υπογράφοντος συμπεριλαμβανομένου)  ο νόμος αυτός είναι ένα ακόμα βήμα για την κατάργηση της δημοκρατίας του Ισραήλ τη ευγενή φροντίδη του αρχομανούς και διεφθαρμένου Βενιαμίν (Μπίμπι) Νετανιάχου. 

Δια του λόγου τω αληθές σημειώστε τρία σημεία του νόμου που μάλλον δικαιώνουν τους αντίθετους στο νόμο. 

Άρθρο 1-3. To δικαίωμα της ασκήσεως της εθνικής αυτοδιαθέσεως  εις το Κράτος του Ισραήλ ανήκει αποκλειστικά στον Εβραϊκό λαό 

Που είναι η φράση "με πλήρη δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της σε μία Εβραϊκή και δημοκρατική χώρα όπως λέει και η διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Άρθρο 6-β. Το κράτος θα ενεργεί στο πλαίσιο της Διασποράς ώστε να ενισχύει την διασύνδεση μεταξύ αυτού και των μελών του εβραϊκού Λαού.

Γιατί της Εβραϊκής διασποράς και όχι όλου του Εβραϊσμού μέσα και έξω από το κράτος; Δεν θέλουν οι Υπέρ-Ορθόδοξοι διότι έτσι θα αναγκαστούν να δεχτούν τα αλλά ρεύματα ως ισότιμα.

Άρθρο 7. Το κράτος αντιλαμβάνεται την Εβραϊκή εγκατάσταση ως εθνική αξία και θα εργαστεί για να ενθαρρύνει και να προωθήσει την καθιέρωσή της και την ανάπτυξή της. 

Που θα ενθαρρυνθεί η Εβραϊκή εγκατάσταση; Και στη Δυτική Όχθη; Και γιατί μόνο Εβραίοι και όχι όλοι οι πολίτες του Κράτους; 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα τουλάχιστον περίεργα και θλιβερά μαζί. Αλλά αυτό που έχει φέρει τα πάνω κάτω στο Ισραήλ και σε πολύ μα πολύ επικίνδυνο σημείο για την ασφάλεια του είναι το θέμα των   Δρούζων και των Κιρκάσιων. 

Οι δύο αυτές μειονότητες[5] είναι οι ποιο αφοσιωμένες στο κράτος του Ισραήλ. Όλοι πάνε στρατό πάρα πολύ είναι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, και πάρα πολύ Δρούζοι υπηρετούν στην μονάδα της συνοριοφυλακής της αστυνομία (ΜΑΓΚΑΒ). Μάλιστα στους Δρούζους το ποσοστό κατάταξης στο στρατό είναι 80% έναντι 76% των Εβραίων. 

Η πίστη τους στο κράτος φάνηκε είδη από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, το 1948. Πολύ ιστορικοί λένε πως αν δεν υπήρχαν οι Δρούζοι να βοηθήσουν, ειδικά ως ανιχνευτές, το κράτος θα φαινόταν σήμερα διαφορετικό. 

Για να μην παρεξηγηθώ οι Δρούζοι όπως και οι άλλες μειονότητες έχουν θέσεις σε όλα τα επαγγέλματα και στην πολιτική. Υπήρχαν και υπάρχουν υπουργοί, υφυπουργοί ανώτατοι δικαστικοί αρεοπαγίτες κλπ. 

Φυσικό λοιπόν είναι να εξεγερθούν και να κατεβούν σε διαδηλώσεις. Η τελευταία πριν 15 μέρες στο Τελ Αβιβ συγκέντρωσε 100.000 κόσμο προφανώς, και  ευτυχώς, όχι μόνο Δρούζοι. 

Παρένθεση και απλώς για το γελοίο του πράγματος, Κάποιος εβραίος που  γράφει στο face book με το όνομα Λάζαρος στην προσπάθεια του να με αντικρούσει στο θέμα των Δρούζων μου γράφει «εγώ μίλησα με έναν Δρούζο και μου είπε δεν υπάρχει πρόβλημα»!!! Ε αφού μίλησε με έναν, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Μάλλον οι θρησκευτικοί ηγέτες των Δρούζων ήπιαν ομαδικά LSD και γιαυτό κατεβήκαν στη διαδήλωση. Κλείνει η παρένθεση. 

Στην αρχή ο Νετανιάχου βλέποντας την αντίδρασή των Δρούζων προσπάθησε να βγάλει τρελούς όσους ήταν εναντίον του νόμου λέγοντας πως ο νόμος δεν υποβιβάζει τους Δρούζους και τις άλλες μειονότητες σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Βλέποντας ότι αυτό δεν περνάει είπε ότι θα δώσει με νόμο ειδικές απολαβές στους Δρούζους και να τους ανακηρύξει ως  κοινότητα που «προσφέρει στο κράτος». 

Ερώτηση κρίσεως αν ο νόμος δεν υποβιβάζει τους Δρούζους σε πολίτες δεύτερη κατηγορίας τι τις θέλει τις ειδικές απολαβές; Δεύτερον με το να τους ανακηρύξει ως «προσφέρουσα κοινότητα»  είναι προφανές ότι ο νόμος τους υποβιβάζει. 

Προφανώς έβαλε αυτογκόλ και τώρα τρέχει και δεν φτάνει. 

Ο Αρχιραβίνος Λο μίλησε σε μία συγκέντρωση Δρούζων, (την Κυριακή 2.9.) και είπε για τον νόμο: «Ο Νόμος του Έθνους  κάθε αυτό είναι εξαιρετικός, αλλά πρέπει να διορθωθεί  και να μεριμνήσει ότι δεν υποβιβάζει αυτήν την τόσο σπουδαία κοινότητα [των Δρούζων] που βρίσκεται στο πλευρό μας και συνεργάζεται μαζί μας για το ίδιο πεπρωμένο με πίστη τόσα χρόνια τώρα. Και συνέχισε «η Δρουζική κοινότητα είναι κομμάτι από εμάς και για αυτό πρέπει να μεριμνήσουμε  να έχουν πλήρη δικαιώματα και στις παροχές που το κράτος δίνει. Δεν υπάρχει λόγος οι δρόμοι στα Δρουζικά χωριά που  επισκέφτηκα να είναι όπως είναι.» [6] 

 

Και εγώ θα προσέθετα πως δεν υπάρχει λόγος οι πολίτες του Ισραήλ ασχέτως θρησκείας, φυλής, χρώματος να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις ΟΛΟΙ.

 

Αλλά εκτός από τους Δρούζους και το Αρχιραβίνος Λο ας ακούσουμε τι έχει να πει ο Ronald S. Lauder  πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου και από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές και έμπιστους  του Νετανιάχου. 

«Οι Theodor Herzl, Chaim Weizmann, Zeev Jabotinsky, David Ben Gurion και η Golda Meir πάντα υπογράμμιζαν την ανάγκη συνδυασμού του Εβραϊκού εθνικισμού με τον καθολικό ανθρωπισμό. Τώρα λοιπόν, όταν η Ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται να αμαυρώνει την ιερή αξία της ισότητας, πολλοί υποστηρικτές θεωρούν ότι γυρίζει την πλάτη της στην Εβραϊκή κληρονομιά, το Σιωνιστικό ήθος και το Ισραηλινό πνεύμα» 

«Οι Εβραίοι της νέας εποχής έχουν συγχωνεύσει την εθνική μας υπερηφάνεια και το θρησκευτικό δεσμό με την αφοσίωση στην ανθρώπινη πρόοδο, τον κοσμικό πολιτισμό και την ηθική. Συντηρητικοί και φιλελεύθεροι, όλοι πιστεύουμε σε έναν δίκαιο Σιωνισμό και έναν πλουραλιστικό Ιουδαϊσμό που σέβεται κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Έτσι, όταν μέλη της σημερινής κυβέρνησης του Ισραήλ υπονομεύουν ακούσια τη συμφωνία ανάμεσα στον Ιουδαϊσμό και το Διαφωτισμό, συντρίβουν τον πυρήνα της σύγχρονης Εβραϊκής ύπαρξης.»[7] 

Το Ισραήλ είναι το κράτος των Εβραίων το μοναδικό που έχουμε αλλά πρέπει να είναι και δημοκρατικό με ίσα δικαιώματα για όλους, διότι αν συνεχίσει το σε αυτόν το ολισθηρό δρόμο μπορεί να φτάσει και σε εμφύλιο πόλεμο, ή όπως είπε και ο Lauder στο προαναφερόμενο άρθρο του: 

« Στο εξωτερικό, το Ισραήλ μπορεί να βρεθεί συνδεδεμένο με ένα χαλασμένο σύστημα αξιών και αμφιλεγόμενους φίλους. Ως αποτέλεσμα, οι μελλοντικοί ηγέτες της Δύσης μπορεί να γίνουν εχθρικοί ή αδιάφοροι προς το Εβραϊκό κράτος.» 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Ο νόμος πέρασε με 62-55 υπέρ.

[2].Ελληνική Μετάφραση http://cohen.gr/new/articles/middle-east/4650-vasikos-nomos-israil-to-ethnos-kratos-tou-evraikoy-laoy

[3] Επειδή το Ισραήλ δεν έχει σύνταγμα (ας όψονται τα φανατικά ορθόδοξα κόμματα) υπάρχουν μία σειρά νομοθετήματα που επέχουν θέση συντάγματος τα λεγόμενα «Βασικοί Νόμοι». Για να καταργηθεί ένας Βασικός Νόμος χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 80 εδρών από τις 120 της Βουλής.

[4]Η Εβραϊκή θρησκεία έχει 4 βασικά ρεύματα:  Υπέρ Ορθόδοξοι, Μοντέρνοι Ορθόδοξοι, Παραδοσιακοί, Ρεφορμιστές. Φυσικά υπάρχουν  και οι απλοί Εβραίοι κοσμικοί.

[5] Οι μειονότητες στο Ισραήλ:  Άραβες 1.3 εκατομμύρια, Βεδουίνοι 130.000, Δρούζοι 102.000 Κιρκάσιοι 3.000.  

[6] Στα Εβραϊκά https://www.srugim.co.il/275895-275895

[7] Διαβάστε όλο το άρθρο στα ελληνικά http://www.cohen.gr/new/articles/middle-east/4644-israil-den-eimaste-afto-emeis