Ζαν Κοέν: Όπως κάθε Πάσχα έτσι και φέτος υπήρξαν στην Ελλάδα διαμαρτυρίες σχετικά με την Αφή του Φωτός. Φέτος το θέμα ήταν ο περιορισμός των επισκεπτών εντός του ναού του Παναγίου Τάφου για λόγους  ασφαλείας. Και φυσικά ποιοι φταίνε οι Ισραηλινοί και οι ποδηλάτες. Ευτυχώς που υπάρχουν και άρθρα με αποδείξεις για το αντίθετο.

"Αρμόδιοι της εκκλησίας ενέκριναν τον περιορισμό του αριθμού των πιστών

Ynetnews Μεγάλη Παρασκευή 14.34.2023

Μετά από έντονες αντιδράσεις, ένα έγγραφο αποκαλύπτει ότι οι αρμόδιοι της εκκλησίας ενέκριναν τον περιορισμό του αριθμού των πιστών που επιτρέπεται να παρευρίσκονται στα τελετουργικά του Πάσχα στην Ιερουσαλήμ.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για περιορισμό της πρόσβασης στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Φωτός στην Εκκλησία του Παναγίου  Τάφου αντιμετωπίστηκε με κατακραυγή από ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά ένα εσωτερικό έγγραφο που είδε το Ynetnews δείχνει ότι η κίνηση εγκρίθηκε από τον αρμόδιο μηχανικό ασφαλείας του χώρου. Σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους, η αστυνομία σχεδιάζει να επιτρέψει μόνο σε 1.800 πιστούς να εισέλθουν στην εκκλησία, με 200 επιπλέον να επιτρέπεται να προσευχηθούν στην εξωτερική αυλή, κόβοντας τον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων στο ένα πέμπτο των προηγούμενων ετών

Ηγέτες της χριστιανικής κοινότητας στην πρωτεύουσα κατακρίνουν τις αρχές για τον περιορισμό της πρόσβασης στην Αγία Φωτιά, τη σημαντικότερη εορτή του Πάσχα για την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, με τους λόγους ασφαλείας να δίνονται ως αιτία για τον περιορισμό του αριθμού των πιστών που μπορούν να παραβρεθούν. Ωστόσο, ένα εσωτερικό έγγραφο του Κοινού Τεχνικού Γραφείου της Εκκλησίας του Αγίου Τάφου δείχνει ότι η προτεινόμενη περιοριστική πρακτική είχε εγκριθεί από υπεύθυνο μηχανικό ασφαλείας του χώρου.


Σχεδιάγραμμα παρουσίας πιστών για την Αγία Φωτιά εγκεκριμένο από τον Ναό της Αγίας Σοφίας

Η Αγία Φωτιά είναι μια σημαντική χριστιανική τελετή που πραγματοποιείται ετησίως στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου από τις Ορθόδοξες Ανατολικές Εκκλησίες. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Φωτιά είναι ένα προτεινόμενο θαύμα που συμβαίνει κάθε χρόνο στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου το Μεγάλο Σάββατο, την ημέρα πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Αυτή η τελετή θεωρείται η πιο σημαντική στις Ανατολικές Εκκλησίες, με εκατομμύρια ανθρώπων από όλο τον κόσμο να παρακολουθούν την εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στην Ιερουσαλήμ.

   
Το έγγραφο του Κοινού Τεχνικού Γραφείου της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου

Η ευαισθησία γύρω από θρησκευτικές εορτές στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας είναι ιδιαίτερα υψηλή φέτος με τον μουσουλμανικό μήνα του Ραμαζανίου, την εβραϊκή εορτή του Πάσχα και το Πάσχα όλα να συμπίπτουν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλών Ισραηλινό-Παλαιστινιακών  εντάσεων. Ο Ναός του Παναγίου Τάφου  αναμένεται να πραγματοποιήσει προσευχές μόλις μία ημέρα μετά την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανίου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι επισκέπτες εβραϊκής καταγωγής θα απαγορευτούν από την επίσκεψη στον Ιερό Ναό κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες του Ραμαζανίου μετά από μια αστυνομική επιδρομή την προηγούμενη εβδομάδα που προκάλεσε οργή σε όλο τον αραβικό κόσμο και οδήγησε σε ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ της Γάζας, του Λιβάνου.

Ο Δημήτριος Δελιάνι, Πρόεδρος της Χριστιανικής Εθνικής Συνέλευσης, ακόμη απειλεί με το να "εισέλθει με τη βία στην [εκκλησία] μπροστά σε ξένες κάμερες" ως μέσο διαμαρτυρίας.

«Αυτό δεν είναι συμφωνία, όπως υποστηρίζει η αστυνομία, αλλά μια αυθαίρετη απόφασή τους, στο πλαίσιο του νέου υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, είπε, προσθέτοντας ότι "αυτή είναι μια πολιτική και αυθαίρετη απόφαση που δεν έχει θέση" και ότι εδώ και δεκαετίες, η αστυνομία επέτρεπε σε πάνω από 10.000 πιστοί να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις.

 Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας κάλεσε να τηρηθεί με σεβασμό του status quo στους ιερούς τόπους και προειδοποίησε το Ισραήλ για τον περιορισμό της κίνησης των χριστιανικών λατρευτών για τον εορτασμό του Αγίου Φωτός.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης των Αράβων του Ισραήλ δήλωσε ότι αντιτίθεται στο "μπλοκάρισμα που επιβάλλεται σε όλους τους Παλαιστίνιους και όχι μόνο στους Μουσουλμάνους στο Άλ-Ακσά."

Η Αντιδήμαρχος Ιερουσαλήμ, Φλέρ Χασάν Ναούμ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις διεθνείς σχέσεις της πόλης δήλωσε: "Τα τελευταία χρόνια, έχω παρατηρήσει μια αύξηση των επιθέσεων κατά της κυριαρχίας του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ από μερικούς εκ των αρχηγών των εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ κάνει τα πάντα για να επιτρέψει την ελευθερία λατρείας για όλες τις θρησκείες στην πόλη. Οποιαδήποτε διαμαρτυρία για τον περιορισμό της ελευθερίας λατρείας στο Ισραήλ είναι ψευδής. Οι κριτικοί πρέπει να απευθυνθούν στην έκθεση του ελληνικού μηχανικού της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου, ο οποίος για λόγους δημόσιας ασφάλειας καθόρισε τον αριθμό των συμμετεχόντων στην τελετή”.

Ο Ran Yishai, επικεφαλής του Jerusalem Center for Applied Policy of Keep Jerusalem, o  οποίος παρακολουθεί τη γεωπολιτική πραγματικότητα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε: "Πάλι βλέπουμε πώς υποβαθμιστικά στοιχεία εκμεταλλεύονται την έλλειψη γνώσης της διεθνούς κοινότητας για να προκαλέσουν ζημία στην κυριαρχία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ."

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Chaim Silberstein, Im Eshkachech, πρόσθεσε: "Η διάδοση συκοφαντίας και ψευδών και η δαιμονοποίηση του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει και οι δράστες να τιμωρηθούν. Τέτοια ψέματα αποτελούν άμεση επίθεση στο Ισραήλ και μπορούν να προκαλέσουν βία, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές."

Παράλληλα, η Χαμάς προέτρεψε στους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη να συμμετάσχουν στην προσευχή στον ναό  Αλ-Άκσα την Παρασκευή για να εορτάσουν την "Ημέρα της Ιερουσαλήμ", μια ετήσια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους που πρώτο εφαρμόστηκε  από το Ιράν". ֍

https://www.ynetnews.com/article/skahorlf3