11.6.09
Ζαν Κοέν

Δυστυχώς για το Ισραήλ η Χεζμπολάχ έχασε τις εκλογές από το φίλο-δυτικό κόμμα Συμμαχία της 14ης Μαρτίου, ένα κόμμα που αποτελείται από τον  Σουνίτη Saad Hariri, τους Χριστιανούς του Amine Gemayel και του Δρούζους του Walid Jumblatt. Για την ιστορία η Σιιτική Χεζμπολάχ,  με αρχηγό τον χαρισματικό Hassan Nasralah, υποστηρίζεται από τον Χριστιανό Michel Aoun και άλλες μικρές  χριστιανικές ομάδες.

Στο ερώτημα γιατί μία νίκη της Χεζμπολάχ θα ήταν καλό για το Ισραήλ η απάντηση είναι απλή: Η Χεζμπολάχ θα αναγκαζόταν να αλλάξει τελείως προσανατολισμό. Δεν θα έπαυε μεν να είναι απειλή για το Ισραήλ, αλλά θα αναγκαζόταν να συμπεριφερθεί διαφορετικά.

Μέχρι τώρα η Χεζμπολάχ  διακηρύσσει, και έτσι έχει τοποθετήσει τον εαυτό της,  σαν την μοναδική οργάνωση που αντιστέκεται   (al-Muqama) στο Ισραήλ. Μάλιστα μετά το Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου μπορεί να καυχιέται ότι είναι και η μοναδική αραβική μάχιμη μονάδα που δεν κατέρρευσε από ισραηλινή επίθεση.

Με άλλα λόγια η ύπαρξη της και η ανοχή του πληθυσμού του Λιβάνου προς αυτήν βασίζεται στην αντιστασιακή της δράση έναντι του Ισραήλ.

Από την άλλη το Ισραήλ στο πόλεμο με το Λίβανο το 2006 δεν συγκρούστηκε με τον Λιβανικό στρατό, και σωστά αφού δεν έχει διένεξη με τον επίσημο Λίβανο, πράγμα που εκμεταλλεύτηκε  η Χεζμπολάχ και έκανε τη ζωή δύσκολη του Ισραήλ.  

Αν όμως η Χεζμπολάχ κέρδιζε τις εκλογές και ήταν κυβέρνηση θα έπρεπε να σκεφτεί δύο φορές πριν επιτεθεί στο Ισραήλ διότι αυτήν την φορά θα ήταν πόλεμος μεταξύ δύο κρατών, δύο στρατών και με στρατιωτική τακτική όχι τακτική ανταρτοπόλεμου.

Σε αυτήν την περίπτωση, με τα μέχρι τώρα τουλάχιστον στρατιωτικά δεδομένα των δύο χωρών, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το Ισραήλ θα υπερίσχυε του Λιβάνου όπως έγινε και το 1982 όταν για πρώτη φορά στην ιστορία του μπήκε σε αραβική πρωτεύουσα.

Μία τέτοια ήττα, όπου οι Ισραηλινοί θα βομβάρδιζαν όλο το Λίβανο και όχι μόνο το νότιο μέρος καθώς και όλη τη Βηρυτό και όχι μόνο τις συνοικίες της Χεζμπολάχ όπως το 2006, θα ήταν πολιτικά τουλάχιστον καταστροφή  για την Λιβανέζικη οργάνωση, διότι ο λαός και η αντιπολίτευση θα τους έπαιρναν με τις πέτρες για το αναπάντεχο κακό που  τους βρήκε στα καλά καθούμενα.

Ας μη ξεχνάμε τι δήλωσε ο αρχηγός της Χεζμπολάχ μετά το πόλεμο με το Ισραήλ το 2006. Είπε ο Nasralah: «Αν ήξερα ότι το Ισραήλ θα αντιδρούσε έτσι δεν θα ξεκίναγα τον πόλεμο» με άλλα λόγια έχει νιώσει στο πετσί του τη συμβαίνει όταν τα «παίρνει στο κρανίο» το Ισραήλ, πόσο μάλλον τώρα με εθνικιστική κυβέρνηση.

Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ θέλει να καταλάβει την αρχή είτε με δημοκρατικά μέσα είτε δια της βίας όπως προσπάθησε να κάνει το 2007  χωρίς επιτυχία. Η Χεζμπολάχ ενδιαφέρεται να μετατρέψει το Λίβανο σε Ισλαμική δημοκρατία τύπου Ιράν του αφεντικού της. 

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ανακοίνωσε μετά τις εκλογές ότι δεν πρόκειται να αφοπλιστεί για να μπορέσει αν χρειαστεί να καταλάβει την αρχή δια της βίας.  

Δυστυχώς όμως για το Ισραήλ η Χεζμπολάχ έχασε τις εκλογές.