7.7.09
Ζαν Κοέν.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ 1.2. ΕΚΑΤ.  ΕΥΡΩ

«Αναζητείται έργο στη Γάζα για να χρηματοδοτηθεί με έσοδα του Τηλεμαραθώνιου Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, που διοργανώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το ΤΕΕ και άλλους 9 συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, σε συνεργασία με την ΕΡΤ. Αντιπροσωπία των συνεργαζομένων φορέων θα επισκεφτεί το επόμενο διάστημα την περιοχή, προκειμένου να αποφασιστεί πως θα διοχετευθούν τα 1.2 εκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν με στόχο να κατασκευαστεί ένα έργο, που θα προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους.» Εφημερίδα Κέρδος 2.7.09

Με τις παραπάνω 71 μία λέξεις που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα πήρε τέλος η έρευνα  με τον ιστορικό Δρ. Ιάκωβο Σίμπη,  έναν που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του και του υπογράφοντα, για μία από τις μεγαλύτερες εξαπατήσεις, αυτό του Τηλεμαραθωνίου για τη Γάζα που έγινε στις 23 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το Ιστορικό
Επί σχεδόν μία βδομάδα τόσο η  ΕΡΤ αλλά και η ΝΕΤ μας βομβαρδίζανε για το Τηλεμαραθώνιο που θα γινόταν στις 23 Φεβρουαρίου προκειμένου να μαζευτούν λεφτά για να «αποκαταστήσουν το ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ» της Γάζας  που κατέστρεψαν ολοσχερώς οι Ισραηλινοί με τις βόμβες τους (βλέπε το δελτίο τύπου της ΕΡΤ στο τέλος του παρόντος άρθρου).

Προσέξτε ούτε κάποιο ανώνυμο νοσοκομείο ούτε κάποια άλλο κτήριο ή σχολείο «ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ» που κατέστρεψαν ολοσχερώς οι Ισραηλινοί.

Όταν τελείωσε στις 12 τα μεσάνυχτα το τηλεμαραθώνιο,  από όπου πέρασαν όσοι είχαν ανάγκη για δημοσιότητα από ηθοποιούς και τραγουδιστάδες μέχρι πολιτικοί και φυσικά η  ΓΣΕΕ και συνδικαλιστές γενικότερα (που τώρα ποιούν την νησαν κοινώς κάνουν την πάπια με τα γεγονότα της Τεχεράνης) και αφού συναγωνίστηκαν στο ποιος θα εκφράσει περισσότερη θλίψη για τους Παλαιστίνιους  μαζέψανε 1.2 εκατομμύρια Ευρώ. Είδαμε παιδάκια να σπάνε το κουμπαρά τους και να προφέρουν 10 Ευρώ.

Πριν συνεχίσω θέλω να διευκρινίσω ένα πράγμα: Η  ζημιά που έκανε το Ισραήλ στις υποδομές της Γάζας κατά την διάρκεια της εισβολής ήταν τεράστιες (δεν εξετάζω εδώ αν ήταν δικαιολογημένες ή όχι) και οποιαδήποτε βοήθεια προς αυτήν την περιοχή και του απλούς κατοίκους της όχι μόνο επιτρέπετε αλλά επιβάλλεται. Αλλά άλλο βοήθεια και άλλο εκμετάλλευση και προώθηση πολιτικής ατζέντας στο όνομα της Γάζας. Μέχρι εδώ το ιστορικό.

Η έρευνα
Δύο μέρες αργότερα μου τηλεφώνησε ο  Δρ. Ιάκωβος Σίμπι, που ζει μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας,  για να μου πει ότι κάτι «δεν του κάθετε» διότι έχει μπροστά του τις λίστες του ΟΗΕ αλλά και της Ερυθράς Ημισελήνου με όλα τα καταστρεμμένα οικήματα  , και πουθενά δεν υπάρχει ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Το Χριστιανικό νοσοκομείο που υπάρχει στη Γάζα το Al-Ahli, και  που είναι συνδεδεμένο με την Αγγλικανική εκκλησία αλλά δεν έπαθε τίποτα. Κάπου έξω από την πόλη της Γάζας υπάρχει ένα ιδιωτικό μικρό κέντρο υγείας που ένας από τους  χορηγούς είναι μία Χριστιανική οργάνωση η Near East Council Of Churches και που αυτό όντως χτυπήθηκε.  Έτσι ξεκίνησε η έρευνα.

Για να είμαστε βέβαιοι πως δεν κάνουμε λάθος, τηλεφωνήσαμε σε 2 Παλαιστίνιους που μένουν στη Γάζα και που είναι ή ήταν κάποτε μέλη Παλαιστινιακών MΚΟ και μετά από δύο μέρες που ερεύνησαν το θέμα (ο καθένας χωριστά) γύρισαν με την ίδια απάντηση. «Το ένα και μοναδικό Χριστιανικό νοσοκομείο που υπάρχει στη Γάζα, και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά.» Μάλιστα ο ένας με ρώτησε που πήγαν τα λεφτά.  

Τα πρώτα τηλεφωνήματα έγιναν στην ΕΡΤ/ΝΕΤ.  Σύμφωνα την επίσημη απάντηση από το γραφείο του προέδρου της ΕΡΤ «Η ΕΡΤ δεν διοργανώνει απλώς παραχωρεί τον χρόνο. Η ΓΣΕΕ και το Υπουργείο Εξωτερικών το διοργάνωσε.»    

Επόμενο τηλέφωνο στο ΤΕΕ όπου μετά από 5 τηλεφωνήματα μας είπαν πως δεν ξέρουν τίποτα. Στο ερώτημα ποιο είναι το ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ που θα κτίσουν δωρεάν  όπως είπαν στη TV μια κα εμείς δεν το βρίσκουμε, η απάντηση ήταν πως απλώς πήγαν στη τηλεόραση και είπαν ότι αν χρειαστεί να κτίσουμε κάτι θα το κάνουμε δωρεάν. Φυσικά δεν είπαν τίποτα τέτοιο στην τηλεόραση, είπαν ότι θα κτίσουν δωρεάν το "Χριστιανικό" νοσοκομείο, εννοώντας προφανώς τις μελέτες (βλέπε δελτίου τύπου της ΕΡΤ στο τέλος του παρόντος άρθρου).  

Στη ΓΣΕΕ μας είπαν η Γραμματεία Τύπου μας είπε: «πάρτε το υπουργείο Εξωτερικών την κ. Μπακογιάννη, εκείνοι ξέρουν.»

Όντως το Υπουργείο Εξωτερικών μας είπε πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας αποφασίστηκε να μαζευτούν  χρήματα για την αποκατάσταση ζημιών σχολείων και νοσοκομείων. «Προφανώς-μας είπε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου- εννοούσαν το Κέντρο Υγείας»,  αλλά δεν μπορούσε να μας πει πως ένα κέντρο υγείας έγινε στην τηλεόραση «Το Χριστιανικό Νοσοκομείο».

 Μεταξύ 23-26 Ιουνίου βρέθηκα στο Ισραήλ για 2 διαλέξεις για την μοντέρνα Ελλάδα. Εκεί βρήκα τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ και τον ρώτησα (και στις δύο συναντήσεις που είχαμε) τι έγινε με αυτό το θέμα. Η απάντηση του ήταν «Η πρεσβεία δεν ασχολείται με τα κατεχόμενα είναι θέμα προξενείου στην Ιερουσαλήμ. Θα πρέπει να ρωτήσετε εκεί». Όντως το ελληνικό Προξενείο είναι υπεύθυνο για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη αλλά η προϊσταμένη αρχή του είναι η Πρεσβεία και δεν μπορεί να μην ξέρει τι κάνει το Προξενείο.

Και ω του θαύματος λίγες μέρες αργότερα δημοσιεύεται η είδηση στην εφημερίδα το Κέρδος. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο Πρέσβης ενημέρωσε το ΥΠΕΞ ότι κάποιοι δημοσιογράφοι ερευνούν το θέμα.

Το ερώτημα είναι γιατί στο Κέρδος και γιατί μόνο στο Κέρδος;

Προσωπικά ποσώς με ενδιαφέρει που πήγαν τα λεφτά ποιος τα έχει και ποιος έχει δικαίωμα υπογραφής για την απελευθέρωση τους. Μέσα στα τόσα οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν τη χώρα αυτό μοιάζει με πταίσμα.

Αυτό που με ενοχλεί αφάνταστα είναι η παραπλάνηση του κοινού για ένα θέμα τόσο σοβαρό και δη από επίσημους φορείς και οργανώσεις και υπουργεία. Και φυσικά γεννάτε το ερώτημα: Ποιος τους παραπλάνησε;

Ελπίζω τα λεφτά να δοθούν για την ανακούφιση των κατοίκων της Γάζας και να μην γίνουν βόμβες και πύραυλοι στα χέρια της Χαμάς.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Το δελτίο τύπου της ΕΡΤ

"Τηλεμαραθώνιος για ένα νοσοκομείο στη Γάζα

Η ΕΡΤ σε συνεργασία με 11 φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, UNICEF, Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ, ΓΕΣΕΒΕ, Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, Τεχνικό Επιμε-λητήριο Ελλάδας, Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας και Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθήνας) διοργάνωσε από τις 5 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας Τηλεμαραθώνιο για την έμπρακτη βοήθεια και αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό Λαό της Λωρίδας της Γάζας. Συγκεντρώθηκαν περίπου 1.200.000 ευρώ από τους τηλεθεατές από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο που παρακολούθησαν τον Τηλεμαραθώνιο από την ΕΤ1 και την ERTworld.

Οι μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, οι τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, νοσοκομεία και άλλα κτήρια στην περιοχή της Γάζας, καθώς και οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων σε είδη πρώτης ανάγκης, οδήγησαν στην απόφαση να διοργανωθεί ο Τηλεμαραθώνιος Αγάπης.

Ο Τηλεμαραθώνιος πραγματοποιήθηκε σε δύο στούντιο της ΕΡΤ, το Δ και το Γ.

Παρουσιαστές ήταν στο στούντιο Δ ανά ώρα, ο Βασίλης Λυριτζής με το Δημήτρη Οικονόμου, η Κατερίνα Μπακογιάννη με τον Τάκη Σπηλιόπουλο, η Πόπη Τσαπανίδου, η Μπήλιω Τσουκαλά, η Ειρήνη Νικολοπούλου, ο Προκόπης Δούκας και η Μαρία Χούκλη.

Στο στούντιο Γ, η Ρίκα Βαγιάννη και η Μάριον Μιχελιδάκη υποδέχονταν τα μουσικά σχήματα που πλαισίωναν το καλλιτεχνικό κομμάτι του Τηλεμαραθωνίου.

Παράλληλα, λειτουργεί και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο με τον αριθμό 211-1818004 για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Οι προσφορές συνεχίζονται ως αύριο Τετάρτη στον αριθμό 211 1818 004 και με sms γράφουμε τη λέξη ΓΑΖΑ και αποστολή στο 19 454.

Το τελικό ποσό που θα συγκεντρωθεί, θα διατεθεί στην αποκατάσταση του Χριστιανικού Νοσοκομείου στην περιοχή, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς στους τελευταίους βομβαρδισμούς. Το νοσοκομείο, που θα σχεδιαστεί από την αρχή από μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που το έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. (Η έμφαση δική μας)

 

 Οι 11 φορείς που διοργάνωσαν αυτή την μεγάλη προσπάθεια, φιλοδοξούσαν να συγκεντρώσουν το ποσό που τελικά."