22.10.09
Ζαν Κοέν

Αγαπητέ κ. Μητσό,

Διάβασα το άρθρο σας σχετικά με την έκθεση του Goldstone με τίτλο «Εντάξει, μωρέ όλοι σφάζουν» ([ Διαστάσεις ] Εντάξει, μωρέ, όλοι σφάζουν)  και θα ήθελα να απαντήσω στην ρητορική, ίσως για εσάς ερώτηση:

«Τότε γιατί η έκθεσή του για τον πόλεμο στη Γάζα προκαλεί μια τόσο λυσσαλέα αντίδραση του Ισραήλ;».

Πριν απαντήσω θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν μπαίνω στην ουσία του προβλήματος δηλαδή αν διαπράχθηκαν ή όχι εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ ή την Χαμάς. Θα σταθώ μόνο σε μερικούς από τους λόγους που έκανε το Ισραήλ να αντιδράσει  «λυσσαλέα».

1.       Την εντολή για την έρευνα, έδωσε η UNHRC  που αποτελείται από της γνωστές για τις δημοκρατικές τους πεποιθήσεις και ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα  χώρες όπως η  Αγκόλα, Αργεντινή, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Βολιβία, Βραζιλία, Μπυρκίνα Φάσο, Χιλή, Κίνα,  Κούβα (η οποία και προεδρεύει) Γκάνα, Ινδονησία, Μαλαισία, Μαυριτανία Νιγηρία, Πακιστάν , Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ζάμπια για να αναφέρω μόνο μερικές.

2.       Από τις 25 αποφάσεις της επιτροπής, στα 3 χρόνια της ύπαρξης της, υπάρχουν 20 καταδίκες όλες για το Ισραήλ, ενώ οι υπόλοιπες 5 είναι απλώς αποφάσεις μη δεσμευτικές. Δεν υπάρχει ούτε μία καταδίκη ή αναφορά για τη σφαγή στο Νταρφούρ, το Θιβέτ κλπ.  

3.       Στις πάνω από 500 σελίδες της έκθεσης υπάρχουν μόνο δύο σελίδες για τις 8.000 ρουκέτες  που εκτόξευσε η Χαμάς εναντίον πόλεων του Ισραήλ.

4.       Ο Goldstone ξεπέρασε τις αρμοδιότητες του σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ. Η απόφαση του ΟΗΕ S-9/1 λέει : “Decides to dispatch, urgent, independent international fact finding mission.”   Με άλλα λόγια η εντολή του ήταν να διερευνήσει  τι έγινε και όχι να κάνει προτάσεις (εναντίον του Ισραήλ φυσικά). Επιπλέον, η εντολή του ΟΗΕ μιλάει μόνο για τη Γάζα αλλά ο Goldstone ερεύνησε και τη Δυτική Όχθη.

5.       Όταν η επιτροπή έβαλε την έκθεση σε ψηφοφορία  ήταν τόσο αντί-Ισραηλινή (δεν είπε τίποτα για τα εγκλήματα της Χαμάς παρόλο που ο Goldstone τα αναφέρει στην έκθεση του) που αναγκάστηκε   ο ίδιος ο Goldstone  να ομολογήσει στη Ελβετική εφημερίδα Le temps στις 15.10  ότι το σχέδιο απόφασης της UNHRC  τον «θλίβει» διότι είναι μόνο εναντίον του Ισραήλ και δεν έχει λέξει για την Χαμάς παρόλο που η οργάνωση αναφέρεται στη έκθεση.

6.       Επιπλέον  ο βίος και η πολιτεία του Goldstone ως δικαστή, και άσχετα με το τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ δεν είναι και τόσο άψογη. Σύμφωνα με τον http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6879387.ece) ο Goldstone έλαμψε δια της απουσίας του ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Νότιο Αφρική την εποχή του απαρτχάιντ, και μόνο όταν διαφάνηκε το τέλος του καθεστώτος και με εντολή του προέδρου de Klerk ερεύνησε  τους λόγους της βίας αλλά και πάλι μόνο από την πλευρά των λευκών και όχι και του ANC του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (την οργάνωση του Μαντέλα). 

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα σημεία που έκαναν το Ισραήλ να σταθεί απέναντι από την έκθεση αφού ήταν εξαρχής σίγουρο ότι θα ήταν μονόπλευρη.

Βέβαια, και σύμφωνα με το Ισραήλ,  και όχι μόνο, υπάρχουν στην έκθεση πολλά σημεία που σηκώνουν πολύ συζήτηση ως προς τις  πηγές, μαρτυρίες κλπ.

Τέλος επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθώ,  δεν μπαίνω στην ουσία του προβλήματος δηλαδή αν διαπράχθηκαν ή όχι εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ ή την Χαμάς. Απλώς εξηγώ μερικούς από τους λόγους που έκανε το Ισραήλ να αντιδράσει λυσσαλέα όπως γράφετε.

Φιλικά
Ζαν Κοέν
Ανταποκριτής της Ισραηλινής Ραδιοφωνίας