16.12.09
Ζαν Κοέν

 Στις 12 Δεκεμβρίου μία ομάδα, αγνώστων, για την ώρα, πυρπόλησαν ένα Τζαμί στην πόλη Γιασούφ της Δυτική Όχθη καίγοντας μεταξύ άλλων  το Ιερό Κοράνι του Τζαμιού και γράφοντας ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους .

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για φανατικούς εποίκους οι οποίοι νομίζουν ότι οι Παλαιστίνιοι είναι άνθρωποι δευτέρας κατηγορίας ή και αν ακόμα δεν είναι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ζουν στη Δυτική Όχθη.

Πριν συνεχίσω επιτρέψετε μου μία διευκρίνιση. Υπάρχουν δύο ειδών εποίκων στη Δυτική Όχθη. Οι «οικονομικοί έποικοι» και  οι  «εθνικό/θρησκευτικοί έποικοι» που χάρη συντομίας τους αναφέρω ως θρησκευτικούς.

Οι Οικονομικοί έποικοι (υπολογίζεται στο 40% του συνόλου των εποίκων) είναι άνθρωποι οι οποίοι πήγαν να κατοικίσουν στη Δυτική όχθη για λόγους καθαρά οικονομικούς καθότι η αγορά των σπιτιών ή η ενοικίαση τους ήταν και είναι πάμφθηνη. Δεν έχουν κανένα ιδεολογικό λόγο για την διαμονή τους εκεί. Επιπλέον, έχουν πει κατά καιρούς στις διάφορες  κυβερνήσεις ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους αν τους ζητηθεί.  

Οι θρησκευτικοί έποικοι από την άλλη βρίσκονται εκεί για λόγους θρησκευτικούς και εθνικούς. Η κατηγορία αυτή χωρίζεται σε δύο: Στους θρησκευόμενους μεν αλλά μετριοπαθείς που όχι μόνο δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους Παλαιστίνιους αλλά έχουν και καλές σχέσεις μαζί τους, και οι φανατικοί θρησκευόμενοι.

Η κατηγορία αυτή είναι  άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Θεός τους έδωσε αυτά τα εδάφη, σύμφωνα με τη Παλαιά Διαθήκη  και ως εκ τούτου δεν πρέπει να παραχωρηθούν ή να δοθούν σε μη Εβραίους. Οι έποικοι αυτοί έχουν πει στις εκάστοτε κυβερνήσεις πως ο μόνος τρόπος για να τους βγάλουνε από εκεί είναι «νεκροί» (προσωπικά και όσο και αν ακούγεται σκληρό δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό).

Όσες φορές έχουν υπάρξει επεισόδια εναντίον Παλαιστινίων από πλευράς Εβραίων είναι από τους θρησκευόμενους εποίκους. Είναι οπλισμένοι, τρομοκρατούν τον Παλαιστινιακό πληθυσμό,  ξεριζώνουν τα οπωροφόρα δέντρα  και τις ελιές τους, γράφουν από υβριστικά μέχρι ναζιστικά συνθήματα στα σπίτια και καταστήματα των παλαιστινίων και γενικά  επιδίδονται σε πρωτοφανή αίσχη.

Το παρήγορο σε όλη αυτήν την υπόθεση είναι ότι το επίσημο κράτος δεν κάνει τα στραβά μάτια. Η εσωτερική μυστική υπηρεσία, Shabak, ερευνά και συλλαμβάνει αρκετούς από αυτούς τους εγκληματίες.

Βέβαια, το κράτος και ειδικότερα οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα μπορούσαν να κάνουν  πολλά περισσότερα αν πραγματικά το ήθελαν  αλλά φοβούνται να έρθουν σε σύγκρουση με τους εταίρους τους στη κυβέρνηση που είναι τα θρησκευτικά κόμματα.

Πάντως σε αυτήν την περίπτωση όλα τα κόμματα σύσσωμα από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά καταδίκασαν έντονα το γεγονός και μάλιστα ο Νετανιάχου δεν αρκέσθηκε στην συνήθη πρακτική της Shabak αλλά έδωσε ειδική εντολή στην υπηρεσία να συλληφθούν οι υπεύθυνοι το ταχύτερο.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν άνθρωποι όπως ακτιβιστής και ειρηνιστής  Ραβίνος Μεναχέμ Φρόμαν, από τον οικισμό Τεκόα της Δυτικής Όχθης,  ο οποίος με μία αντιπροσωπεία από τον οικισμό του πήγαν στο χωριό Γιουσέφ και προσέφεραν στον ηγέτη του χωριού ένα  Κοράνι. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Εβραϊκής αντιπροσωπείας με την Παλαιστινιακή ο Φρόμαν είπε «οι άνθρωποι που σπέρνουν το μίσος στην περιοχή πρέπει να εκδιωχθούν από εδώ.»

Ο Ραβίνος Φρόμαν δεν είναι εξαίρεση. Μέσα στο Ισραήλ υπάρχουν πολλοί Ισραηλινοί από θρησκευόμενους  μέχρι άθεους που απαρτίζουν το φιλειρηνικό στρατόπεδο και που διαδηλώνουν κάθε βδομάδα στο Παλαιστινιακό χωριό Μπιλίν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων Προστατεύοντας, μεταξύ άλλων ενεργειών,   κυριολεκτικά με τα κορμιά τους τις αυθαιρεσίες των Ισραηλινών αρχών και τις βιαιότητες των αδιάλλακτων εποίκων. 

Βέβαια αυτά δεν βγαίνουν προς τα έξω διότι μπορεί να χαλάσει η εικόνα που υπάρχει για το Ισραήλ του φασιστικού κράτους. Αλλά αυτό είναι θέμα ίσως για άλλο άρθρο. Σήμερα μιλάω για τις αυθαιρεσίες των ισραηλινών πολιτών και κράτους εναντίον των παλαιστινίων. 

Η κοπέλα λέγεται Μπερλάντι Αζάμ 22 ετών φοιτήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ. Η Μπερλάντι, που ζει στη Βηθλεέμ από το 2005,  ήθελε ακόμα 2 μήνες για να πάρει το πτυχίο της όταν οι Ισραηλινές αρχές την διώξανε από την Δυτική Όχθη με το αιτιολογικό της παράνομης εισόδου στη Δυτική Όχθη και την έστειλαν πίσω στη Γάζα.

Η φοιτήτρια, χάρη στην Ισραηλινή οργάνωση Γκισά που ειδικεύεται σε θέματα μετακίνησης,  προσέφυγε στο ΣτΕ αλλά έχασε την υπόθεση. Το περίεργο είναι ότι το κράτος δεν επικαλέσθηκε λόγους ασφαλείας για την απέλαση της αλλά παράνομη είσοδο παρόλο που η Μπερλάντι είχε κανονική άδεια εισόδου.

Το ΣτΕ δέχθηκε τον ισχυρισμό της πολιτείας ότι η άδεια που της δόθηκε ήταν για την Ιερουσαλήμ και όχι για τη Βηθλεέμ που είναι στη Δυτική Όχθη(η απόσταση μεταξύ Βηθλεέμ και Ιερουσαλήμ είναι περίπου 5 χιλιόμετρα).

Δυστυχώς αυτή η περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Το Ισραήλ αρνείται από το 2000 σε πολλούς φοιτητές που γεννήθηκαν και ζουν στη Γάζα να σπουδάσουν στη Δυτική όχθη κατά παράβαση του πνεύματος των συμφωνιών του Όσλο.

Καταλαβαίνω το πρόβλημα του Ισραήλ με τη Γάζα λόγω Χαμάς. Όπως καταλαβαίνω επίσης το πρόβλημα που δημιουργεί στις αρχές ασφαλείας το κεφάλαιο « φοιτητές» βλέπε Αμερική, Αγγλία, Ισπανία κλπ όπου όλοι οι τρομοκράτες ήταν φοιτητές ή «φοιτητές».

Αλλά όταν έχεις  περάσει από κόσκινο και μάλιστα γενεές 14 πίσω κάποιον και είναι καθαρός το να μην τον αφήσεις να σπουδάσει είναι καθαρή βλακεία.

Αλλά δυστυχώς όπως έχω πει πολλές φορές δεν υπάρχει φωτισμένη κατοχή. Η κατοχή είναι κατοχή και διολισθαίνει σε ηλιθιότητες. Ακριβώς όπως οι δικτατορίες.