23.12.09
Ζαν Κοέν

Ο Yitzhak (Ike) Aharonovitch, ο καπετάνιος του θρυλικού πλοίου «Έξοδος» πέθανε σήμερα Τετάρτη σε ηλικία 86 ετών.

Γεννημένος στο Danzig της Γερμανία το 1923 ο Aharonovitch μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1932, σε ηλικία 9 ετών με την οικογένεια του, και αργότερα άλλαξε το όνομα του σε  Ike Aranne.

«Ο Ike ήταν ένας ονειροπόλος και μαχητής»είπε ο αδελφός του Deddy και συνέχισε «ήταν μέρος μιας γενιάς που έζησε την ιστορία του παρελθόντος και του παρόντος».  

Το πλοίο «Έξοδος σαλπάρισε από τη Γαλλία στις 11 Ιουλίου του 1947 με 4.554 Εβραίους επιβάτες όλοι διασωθέντες του ολοκαυτώματος με προορισμό την υπό Βρετανική εντολή Παλαιστίνη.

Το Αγγλικό Ναυτικό κατέλαβε το πλοίο και επέστρεψε όλους τους επιβάτες του στη Ευρώπη. Η δημοσιότητα που έλαβε το περιστατικό ανάγκασε τους Άγγλους να βρουν λύση στο θέμα.

 Περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες προσπάθησαν να ξανά μπουν στην Παλαιστίνη αλλά πιάστηκαν από τους βρετανούς και στάλισαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Κύπρο από όπου και απελευθερώθηκαν τον Ιανουάριο του 1949 όταν η Βρετανία ανεγνώρισε το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ. Τελικά όλοι αρχικοί επιβάτες του πλοίου μετανάστευσαν στοπ Ισραήλ.

Το επεισόδιο έγινε Best seller βιβλίο το 1958 από τον Leon Uris και το 1960 ταινία με τον  Paul Newman  την Eva Marie Saint και πλειάδα γνωστών της εποχής εκείνης ηθοποιών σε σκηνοθεσία  Otto Preminger.

Ο Aharonovitch είχε τόση λατρεία με τη θάλασσα που ακόμα και το σπίτι του θύμιζε καράβι. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στο κιμπούτς Givat Chaim.