16.3.10
Ζαν Κοέν

Το περασμένο Σάββατο (13 Μαρτίου) ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, Μίχαελ Όρεν, είπε στους γενικούς προξένους του Ισραήλ στις ΗΠΑ πως οι Αμερικανό-Ισραηλινές σχέσεις είναι στο χειρότερο σημείο των τελευταίων 35 ετών.

Ο βασικός λόγος ήταν η «πατάτα» του Ισραήλ να ανακοινώσει την ανέγερση 1.600 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την ημέρα που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάϊντεν επισκεπτόταν το Ισραήλ σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει τις έμμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους.

Στο άρθρο μου  Ομπάμα: Από φίλος εχθρός του Ισραήλ την περασμένη Παρασκευή 12.3.10 έγραφα πως καλά θα κάνει ο Ομπάμα να καταλάβει πως αν δεν πιέσει τα μέγιστα και χωρίς συμβιβασμούς το Ισραήλ μπορεί να αποχαιρετήσει (ή για να το καταλάβει καλύτερα  he can kiss goodbye) την ειρηνευτική διαδικασία.

Φαίνεται πως μετά το φιάσκο με τον Μπάϊντεν ο Ομπάμα κατάλαβε πως αν ο Νετανιάχου δεν πιεστεί τα μέγιστα,  και πολύ σκληρά, δεν θα υποχωρήσει σε τίποτα. Το ερώτημα είναι πως δεν το κατάλαβε αυτό ένα χρόνο τώρα. Πάντως κάλιο αργά παρά ποτέ.

Έτσι σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κλίντον και Νετανιάχου που διήρκησε 45 το Σάββατο 13.10., σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το μόνο που πρόλαβε να πει ο ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν hello στην αρχή και goodbye στο τέλος, καθότι η κυρία Κλίντον του έψαλε τον εξάψαλμο.

Και ιδού οι όροι που ζήτησε η Αμερική από το Ισραήλ στο παραπάνω τηλεφώνημα σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz της 15.3.10.  

1.      Να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί αν η γκάφα, να ανακοινωθεί η ανέγερση των 1.600 οικιών την ώρα που επισκεπτόταν ο Μπάϊντεν το Ισραήλ, ήταν γραφειοκρατικό λάθος ή εσκεμμένη πολιτική πράξη κάποιου από τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού. Ήδη το Σάββατο βράδυ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανακοίνωσε την δημιουργία επιτροπής που θα ερευνήσει τη γκάφα.

2.      Την ακύρωση της απόφασης ανέγερσης των οικιών στην Α. Ιερουσαλήμ.

3.      Σοβαρές χειρονομίες καλής θέλησης προς τους Παλαιστίνιους τις οποίες και ονομάτισε η Κλίντον, προφανώς για να μην αρχίσει τις σοφιστείες του πάλι ο Νετανιάχου, που θα διευκολύνουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Οι προτάσεις Κλίντον συμπεριλαμβάνουν την απόλυση εκατοντάδων παλαιστινίων κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και από άλλα εδάφη της Δυτικής Όχθης και την παράδοση τους στον έλεγχο των Παλαιστινίων, την διάλυση και άλλων σημείων ελέγχων στα κατεχόμενα, καθώς και κάποιες ενέργειες που θα ανακουφίσουν τους αποκλεισμένους παλαιστίνιους της Γάζας.

4.      Να δηλώσει δημοσίως πως οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, άμεσες ή έμμεσες, θα συμπεριλαμβάνουν όλα τα επίμαχα θέματα όπως σύνορα, πρόσφυγες, Ιερουσαλήμ, έποικοι και οικισμοί, νερό και ρύθμιση των θεμάτων ασφαλείας.

Το περίεργο είναι πως παρόλο που όλοι πια καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα είναι από πολύ δυσάρεστα μέχρι και επικίνδυνα, ο ίδιος ο Νετανιάχου ζει στην «κοσμάρα» του λέγοντας δεξιά και αριστερά πως πρόκειται για μίαν απλή παρεξήγηση, την οποία τα ΜΜΕ φούσκωσαν!!!! 

Ο Νετανιάχου μπορεί να λέει ότι θέλει αλλά σήμερα φτάνει στο Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα για την Μ.Α., Τζωρτζ Μίτσελ, για να δει αν το Ισραήλ συμμορφώθηκε με τις «προτάσεις»  –διάβαζε όρους- της Κλίντον.

Φαίνεται πως αυτήν την φορά οι Αμερικανοί έφτασαν στο αμήν και εννοούν να επιβάλουν το δικό τους, όχι από αγάπη προς το Ισραήλ όσο για τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Διότι αν δεν μπορείς να πιέσεις ή να πείσεις το φίλο σου γιαυτό που θες, πως θα πιέσεις ή θα πείσεις τους άλλους στην περιοχή.

Άσε που τα κράτη της περιοχής θα σε βλέπουν σαν αδύναμο, τουλάχιστον.