ΚΕΝΤΡΟ ΣΙΜΟΝ ΒΙΖΕΝΤΑΛ

Μια Έκθεση που Συντάχθηκε σε Συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.
Παρουσιάστηκε στην Διάσκεψη του ΟΑΣΕ για τον Αντισημιτισμό που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 28 – 29 Απριλίου 2004 από τον Δρ. Σίμον Σάμουελς, Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του Κέντρου Βίζενταλ στο Παρίσι.

Ο αντισημιτικός λίβελος ήταν συνεχής και εντατικοποιήθηκε κατά την διάρκεια της σύνταξης της έκθεσης. Άρχισε με γελοιογραφίες εφημερίδων που χρησιμοποίησαν αναφορές στο Ολοκαύτωμα για να παρομοιάσουν τους Εβραίους με τους Ναζί και συνέχισε με άρθρα στον Τύπο που καταφέρθηκαν εναντίον των Εβραίων και του Ιουδαϊσμού παρουσιάζοντας τα ως υπαίτια για όλα τα δεινά της Ελλάδας, με την γλώσσα που χρησιμοποιείται στα «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών.» Σε αυτή την δηλητηριώδη ατμόσφαιρα, είδαμε την βεβήλωση αρχαίων νεκροταφείων και μνημείων του Ολοκαυτώματος, Πρόσφατα έχει δαιμονοποιηθεί και η ίδια η Ιουδαϊκή πίστη και έχουν τεθεί ερωτηματικά για το εθνικό φρόνημα Ελλήνων πολιτών Εβραϊκής καταγωγής και θρησκεύματος. Μία καλλιτεχνική έκθεση που δοξάζει τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εγκαινιάστηκε στο τέλος του 2003. Τα θετικά σχόλια του λεγόμενου έγκριτου τύπου αποτελούν μία επικίνδυνη επιδοκιμασία της τρομοκρατίας και ξεπερνούν ένα όριο που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τυφλά χτυπήματα εναντίον αθώων ανθρώπων τόσο στην Εβραϊκή Κοινότητα και εκτός αυτής, στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη του ΟΑΣΕ .

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα σωματικών επιθέσεων ρατσιστικού χαρακτήρα εάν οι Ελληνικές Αρχές δεν καταδικάσουν δημόσια και κατηγορηματικά αυτή την παρότρυνση στο μίσος και την βία. Το Κέντρο Βίζενταλ έχει επανειλημμένως καλέσει την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα εναντίον αυτής της δυσφημιστικής εκστρατείας που παραβιάζει τις διατάξεις της Ε.Ε. και τις διεθνείς συνθήκες. Οι τελευταίες επιστολές στον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, επισυνάπτονται σε αυτή την έκθεση. Ο αντισημιτισμός αποτελεί πρότυπο για όλες τις μορφές ξενοφοβίας. Επομένως, αυτή η έκθεση αποτελεί το βαρόμετρο ενός κλίματος που μπορεί να απειλήσει την ίδια την δομή της Ελληνικής Κοινωνίας και όλους τους πολίτες της.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2002

4: Υψηλόβαθμοι Έλληνες πολιτικοί χρησιμοποιούν την ρητορική του Ολοκαυτώματος όταν αναφέρονται σε Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, αναφέρεται σε «γενοκτονία»: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτοπαπάς είπε ότι ο (κ. Κακλαμάνης) «μίλησε με ευαισθησία και υπευθυνότητα εκφράζοντας τα συναισθήματα του Κοινοβουλίου και του Ελληνικού λαού.»

17: Η «Απογευματινή» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Επιστολή προς τους Εβραίους» του Δήμου Μαυρομάτη, που απευθύνεται στους «προσωπικούς Εβραίους φίλους του, στους φιλικούς Εβραίους γνωστούς του, τους Εβραίους της Διασποράς και σε εκείνους με τα χαρακτηριστικά τους.» Ο Μαυρομάτης επιπλήττει «ιδιαίτερα τους Έλληνες Εβραίους» για την «σιωπή τους» μπροστά στον «Χιτλερικό Σαρόν που έχει δημιουργήσει ένα Μάουτχαουσεν, αν όχι ένα Άουσβιτς η Νταχάου.» Το άκρως αντισημιτικό άρθρο με τίτλο «Επιστολή προς τους Εβραίους» εγκωμιάστηκε σε όλον τον Ελληνικό τύπο σαν κάτι «θαρραλέο» και «τολμηρό» και αναδημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία», την «Απογευματινή» και στην κεντροαριστερή σατυρική εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» μαζί με την απάντηση του συντάκτη στην κριτική που δέχθηκε από το ΚΙΣ και την Ισραηλινή Πρεσβεία. Σε μεταγενέστερα εγκώμια προς τον συντάκτη, η «επιστολή» του χαρακτηρίστηκε σαν «Ύμνος προς την Ανθρωπότητα.» Οι Εβραίοι που άσκησαν κριτική στο άρθρο χαρακτηρίστηκαν ως «υβριστές που δεν έχουν το δικαίωμα να μας κοιτάξουν στα μάτια εφόσον παρατηρούν αυτό το έγκλημα με αναισθησία. Γιατί είναι συνένοχοι.» (Ελευθεροτυπία 2.4.02)

20: Ο Μανόλης Γλέζος, πρώην μέλος της Αντίστασης και ιερό εθνικό σύμβολο, οδηγεί μία οκταμελή αντιπροσωπεία Αριστερών Ελλήνων και Παλαιστινίων στην Πρεσβεία του Ισραήλ. Όταν δεν τους δέχθηκαν στην Πρεσβεία, ο Γλέζος δήλωσε: “Είναι απαράδεκτο να πραγματοποιούν ένα Ολοκαύτωμα αυτοί οι άνθρωποι, τους οποίους εμείς προστατεύσαμε από τον διωγμό των Ναζί,. Ο Ελληνικός λαός θλίβεται και εξοργίζεται όταν βλέπει τους απογόνους του Ολοκαυτώματος να μιμούνται τους θύτες τους.» (Ελευθεροτυπία, 21.3.04, 27.3.02)

30: Ο διακεκριμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, επέλεξε το Σάββατο του Εβραϊκού Πάσχα για να οργανώσει μία απροειδοποίητη διακομματική διαδήλωση πολιτικών στην Πρεσβεία του Ισραήλ. Όταν είδε ότι η Πρεσβεία ήταν κλειστή, δήλωσε ότι: «δεν είναι το Σάββατο του Εβραϊκού Πάσχα στην Ελλάδα και πρέπει να σέβονται την χώρα στην οποία βρίσκονται.» Σε ολοσέλιδο άρθρο του στο «Βήμα» (14.4.02), την μεγαλύτερη Κυριακάτικη εφημερίδα της Ελλάδας, ο Πάγκαλος καταφέρθηκε εναντίων των Ελλήνων Εβραίων για «την πλήρη απουσία τους από τις διαδηλώσεις εναντίον της σφαγής των Παλαιστινίων» και για «την σιωπή τους, την αναισθησία τους ή ακόμα χειρότερα, για την αλληλεγγύη τους με την Κυβέρνηση του Σαρόν.» Απαίτησε από τους Έλληνες Εβραίους να καταδικάσουν απερίφραστα την Κυβέρνηση Σαρόν και είπε ότι «μετά εμείς θα μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα τους, χωρίς επιφυλάξεις εναντίον κάθε μορφής προκατάληψης και εναντίον κάθε διάκρισης.»

30: Η «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει γελοιογραφία του Στάθη που ταυτίζει την καταστροφή του Γκέτου της Βαρσοβίας με την επίθεση των Ισραηλινών στην Ραμάλλα. Το φάντασμα ενός στρατιώτη των Ναζί συλλογίζεται: «Επιτέλους τα πράγματα ολοκληρώθηκαν. Όπως εμείς δολοφονήσαμε τότε τους Εβραίους, έτσι τώρα οι Εβραίοι δολοφονούν την μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν.»

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002

Ιδιαίτερα τον Απρίλιο του 2002 υπήρξε στην κυριολεξία ένα μπαράζ κακόβουλων αντισημιτικών άρθρων, γελοιογραφιών και επιστολών σε όλο το φάσμα του πολυπληθούς Ελληνικού Τύπου, στο πλαίσιο των εντεινόμενων Ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον Παλαιστινιακών στόχων. Πέρα από τις αναφορές στην θρησκεία και τις συγκρίσεις με το Ολοκαύτωμα,- με χαρακτηριστικό τρόπο, τα κείμενα αναφέρονταν στους «Εβραίους» και τους «Έλληνες Εβραίους» σαν να είχαν την συλλογική ευθύνη για τις ενέργειες του Ισραήλ, σαν να αποτελούσαν μέρος μίας παγκόσμιας συνωμοσίας, και σαν να ήταν γενικά υπαίτιοι για όλα τα δεινά του Κόσμου. Οι γελοιογραφίες συχνά συνέκριναν τον Σαρόν με τον Χίτλερ, τους Ισραηλινούς στρατιώτες με τους Βάφεν κομάντος των Ναζί, και τους Παλαιστινίους με τα Εβραϊκά θύματα του Ολοκαυτώματος. Κατά την διάρκεια του Ελληνο – Ορθόδοξου Πάσχα, ο Αραφάτ παρουσιάστηκε στον ρόλο του Χριστού που σταυρώθηκε από τους Εβραίους με τους Παλαιστινίους να είναι οι προφήτες του.

Οι ημερήσιες εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα», και το «Έθνος» ήταν οι χειρότεροι υβριστές . Ο μόνιμος γελοιογράφος και αρθρογράφος Στάθης Σταυρόπουλος (Ελευθεροτυπία) παρέμεινε σταθερός με τα γενικά ειρωνικά αντισημιτικά σχόλιά του.

Οι διαμαρτυρίες της Πρεσβείας του Ισραήλ και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣ) τόσο στις κύριες εφημερίδες όσο και στην ΕΣΗΕΑ είτε αγνοήθηκαν ή απορρίφθηκαν σαν ψευδείς ή σαν προσπάθειες να ασκηθεί λογοκρισία.

1: Ελευθεροτυπία – Γελοιογραφία του ΚΥΡ στο πρωτοσέλιδο: Ολοκαύτωμα ΙΙ: H γελοιογραφία παρουσιάζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη σαν αξιωματικό των Ναζί και έναν άμαχο Παλαιστίνιο σαν Εβραίο κρατούμενο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, με μία φωτογραφία αρχείου να δείχνει έναν μικρό Εβραίο να καθοδηγείται υπό την απειλή του όπλου από έναν στρατιώτη των Ναζί.

2: Ο Λίβελος της Διακίνησης Ανθρώπινων Οργάνων: Το επίσημο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διακινεί ανεπιβεβαίωτη πληροφορία Παλαιστινιακής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι «Οι Ισραηλινοί πωλούν τα όργανα νεκρών Παλαιστινίων» και ότι «χρησιμοποιούν τους Άραβες σαν πειραματόζωα.» Η είδηση εμφανίστηκε στις 2.4.02 σε τρεις κύριες ημερήσιες εφημερίδες: “Τα Νέα,» την « Ελευθεροτυπία,» και την «Απογευματινή» (στην τελευταία η είδηση αποτέλεσε πρωτοσέλιδο και ξαναεμφανίστηκε στις 3.4.02)

2: Η Ελευθεροτυπία, Τα Νέα και Το Βήμα, φιλοξενούν άρθρο του παγκοσμίως γνωστού μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος γράφει: «Οι Εβραίοι» μιμούνται την «βαρβαρότητα των Ναζί» και «ερωτεύονται όλο και πιο πολύ τις μεθόδους των Ναζί,» εφαρμόζοντας «την τελική λύση τους εναντίον των Παλαιστινίων.»

10 (Αθήνα) και 14 (Θεσσαλονίκη): Μαζικές φίλο-Παλαιστινιακές συναυλίες/συγκεντρώσεις που καθοδηγήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη: Παρουσιάζεται η Ισραηλινή σημαία με μία σβάστικα στην θέση του Αστεριού του Δαβίδ.

15: Βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη από «άγνωστους βάνδαλους» που χρησιμοποίησαν κόκκινη μπογιά (που χαρακτηρίζει την αιματοχυσία) και οι οποίοι έβαψαν την λέξη «Παλαιστίνιοι» πάνω στο μνημείο. Αυτό έγινε μόλις μία ημέρα μετά από την επιμνημόσυνη τελετή για το Ολοκαύτωμα που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο σημείο και την αντί-Ισραηλινή συγκέντρωση του Θεοδωράκη στην ίδια πόλη.

15: Βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Ιωαννίνων. Τουλάχιστον τέσσερις τάφοι βεβηλώθηκαν. Μέχρι σήμερα η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε δεν έχει προχωρήσει.

15: Η «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει αντισημιτική επιστολή αναγνώστη που οδήγησε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) να αντιδράσει πρώτα με μία επιστολή στον διευθυντή της εφημερίδας και έπειτα με μήνυση εναντίον της εφημερίδας για παραβίαση του Ελληνικού Αντιρατσιστικού Νόμου 927/1979 όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 1419/1984. Ένας αναγνώστης από την Πάτρα έγραψε μεταξύ άλλων ότι: “Οι Εβραίοι σήμερα είναι τυχεροί που κανείς δεν σκέφτεται να τους αφαιρέσει το δικαίωμα να αποκαλούνται άνθρωποι, όταν δεν είναι» και ότι: «είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι οι Εβραίοι είναι αναξιόπιστοι και αλλοπρόσαλλοι. Διεισδύουν μέσα στις κοινωνίες παριστάνοντας τις φτωχές ψυχές για να προκαλούν οίκτο και μετά., όταν έρχεται η ώρα, σε αρπάζουν από τον λαιμό.»

16: “Τα Νέα» δημοσιεύουν την ίδια αντισημιτική επιστολή με δύο πρόσθετες φράσεις ενώ αφαιρέθηκε άλλη.

ΜΑΙΟΣ 2002

Τέλος Μαΐου: Αρχίζει η κατασκευή του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ρόδο.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2002

10: Η τοπική ημερήσια Ροδιακή εφημερίδα «Δράση» αναδημοσιεύει την γελοιογραφία του Στάθη «Γκέτο της Βαρσοβίας = Ραμάλλα» παράλληλα με την ανακοίνωση για μία έκθεση που αφορά την ιστορία των Εβραίων της Ρόδου.

12: Εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας Ρόδου δηλώνει ότι παρενοχλήθηκαν προφορικά και σωματικά οι εργάτες κατά την διάρκεια της κατασκευής του μνημείου και ότι αυτό οδήγησε στην ανάγκη αστυνομικής προστασίας επί εικοσιτετραώρου βάσεως.

23: Επίσημα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ρόδο.

30: Τα πρώτα σημάδια της βεβήλωσης του Μνημείου του Ολοκαυτώματος της Ρόδου με την σταδιακή αφαίρεση των γραμμάτων της επιγραφής.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2002

3: Μερική αλλά μόνιμη καταστροφή του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ρόδο. Κόβεται το διακοσμητικό σύρμα που βρισκόταν γύρω από το μνημείο, και πιέζεται προς τα κάτω στην βάση του. Η τοπική εφημερίδα «Πρόοδος» (4.6.02) αναφέρει ότι «οι βάνδαλοι κατέστρεψαν το μνημείο» σημειώνοντας ότι ο Δήμαρχος της Ρόδου (είχε λάβει πρόσφατα επιστολή από τον Υπερεθνικιστή βουλευτή και Πρόεδρο του κόμματος «ΛΑΟΣ», Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στο μνημείο για τους Εβραίους της πόλης.» Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Καρατζαφέρης είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ρόδο μετά από τρεις μέρες.

Άνοιξη 2002: H Πρεσβεία του Ισραήλ στέλνει εμπιστευτική έκθεση 5 σελίδων σχετικά με την «Ραγδαία Άνοδο του Αντισημιτισμού στην Ελλάδα από το Τέλος Μαρτίου,» στις κύριες Εβραϊκές και Ισραηλινές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η έκθεση διέρρευσε στην «Jerusalem Post» και τελικά καλύφθηκε δημοσιογραφικά
από τον Τάκη Μίχα στην «Ελευθεροτυπία» στις 2 Ιουλίου του 2002.

8: Το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ (με βάση την έκθεση) ανακοίνωσε ότι σε κοινοβουλευτική συζήτηση του ΟΑΣΕ, κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Σημίτη, και την Ελληνική ηγεσία να καταδικάσουν δημόσια την χρήση αντισημιτικών στερεοτύπων και αναφορές στους Ναζί που χαρακτηρίζουν την δημόσια και δημοσιογραφική κριτική εναντίον του Ισραήλ. Το ΚΣΒ δήλωσε ότι «η αποτυχία να το πράξετε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους Εβραίους στην Ελλάδα και να δηλητηριάσει το κλίμα ενόψει τον Ολυμπιακών Αγώνων.»

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2002

1: Το ΕΠΣΕ καταθέτει μήνυση στον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου Αθηνών εναντίον των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» και «Τα Νέα», μεταξύ άλλων, για την παρακίνηση ρατσιστικού μίσους και της προκατάληψης μέσω έντυπου υλικού. Συγκεκριμένα, η επιστολή του αναγνώστη που δημοσιεύθηκε και στις δύο εφημερίδες (15 και 16 Απριλίου αντίστοιχα) εξέφραζε αντι-Εβραϊκά συναισθήματα και χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς που προφανώς προσέβαλαν τους Εβραίους

8: Δημοσίευση της έκθεσης του ΟΗΕ για την Τζενίν (1.8.02). Όταν αναγνώστες σε επιστολές τους ζήτησαν από την «Ελευθεροτυπία» να ζητήσει συγγνώμη για την παραπληροφόρηση που είχε κάνει εις βάρους του Ισραήλ, που «τροφοδοτεί τον χειρότερο αντι-Εβραϊκό ρατσισμό στην Ελλάδα,» όπως είπαν, η εφημερίδα παραδέχθηκε ότι είχε παραπληροφορήσει τους αναγνώστες, αλλά δήλωσε ότι «δεν μπορούσε να ζητήσει να απολογηθούν εκείνοι που καταδίκασαν την ανθρωποκτονία αλλά αντίθετα,, μόνο από εκείνους που την έπραξαν.» Μάλιστα, η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι «ο αντισημιτισμός και ο σημιτισμός είναι και τα δύο μορφές ρατσισμού, κάτι που η «Ελευθεροτυπία» καταπολεμά πάντοτε και παντού.»

13: Ο εισαγγελέας απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» και «Τα Νέα» για παραβίαση των άρθρων 1 και 2 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου 927/1979. Το ΕΠΣΕ στην Ελλάδα συμμετέχει ως μάρτυρας στην διαδικασία της απαγγελίας των κατηγοριών.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2002

24: Γελοιογραφία του Στάθη στην «Ελευθεροτυπία» δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη που μοιάζει με Ναζί με ένα Αστέρι του Δαβίδ στο κράνος του να λέει σε έναν πραγματικό αξιωματικό των Ναζί δίπλα του: “Ο Αραφάτ δεν είναι πλέον συνομιλητής για το Ράιχ.» Ο αξιωματικός των Ναζί απαντάει: «Γιατί, είναι Εβραίος;»

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2002

13: Πρώτος γύρος των εκλογών για την Υπερνομαρχία Αθηνών. Ο βουλευτής και Πρόεδρος τους Υπερθνικιστικού Κόμματος, ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης ,συγκεντρώνει το 14% των ψήφων και έρχεται στην Τρίτη θέση. Σημειωτέον ότι ο Καρατζαφέρης είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του αντισημιτισμού στην Ελλάδα, τον οποίο προωθεί μέσω της εφημερίδας (Alpha Ena) του και του τηλεοπτικού σταθμού του (TeleAsty) καθώς με τις δηλώσεις και επερωτήσεις στο Κοινοβούλιο (π.χ.: οι ισχυρισμοί του για δήθεν Εβραϊκή συμμετοχή στην τρομοκρατική ενέργεια της 11.9 και οι επερωτήσεις του για την υποτιθέμενη Εβραϊκή καταγωγή Ελλήνων πολιτικών).

20: Ο Νομάρχης Χανίων στην Κρήτη, Γιώργος Κατσανεβάκης (ο οποίος υποστηρίζεται από το μικρό Αριστερό κόμμα του Συνασπισμού) επανεκλέγεται με πλειοψηφία. Ο Κατσανεβάκης είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην επαναλειτουργία της ιστορικής Συναγωγής «Ετς Χαγίμ» που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, στα Χανιά. Στις 5.4.02, σε δηλώσεις του στον τοπικό τύπο, ο Κατσανεβάκης δήλωσε: “ο πολιτισμός δολοφονείται. Ο Χρηστός ξανασταυρώνεται από τον σύγχρονο Καϊάφα, τον Αρχιερέα του Σιωνισμού, τον Σαρόν.»

15: Το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ στέλνει επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη, ζητώντας από αυτόν «Να Κλείσει τον Τηλεοπτικό Σταθμό του Ρατσιστή Πολιτικού που Αποτελεί ένα Φερέφωνο Μίσους.». Η επιστολή αναφέρεται στον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον τηλεοπτικό σταθμό του.

16: Η «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο με τίτλο «Χάβρα Ιουδαίων η Νέα Δημοκρατία.» Ο όρος «Χάβρα Ιουδαίων» είναι ιδιωματική έκφραση στην Ελληνική γλώσσα και σημαίνει θορυβώδης συγκέντρωση ανθρώπων ή συγκέντρωση ενός όχλου. Ο ορισμός είναι άκρως αρνητικός.

17: Η «Ελευθεροτυπία» απορρίπτει τις διαμαρτυρίες του ΚΙΣ για την χρήση του όρου «Χάβρα Ιουδαίων» λέγοντας ότι «Υπάρχουν δύο ορισμοί για την χρήση της φράσης, o Εβραϊκός ορισμός και αυτός που έχει καθιερωθεί στην Ελληνική γλώσσα που σημαίνει θορυβώδης συγκέντρωση ή συγκέντρωση ενός όχλου. Σας παρακαλούμε να πάψετε να βλέπετε, ύβρεις, αντισημιτισμό και ρατσισμό παντού, διότι εκτός των άλλων προσβάλλετε την Ελληνική γλώσσα. Σας παρουσιάζουμε τους ορισμούς όπως καταγράφονται σε Ελληνικά λεξικά.»

18: Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζητά αντίγραφο της «δυσφημιστικής» επιστολής του Κέντρου Σίμον Βίζενταλ από τον Υπουργό Εσωτερικών για να πάρει σε νομικά μέτρα εναντίον των συντακτών της.

18: H δημοσιογράφος Όλγα Σέλλα της Καθημερινής έγραψε ότι Έλληνες εκδότες δήλωσαν ότι τα «βιβλία για το Ολοκαύτωμα κυριάρχησαν» σε πρόσφατο Φεστιβάλ Βιβλίου στην Φραγκφούρτη, και αναρωτήθηκαν σε τι οφείλεται αυτή η τάση. Όπως έγραψε η Σέλλα: “Mήπως αποτελεί απλώς μία επέκταση της βιομηχανίας του Ολοκαυτώματος;”

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

13: Το ΕΠΣΕ στέλνει επιστολή στον Μανόλη Μπαρμπουνάκη, εκδότη και ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου «Κατοι του Βιβλίου» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθεί για την εκτενή παρουσίαση και πώληση «Των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών,», που σύμφωνα με το ΕΠΣΕ, δεν έχουν καμία θέση σε ένα σοβαρό βιβλιοπωλείο παρά «μόνο σε χώρους που ειδικεύονται στην προώθηση αντισημιτικών και άλλων φασιστικών ιδεών.» Το ΕΠΣΕ δεν έλαβε καμία απάντηση.

16: Η «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Στην Πύρα» στο οποίο ο δημοσιογράφος Γ. Κόρκ καταφέρεται εναντίον του « παρεμβατικού ΕΠΣΕ» επειδή «διέταξε» τον εκδότη να «αποσύρει αμέσως» το βιβλίο. (Όταν μέλη του ΕΠΣΕ επισκέφθηκαν το βιβλιοπωλείο τον Ιούνιο του 2003 είδαν ότι είχε αποσυρθεί το βιβλίο και ότι η επιστολή της οργάνωσης, η οποία περιείχε όμως επάνω και μία σύντομη χειρόγραφη απάντηση του κ. Μπαρμπουνάκη, βρισκόταν σε πολλά αντίτυπα πάνω σε ένα τραπέζι στην είσοδο του βιβλιοπωλείο προς διάθεση του κοινού.)

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2003

2: Η Ελευθεροτυπία δημοσιεύει αντισημιτική επιστολή του δημοσιογράφου Γαβριήλ Λαμψίδη (ο οποίος είναι μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης) στην οποία ο Λαμψίδης δηλώνει: “Οι «Έλληνες» Εβραίοι να καταπιούν την γλώσσα τους.»

ΜΑΡΤΙΟΣ 2003

24: Ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών παραπέμπει την υπόθεση ΕΠΣΕ εναντίον «Ελευθεροτυπίας» στο 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Η ηγεσία του ΚΙΣ καταγράφεται ως μάρτυρας στην υπόθεση.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2003

Αρχική έρευνα της μήνυσης του ΕΠΣΕ εναντίον των «Νέων.» Παρόλο που είχε αναφερθεί ως μάρτυρας, η ηγεσία του ΚΙΣ δεν κλήθηκε να καταθέσει. Ως αποτέλεσμα δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα καθώς εμποδίστηκε η ηγεσία του ΚΙΣ να καταθέσει ως μάρτυρας.

ΜΑΪΟΣ 2003

26: Στην εισαγωγή της στήλης του για την Ελληνική γλώσσα στην εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα “Athens News” ο συντάκτης Brian Christopoulos, θέτει το ερώτημα: “Ποιος έκλεψε την παραλία; Απάντηση: «Οι Σιωνιστές!»

ΙΟΥΝΙΟΣ 2003

26: Η ακροδεξιά εβδομαδιαία εφημερίδα «Ο Στόχος», το παλαιότερο και πιο διαβόητο αντισημιτικό έντυπο στην Ελλάδα, δημοσιεύει το πρώτο μέρος μίας συνέντευξης με τον κ. Δημήτρη Κιτσίκη, Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Ottawa στον Καναδά. Στην συνέντευξη ο Κιτσίκης χαρακτηρίζει το Ισλάμ και τον Χριστιανισμό «υποτιθέμενες Εβραϊκές θρησκείες.»

13: Η «Αυριανή» (μία μικρή κεντροαριστερή εφημερίδα, που όμως έχει επιρροή) φιλοξένησε ως μεγάλο κεντρικό πρωτοσέλιδο τον ισχυρισμό ότι σε ένα σκάνδαλο που αφορά την ιδιωτικοποίηση της οικονομικά χρεοκοπημένης εταιρίας «Softex» στην Ελλάδα, «η εταιρεία βρέθηκε στα χέρια μίας μικρής ομάδας Εβραίων εμπόρων.» Στο πρωτοσέλιδο παρουσιάζονται με κεφαλαία γράμματα εμπρηστικές φράσεις και λέξεις όπως «ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ», «ΚΛΕΙΣΙΜΟ» και «οι πονηροί Εβραίοι ΠΗΡΑΝ» την εταιρεία και όλο το ενεργητικό της.

20: Σε πρωτοσέλιδο της η Κυριακάτικη «Αυριανή» αναφέρεται σε υποτιθέμενη προσπάθεια (του Πατριάρχη, των Αμερικανών και των Εβραίων με την υποστήριξη των Τούρκων, να διασπάσουν την Εκκλησία της Ελλάδος.» Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος «ιστορικά ανακριβές, φίλο-Εβραϊκό και φιλό – Τουρκο.»

23: Ο συντάκτης της «Ελευθεροτυπίας,» Ανδρέας Ρουμελιώτης, αναδημοσιεύει φυλλάδιο της διαβόητης αντισημιτικής οργάνωσης, «Χριστιανική Δημοκρατία», ενώ παραθέτει δηλώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης των «Χριστιανών φασιστών και διεθνών Σιωνιστών», υποστηρίζοντας ουσιαστικά τις απόψεις της οργάνωσης Η επίσημη υπηρεσία ενημέρωσης της Ελληνο – Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος κάνει αφιέρωμα στην πενηντάχρονη ιστορία της «Χριστιανικής Δημοκρατίας» λέγοντας ότι «εκφράζει τις αγωνίες και τα ερωτήματα σκεπτόμενων και ευαίσθητων Χριστιανών.»

ΙΟΥΛΙΟΣ 2003

10: Ο «Στόχος» δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Δημήτρη Κιτσίκη. Στην συνέντευξη ο Κιτσίκης λέει: «Είναι γεγονός ότι Εβραίοι είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές των Ελλήνων. Οι Εβραίοι και οι Έλληνες ανταγωνίζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει στον πλανήτη. Είμαι σίγουρος ότι θα νικήσουμε τους Εβραίους.»

13: Στο Κυριακάτικο φύλλο της, η «Απογευματινή» (μία κύρια εφημερίδα της Δεξιάς) δημοσιεύει δηλώσεις του Πατέρα Μεταλληνού, Καθηγητή Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ασκεί κριτική στο Μουσείο της Ευρώπης, λέγοντας ότι «Το Μουσείο της Ευρώπης το διευθύνει ένας Εβραίος (Δεν μπορούσαν να βρουν έναν Χριστιανό!)


12/13: To «Αλφα –Ένα» (μία ακροδεξιά, εθνικιστική εβδομαδιαία εφημερίδα που συνδέεται με το Κόμμα ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη) φιλοξενεί μία κριτική του βιβλίου του Πατέρα Μεταλληνού από τον συντάκτη, Θεόδωρο Χατζηγώγο στην οποία ο Χατζηγώγος λέει ότι: «ο Ορθόδοξος Έλληνας δεν είναι αντισημίτης, αλλά γνωρίζει την ουσία του Σιωνισμού και την νοοτροπία του εναντίον του Ελληνισμού. Για πρώτη φορά (ο κληρικός) δηλώνει ότι είναι κακό τα Ελληνόπουλα να διδάσκονται τόσα πολλά για την Εβραϊκή ιστορία (την Παλαιά Διαθήκη).»

20: Ο «Ελεύθερος Κόσμος» (ακροδεξιά εβδομαδιαία εφημερίδα) δημοσιεύει επιστολή αναγνώστη που αναφέρεται σε «ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τον έλεγχο σε κύριους τομείς του Ελληνικού κράτους από άτομα Εβραϊκής καταγωγής ή άτομα που έχουν άμεσες συναλλαγές με Σιωνιστικούς κύκλους.» Πολλά από τα άτομα που αναφέρονται σε πραγματικές η φανταστικές θέσεις δεν είναι Εβραίοι αλλά απλώς έχουν ξένα επίθετα ή επίθετα που ακούγονται ξένα.

23: Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών ανακαλεί το κατηγορητήριο εναντίον της «Ελευθεροτυπίας» με το αίτημα να υπάρξει πλήρης ασυλία από τις κατηγορίες.

30: Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απορρίπτει τις κατηγορίες εναντίον της «Ελευθεροτυπίας» με το σκεπτικό ότι ο αναγνώστης «με τον δικαιολογημένο ενδιαφέρον ενός Έλληνα πολίτη εξέφραζε τις ανησυχίες του για τα γεγονότα που με τους γειτονικούς λαούς της Ελλάδας, Ισραηλίτες και Παλαιστινίους.»

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2003

3: Βεβήλωση της Συναγωγής Ιωαννίνων το ιερό Εβραϊκό Σάββατο με νέο- Ναζιστικά σύμβολα και σλόγκαν όπως οι φράσεις «Ζίγκ Χάϊλ». «Να ζήσει η νίκη,» «αίμα και τιμή» καθώς και με απεικονίσεις μίας Σβάστικας, και του Κελτικού σταυρού των Ναζί.

5: Στην υπόθεση των «Νέων» ο εισαγγελέας στέλνει την υπόθεση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με αίτημα να απορριφθούν οι κατηγορίες. Δεν υπάρχει πρόσβαση στο γραπτό αίτημα για την απόρριψη των κατηγοριών μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου επί του θέματος.

7: H «Ελευθεροτυπία» κάνει έφεση στο κατηγορητήριο και ένας Εισαγγελέας Εφετών εισηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να απορρίψει τις κατηγορίες σχετικά με την αντισημιτική επιστολή. Η απόφαση του Συμβουλίου (Αριθμός 3277/03), που αποδέχθηκε την εισήγηση του εισαγγελέα εκδόθηκε στις 7/8/03 και η δίκη ακυρώθηκε. Στην επιχειρηματολογία του το Συμβούλιο είπε ότι ο επιστολογράφος (εξέφραζε τις απόψεις του και την κρίση του για τους Εβραίους μέσω του τύπου, χωρίς καμία πρόθεση να παροτρύνει άλλους να προχωρήσουν σε πράξεις η δραστηριότητες που θα οδηγούσαν σε διακρίσεις, μίσος η βία εναντίον των Εβραίων, με μόνη βάση την εθνική τους η θρησκευτική τους καταγωγή.» Επιπλέον το Συμβούλιο αποδέχθηκε και προηγούμενη απόφαση του, σύμφωνα με την οποία ο εκδότης και ο διευθυντής της εφημερίδας (οι οποίοι παραπέμφθηκαν και αυτοί σε δίκη) «είναι όντως υπεύθυνοι για την «ανάπτυξη, διαμόρφωση και παρουσίαση της κύριας καθημερινής θέσης της εφημερίδας για τα κύρια ζητήματα της ημέρας, και επομένως δεν έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν το κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα, και ιδιαίτερα τις επιστολές των αναγνωστών, οι οποίες δεν χαρακτηρίζουν την ύλη της εφημερίδας αλλά εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αναγνωστών.»

9: Στο «Κουτί της Πανδώρας» μία εβδομαδιαία εκπομπή (Τετάρτη 23:00 – 24:00) στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ), μάρτυρες αναφέρονται σε κύκλωμα λαθρεμπορίας μωρών στο οποίο συμμετείχαν πολλοί Έλληνες μεταξύ των οποίων και «ένας Κοέν, δικηγόρος, ο οποίος επιπλέον ήταν και Εβραίος,» Η ΝΕΤ αποφάσισε να μην κόψει από το ρεπορτάζ την τελευταία αναφορά στην θρησκεία του ατόμου που δεν είχε καμία σχέση με το θέμα.

17: Στην Κεφαλονιά η Αριστερά αντιτίθεται στην παρουσία Ισραηλινής αντιπροσωπείας στην 50ή Επέτειο της βοήθειας που προσέφερε το Ισραήλ στο νησί μετά τον σεισμό του 1953, χρησιμοποιώντας συγκρίσεις με το Ολοκαύτωμα. Το ΚΚΕ και το Νέο Αριστερό Ρεύμα αποκαλούν τον Ισραηλινό Πρέσβη, κ. Αβιράμ και τους Ισραηλινούς αξιωματικούς που παρέστησαν «πράκτορες του χειρότερου Ολοκαυτώματος στην σύγχρονη ιστορία» και χαρακτηρίζουν το Ισραήλ ως «ένα Χιτλερικό καθεστώς.»

21: Ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας, Χριστόδουλος επισκέπτεται το Στρατόπεδο Εξόντωσης του Majdanek στην Πολωνία. Υπήρξαν ιστορικές παραλείψεις στην ομιλία του και την επίσημη ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της Εκκλησίας της Ελλάδας. Δεν έγιναν αναφορές στο Ολοκαύτωμα ή στα 1, 500 000 θύματα που ήταν στην πλειοψηφία τους Εβραίοι ή στους 1, 500 Έλληνες Εβραίους που σκοτώθηκαν –δεν αναφέρονται καν απλά σαν Έλληνες πολίτες – οι οποίοι καταγράφονται μεταξύ των «χιλιάδων ανθρώπων που δεν έφταιγαν σε τίποτα, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο σε αυτό το μέρος.» Δεν έγινε αναφορά ούτε στο γεγονός ότι μόνη κατηγορία εναντίον τους ήταν ότι ήταν Εβραίοι.

23: Ο μεγιστάνας των Ρωσικών ΜΜΕ, Βλάντιμιρ Γουζίνσκι συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας ερχόμενος από το Ισραήλ με την κατηγορία της απάτης που του έχει απαγγελθεί από την Ρωσία. Το θέμα καλύφθηκε εκτενέστατα στον Ελληνικό Τύπο για αρκετές εβδομάδες. Η μεγάλη πλειοψηφία των εφημερίδων συχνά αναφέρονται στον Γκουζίνσκι σαν το «Ρωσο-Εβραίο Βλάντιμιρ Γκουζίνσκι» κάνοντας πάντα αναφορές στις σχέσεις του με το «Εβραϊκό Λόμπι», το «Πανίσχυρο Εβραϊκό Λόμπι», το «Αμερικανο-Εβραϊκό Λόμπι», κτλ, και στις πιέσεις που ασκήθηκαν στον Πρόεδρο Πούτιν και στην Ελλάδα για να μην εκδοθεί.

25: Ο υπότιτλος της «Καθημερινής» είναι «Το Αμερικανο-Εβραϊκό Λόμπι Προσπαθεί να Ανατρέψει την Έκδοση του Γκουζίνσκι.» Η λέξη «Ρωσο-Εβραίος» αναφέρεται δύο φορές στο άρθρο της εφημερίδας και το δημοσίευμα αναφέρεται σε «πιέσεις» από το «ισχυρό Αμερικανο – Εβραϊκό Λόμπι.» Το «Έθνος» είχε θέμα με τίτλο «Ρωσο-Εβραίος» με μία φωτογραφία του Γκουζίνσκι, να φοράει το κιπά (καπελάκι των Εβραίων) και να στέκεται δίπλα σε Ισραηλινή σημαία. Πολλές εφημερίδες –όχι όλες – αποφάσισαν να φιλοξενήσουν αυτή την φωτογραφία ενώ υπήρχαν πολλές άλλες.

26: Το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» είναι «Ο Ρωσο-Εβραίος έχει την Υποστήριξη του Αμερικανο – Εβραϊκού Λόμπι.» Στα «Νέα» ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο ήταν «Ρωσο-Εβραίος.»

26: Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραθέτει δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος δήλωσε ότι «άλλες πλευρές έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον Γκουζίνσκι,. Αναφέρομαι στο Εβραϊκό Λόμπι.»

26: Στην «Αυγή» (προοδευτική εφημερίδα) η δημοσιογράφος Ειρήνη Λαζαρίδου γράφει ότι «ο Ρωσο-Εβραίος Γκουζίνσκι συγκρούστηκε με τον Πούτιν όταν ο πρώτος προσπάθησε να περιορίσει την επιρροή του Εβραϊκού Λόμπι στην Ρωσία.»

27: Η Αγγλόφωνη «Καθημερινή» που δημοσιεύεται με το International Herald Tribune, αναφέρει ότι ο Γκουζίνσκι είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκοσμίου Εβραϊκού Συμβουλίου. Μία αναζήτηση στο ίντερνετ με το Google αποκαλύπτει ότι η αγγλόφωνη «Καθημερινή» ήταν η μόνη αγγλόφωνη εφημερίδα στο διαδίκτυο που αναφέρει την λέξη «Εβραίος σε άρθρα για το θέμα.

29: Η Ελληνική και Αγγλική εκδοχή της «Καθημερινής» (στο διαδίκτυο) παρουσιάζουν το ίδιο άρθρο για τον Γουζίνσκι. Το αγγλικό κείμενο τροποποιείται. Ενώ το Ελληνικό φύλλο αναφέρεται σε «Ρωσο Εβραίο επιχειρηματία» το αγγλικό άρθρο αναφέρεται σε «μεγιστάνα των ΜΜΕ που είναι φυγάς.» Και τα δύο άρθρα αναφέρονται σε πιέσεις του «Αμερικανο – Εβραϊκού Λόμπι» και του «Εβραϊκού Λόμπι» στην Αμερική.

29: Το «in.gr», η Ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα με την μεγαλύτερη κίνηση στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην 261ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, δημοσιεύει δελτίο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον Γκουζίνσκι, προσθέτοντας εσκεμμένα την λέξη «Ρωσο – Εβραίος.»

29: Στην «Αυγή», η συντάκτρια Ειρήνη Λαζαρίδου χρησιμοποιεί την λέξη «Ρωσο-Εβραίος» στην πρώτη φράση του άρθρου της ενώ ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι ο «Απατεώνας» Γκουζίνσκι.

ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2003

13: Γελοιογραφία του Στάθη στην «Ελευθεροτυπία» δείχνει έναν στρατιώτη που έχει την λέξη «Ισραήλ» στο κράνος του και μία σβάστικα στην στολή του και έναν στρατιώτη με την λέξη «ΗΠΑ» στο κράνος του με ένα Αστέρι του Δαβίδ στην στολή του.

15: Στην στήλη του ο Στάθης της «Ελευθεροτυπίας» κάνει συγκρίσεις με το Ολοκαύτωμα λέγοντας ότι «που θα πραγματοποιηθεί αυτή η τελική λύση για τους Παλαιστινίους; Στο Άουσβιτς, το Νταχάου, στο Μπέλσεν;”

22: Τεράστιο νέο-Ναζιστικό γκράφιτι στους τείχους των δύο πλευρών κύριας Εθνικής Οδού παρατηρείται από το ΕΠΣΕ, με σύμβολα όπως είναι η σβάστικα, ο κελτικός σταυρός των Ναζί και φράσεις όπως είναι το “Juden Raus” και το νούμερο 88.

22: Ο παρουσιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21:00 της κρατικής τηλεόρασης ET –1 αναφέρεται στον «Ρωσο – Εβραίο Βλάντιμιρ Γκουζίνσκι.»

25: Η «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύει αντισημιτική επιστολή του δημοσιογράφου Γαβριήλ Λαμψίδη (μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Βαφοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου στην Θεσσαλονίκη, στην οποία γράφει ότι: “Οι Εβραίοι έχουν δικαιώσει την δίωξη των Ναζί. Όλη η ανθρωπότητα λέει ότι τους άξιζε ένας τέτοιος εκτελεστής (ο Χίτλερ) επειδή έχουν αποδείξει ότι και οι ίδιοι είναι δολοφόνοι.»

28: Η εφημερίδα «Στο Καρφί» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο: «Το Στήσιμο και τα Λεφτά: Καλοστημένη Δουλειά με τον Ρωσο-Εβραίο Γκουζίνσκι. Οι Αμερικανο – Εβραίοι και οι Ρώσοι τα βρήκαν . . . Πολλά λεφτά αλλάζουν χέρια.»

29: Η προγραμματισμένη ημέρα της δίκης της «Ελευθεροτυπία» για τον αντισημιτισμό. Η υπόθεση απορρίφθηκε.

ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ 2003

6: «Τα Νέα» φιλοξενούν συνέντευξη με τον Έλληνα καλλιτέχνη Αλέξανδρο Ψυχούλη σχετικά με την έκθεση του με την επωνυμία «Body Milk», η οποία έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί στις 20 Οκτωβρίου. Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του όπου ο Ψυχούλης δηλώνει ότι «το πείραμα του Ισραήλ έχει αποτύχει . . . αλλά η πολιτική δεν με απασχολεί σε αυτό το έργο, μόνο οι σχέσεις μεταξύ της γυναίκας και του σουπερμάρκετ. Τι είναι αυτό που την κάνει να νιώθει ευχαρίστηση σε αυτό το μέρος; Ο τίτλος «Body Milk» συνδυάζει τα γυναικεία καλλυντικά με το ανθρώπινο γάλα μίας δεκαοχτάχρονης Παλαιστίνιας καμικάζι σε ένα Ισραηλινό σουπερμάρκετ τον περασμένο Μάρτιο. Μία πολύ όμορφη κοπέλα, μορφωμένη, ερωτευμένη . . . μία στρατιά γυναικών στον γυναικείο χώρο του σουπερμάρκετ . . . το σουπερμάρκετ είναι ο σούπερ θηλυκός προμηθευτής Εάν ανατιναχθεί εκεί, μεγεθύνει την υπόστασή της και την πράξη της.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» η ροζ δαντέλα στην έκθεση παρουσιάζει μία Αραβική γυναίκα με την ζώνη της με τα εκρηκτικά να ανατινάζει ηρωικά ένα Ισραηλινό σουπερμάρκετ.

Σε επιστολή του στον Ελληνα Πρωθυπουργό, κ. Σημίτη, το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ απαίτησε την απαγόρευση της έκθεσης λέγοντας ότι «Πάνω από 450 αθώοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν σκοτωθεί ενώ χιλιάδες έχουν μείνει ανάπηροι από τις ενέργειες τρομοκρατών αυτοκτονίας τα τελευταία τρία χρόνια στο Ισραήλ – η πιο πρόσφατη ενέργεια σημειώθηκε μόλις πριν τέσσερις ημέρες σε εστιατόριο στην Χάιφα που ανήκει από κοινού σε Εβραίους και Άραβες. Αυτή η έκθεση θα συνεχίσει να δηλητηριάζει το κλίμα στην Αθήνα εντείνοντας την αντισημιτική εκστρατεία που ήδη υπάρχει στα Ελληνικά ΜΜΕ. Αυτό μπορεί μόνο να ενθαρρύνει τελικά την βία στην ίδια την Ελλάδα, γιατί η μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας είναι αδιάσπαστη.»

Η επιστολή συνεχίζει: «Κύριε Πρωθυπουργέ, εάν η κυβέρνησή σας δεν πάρει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα να αποτρέψει αυτό το αίσχος που δείχνει αναισθησία στην βαρβαρότητα αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή, ο κόσμος θα ξέρει ότι η Ελλάδα έχασε την ψυχή της. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες της τρομοκρατίας στο πλαίσιο των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων θα έχουν αυξηθεί. Μάλιστα, τα ίδια τα ιδεώδη που αντιπροσωπεύει η Ολυμπιακή φλόγα θα αμφισβητηθούν στο τόπο της γέννησής τους.

8: Η ιστοσελίδα του “Associated Press» (9.10) αναφέρει ότι βεβηλώθηκαν για δεύτερη φορά το Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πόλη.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2003

16: O «Εθνικός Κήρυκας» παρουσιάζει άρθρο με τίτλο: «Το Αντισημιτικό Παραλήρημα του Θεοδωράκη» Το άρθρο λέει: «Οι δηλώσεις του Θεοδωράκη αποτελούν ένα επιπλέον βήμα προς την άβυσσο της πολιτικής ψύχωσης ενός ανθρώπου τον οποίο παλιά πολλοί θεωρούσαν (μεταξύ των οποίων και εγώ) έναν θαρραλέο καλλιτέχνη που πολέμησε για τα ιδεώδη της ελευθερίας και του κοινωνικού δικαίου. Τα τελευταία 10 – 15 χρόνια ο αριστερός διάλογος του Θεοδωράκη μαστίζεται όλο και περισσότερο από τον αντι-Αμερικανισμό, τις θεωρίες συνωμοσίας και τον αντισημιτισμό ενώ εξυμνεί την χειρότερη μορφή ολοκληρωτισμού.»

Το άρθρο συμπεραίνει ότι: «Ίσως δεν αξίζει να δώσουμε τόση προσοχή στο παραλήρημα του Θεοδωράκη εκτός από το γεγονός ότι οι απόψεις του χαρακτηρίζουν την διανοουμενίστικη εξέλιξη ενός μεγάλου μέρους της Αριστεράς. Είναι σαν όλα αυτά τα στοιχεία να συνδέονται στενά από κάποια ισχυρή δύναμη ή κάποια άμεση ανάγκη, σαν να μην μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς τα άλλα. Φαίνεται ότι αποτελεί μικρό βήμα να προχωρήσει κανείς από την καταδίκη του Εβραίου, στην εξύμνηση των Γκούλαγκ, στην δαιμονοποίηση της Αμερικής και τελικά στην αποδοχή της τυραννίας.»

29: Το ΕΠΣΕ καταδικάζει έντονα την απόφαση της κρατικής τηλεόρασης ΕΤ –3 στην Θεσσαλονίκη να αποσύρει την χρηματοδότηση ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο Σατανικός Δρ. Μέρντεν.» Ο Μάξ Μέρντεν είναι ο μόνος εγκληματίας πολέμου που το 1959 δικάστηκε και καταδικάστηκε για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ‏2004

13: To Ελληνικό Κοινοβούλιο πέρασε επιτέλους έναν νόμο που καθιερώνει την 27ή Ιανουαρίου ως Ημέρα του Ολοκαυτώματος. Η επίσημη απόφαση πάρθηκε χωρίς ψηφοφορία, με ειδική διαδικασία. Η ιδέα προτάθηκε αρχικά από την Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης πριν δύο χρόνια και μετά προωθήθηκε ενεργά από το Κέντρο Βίζενταλ, το ΕΠΣΕ και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣ), έπειτα από την διεθνή κατακραυγή για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στην Ελλάδα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2004\

7: Ο Ραβίνος της Θεσσαλονίκης, Μορδοχαίος Φριζής, δηλώνει ότι το έργο ζωής του είναι «να διασωθούν από την εξαφάνιση τα απομεινάρια της κάποτε σφύζουσας Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον Ραβίνο: «Δεν είναι εύκολο πράγμα να ζει στην Ελλάδα ένας θρήσκος Εβραίος, καθώς ο αντισημιτισμός είναι ανεξέλεγκτος. Περπατώ φορώντας ένα καπέλο γιατί υπάρχουν πράγματι προβλήματα. Υπάρχει αντισημιτισμός στην Ελλάδα.». Πριν ένα χρόνο κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ο Φριζής δέχθηκε επίθεση και ξυλοκοπήθηκε στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. «Οι Ελλάδα είναι μία πολύ παραδοσιακή Χριστιανική κοινωνία και κατηγορούν τους Εβραίους για τον θάνατο του Χριστού. Υπάρχουν ακόμα άτομα που πιστεύουν ότι οι Εβραίοι πίνουν το αίμα των Χριστιανών το Πάσχα», λέει ο Φριζής.

27: Η «Ελευθεροτυπία» παρουσιάζει μία κριτική της νέας έκδοσης «Των Πρωτοκόλλων των Σοφών της Σιών» που παρουσιάστηκε από μεγάλο εκδοτικό οίκο και πωλείται σήμερα στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας. Η κριτική χαρακτηρίζει το βιβλίο «ιστορικά ακριβές.»

ΜΑΡΤΙΟΣ ‏2004.

1: Έγκριτοι δημοσιογράφοι όπως η Μαρία Πετρόυτσου, κριτικός της τηλεόρασης στην «Ελευθεροτυπία» και ο Παύλος Τσίμας, σχολιαστής της κρατικής τηλεόρασης (NET) περιγράφουν τις τηλεοπτικές συζητήσεις όπου πολλοί καλεσμένοι μιλούν ταυτόχρονα σαν μία «Χάβρα Ιουδαίων.» Ο Τσίμας το πράττει αμέσως μετά από τον μόνο προεκλογικό διάλογο στις 26.2.2004 στον οποίο συμμετείχε ο ίδιος μαζί με άλλους δημοσιογράφους. Αυτό έγινε παρόλο που σε μία από τις σπάνιες αντιδράσεις της, η Εβραϊκή Κοινότητα δήλωσε επίσημα σε επιστολή της προς την «Ελευθεροτυπία» πριν δύο χρόνια, ότι τέτοιες εκφράσεις προσβάλλουν τους Εβραίους. Μία αναζήτηση στην ιστοσελίδα της «Ελευθεροτυπίας» αποκαλύπτει ότι οι λέξεις «Χάβρα» και «Χάβρα Ιουδαίων» χρησιμοποιούνται συχνά από πολλούς σχολιαστές, συντάκτες και κοινούς αναγνώστες της εφημερίδας.

1: Σε άρθρο της με τίτλο «Γράμμα από την Θεσσαλονίκη: Το Πάθος (και ο αντι-Σημιτισμός) Ζούν» η αγγλόφωνη «Καθημερινή» περιγράφει τις αντιδράσεις των περισσότερων Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου στο έργο του Mel Gibson “Tα Πάθη του Χριστού.» Στο άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Υπάρχουν εκείνοι που φοβούνται ότι αυτό το έργο θα πυροδοτήσει τον αντισημιτισμό καθώς κάνει τον γύρο του Κόσμου. Έχουν δίκιο να ανησυχούν γιατί υπάρχουν ακόμα Έλληνες που πιστεύουν ότι οι Εβραίοι θα είναι για πάντα ένοχοι για τον θάνατο του Κυρίου μας και ότι οι άπιστοι πρέπει να τιμωρηθούν εδώ και τώρα και για όλη την αιωνιότητα.»

11: Η «Αυριανή,» η οποία υποστηρίζει ένθερμα τον Γιώργο Παπανδρέου (αλλά η οποία έχει και μία μακρά ιστορία αντισημιτισμού) επιτέθηκε στον προκάτοχό του Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντάς τον σαν «Τον Εβραίο που Κατάφερε να Καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ.»

Αν και οι σχολιαστές Γ. Τριάντης και Στάθης κάλεσαν δημόσια τον κ. Παπανδρέου να πάρει θέση (Ελευθεροτυπία, 12.3.04) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν καταδίκασε τον ισχυρισμό, αλλά δεν έκανε και κανένα σχόλιο.

13: Στην «Ελευθεροτυπία» ο συντάκτης Ανδρέας Ρουμελιώτης (που ευθύνεται για πολλά αντισημιτικά κείμενα που αναφέρονται σε προηγούμενες εκθέσεις του ΕΠΣΕ) σχολίασε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία και έγραψε ότι: «Παρανοϊκοί φονταμενταλιστές έχουν κυριαρχήσει στην παγκόσμια υπερδύναμη. Οι σταυροφόροι του Ιησού οι φονταμενταλιστές Χριστιανοί, αυτή η αίρεση όλων των αιρέσεων. Οι Χριστιανό – Φασίστες φονταμενταλιστές σε συμμαχία με τους πιο ακραίος διεθνείς Σιωνιστές που κυβερνούν την Αμερική κάνουν πρόβες στην Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.. Από την άλλη πλευρά οι κομάντος αυτοκτονίας, οι Μάρτυρες του Αλλάχ δεν περιμένουν την ώρα να τον συναντήσουν για να δοξάσουν τους εαυτούς του, παίρνοντας μαζί τους στον θάνατο τα άπιστα σκυλιά.»

15: Στην «Ελευθεροτυπία» ο συντάκτης Ανδρέας Ρουμελιώτης επαναλαμβάνει αυτά που είπε και συγκεκριμένα γράφει ότι: «Οι φονταμενταλιστικές αιρέσεις των αναγεννημένων Χριστιανών και οι επιλεγμένοι διεθνείς Σιωνιστές σύμμαχοι τους . .. Οι Προτεστάντες αιρετικοί και οι ακραίοι Ορθόδόξοι Σιωνιστές που μας κυβερνούν . .»

20: Ο Ανδρέας Ρουμελιώτης της «Ελευθεροτυπίας» επαναλαμβάνει για 3ή φορά τους ισχυρισμούς του μέσα σε δέκα μέρες λέγοντας ότι: «Όλοι αυτοί οι αιρετικοί οι «αναγεννημένοι Χριστιανοί», οι Προτεστάντες, οι σύγχρονοι Χριστιανό –Φασιστές φονταμενταλιστές, οι οποίοι είναι σίγουροι ότι το πραγματικό φως τους οδηγεί να επιβάλλουν την βούληση του Θεού στην Γη είναι εξίσου παρανοϊκοί (με τον Μπίν Λάντεν, τον Σαντάμ Χουσέϊν και με εκείνους που χτύπησαν στην Μαδρίτη). Ζουν σε μία θρησκευτική παράνοια ανάλογη με εκείνη των διεθνών Σιωνιστών συμμάχων τους, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι είναι ο περιούσιος λαός του Θεού.»

20: Στην εβδομαδιαία στήλη του για τα ανθρώπινα δικαίωμα, ο δημοσιογράφος Διονύσης Γουσέτης της «Αυγής» ασκεί κριτική στο «Ενημερωτικό Δελτίο» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) (φύλλο της 8.3.2004). Αναφέρεται ιδιαίτερα σε κείμενο που γράφτηκε από την ομάδα «Των Μηχανικών ΤΕΕ της Τάξης» που μεταξύ άλλων λέει ότι: «Η Ελλάδα έχει ξεπέσει ώστε να έχει ένα άθλιο σύστημα εσωτερικής οργάνωσης που χαρακτηρίζει το Σιωνιστικό πνεύμα και την Σιωνιστική πρακτική. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι υποτελής του ίδιου συνδικάτου της νέας Ε.Ε, του νέου ΝΑΤΟ και της ξένης παγκοσμιοποίησης.»

Ήδη στις αρχές Οκτωβρίου του 2001 δύο τεύχη του «Ενημερωτικού Δελτίου» του ΤΕΕ φιλοξένησαν ακραία αντισημιτικά άρθρα από τους «Μηχανικούς της Τάξης» τα οποία ισχυρίζονταν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ής Σεπτεμβρίου ενορχηστρώθηκαν από «Σιωνιστές συνωμοσίες.»

21: Σε επιστολή του στην Ελληνική Κυβέρνηση το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ δηλώνει ότι τα πρόσφατα κρούσματα αντισημιτισμού στην Ελλάδα δικαιολογούν την συνέχιση της Ταξιδιωτικής Οδηγίας που εξέδωσε η οργάνωση. Δηλώνει ότι: «Αυτά τα κρούσματα τόσο σε σχέση με τον αριθμό τους αλλά και την επιμονή τους δυστυχώς δικαιολογούν την συνέχιση της ταξιδιωτικής οδηγίας εναντίον της Ελλάδας που εξέδωσε το Κέντρο Βίζενταλ την 1 Δεκεμβρίου 2003. Ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Κέντρου Βίζενταλ, κ. Σίμον Σάμουελς δήλωσε επίσης ότι: «ο Ελληνικός Τύπος σίγουρα ασκεί το ελεύθερο δικαίωμα του να εκφράζει το μίσος εναντίον των Εβραίων. Η Κυβέρνησή σας έχει την ευθύνη να καταδικάσει αυτές τις υπερβολές και να πάρει μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις τους.»

Αντίγραφο της επιστολής στάλθηκε και στον κ. Solomon Passy, Πρόεδρο της Διάσκεψης του ΟΑΣΕ για τον Αντισημιτισμό που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 28 – 29 Απριλίου του 2004.

23 – 27: Μετά την δολοφονία του Γιασίν, αρκετές εφημερίδας (Ελευθεροτυπία, Τα Νέα) προχώρησαν σε μία αντισημιτική εκστρατεία μέσω γελοιογραφιών.

30: Το Κέντρο Βίζενταλ εκδίδει δελτίο τύπου για την αντισημιτική εκστρατεία του Ελληνικού Τύπου της προηγούμενης εβδομάδας. Το δελτίο τύπου αναφέρει ότι: «Πάρα πολλοί στο Ελληνικό κατεστημένο έχουν μπερδέψει το δικαίωμα τους να ασκούν κριτική εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ με την άδεια να συκοφαντούν έναν ολόκληρο λαό και να αμαυρώνουν την μνήμη όλων των θυμάτων του Ναζισμού,» ισχυρίστηκε ο Ραβίνος Abraham Cooper, ο οποίος προσέθεσε ότι: “με την συνεχιζόμενη κακεντρέχεια αυτής της εκστρατείας της συκοφαντίας που περιλαμβάνει την ταύτιση του Ισραήλ με την Ναζιστική Γερμανία, την δαιμονοποίηση των Ισραηλινών ηγετών και την χρήση των στοιχείων της συκοφαντίας του αίματος, το Κέντρο Βίζενταλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει την ταξιδιωτική του οδηγία για την Ελλάδα.»

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2004

11: Η βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Δράμα ανακοινώνεται από έναν ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μία φωτογραφία της βεβήλωσης εμφανίζεται στην εφημερίδα «Αυγή» αλλά κανένας δεν καταδίκασε το γεγονός. Το Μνημείο βεβηλώθηκε με το σλόγκαν «Ελλάδα – Παλαιστίνη, κανένας Εβραίος δεν θα μείνει ζωντανός». Το Μνημείο είχε βεβηλωθεί και άλλη φόρα την περίοδο του Πάσχα το 2002. Το γεγονός δεν είχε αναφερθεί στον Τύπο και δεν είχε καταδικαστεί από κανέναν.

13: O τηλεοπτικός σταθμός «Seven», το πρώην «TeleAsty» (ένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός του κόμματος «ΛΑΟΣ» (Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός) του Γιώργου Καρατζαφέρη) κάνει αντισημιτική παρουσίαση. Στις μεταδόσεις του τo «Seven» στην κυριολεξία ξεχειλίζει από αντισημιτικό δηλητήριο σε καθημερινή βάση, ενώ κάνει και αισχρές αναφορές στο Κέντρο Βίζενταλ, το οποίο κατηγορεί ότι ¨συνωμοτεί για να πλήξει την Ελλάδα και τους Έλληνες.»

19: Στην «Ελευθεροτυπία» ο Στάθης Σταυρόπουλος συνεχίζει την εκστρατεία του με τις αντισημιτικές γελοιογραφίες. Στην γελοιογραφία απεικονίζεται ο νεκρός ηγέτης της Χαμάς. Κάποιος στο παρασκήνιο λέει «Νομίζεις ότι ο Κύριος έχει συγγένεια με την Χαμάς; Κάθε φορά που ανασταίνεται τον ξανασκοτώνουν.» (οι δολοφόνοι που φεύγουν από τον χώρο του εγκλήματος είναι ένας Ισραηλινός και ένας Αμερικανός στρατιώτης).

20: Το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ στέλνει επιστολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή και εκδίδει νέο δελτίο τύπου με τίτλο: «Πογκρόμ του Πάσχα και η Διάδοση του Μίσους – Ομοιώματα, Βεβηλώσεις και Καρικατούρες: Η Επιδημία του Ελληνικού Αντισημιτισμού Συνεχίζεται».

Ο Δρ. Σίμον Σάμυελς, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Κέντρου Βίζενταλ, αναφέρεται «στην επιστροφή μίας μορφής τελετουργικού ρατσισμού κατά την διάρκεια του Πάσχα σε Ελληνικά χωριά και μικρές πόλεις. Αναφέρεται στο «Κάψιμο του Ιούδα» που χαρακτηρίζεται σαν «την πιο διαδεδομένη έκφραση παραδοσιακού αντισημιτισμού στην Ελλάδα.» από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυρία Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου

Στην επιστολή του ο Σάμουελς τονίζει ότι: «Παρά τις ανακοινώσεις των Συνόδων της Ελληνο – Ορθόδοξης Εκκλησίας του 1910 και του 1918 σύμφωνα με τις οποίες «το τελετουργικό του καψίματος του Ιούδα είναι «ξένο» προς της Εκκλησία» και «καλλιεργεί το μίσος και τον φανατισμό εναντίον των Εβραίων», ο επίσημος Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) έχει προωθήσει αυτό το τελετουργικό σαν τουριστική attraction κατά την διάρκεια του Πάσχα για δεκάδες τουριστικούς προορισμούς.

Η επιστολή έφερε στο φως και ένα ενδιαφέρον ζήτημα, δηλαδή ότι κάτι που αφορά τους Εβραίους μπορεί να έχει και ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις όπως φαίνεται από το τελετουργικό που έγινε στο Γκαστούνι για το «Κάψιμο του Αράπη.»

Το Κέντρο κάλεσε τον Πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή, «να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για να περιοριστεί αυτή η Ελληνική επιδημία του αντισημιτισμού στην διάσκεψη του ΟΑΣΕ (55 χωρών) για τον Αντισημιτισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο την ερχόμενη εβδομάδα . Αυτή είναι η ευκαιρία για την Κυβέρνησή σας να δείξει την αντίδραση της στον ρατσισμό και το μίσος σύμφωνα με τις αρχαίες Αθηναϊκές και Ολυμπιακές αρχές και για να καταδικάσετε αυτούς που προσβάλλουν την εικόνα της Ελλάδας.»

20: Σχολιάζοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων σε αθλητική εφημερίδα που υποστηρίζει τον Ολυμπιακό, ο Νίκος Αλέφαντος, ο προπονητής του Ολυμπιακού, δήλωσε ότι: «Θα πολεμήσουμε για την Ελλάδα με τον Αναστασιάδη (προπονητή του ΠΑΟΚ) , όχι με τον Εβραίο (τον Γιτζχάκ Σούμ, προπονητή του Παναθηναϊκού) . . . Ας δούμε αν εκείνοι (ΠΑΟΚ) θα ξεπουληθούν στον Εβραίο στον αγώνα που δίνει εναντίον του ένας Έλληνας,»

22: Η διαβόητη έκφραση «Χάβρα Ιουδαίων» χρησιμοποιείται πάλι δύο φορές στην «Ελευθεροτυπία» και την «Απογευματινή.» Όπως έχει κάνει επανειλημμένα πολλές φορές στο παρελθόν, η δημοσιογράφος Μαρίνα Πετρούτσου την χρησιμοποιεί στην «Ελευθεροτυπία» για να περιγράψει μία θορυβώδης τηλεοπτική συζήτηση. Σε δισέλιδη παρουσίαση με τίτλο «Η Χάβρα των Ιουδαίων», η έκφραση χρησιμοποιείται από την «Απογευματινή» για να περιγράψει την αντιπαράθεση που αφορά τις ομάδες του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού καθώς και τις δηλώσεις Αλέφαντου.


Appendix
CARTOONS
On March 23rd, Eleftheroptypia published three such cartoons, the first depicting Israel’s Prime Minister Sharon and US president George Bush dressed as Nazi officers with swastikas on their uniforms and both shooting pistols. Sharon is portrayed in Der Stürmer-like caricature, while President Bush looks like a monkey.
Bush: “Assassinations brought us nowhere Ariel, but the assassination of politics may lead somewhere.”

15
In another Eleftheroptypia cartoon of 23 March, Sharon is sitting in a blood covered armchair holding a sword and a human body as Yianna Angelopoulou, the head of the of Athens 2004 Organizing Committee, remarks to the large man who is carrying her: Angelopoulou: “He works in the security of the Olympics, he killed an arch-terrorist.”
Large Man: “And what does he want?”
Angelopoulou: “A bonus.”
The third 23 March Eleftheroptypia cartoon is more prosaic: The Devil is welcoming Sharon at the entrance to Hell.
16
Eleftheroptypia, March 24: Sharon with a sign that reads “An Eye for an Eye.” The other character who blinds his eyes represents violence.
Ta Nea on March 24: Sharon is portrayed as saying, “You will see that they will start calling me a Fascist again and ruin my image.”
17
Ta Nea again on March 24: the Grim Reaper looks bewildered at his mirror-image (Sharon) and is saying, “I have to start a diet, I have gotten too fat.”
Eleftheroptypia, March 26: The priestess releasing the dove is saying: “Oh Zeus!” The man, presumably Sharon, aiming at the dove is saying “Oh Moloch!” (Moloch is an ancient god, whose followers performed human blood sacrifices).
18
Eleftheroptypia, March 27: The woman in the first box asks: “Why did the Jewish Government kill a religious leader?”
The man answers, “They are practicing for Easter.”
In the second box, the woman remarks that “Sharon killed a crippled leader.”
The man responds, “That’s nothing. He also asked to assume the responsibility for the security of the Special Olympics.”
Again Eleftheroptypia, March 27: The wolf is labeled “Mossad” and the sign next to him reads: “Security of the Olympic Games: 80 million assigned to the US, Britain, Germany, Canada and Israel.”
The first sheep on the left is saying: “I’m afraid that the wolf is a target.”
The second sheep says, “The wolf makes us targets.”
The last sheep says “and this is the target of the wolf.”
The implication is that Israel (the wolf), not international terrorism, actually constitutes a threat to the security of the other nations (the sheep) of the world coming to the Olympic Games.

Σημείωμα Εκδότη: Παρόλο που τα γεγονότα είναι ακριβή εν τούτης δίνουν λανθασμένη εικόνα για την ζωή των Ελλήνων Εβραίων στην Ελλάδα.