2.7.2014
Στέλλα Μπορμπόλη 

 

Αγαπητοί φίλοι, 

Πριν λίγες ημέρες (17-21 Ιουνίου) έλαβε χώρα στο Ισραήλ με μεγάλη επιτυχία το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο του Keren Hayesod, με την αθρόα συμμετοχή δωρητών από όλο τον κόσμο. 

Φέτος το Συνέδριο έγινε στο Mitzpe Ramon, στην έρημο του Νέγκεβ, και είχε σαν θέμα «Ξαναζωντανεύοντας το Όνειρο: Ακολουθώντας τα ίχνη του Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν». Στις τρείς μέρες του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς το Keren Hayesod, με την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του από όλον τον κόσμο, βοηθά να καλλιεργηθεί η υποβαθμισμένη περιοχή της ερήμου του Νέγκεβ,  ενώ συγχρόνως ανταποκρίνεται στις στρατηγικές προκλήσεις του Κράτους του Ισραήλ. 

Στο εναρκτήριο δείπνο, η ηγεσία του Keren Hayesod απένειμε το Βραβείο του Διεθνούς Τμήματος Γυναικών στην Katy (Katalin) Borger, που έχει επιτελέσει επί σειρά ετών τεράστιο έργο στο Σαν Πάολο, αναγνωρίζοντας έτσι τη σημαντική προσφορά της. 

Τη δεύτερη ημέρα, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το χωριό Ayalim, στο Mitzpe Ramon. Το χωριό αυτό δημιουργήθηκε στην έρημο από νέους που πιστεύουν, όπως και ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ότι η ανάπτυξη της ερήμου του Νέγκεβ δεν είναι απλώς σημαντική, αλλά αποτελεί τη λύση σε μεγάλο αριθμό προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Περισσότεροι από 900 εθελοντές-φοιτητές, ακολουθώντας ένα νέο μοντέλο οικισμού, φέρνουν κοινωνική επανάσταση με την προσφορά τους σε 21 παρόμοια χωριά, προωθώντας την ανάπτυξη του Νέγκεβ και της Γαλιλαίας, ενώ συγχρόνως ενισχύουν εθελοντικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 

Ο επόμενος σταθμός ήταν στο Yerucham, μια μικρή πόλη που ιδρύθηκε το 1951 για να δεχθεί νέους μετανάστες. Σήμερα, η όαση αυτή στο μέσο της ερήμου, έχει 10.000 κατοίκους, μεταξύ των οποίων μετανάστες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την Ινδία, ένα πραγματικό μωσαϊκό της Ισραηλινής κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην όμορφη αυτή πόλη, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Δήμαρχο και τους κατοίκους της και να ενημερωθούμε για τα νέα προγράμματα που υποστηρίζονται από το Keren Hayesod. 

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τους τάφους του Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν και της συζύγου του Πώλας και αποτίσαμε φόρο τιμής στη μνήμη τους. Ακούσαμε για το όραμα του Μπεν Γκουριόν να μεταβληθεί το Νέγκεβ σε ζωντανή και ανθισμένη περιοχή που θα ελκύει τους νέους – ένα όραμα που το Keren Hayesod προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα. 

Το δείπνο μας προσφέρθηκε στην στρατιωτική βάση Bahad 1 όπου εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί αξιωματικοί του Ισραηλινού Στρατού. Ο Διοικητής της βάσης μας διηγήθηκε εν συντομία την προσωπική του ιστορία στο στρατό του Ισραήλ και μας ενημέρωσε για το πώς εκπαιδεύονται οι νέοι στρατιώτες. Κατά τη διάρκεια του δείπνου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους εκπαιδευόμενους αξιωματικούς και να ανταλλάξουμε απόψεις. 

Επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου, η ηγεσία του Keren Hayesod επέδωσε το βραβείο Yakir, τη σημαντικότερη τιμητική διάκριση του Keren Hayesod, σε τέσσερις δωρητές που επί σειρά ετών προσέφεραν και προσφέρουν τις δωρεές τους και την προσωπική τους εργασία για την συλλογή πόρων. Οι τιμηθέντες ήταν ο Harry Hoffman Oam, από την Αυστραλία, ο Victor Jamri, από την Κολομβία, ο Joseph Nakam, από τη Γαλλία και η Louise Paktor-Jaeger, από την Ολλανδία. 

Την επομένη ημέρα η ηγεσία του Keren Hayesod έκανε ανασκόπηση των προγραμμάτων και δραστηριοτήτων του παγκοσμίως για το περασμένο έτος.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την περιοχή Eshkol που βρίσκεται πολύ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, με την οποία έχει σύνορα 40 χλμ και 12 χλμ με την Αίγυπτο. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά πλήθος ρουκετών που εκτοξεύονται από τη γειτονική Γάζα και την Αίγυπτο, όπως και απόπειρες διείσδυσης από τις εχθρικές γραμμές. Η περιοχή Eshkol θεωρείται μια από τις πλέον ευάλωτες της χώρας. Κάθε φορά που υπάρχει κλιμάκωση εχθροπραξιών, τα μισά βλήματα υπολογίζεται ότι πέφτουν στο Eshkol. Κάτι που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα ήταν ότι από τη στιγμή που ακούγεται ο συναγερμός στη συγκεκριμένη περιοχή, οι κάτοικοι του Eshkol έχουν μόλις 15” για να βρουν καταφύγιο. 

Χάρις σε δωρητές από το Μεξικό, το Eshkol απέκτησε στις εγκαταστάσεις του σχολείου ένα σύγχρονο γυμναστήριο, το οποίο είναι αλεξίσφαιρο και παρέχει ασφάλεια σε όλους τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου. 

Το βράδυ της τελευταίας ημέρας, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου, η Πρόεδρος του Συμβουλίου των Δωρητών Yohanna Arbib-Perugia παρέδωσε την προεδρία στον νέο Πρόεδρο David Koschitzky. 

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στο Συνέδριο η Μίλη Σαλτιέλ, Πρόεδρος του Keren Hayesod Ελλάδας, και η Στέλλα Μπορμπόλη, Συντονίστρια του Γραφείου Keren Hayesod στην Ελλάδα. 

Συγχρόνως με το ετήσιο Συνέδριο του Keren Hayesod, 25 νέοι από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δική τους ετήσια συνάντηση νέων KESHER. Την Ισραηλιτική Κοινότητα της Ελλάδας εκπροσώπησαν η Σαλίνα Μαίρ, Πρόεδρος της ΕΝΕ και η Νταιάνα Χαλέγουα, μέλος της ΕΝΑ. Χορηγός του KESHER είναι η Julia Koschitzky, από τον Καναδά. 

Εάν επιθυμείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες και βίντεο από τη συνάντηση, μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα του Keren Hayesod: www.kh-uia.org.il 

Ελπίζω σε μια επόμενη συνάντηση να σας έχουμε μαζί μας. 

 

Με εκτίμηση
Στέλλα Μπορμπόλη