nli.org.il Τετάρτη 27.1.2021
Aliza Abramov
Μετάφραση Α.Μανουάχ  Jr.

Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, οι Μουσουλμάνοι βοήθησαν στις προσπάθειες να κρυφτεί η προέλευση των τοπικών Εβραίων, αποτρέποντας την εξαφάνιση μιας κοινότητας.

Τον Ιούλιο του 1942, η Γερμανική Wehrmacht άρχισε να κατέχει περιοχές στο νότιο Καύκασο. Παρόλο που αυτή η κατοχή διήρκεσε μόνο λίγους μήνες, οι Εβραϊκές κοινότητες εκείνης της εποχής επηρεάστηκαν σοβαρά. Σε χωριά όπως το Bogdanovka και το Menzhinsky, όπου υπήρχαν συλλογικές φάρμες Εβραίων του Καυκάσου (ή Εβραίων του βουνού), και Εβραίων Εσκενάζι, σφαγές μεγάλου βαθμού έλαβαν χώρα από τάγματα πυρός.

Στην αρχή, οι Ναζί δεν φέρθηκαν διαφορετικά στον τοπικό Εβραϊκό πληθυσμό. Πίστευαν ότι η μοίρα τους έπρεπε να είναι παρόμοια με αυτή των Εβραίων της Ευρώπης. Ο όρος «Εβραίοι του βουνού», που χρησιμοποιούταν κοινώς από τους Ρώσους, αποκάλυπτε την προέλευση της κοινότητας. Ωστόσο, όταν οι Γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Nalchik, υπήρχαν εκείνοι που προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την Εβραϊκή ταυτότητα της κοινότητας, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να τη σώσουν.

Εκείνο τον καιρό, υπήρχαν χιλιάδες Εβραίοι στην πόλη. Με έντονο βομβαρδισμό σε εξέλιξη, οι Ναζί διέταξαν τους Εβραίους να εγγραφούν στη μονάδα SS που συνόδευε τον Γερμανικό στρατό. Οι αξιόλογες οικογένειες Efraimov και Shaulov ήταν οι πρώτες που εκτελέστηκαν. Μία ομάδα ντόπιων Εβραίων ηγετών, με αρχηγό τον Markel Shaulov, προσπάθησε να σώσει την κοινότητα από την απειλή εξαφάνισης επιχειρώντας να πείσει τους Ναζί ότι οι Εβραίοι του βουνού δεν ήταν στην πραγματικότητα μέρος της Εβραϊκής φυλής. Αντίθετα, ισχυρίστηκαν ότι ανήκαν στους ανθρώπους Tat, μία από τις διάφορες εθνικές ομάδες που ζούσαν στον Καύκασο.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας για καλοπροαίρετη εξαπάτηση, οι Εβραίοι ηγέτες αξιοποίησαν την εξαιρετική τους σχέση με την τοπική Μουσουλμανική κοινότητα. Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Καμπαρντίνο- Βαλκανίων έκανε έκκληση προς την ναζιστική διοίκηση και ζήτησε να αντιμετωπίσουν τους Εβραίους του Βουνού ως μία από τις εθνικές κοινότητες του Καυκάσου.

Ο Γερμανικός στρατός, ο οποίος, για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους, υιοθέτησε μια προσεκτική προσέγγιση απέναντι στον τοπικό Μουσουλμανικό πληθυσμό, καθυστέρησε την εκτέλεση της εντολής που διέταζε την εξαφάνιση των Εβραίων της πόλης για μια περίοδο 2 μηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, Γερμανικά ερευνητικά ιδρύματα, με επικεφαλής το Γενεαλογικό Γραφείο του Ράιχ, μελέτησε το θέμα. Τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την κοινή καταγωγή με τους Ευρωπαίους Εβραίους, ενώ εξετάστηκαν επίσης θρησκευτικά σύμβολα, λογοτεχνία, παραδοσιακά ρούχα, έθιμα και ομιλούμενη γλώσσα. Ολόκληρη η Εβραϊκή κοινότητα προσπάθησε να καλύψει οποιαδήποτε ένδειξη για την πραγματική της ταυτότητα. Πολλοί Εβραίοι έκρυψαν και έθαψαν βιβλία και ιερά αντικείμενα στις αυλές των σπιτιών τους.

Ραβίνος Nachmiel Amirov

Εκείνη την περίοδο, προέκυψε ένα διάσημο γεγονός, το οποίο αναφέρεται σε αρκετούς αυτοβιογραφικούς λογαριασμούς της περιόδου. Αυτοί οι λογαριασμοί αφορούν μια προσπάθεια κρυφής κατάργησης κυλίνδρων της Torah από την τοπική συναγωγή. Μία ομάδα ανδρών με αρχηγό τον επικεφαλής ραβίνο της πόλης, Nachmiel Amirov, πραγματοποίησε μια κηδεία για να κρύψει τα γραπτά της Tορά και να τα θάψει στο έδαφος, τυλιγμένα με νεκρικό μανδύα. Η φανταστική πομπή της κηδείας προχώρησε προς ένα νεκροταφείο που βρισκόταν κοντά στα Γερμανικά κεντρικά γραφεία. Προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Ναζί αξιωματικούς των SS, οι διοργανωτές της κηδείας τους έπεισαν ότι οι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα μιας τυφοειδούς επιδημίας, η οποία πράγματι είχε διαδοθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές οι φήμες για ασθένεια προκάλεσαν τους στρατιώτες των SS να κρατήσουν την απόστασή τους και οι κύλινδροι της Τορά θάφτηκαν με επιτυχία.

Οι προσπάθειες καθυστέρησης της επίλυσης του ζητήματος του εβραϊσμού της κοινότητας έσωσαν τελικά τους περισσότερους Εβραίους της πόλης. Δεν πέρασε πολύς καιρός που ο Γερμανικός στρατός έπρεπε να αποσύρει τις δυνάμεις του από τον Καύκασο, μετά την ήττα του στη μάχη του Στάλινγκραντ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου κατοχής, οι Ναι κατάφεραν να λεηλατήσουν περιουσίες, να παρενοχλήσουν Εβραίους και ν στείλουν πολλούς σε καταναγκαστική εργασία.֍

https://blog.nli.org.il/en/mountain_jews_nazis/