Cohen.gr Παρασκευή 6.4.2021
Επιμέλεια Αλβέρτος Μανουάχ ο νεότερος

Ορθόδοξοι και Υπέρ-ορθόδοξοι Εβραίοι: Γενικά, οι Ορθόδοξοι Εβραίοι είναι πιστοί που πιστεύουν σε μια αρκετά αυστηρή τήρηση των κανόνων και των διδασκαλιών της Τορά, σε σύγκριση με τις πιο φιλελεύθερες πρακτικές των μελών του σύγχρονου Μεταρρυθμιστικού Ιουδαϊσμού. Εντούτοις, στην ομάδα που είναι γνωστή ως Ορθόδοξοι Εβραίοι, υπάρχουν βαθμοί συντηρητισμού.

Ο Ορθόδοξος Ιουδαϊσμός διακρίνεται από τη διατήρηση των παραδοσιακών μορφών λατρείας στην εβραϊκή γλώσσα και των παραδοσιακών εορτών όπως ορίζονται από την Τορά. Άνδρες και γυναίκες κάθονται χωριστά στις Ορθόδοξες συναγωγές και οι γυναίκες δεν συμμετέχουν σε κάποια από τα τελετουργικά.

Η Ορθόδοξη άποψη είναι ότι ο Βιβλικός νόμος μπορεί να αναπτυχθεί και να ερμηνευτεί μόνο με διαδικασίες συλλογισμού που διατηρούν το σεβασμό για τη Θεία προέλευσή του. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν την κωδικοποίηση του «Προφορικού Νόμου» στο Ταλμούδ από τον τρίτο έως τον έβδομο αιώνα της Κοινής Εποχής και μια συνεχιζόμενη ροή βιβλίων ερμηνείας και σχολιασμού και αποφάσεων σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ο Ορθόδοξος Ιουδαϊσμός δεν διοικείται από καμία κεντρική αρχή. Οι συναγωγές δημιουργούνται από ομάδες Εβραίων που συγκεντρώνουν τα δικά τους κεφάλαια και κατασκευάζουν τα δικά τους κτίρια. Η εκκλησία εκλέγει συνήθως ένα εθελοντικό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο απασχολεί (και μερικές φορές απολύει) ραβίνους και άλλους αξιωματούχους.

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, ορισμένοι Ορθόδοξοι Εβραίοι προσπάθησαν να εκσυγχρονιστούν κάπως αποδεχόμενοι τις σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτοί οι Ορθόδοξοι Εβραίοι που εξακολούθησαν να τηρούν σθεναρά τις καθιερωμένες παραδόσεις έγιναν γνωστοί ως Εβραίοι Haredi και μερικές φορές αποκαλούνταν «Υπέρ- ορθόδοξοι» (Haredim- «αυτοί που τρέμουν» στην παρουσία του θεού- διότι είναι θεοφοβούμενοι). Οι περισσότεροι Εβραίοι αυτής της πειθούς αντιπαθούν και τους δύο όρους, ωστόσο, θεωρώντας τους εαυτούς τους ως τους πραγματικά «ορθόδοξους» Εβραίους σε σύγκριση με εκείνες τις Σύγχρονες Ορθόδοξες ομάδες που πιστεύουν ότι έχουν απομακρυνθεί από τις εβραϊκές αρχές.

Σε αντίθεση με τους Ορθόδοξους, οι υπέρ-Ορθόδοξοι συνεχίζουν να απορρίπτουν τον Σιωνισμό - τουλάχιστον καταρχήν - ως βλασφημία. Στην πράξη, η απόρριψη του σιωνισμού οδήγησε στην εμφάνιση μιας μεγάλης ποικιλίας ομάδων, που κυμαίνονται από το Neturei Karta (αραμαϊκό: «φύλακες της πόλης»), το οποίο δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του κράτους του Ισραήλ, έως τα πολιτικά κόμματα των Χαρεντίμ, τα οποία κατά καιρούς καθορίζουν ποια από τα μεγάλα κόμματα του Ισραήλ είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ των υπερ-ορθόδοξων Ashkenazi και των υπέρ-ορθόδοξων Sephardi. Ο όρος Ashkenazi (πληθυντικός Ashkenazim- Εσκενάζι) αρχικά αναφέρεται σε Εβραίους από τη Γερμανία, και Sephardi (πληθυντικός Sephardim- Σεφαραδίτες) αρχικά αναφέρεται σε Εβραίους από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Όμως στο Ισραήλ οι όροι χρησιμοποιούνται συχνά για να προσδιορίσουν αφενός τους Εβραίους καταγωγής Βόρειας Ευρώπης και αφετέρου τους Εβραίους μεσαίας Ανατολής.

Οι υπέρ-Ορθόδοξοι Εσκενάζι: Τα πολιτικά κόμματα των Ashkenazi Haredi έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην απόκτηση χρηματοδότησης για τις κοινότητές τους και στην επιβολή αυστηρής συμμόρφωσης με την ερμηνεία του εβραϊκού θρησκευτικού νόμου σχετικά με ζητήματα όπως η τήρηση του Shabbat, η μετατροπή, οι νόμοι για τις διατροφικές αρχές και, κατά την άποψή τους, η βεβήλωση των νεκρών από αρχαιολόγους. Από τον πόλεμο των έξι ημερών, ωστόσο, οι περισσότεροι Εσκενάζι Haredim τείνουν να υποστηρίζουν τη θέση των μαχητικών θρησκευτικών σιωνιστών εναντίον της «γης για ειρήνη», παρά τη συνεχιζόμενη θεωρητική αντίθεσή τους στον σιωνισμό και το κράτος που παρήγαγε.

Η Shas και η υποκατηγορία Sephardi: Η τρίτη μεγάλη μορφή του εβραϊκού φονταμενταλισμού στο Ισραήλ εκπροσωπείται από τους υπερ-Ορθόδοξους Σεφαραδίτες και το πολιτικό τους κόμμα, Shas - Είναι ένα εβραϊκό ακρωνύμιο για τους Σεφαραδίτες φύλακες της Torah. Οι Sephardim, υπό την ευρεία έννοια των Εβραίων με καταγωγή από την Μέση Ανατολή, είναι, σε γενικές γραμμές, λιγότερο μορφωμένοι και ευημερούν λιγότερο από τους Εσκενάζι, και πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι υφίστανται διακρίσεις. Πράγματι, οι Sephardim που ψηφίζουν τον Shas τείνουν να υποκινούνται λιγότερο από την πίστη στο πρόγραμμα αυστηρής συμμόρφωσης του κόμματος με τον εβραϊκό θρησκευτικό νόμο παρά από την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια που προκαλείται από το αντιληπτό καθεστώς δεύτερης κατηγορίας τους στην ισραηλινή κοινωνία. Το Shas είναι επομένως μια εξαιρετική απεικόνιση του γεγονότος ότι τα φονταμενταλιστικά κινήματα οφείλουν συχνά την επιτυχία τους σε πολιτικά και κοινωνικά παράπονα και όχι σε αυστηρά θρησκευτικά. Εκτός από τη θρησκευτική και πολιτιστική πλατφόρμα, η Shas παρέχει σχολεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες για τους φτωχούς Σεφαραδίτες.

Οι Εβραίοι Haredi και Hasidic: Οι Εβραίοι Haredi απορρίπτουν πολλές από τις παγίδες της τεχνολογίας, όπως η τηλεόραση και το Διαδίκτυο, και τα σχολεία διαχωρίζονται ανά φύλο. Οι άνδρες φορούν άσπρα πουκάμισα και μαύρα κοστούμια, και μαύρα καπέλα Fedora ή Homburg πάνω από μαύρα καλύμματα κρανίου. Οι περισσότεροι άντρες έχουν γενειάδες. Οι γυναίκες ντύνονται ταπεινά, με μακριά μανίκια και ψηλές λαιμόκοπές, και οι περισσότερες φορούν καλύμματα μαλλιών.

Ένα άλλο υποσύνολο των Haredi Εβραίων είναι οι Χασιδιστές Εβραίοι, μια ομάδα που εστιάζει στις χαρούμενες πνευματικές πτυχές της θρησκευτικής πρακτικής. Οι Χασιδιστές Εβραίοι μπορεί να ζουν σε ειδικές κοινότητες και, οι Haredics, είναι γνωστοί ότι φορούν ειδικά ρούχα. Ωστόσο, μπορεί να έχουν ξεχωριστά ρούχα για να δείξουν ότι ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες Χασιδιστών. Οι άνδρες Χασιδιστές Εβραίοι φέρουν μακριές, άκοπες φαβορίτες, που ονομάζονται payot. Οι άντρες μπορούν να φορούν περίτεχνα καπέλα από γούνα.

Οι Χασιδιστές Εβραίοι ονομάζονται Hasidim στα Εβραϊκά. Αυτή η λέξη προέρχεται από την εβραϊκή λέξη για την αγάπη-καλοσύνη (chesed). Το κίνημα του Χασιδισμού είναι μοναδικό στο επίκεντρό του στη χαρούμενη τήρηση των εντολών του Θεού (mitzvot), την εγκάρδια προσευχή και την απεριόριστη αγάπη για τον Θεό και τον κόσμο που δημιούργησε. Πολλές ιδέες για τον Χασιδισμό προέρχονται από τον εβραϊκό μυστικισμό (Καμπάλα).

Yeshivish: Μερικές φορές επίσης γνωστές ως Λίτβις, αυτοί οι Εβραίοι είναι οι κληρονόμοι των μιτναγκντίμ (κυριολεκτικά «αντιπάλων») που απέρριψαν την άνοδο του Χασιδικού Ιουδαϊσμού στην Ευρώπη. Αυτοί οι Εβραίοι παραδοσιακά τόνισαν τις πνευματικές πτυχές της εβραϊκής ζωής, ιδιαίτερα την αυστηρή μελέτη του Ταλμούδ για τους άνδρες. Το Yeshivish προέρχεται από τη λέξη yeshiva, ή το θρησκευτικό σχολείο.

Παραδοσιακός (Μασορτί):  Ιουδαϊσμός Ο Συντηρητικός Ιουδαϊσμός θεωρεί τον εβραϊκό νόμο ως υποχρεωτικό, αν και στην πράξη υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα σεβασμού μεταξύ των Συντηρητικών Εβραίων. Το κίνημα, που αναπτύχθηκε τον 20ο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπροσωπεύει ιστορικά ένα μεσαίο σημείο στο φάσμα της παρακολούθησης μεταξύ Ορθόδοξων και Μεταρρυθμίσεων, υιοθετώντας ορισμένες καινοτομίες όπως η οδήγηση στη συναγωγή (αλλά πουθενά αλλού) το Shabbat και στην ισότιμη προσευχή φύλου (στις περισσότερες Συντηρητικές συναγωγές), αλλά διατηρώντας την παραδοσιακή γραμμή σε άλλα έχει σημασία, όπως η διατήρηση του kosher και του γάμου. (Ενώ συνεχίζει να απαγορεύει στους ραβίνους του να τελεστούν σε διαθρησκευτικούς γάμους, το κίνημα έχει ελευθερώσει κάπως τα τελευταία χρόνια την προσέγγισή του στον γάμο.)

Προσπαθεί να «συνδυάσει μια θετική στάση απέναντι στον σύγχρονο πολιτισμό, την αποδοχή κριτικής κοσμικής υποτροφίας σχετικά με τα ιερά κείμενα του Ιουδαϊσμού και επίσης τη δέσμευση για την εβραϊκή τήρηση». Η συντηρητική μελέτη των ιερών κειμένων ενσωματώνεται στην πεποίθηση ότι ο Ιουδαϊσμός εξελίσσεται συνεχώς για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες του Εβραϊκού λαού.

Το κίνημα πιστεύει ότι το θέλημα του Θεού γνωστοποιείται στην ανθρωπότητα μέσω της αποκάλυψης. Η αποκάλυψη στο Σινά ήταν η πιο ξεκάθαρη και πιο δημόσια από αυτές τις θεϊκές αποκαλύψεις, αλλά η αποκάλυψη έλαβε χώρα επίσης μέσω των Προφητών, και μπορεί, σε μια πιο λεπτή μορφή, να συμβεί ακόμη και σήμερα.

Ρεφορμιστικός (Μεταρρυθμιστικός) Ιουδαϊσμός: Ο Ρεφορμιστικός/ Μεταρρυθμιστικός Ιουδαϊσμός είναι ένα θρησκευτικό κίνημα που έχει τροποποιήσει ή εγκαταλείψει πολλές παραδοσιακές εβραϊκές πεποιθήσεις, νόμους και πρακτικές σε μία προσπάθεια προσαρμογής του Ιουδαϊσμού στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές, πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες του σύγχρονου κόσμου. Ο Ρεφορμιστικός Ιουδαϊσμός έρχεται σε αντίθεση με τον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό, αμφισβητώντας την δεσμευτική δύναμη των τελετουργιών, νόμων και εθίμων που ορίζονται στην Βίβλο και σε ορισμένα βιβλία ραβινικής προέλευσης (π.χ. το Ταλμούδ).

Το κίνημα ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, στη Γερμανία, με εκκλήσεις από λαϊκούς για ανανέωση της Εβραϊκής λειτουργίας και άλλων τελετών. Με την απελευθέρωση των Εβραίων από τα Γκέτο τους, πολλοί από αυτούς άρχισαν να αμφισβητούν την αφοσίωσή τους σε παραδόσεις όπως τους περιοριστικούς διατροφικούς νόμους, τις προσευχές στα Εβραϊκά και την χρήση ειδικών ρούχων που τους ξεχώριζαν ως Εβραίους. Πολλοί θεώρησαν ότι ο Ιουδαϊσμός θα χάσει τους Εβραίους από άλλες θρησκείες εάν δεν ληφθούν μέτρα για να εκσυγχρονιστεί στον 19ο αιώνα.

Ο Israel Jacobson (1768-1828), ένας Εβραίος λαϊκός, ίδρυσε ένα καινοτόμο σχολείο στο Seesen, Brunswick, τo 1801. Εκεί διοργάνωσε τις πρώτες μεταρρυθμιστικές υπηρεσίες το 1810, όπου παρακολούθησαν ενήλικες και παιδιά. Η λειτουργία του Jacobson ήταν στα Γερμανικά και όχι στα Εβραϊκά. Μουσική οργάνων και χορωδιών προστέθηκαν στην υπηρεσία, και ο Jacobson δημιούργησε επιβεβαίωση τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή τελετή Bar Mitsvah. H λειτουργία παρέλειψε όλες τις αναφορές σε έναν προσωπικό μεσσία που θα αποκαθιστούσε το Ισραήλ ως έθνος. Ο Jacobson παρείχε μεταρρυθμιστικές υπηρεσίες στο Βερολίνο το 1815, και από εκεί οι μεταρρυθμιστικές πρακτικές εξαπλώθηκαν στη Δανία, το Αμβούργο, τη Λειψία, τη Βιέννη και την Πράγα.

Αν και η Πρωσική κυβέρνηση εξέδωσε απαγορεύσεις υπό την πίεση των ορθόδοξων ηγετών, το κίνημα δεν σταμάτησε. Οι λάτρεις Της μεταρρύθμισης δεν ήταν πλέον υποχρεωμένοι να καλύπτουν ο κεφάλι τους ή να φορούν το σάλι προσευχής (tallit). Η καθημερινή δημόσια λατρεία εγκαταλείφθηκε, η εργασία επετράπη το Σάββατο, και οι διατροφικοί νόμοι (kashrut) κηρύχθηκαν παρωχημένοι.

Ο ραβίνος Abraham Geiger (1810–74) ήταν ένας από τους κορυφαίους ιδεολόγους του μεταρρυθμιστικού κινήματος. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ουσία του Ιουδαϊσμού είναι η πίστη στον έναν αληθινό Θεό όλης της ανθρωπότητας, στην πρακτική των αιώνια έγκυρων ηθικών αρχών και στην επικοινωνία αυτής της αλήθειας σε όλα τα έθνη του κόσμου. Ο Samuel Holdheim (1806–60) απέρριψε τους εβραϊκούς νόμους γάμου και διαζυγίου ως ξεπερασμένους, υποστηρίζοντας ότι τέτοιοι κώδικες δεν εμπίπτουν στις ηθικές και δογματικές λειτουργίες του Ιουδαϊσμού και αντικαταστάθηκαν από τους νόμους του κράτους. Συμφώνησε με τον Geiger ότι ο μονοθεϊσμός και η ηθική είναι τα κύρια κριτήρια του αυθεντικού Ιουδαϊσμού. Και οι δύο θεώρησαν ότι ο Ιουδαϊσμός πρέπει να είναι μια ζωντανή, διαρκώς αναπτυσσόμενη πίστη, συμβατή με το πνεύμα των καιρών.

Ο Ραβίνος Isaac Mayer Wise (1819–1900), ένας Γερμανός μετανάστης, ήταν μια κεντρική προσωπικότητα στην αξιοσημείωτη επιτυχία του Μεταρρυθμιστικού Ιουδαϊσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ξεκίνησε το 1841 όταν μια εκκλησία στο Τσάρλεστον, S.C., εντάχθηκε στο μεταρρυθμιστικό κίνημα. Ο Wise όχι μόνο εξέδωσε ένα ευρέως επιδραστικό βιβλίο προσευχής (1857), αλλά τελικά ίδρυσε την Ένωση Αμερικανικών Εβραϊκών Συγκροτημάτων (1873), το Κολλέγιο της Εβραϊκής Ένωσης (1875) για την εκπαίδευση των μεταρρυθμιστικών ραβίνων και το Κεντρικό Συνέδριο των Αμερικανών Ραβίνων (1889).

Δύο άλλοι μετανάστες, ο David Einhorn (1809–79) και ο Samuel Hirsch (1815–89), παρείχαν τα θεωρητικά θεμέλια της Αμερικανικής Μεταρρύθμισης. Ο Χίρς ήταν πρόεδρος του πρώτου συνεδρίου των αμερικανικών μεταρρυθμιστικών ραβίνων, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Φιλαδέλφεια το 1869. Διακήρυξε ότι οι Εβραίοι δεν πρέπει πλέον να προσβλέπουν στην επιστροφή στην Παλαιστίνη και απέρριψε την πίστη για σωματική ανάσταση μετά το θάνατο. Το ζήτημα του σιωνισμού, η υποστήριξη ενός ανεξάρτητου εβραϊκού έθνους, ήταν αμφιλεγόμενο στο μεταρρυθμιστικό κίνημα μέχρι την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Το 1937 πολλές θεμελιώδεις αρχές της προηγούμενης μεταρρύθμισης του Ιουδαϊσμού αναθεωρήθηκαν δραματικά. Εκείνη τη χρονιά, ένα σημαντικό συνέδριο Ραμπίνων της Μεταρρύθμισης εξέδωσε την πλατφόρμα του Κολόμβου (Οχάιο), υποστηρίζοντας τη χρήση παραδοσιακών εθίμων και τελετών και τη λειτουργική χρήση των Εβραϊκών. Στα τέλη του 20ου αιώνα, η Κεντρική Διάσκεψη των Αμερικανών Ραβίνων συνέχισε να συζητά τον καλύτερο τρόπο να συνεχίσει το πνεύμα του μεταρρυθμιστικού κινήματος. Εκδίδει αρκετά νέα βιβλία προσευχής για τη σύγχρονη εποχή και εξέτασε θέματα όπως η ένταξη των μονογονεϊκών γονέων στην εκκλησία, η θέση των γυναικών στην εκκλησία και η ομοφυλοφιλία.֍

---------------------------------------------------------------   

 https://www.learnreligions.com/

https://www.britannica.com/topic/fundamentalism/The-Haredim#ref883305

https://www.britannica.com/topic/Reform-Judaism

https://www.myjewishlearning.com/article/the-jewish-denominations/

https://www.ijs.org.au/modern-judaism-orthodox-conservative-and-progressive/