"Απογευματινή"
2/5/2003

Πριν δύο χρόνια περίπου, σε μία τηλεοπτική συζήτηση για την διαμάχη Ισραήλ Παλαιστίνη, ο σύμβουλος της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα και προσωπικός μου φίλος από το 1982, Ισμάτ Σάμπρη, μου είπε ότι όταν ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος θα είναι δημοκρατικό σε αντίθεση με τα άλλα Αραβικά κράτη. Ομολογώ ότι την θέση του αυτή την είδα με αρκετό σκεπτικισμό.

Τα τελευταία όμως γεγονότα στην περιοχή, δηλαδή η ανάληψη της πρωθυπουργίας της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Abu Mazen και την έγκριση της κυβέρνησης του από την Παλαιστινιακή Εθνοσυνέλευση, με κάνουν συγκρατημένο αισιόδοξο όχι μόνο για τον εκδημοκρατισμό του Παλαιστινιακού κράτους αλλά και για την λύση του προβλήματος, για τους εξής λόγους:

1. Για πρώτη φορά υπάρχει σε Αραβικό κράτος πρωθυπουργός που όχι μόνο δεν είναι μαριονέτα αλλά είναι και όνομα στην πατρίδα του αλλά και στο εξωτερικό.
2. Το γεγονός ότι ο Αραφάτ δεν μπόρεσε τελικά να αποτρέψει το διορισμό του Muhammad Dahlan σαν υπουργό Δημοσίας Τάξης δείχνει ότι ο Abu Mazen δεν προτίθεται να είναι ο ‘’yes man’’ του Αραφάτ.
3. Η ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε ο Abu Mazen από την Παλαιστινιακή Εθνοσυνέλευση δεν ήταν με απόλυτη πλειοψηφία, όπως συνηθίζεται σε άλλα αραβικά κράτη, αλλά με πλειοψηφία 68 υπέρ, 13 κατά και 3 αποχές.

Με άλλα λόγια, και για όποιον γνωρίζει την περιοχή, μπορεί να μην είναι για μας τους Δυτικούς ποιος ξέρει τι, αλλά για Αραβικό κράτος είναι ένα τεράστιο βήμα που μπορεί να συνεχιστεί αρκεί να μην τον σαμποτάρει ο Αραφάτ (όπως δείχνουν κάποια πρώτα σημάδια) και να του δείξουν εμπιστοσύνη τόσο το ‘’κουαρτέτο’’ όσο και το Ισραήλ.

Για να τον εμπιστευτεί το Ισραήλ ο Abu Mazen (που το πραγματικό του όνομα είναι Mahmoud Abbas) πρέπει να καταφέρει σε πρώτη φάση να σταματήσει την τρομοκρατία μέσα στο Ισραήλ εναντίων αμάχων που είναι και το ζητούμενο από πλευράς Ισραηλινών. Ο Abu Mazen έχει δηλώσει κατά καιρούς πως πρέπει να σταματήσει η βία της Ιντιφάντα και να αφοπλιστούν οι διάφορες οργανώσεις. Μπορείτε να μου πείτε πως από δηλώσεις οι Ισραηλινοί έχουν χορτάσει και δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Αλλά ο διορισμός του Muhammad Dahlan στην νευραλγική θέση του υπουργού Δημοσίας Τάξης δείχνει τις σοβαρές προθέσεις του Abu Mazen.

Ποιος είναι ο σαράντα ενός έτους Muhammad Dahlan; Γεννημένος σε στρατόπεδο προσφύγων στη Γάζα, τελείωσε το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στην γενέτειρα του και ως το 1986 είχε ήδη φυλακιστεί 10 φορές από τις Ισραηλινές αρχές όπου κατά την διάρκεια της κράτησης του έμαθε Εβραϊκά φαρσί. Το 1993 ήταν μέρος της Παλαιστινιακής αποστολής στις μυστικές συνομιλίες του Όσλο που κατέληξαν στην πρώτη Παιστινιακή/Ισραηλινή συμφωνία. Το 1994 επέστρεψε στην Γάζα και ανάλαβε τις υπηρεσίες ασφαλείας. Πριν ένα χρόνο από ευνοούμενος του Αραφάτ έγινε αντίπαλος και απελύθη από την θέση του. Ο λόγος; O Dahlan, όπως και ο Mazen, πιστεύει ότι πολιτικές ομάδες και πολιτικές διαφορές επιτρέπονται αλλά οπλισμένη ομάδα υπάρχει μόνο μία αυτή της Παλαιστινιακής Αρχής. Και το απέδειξε εμπράκτως τον Δεκέμβριο του 2001 όταν μετά την δήλωση του Αραφάτ περί κατάπαυση του πυρός έκλεισε χωρίς πολλές κουβέντες τα γραφεία της Χαμάς στη Γάζα και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί ανεξάρτητες οπλισμένες ομάδες.

Και εδώ είναι που το Ισραήλ πρέπει να βοηθήσει το Dahlan να πετύχει στο έργο του. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τον υποστηρίξει κάνοντας και αυτό τις υποχωρήσεις του. Παρένθεση που δείχνει τον παραλογισμό της περιοχής. Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Dahlan στο Ισραήλ είναι οι υπηρεσίες ασφαλείας που του έχουν μεγάλη εκτίμηση. Κλείνει η παρένθεση.

Αν ο Dahlan τα καταφέρει το Ισραήλ θα πρέπει να αποσυρθεί από τα εδάφη που ανακατέλαβε το 2002 και να άρει τους περιορισμούς του Παλαιστινιακού πληθυσμού. Με τον τρόπο αυτό θα δείξει στους Παλαιστίνιους ότι είναι έτοιμο για συμβιβασμούς.

Αλλά το σημαντικότερο θα είναι ότι με αυτές του τις ενέργειες το Ισραήλ θα δυναμώσει τον Abu Mazen και την κυβέρνηση του που αυτήν την στιγμή, όπως έχουν γίνει τα πράγματα, αποτελεί την μοναδική ελπίδα για μια νέα αρχή συνομιλιών.