"Απογευματινή"
1/7/03

Στις 3 Μαΐου ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Collin Powell, συναντήθηκε με τον Σύρο πρόεδρο Bashar Assad για συνομιλίες ενόψη της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε στη περιοχή μετά τον πόλεμο του Ιράκ. Τι βγήκε από αυτές τις συνομιλίες; Μάλλον μία τρύπα στο νερό αν πιστέψουμε τι δήλωσε ο Αμερικανός στα ΜΜΕ μετά τις συνομιλίες.

Είπε ο Powell: "Είχαμε μία ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση" (candid and straightforward ήταν η έκφραση στα αγγλικά) όπερ σημαίνει μεθερμηνευόμενο σε απλά ελληνικά "συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε" και θα προσέθετα εγώ "σε όλα".

Και είναι φυσικό να διαφωνήσανε σ όλα αφού ο Powell το μόνο που δεν ζήτησε ήταν να φύγει ο Assad. Συγκεκριμένα ο Αμερικανός Υπουργός ζήτησε από την Συρία:

· Να κλείσει τα γραφεία της Χαμάς, της Iσλαμικής Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων.
· Να μην σαμποτάρει την ειρηνευτική διαδικασία όπως αυτή προτείνετε στον "οδικό χάρτη"
· Να επιτρέψει στο στρατό του Λιβάνου να πάρει τις θέσεις της Hizbullah στο Νότιο Λίβανο.
· Να αποσύρει τα Συριακά στρατεύματα από το Λίβανο.
· Να μην προσπαθήσει να φτιάξει όπλα μαζικής καταστροφής.
· Να βοηθήσει την Αμερική στην εγκατάσταση δημοκρατικής κυβέρνησης στο Ιράκ.
· Να παραδώσει τους υψηλούς Ιρακινούς αξιωματούχους που βρήκαν καταφύγιο στη Συρία.

Αυτά μόνο!!!

Η περίπτωση να δεχθεί όλα αυτά τα αιτήματα η Συρία φαντάζει σαν όνειρο θερινής νυχτός, αφού διακυβεύονται πολλά ζωτικά της συμφέροντα από τις παραπάνω απαιτήσεις. Μπορεί να εκδώσει τους Ιρακινούς και άντε να κλείσει τα γραφεία πληροφοριών, μόνο, των τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά για το Λίβανο και την Hizbullah ούτε κουβέντα.

Η Αμερική θεωρεί την Hizbullah την νούμερο ένα τρομοκρατική οργάνωση στην περιοχή και θέλει να την αφοπλίσει και να διαλύσει το στρατιωτικό της σκέλος, φοβούμενη το αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή, θέση μάλλον σωστή.

Από την άλλη ο Assad θεωρεί το Λίβανο επαρχία της Συρίας από της αρχές του 20 αιώνα και ως εκ τούτου δεν θα τρέξει να αποσύρει τα στρατεύματα της από εκεί. Δεύτερον η Συρία θέλει η Hizbullah να συνεχίσει να πολεμάει το Ισραήλ διότι έτσι του ασκεί αφόρητη πίεση εξασφαλίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί την Συρία.

Το ερώτημα είναι ποιος θα υποχωρήσει η Αμερική ή Συρία; Προσωπικά πιστεύω η Αμερική αφού αυτή τη στιγμή θα ήταν αυτοκτονία να επιτεθεί στη Συρία και αυτό ο Assad το ξέρει. αλλωστε αυτή τη στιγμή η προσοχή της Αμερικής είναι στραμμένη προς το Ιράν.