Του Ντένις Ρος

JTA (Εβραϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)
01/8/2004

Κανένας δεν πέρασε περισσότερο χρόνο με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, από εμένα.


Γιατί δεν είδα ότι ήταν ανίκανος να τερματίσει την σύγκρουση με το Ισραήλ; Σίγουρα υπήρχαν εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι δεν ήταν άξιος εμπιστοσύνης και πότε δεν θα έκανε ειρήνη. Γιατί είχα διαφορετική άποψη;
Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας του Όσλο αναρωτήθηκα επανειλημμένως εάν ο Αραφάτ ήταν πραγματικός συνεργάτης. Πάντοτε υπήρχαν λόγοι να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του.


Αρχικά, προσπαθούσε να διαψεύσει οποιαδήποτε ευθύνη των Παλαιστινίων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, ακόμα και όταν ομάδες σαν την Χαμάς αναλάμβαναν την ευθύνη για τις ενέργειες.


Η αποδοχή της ευθύνης θα σήμαινε ότι ο Αραφάτ θα έπρεπε να πάρει μέτρα εναντίον της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ – αλλά όπως είπε, αυτός επεδίωκε να διασπάσει τις οργανώσεις αντί να τις καταπολεμήσει.


Αυτό δεν ήταν αποδεκτό ούτε από την Κυβέρνηση Κλίντον αλλά ούτε από τον τότε Πρωθυπουργό, Ιτσχάκ Ραμπίν. Επομένως ο Αραφάτ άρχισε να πραγματοποιεί συλλήψεις σε επιχειρήσεις σκούπα καθ’ όλη την διάρκεια του 1994, αλλά με χαρακτηριστικό τρόπο οι συλληφθέντες απελευθερώνονταν όταν καταλάγιαζε η οργή για τις επιθέσεις.


Στην αρχή του 1995, έπειτα από μία διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σκότωσε 20 Ισραηλινούς στρατιώτες που έκαναν ωτοστόπ σε στάση λεωφορείου στο Μπείτ Λίντ, ο Ραμπίν μου ζήτησε να πω στον Αραφάτ ότι εάν δεν έπαιρνε μέτρα εναντίον των ομάδων που έφεραν την ευθύνη για την επίθεση, τότε θα το έπραττε το Ισραήλ.


Για κάποιο διάστημα, ο Αραφάτ έγινε πιο σοβαρός, και ο Ραμπίν εντυπωσιάστηκε από τα μέτρα που πήρε. Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί έπαιρναν τον Αραφάτ στα σοβαρά σαν συνεργάτη. Κατά διαστήματα έπαιρνε μέτρα εναντίον της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.


Αλλά αυτό αποτελεί μόνο μέρος της εξήγησης. Εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός ότι ο Αραφάτ ήταν ο ηγέτης των Παλαιστινίων, το ίδιο το σύμβολο του Παλαιστινιακού αγώνα, και ήταν ένας συμβολισμός που ο ίδιος ήθελε να διατηρήσει με κάθε κόστος.