11/2/2005

Στις 29 Ιανουαρίου το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομοφώνως (και τα 15 μέλη) ένα ψήφισμα που πρότεινε η Γαλλία και λεει ότι το κομμάτι γης που λέγεται Shabaa Farms είναι μέρος των υψωμάτων του Γκολάν πριν των πόλεμο των έξη ημερών το 1967 και ως εκ τούτου ανήκει στην Συρία όχι στο Λίβανο.

Το Ισραήλ μετά την αποχώρηση του από το Λίβανο τον Μάιο του 2000 δεν έφυγε από το Shaaba Farms λέγοντας (ορθώς) πως ανήκε στην Συρία και όχι στο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ προκειμένου να δικαιολογήσει της επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ (κατευθυνόμενες και υποστηριζόμενες από την Συρία και το Ιράν) έλεγε πως πολεμούσε για την απελεθτ7υερωσει του λιβανικού εδάφους Shaaba Farms.

Το ψήφισμα αυτό του Σ.Α. στην ουσία αφαιρεί όποια δικαιολογία είχε η Χεζμπολάχ για επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Αλλά η παύση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ (αν γίνει) παρόλο που είναι σημαντικό είναι λιγότερο σπουδαίο από την “παρενέργεια” που προκάλεσε το ψήφισμα.

Για πρώτη φορά η λιβανική αντιπολίτευση ζήτησε επισήμως να αναγνωρίσει το Λίβανο το Ισραήλ!!!.

Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός Rafiq Hariri, ο αρχηγός των Δρούζων και αντίπαλος του Ισραήλ στον πόλεμο του Λιβάνου το 1982 Walid Jumblatt, καθώς και ο Χριστιανός Μαρωνίτης Αρχιεπίσκοπος Nasrallah Sfeir, ζήτησαν αυτήν την εβδομάδα από την Λιβανέζική βουλή να αναγνωρισθεί επισήμως το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης από την στιγμή που το θέμα του Shaaba Farms έχει διευθετηθεί δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος το Ισραήλ και το Λίβανο να μην έχουν διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους.

Βέβαια ο λόγος αυτής στης στροφής των παραπάνω πολιτικών έχει να κάνει λιγότερο με το Ισραήλ και περισσότερο με την Συρία. Η Λιβανική αντιπολίτευση ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτόν καθώς και με την υποστήριξη των ΗΠΑ θα κατορθώσουν να ξεφορτωθούν την Συρία και τον στρατό της που βρίσκετε στο Λίβανο από το 1975 και σε παραβίαση του ψηφίσματος 1559 του ΣΑ που ζητά την αποχώρηση της Συρίας από το Λίβανο.

Οι γνωρίζοντες όμως τα περί Λιβάνου λένε ότι ακόμα και αν φύγει και ο τελευταίος Σύριος τουρίστας από το Λίβανο αν η Λιβανική ΕΥΠ υπό την αρχηγία του στρατηγού Jamil al Sayad δεν απαλλαγή από την πλήρη εξάρτηση της Συριακής ΕΥΠ τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αφού μέσω αυτής της υπηρεσίας η Συρία ελέγχει και εκβιάζει πολιτικούς, επιχειρηματίες, διανοούμενους και δημοσιογράφους στο Λίβανο.

Ένα πρώτο δείγμα για το που βρίσκονται τα πράγματα θα δούμε σε έξη βδομάδες όταν γίνου οι εκλογές στο Λίβανο. Το Ισραήλ περίμενε κοντά 60 χρόνια ας περιμένει και άλλες έξη βδομάδες.