Του ΝΙΚΟΛΑ ΒΟΥΛΕΛΗ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

02/10/2005

 


 
Η Ιντιφάντα των Παλαιστινίων μπήκε ήδη στον έκτο χρόνο χωρίς να φαίνεται στο μεσανατολικό ορίζοντα η παραμικρή προοπτική οριστικής λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος. Αντιθέτως αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η σύγκρουση παίρνει νέα μορφή, καθώς κινδυνεύει να ανατραπεί η άτυπη εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι ισλαμιστικές οργανώσεις για τις επιθέσεις τους κατά των Ισραηλινών

Ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, αφού εξασφάλισε τη νίκη του κατά του εσωκομματικού αντιπάλου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υιοθετεί τώρα σκληρή γραμμή απέναντι στους ισλαμιστές, ιδιαίτερα μετά τη «βροχή» των αυτοσχέδιων ρουκετών από τη Γάζα.

Αεροπλάνα, ελικόπτερα και -πρώτη φορά από το 1967- το πυροβολικό βομβάρδισαν παλαιστινιακές θέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας απείλησε τους ισλαμιστές ότι αν συνεχίσουν να εκτοξεύουν ρουκέτες, οι ισραηλινές δυνάμεις θα μεταμορφώσουν τις γειτονικές στα σύνορα παλαιστινιακές πόλεις σε «αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες», εννοώντας ουσιαστικά ότι θα τις ισοπεδώσουν!

Νέα ένταση
Ετσι, η νέα έξαρση της βίας απειλεί να καταστρέψει το κλίμα σχετικής ηρεμίας που είχε εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες. Η πολυαίμακτη έκρηξη στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια παρέλασης της Χαμάς, θεωρήθηκε από τους ισλαμιστές έργο των Ισραηλινών, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή δεν δίστασε να την χαρακτηρίσει δυστύχημα και να αποκηρύξει τις επιθέσεις των ισλαμιστών, οι οποίες λειτούργησαν ως πρόσχημα για το Ισραήλ για να επαναλάβει τις σκληρές επιχειρήσεις αντιποίνων, όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική όχθη.

Εκεί συνελήφθησαν εκατοντάδες μέλη της Χαμάς ή της Τζιχάντ και κατασχέθηκαν στοιχεία πολλών οργανώσεων που χρησίμευαν ως νόμιμη «προκάλυψή» τους.

Η νέα ένταση προκάλεσε την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με τον Σαρόν, ενώ ο πρώτος σπεύδει στις 20 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον για να ζητήσει τη βοήθεια του προέδρου Μπους ώστε να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για αποκλιμάκωση της έντασης...

Η Παλαιστινιακή Αρχή ομολογεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την τάξη στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την απαγόρευση που επιβλήθηκε στην κυκλοφορία ενόπλων, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποτρέψει την κυριαρχία της Χαμάς και των άλλων οργανώσεων των ισλαμιστών στους παλαιστινιακούς θεσμούς, καθώς ήδη έγιναν ορισμένες εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών αρχόντων στα παλαιστινιακά εδάφη και προετοιμάζεται η μεγάλη αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών στο τέλος Ιανουαρίου 2006.

Η σκλήρυνση της γραμμής από την πλευρά του ισραηλινού πρωθυπουργού εξηγείται αναμφίβολα από το γεγονός ότι θέλει να ξανακερδίσει όσους απογοητεύτηκαν από την αποχώρηση των ισραηλινών από τη Γάζα και ταυτόχρονα θέλει να περιορίσει -για την ώρα τουλάχιστον- οποιαδήποτε συζήτηση για νέες παραχωρήσεις στη Δυτική Οχθη, εάν προηγουμένως ο παλαιστίνιος πρόεδρος δεν τιθασεύσει τους ισλαμιστές.

Οι οργανώσεις των ισλαμιστών, συνεχίζοντας την αντιφατική πολιτική τους, ανακοίνωσαν -μετά την εκτόξευση των ρουκετών- ότι επανέρχονται στην τήρηση της εκεχειρίας, αλλά είναι σαφές ότι βρίσκονται κάτω από έντονη λαϊκή πίεση, καθώς οι απλοί άνθρωποι θέλουν να δουν την τάξη να αποκαθίσταται, μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και κυρίως να πραγματοποιούνται τα σχέδια ανάπτυξης που έχει υποσχεθεί η Παλαιστινιακή Αρχή.

Στόχος, τα στελέχη
Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αποδεκατίσει το στελεχιακό δυναμικό των ισλαμιστών στη Δυτική Οχθη, ώστε να μην προλάβουν να αναπτύξουν και εκεί υποδομές ένοπλης δράσης, τις οποίες είχαν στη Γάζα και ακόμη περισσότερο να στερήσει τις οργανώσεις των ισλαμιστών από τους αξιωματούχους τους οι οποίοι μπορούν να κινητοποιούν τον πληθυσμό και συνεπώς θα μετάσχουν ως υποψήφιοι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.http://www.enet.gr/online/online_text?c=111&id=68736272