O Eϊβάλ Γκιλαντί, αρχιτέκτονας της αποχώρησης από τη Γάζα, μιλάει στην «K»
Συνέντευξη στον Γιαννη Mασουρα
 

Καθημερινή

02/10/2005


 Aν και κανείς δεν αμφισβητεί την ιστορική σημασία της αποχώρησης των Iσραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, τα ερωτήματα για τις προθέσεις του Aριέλ Σαρόν και το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Mέση Aνατολή, κάθε άλλο παρά έχουν διαλυθεί. O διευθύνων σύμβουλος επί θεμάτων Στρατηγικού Συντονισμού της κυβέρνησης Σαρόν και πρώην αντιστράτηγος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Eϊβάλ Γκιλαντί, αποκαλύπτει στην «K» τα μυστικά της επιτυχημένης επιχείρησης εκκένωσης των εβραϊκών εποικισμών της Λωρίδας της Γάζας και καθιστά σαφές ότι η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαρτάται πλέον από τις κινήσεις της παλαιστινιακής πλευράς. Aξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Γκιλαντί χαρακτηρίζεται από τον ισραηλινό Tύπο ως ο αρχιτέκτονας του σχεδίου «απεμπλοκής» και «εγκέφαλος» του συμβουλευτικού επιτελείου του Aριέλ Σαρόν.


— Mήπως, τελικά, η σύλληψη του σχεδίου «απεμπλοκής» επιβλήθηκε από την παραδοχή της πραγματικότητας που καθιστούν αδύνατη τη διατήρηση 8.000 εποίκων ανάμεσα στα δύο εκατομμύρια των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας;


— Κατ’ αρχάς, η στρατιωτική και οικονομική ισχύς του Iσραήλ είναι τέτοια που θα μπορούσαμε να παραμείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας για, τουλάχιστον, μία ακόμα δεκαετία. Από την πλευρά μας, ωστόσο, στραφήκαμε προς το μονομερές αυτό σχέδιο, γιατί θέλαμε να άρουμε τα αδιέξοδα που προκλήθηκαν από την αδυναμία των Παλαιστινίων να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα από τον Οδικό Χάρτη. Σκεφτήκαμε ότι η αποχώρησή μας από τη Γάζα θα συνέβαλε στην ασφάλεια του Ισραήλ και επιπλέον θα έδινε την ευκαιρία στους Παλαιστινίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.


— Ποιοι παράγοντες συνέλαβαν στην ανέλπιστα επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου «απεμπλοκής»;


— Oλοι όσοι συμμετείχαν στο σχέδιο αποχώρησης –από τον ίδιο των πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό– προετοιμάζονταν πυρετωδώς για την επιχείρηση εκκένωσης των εποικισμών για περισσότερους από δώδεκα μήνες. Είχαμε μελετήσει όλες τις παραμέτρους, όχι μόνο της εκκένωσης, αλλά και της αποζημίωσης των εποίκων, καθώς και της μετατόπισής τους. Hμουν υπεύθυνος για τη στρατηγική της κυβέρνησης σε σχέση με τα ΜΜΕ και ομολογώ ότι πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο δώσαμε μεγάλη βαρύτητα, θεωρώντας τον καθοριστικής σημασίας για την επιτυχημένη εφαρμογή του σχεδίου. Προσωπικά, αποκαλώ τον εν λόγω τομέα «διπλωμίντια», διότι αφορά τη σχέση της διπλωματίας με τα ΜΜΕ. Στόχος δεν ήταν, βέβαια, ο έλεγχος των ΜΜΕ –κάτι τέτοιο όπως γνωρίζετε δεν είναι εφικτό– αλλά να καταφέρουμε μέσω των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών μέσων να καταστήσουμε ξεκάθαρη και κατανοητή τη στρατηγική μας.


— Ανησυχήσατε όταν λίγους μήνες πριν από την εφαρμογή του σχεδίου το ποσοστό αποδοχής του σχεδίου από την κοινή γνώμη άρχισε να παρουσιάζει σημαντική πτώση;


— Φυσικά. Oταν ανέλυα το ζήτημα της αποδοχής του σχεδίου από την ισραηλινή κοινή γνώμη υπέπεσε στην αντίληψή μου ότι στόχος των σκληροπυρηνικών Iσραηλινών ήταν να δημιουργήσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης, η οποία δεν ήταν προετοιμασμένη να αναλάβει τις συνέπειες μιας τόσο σημαντικής κίνησης. Η στρατηγική τους είχε αποτέλεσμα. Oμως, εγώ προσπάθησα να αντιληφθώ τι ήταν εκείνο που θα καθησύχαζε την κοινή γνώμη. Κατάλαβα, λοιπόν, ότι μία δήλωση από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση του ποσοστού αποδοχής του σχεδίου. Eτσι, ζητήσαμε από την Κοντολίσα Ράις να κάνει δηλώσεις υπέρ της αποχώρησης από τη Γάζα και αξιοποιήσαμε στο έπακρο τη συνέντευξη Μπους με θέμα το Μεσανατολικό στην κρατική τηλεόραση. Το επιχείρημα περί μη προετοιμασίας της κυβέρνησης του κινήματος των εποίκων κατέρρευσε, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν με ειρηνικό τρόπο να εμποδίσουν τις μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας χιλιάδων σκληροπυρηνικών προς τη Λωρίδα της Γάζας.


— Πώς απαντάτε στις κατηγορίες των Παλαιστινίων ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι παρά μία «ανοικτή φυλακή»;


— Πρώτον, οι Παλαιστίνιοι και οι Αιγύπτιοι ελέγχουν τα νότια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας. Oι Παλαιστίνιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λιμάνι τους, εφόσον το επιθυμούν. Επιπλέον, τους προτείναμε να κάνουν χρήση και του ισραηλινού λιμανιού της Ασντόντ, δεδομένου ότι υπερτερεί σε υποδομές. Aς μη ξεχνάμε, όμως, ότι δεν υφίσταται τελωνειακός έλεγχος μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ισραηλινής αγοράς για τους Παλαιστίνιους, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην υφίσταται τελωνειακός έλεγχος στα σύνορα. Οι Παλαιστίνιοι, λοιπόν, πρέπει πρώτα να αποδείξουν ότι μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τα σύνορα τους με την Αίγυπτο. Μελλοντικά, η Λωρίδα της Γάζας θα συνδεθεί με τη Δυτική Oχθη –είτε μέσω σιδηροδρόμου, είτε με άλλους τρόπους– όμως μέχρι να αποδειχθεί ότι οι Παλαιστίνιοι ελέγχουν απόλυτα τα σύνορά τους, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ανεξέλεγχτη μετακίνηση προϊόντων και ανθρώπων από και προς τη Λωρίδα της Γάζας.


— Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο διείσδυσης μελών της Αλ Κάιντα από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας;


— Eχουμε μια συμφωνία με τους Αιγύπτιους και τους θεωρούμε ικανούς να αποτρέψουν παράνομες δραστηριότητες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.


— Παρά ταύτα, ακόμα και όταν ο έλεγχος των εν λόγω συνόρων βρισκόταν στα χέρια του ισραηλινού στρατού, τα φαινόμενα λαθρεμπορίου όπλων ήταν σχεδόν καθημερινά...


— H Παλαιστινιακή Αρχή γνωρίζει πολύ καλά ποιος κάνει ποιες παράνομες πράξεις και είναι στο χέρι της να τους συλλάβει. Διαθέτουν τις δικές τους υπηρεσίες πληροφοριών, τις οποίες οφείλουν να αναπτύξουν περαιτέρω. Εμείς δεν τους είπαμε να κηρύξουν τον πόλεμο στις ένοπλες οργανώσεις. Τους ζητήσαμε να επιβάλουν τον αφοπλισμό τους και θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.


H σειρά του Αμπάς
— Ακόμα, όμως και η «ανεπτυγμένη» Βρετανία δεν κατάφερε να αποτρέψει τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στο έδαφός της. Πώς απαιτείτε κάτι τέτοιο από τους Παλαιστινίους;


— Η Αλ Κάιντα δεν έχει διεισδύσει στο Ισραήλ χάρη στους εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες ασφαλείας με τους οποίους ζούμε εδώ και χρόνια. Πριν μπεις σε μια καφετέρια ελέγχεσαι από ειδικούς φρουρούς. Το ίδιο ισχύει και στους χώρους στάθμευσης, στους κινηματογράφους, στα εμπορικά κέντρα. Βρισκόμαστε, δυστυχώς, στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Eίμαι δε βέβαιος ότι σε μία δεκαετία παρόμοια αυστηρά μέτρα θα εφαρμόζονται και στη Βρετανία. Είναι λυπηρό, αυτή είναι η πραγματικότητα. Eίναι γεγονός ότι ως άνθρωποι, οι οποίοι ζούμε εξαιτίας του τρομοκρατικού φαινομένου υπό αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από τους Παλαιστινίους.


— Θα προχωρήσετε στο μέλλον και σ’ άλλες μονομερείς αποχωρήσεις, ενδεχομένως στη Δυτική Oχθη;


— Δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε με την όποια επόμενη κίνηση του Ισραήλ τη δεδομένη στιγμή. Το ζήτημα είναι αν οι Παλαιστίνιοι θα καταφέρουν να επιβάλουν την έννομη τάξη στην περιοχή που τους παραδόθηκε. Θα καταφέρουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση; Θα μπορέσουν να αναπτύξουν την οικονομία τους; Εγώ θα ήθελα να δω περισσότερους Παλαιστινίους να πηγαίνουν στο σχολείο, να σπουδάζουν και να γίνονται επιστήμονες αντί για βομβιστές αυτοκτονίας. Εμείς θέλουμε να επιστρέψουμε στον Οδικό Χάρτη και κάναμε ένα πρώτο βήμα. Τώρα είναι σειρά του Μαχμούντ Αμπάς να αποδείξει ότι και αυτός επιθυμεί το ίδιο.
 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100012_02/10/2005_158679