ΥΝΕΤ 7.8.2014
Του Daniel Bettini

 

Ο κόσμος δεν πίστεψε το Ισραήλ, ίσως όμως να μπορούσε να πιστέψει ξένους ανταποκριτές που φοβόντουσαν να κάνουν ζωντανή ανταπόκριση, όμως τώρα μάς τα λένε όλα: για το Αρχηγείο της Χαμάς στο Νοσοκομείο Al-Shifa, για τους εκτοξευτές πυραύλων πλησίον των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ, για τις απειλές και τις σκηνοθετημένες σκηνές βομβαρδισμών.

 

Έχει λεχθεί πως όταν ακούγονται τα κανόνια, οι Μούσες σιωπούν. Στην περίπτωση των ξένων ανταποκριτών στη Λωρίδα της Γάζας, η σιωπή τους προερχόταν κατά κύριο λόγο από φόβο.

 

Μία μέρα μετά τον τερματισμό της Επιχείρησης “Τσουκ Εϊτάν” (“Αιχμή Προστασίας”), μία πιο αληθής εικόνα άρχισε να εμφανίζεται: οι ξένοι ανταποκριτές που έφευγαν από τη Λωρίδα της Γάζας αποκάλυπταν όσα για τόσο καιρό ισχυριζόταν το Ισραήλ, ότι δηλ. η Χαμάς βάλλει μέσα από πληθυσμιακά κέντρα και πλησίον εγκαταστάσεων του ΟΗΕ.

 

Γιατί δεν αναμετέδιδαν αυτά τα γεγονότα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του πολέμου; Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, φοβόντουσαν για τη ζωή τους. “Είδαμε άντρες της Χαμάς” παραδέχτηκε ένας ισπανός ανταποκριτής. “Αν όμως τολμούσαμε να στρέψουμε τις κάμερες προς αυτούς, και άνοιγαν πυρ εναντίον μας και θα μας σκότωναν”.

 

Τώρα που είναι έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, οι ανταποκριτές αποκαλύπτουν όλα όσα εμπόδισε τον κόσμο να δει η Χαμάς. Ένας Ινδός ανταποκριτής, λ.χ. κατάγραψε πως μαχητές της Χαμάς εκτόξευαν πυραύλους από μία θέση ακριβώς έξω από το παράθυρο του Ξενοδοχείου όπου έμενε ο ίδιος στη Λωρίδα της Γάζας, αμέσως μόλις ετέθη σε ισχύ η εκεχειρία. Το βίντεο βγήκε στον αέρα μόνο αφού ο ανταποκριτής έφυγε από τη Γάζα. Όταν ρωτήθηκε γι΄ αυτό, απάντησε: “”Υπάρχει μία συνωμοσία σιωπής ριζωμένη στο φόβο, κανείς δεν θέλει να κάνει ρεπορτάζ σε πραγματικό χρόνο”.

 

Δείτε το βίντεο του Ινδού δημοσιογράφου στο παρακάτω link.

 http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4556016,00.html

 

Η ανταπόκριση του Ινδού δημοσιογράφου Sreenivasan Jain στον ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό NDTV, που εκπέμπει στα Χίντι, είχε ως εξής: “Άρχισε με μια μυστηριώδη σκηνή με παραλλαγή που ξεπετάχτηκε χθες (4 Αυγούστου) στις 6:30 π.μ. σε ένα ξέφωτο δίπλα στο παράθυρό μας. Είδαμε τρεις άντρες να πηγαινοέρχονται συνεχώς μέσα και έξω από τη σκηνή, μερικές φορές με καλώδια.

 

“Μία ώρα αργότερα, εμφανίστηκαν, ξέστησαν την σκηνή, άλλαξαν ρούχα και απομακρύνθηκαν περπατώντας”.

 

Ο δημοσιογράφος τόνισε πως “είναι σημαντικό να αναφέρουμε πώς η Χαμάς θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους τους πολίτες εκτοξεύοντας πυραύλους βαθιά, μέσα από την καρδιά πυκνοκατοικημένων περιοχών.”

 

Ο ανταποκριτής Gallagher Fenwick του FRANCE 24 έβγαλε στον αέρα ρεπορτάζ που έδειχνε πυραύλους να εκτοξεύονται μόλις 50 μέτρα μακριά από το ξενοδοχείο όπου διέμεναν ξένοι δημοσιογράφοι και 100 μέτρα από κάποια εγκατάσταση του ΟΗΕ. Αυτό το ρεπορτάζ του France 24 δείχνει παιδιά να έχουν περικυκλώσει ένα χώρο εκτόξευσης πυραύλων.

Δείτε το βίντεο στο παρακάτω ink.

 

 http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4556016,00.html

 

Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους παλαιστίνιους παραστρατιωτικούς πως βάλλουν μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές και ότι αυτός ακριβώς είναι και το είδος διευθέτησης εκεί. Πύραυλοι τοποθετημένοι ακριβώς δίπλα σε κτίρια με πολλούς ενοίκους”, ανέφερε αφού είχε φύγει (από τη Γάζα).

 

Ο ιταλός δημοσιογράφος  Gabriele Barbati είπε επίσης, την αλήθεια σχετικά με τη Χαμάς, αφού έφυγε από τη Λωρίδα και δεν βρισκόταν πλέον υπό απειλή. Σε ένα τουΐτ είπε: “Μακρυά από την Γάζα και τον εκφοβισμό της Χαμάς: πύραυλος που εκτοξεύτηκε χθες στο Shati σκότωσε παιδιά. Απόδειξη: μαχητές έσπευσαν και μάζεψαν τα συντρίμμια”. Πρόσθεσε: “Ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΙΔΑ είπε την αλήθεια σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες σχετικά με το μακελειό στον καταυλισμό Shati. Δεν ήταν το Ισραήλ πίσω από αυτό”.

 

Άλλος ξένος ανταποκριτής είπε πως είναι κοινό μυστικό πως η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Al-Shifa σαν το επιχειρησιακό της κέντρο, αλλά οι ανταποκριτές στη Γάζα δεν το ανέφεραν από φόβο πως θα τους εξέθετε σε κίνδυνο.

 

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ξένοι ανταποκριτές που φοβούνται μια πιθανή πράξη αντεκδίκησης της Χαμάς. Και οι παλαιστίνιοι ανταποκριτές υφίστανται απειλές όταν επιχειρήσουν να ασκήσουν κριτική στην τρομοκρατική οργάνωση και να κάνουν αληθινά ρεπορτάζ.

 

Ο ντόπιος παλαιστίνιος ανταποκριτής Radjaa Abu Dagga, για παράδειγμα, ανέφερε πως εκλήθη για ανάκριση στο νοσοκομείο Al-Shifa, όπου ένοπλοι μαχητές της Χαμάς προσπάθησαν να αποφασίσουν εάν θα γράψει (άρθρο) για ισραηλινή εφημερίδα. Ο Abu Dagga είπε πως του πήραν το διαβατήριο και του απαγόρευσαν την έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας. Αργότερα δημοσίευσε ένα άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Libération αλλά αναγκάστηκε να το αποσύρει έπειτα από απειλές που δέχτηκε.

 

Οι ανταποκριτές στη Γάζα δεν υπέστησαν μόνο τις απειλές της Χαμάς αλλά και τη χειραγώγησή της. Ο Sudarsan Raghavan από την The Washington Post δίνει λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο οι άντρες της οργάνωσης έστηναν σκηνές επιθέσεων των ΙΔΑ: είπε πως φωτογράφησε ένα τζαμί που είχε βομβαρδιστεί και ανακάλυψε πως κάποιος “είχε προετοιμάσει” το σκηνικό και είχε βάλει ένα χαλάκι προσευχής και φλεγόμενες σελίδες του κορανίου.

 

Αργότερα ανάφερε πως ήταν προφανές πως κάποιος τα είχε προσθέσει για να δημιουργήσει αίσθημα συμπάθειας προς τον παλαιστινιακό αγώνα.

 

Στον ιστότοπο των ειδήσεων του CBN γράφτηκε πως εκτός από τζαμιά, η Χαμάς χρησιμοποιεί και προαύλια εκκλησιών για να εξαπολύσει επιθέσεις. Στο ρεπορτάζ του, ο δημοσιογράφος George Thomas είπε πως ο επιφανέστερος ηγέτης των Χριστιανών της Γάζας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος, “οδήγησε το συνεργείο του CBN στην ταράτσα έξω από τα γραφεία του για να δείξει πως χρησιμοποιούσαν οι Ισλαμιστές το προαύλιο της εκκλησίας για να εκτοξεύσουν πυραύλους μέσα στο Ισραήλ”.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε πως “το Ισλάμ είναι η εξουσία σ΄ αυτόν τον τόπο και εμείς πρέπει να υπακούουμε ή να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες”, πρόσθεσε ο Thomas. 

 

Μαρτυρία ξένου ανταποκριτή: οι μεθοδεύσεις της Χαμάς

Αποκλειστικότητα της Yedioth Ahronoth

 

Ο Έλεγχος της Χαμάς πάνω στις ανταποκρίσεις των ξένων ανταποκριτών κατά τη διάρκεια των ημερών του πολέμου στη Γάζα δεν ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη αλλά ήταν πολύ αποτελεσματική.

 

Πρώτον· η Χαμάς αποφάσισε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της θα κάνει την ενημέρωσή του μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου Al-Shifa. Το αποτέλεσμα: να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές ανταποκριτών που περίμεναν πότε θα δοθεί κάποια συνέντευξη και που κατά τη διάρκεια της αναμονής τους, έβλεπαν τραυματίες που έφταναν για ιατρική περίθαλψη. Αυτό δημιούργησε την εντύπωση που επεδίωκε η Χαμάς: μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ανθρωπιστική καταστροφή.

 

Δεύτερον· η Χαμάς δεν επέτρεψε ποτέ σε ξένους ανταποκριτές να έχουν πρόσβαση σε στρατιωτικές θέσεις που δέχτηκαν ισραηλινές επιθέσεις, σε θέσεις εκτόξευσης πυραύλων ή σε άλλους στόχους της Χαμάς. Οι νεκροί και οι τραυματίες της οργάνωσης δεν κινηματογραφούνταν επίσης, και με αυτόν τον τρόπο, από δημοσιογραφικής πλευράς, δεν υπήρχαν καν. Όλα αυτά εξυπηρέτησαν το στόχο της Χαμάς να δημιουργήσει την εντύπωση πως όλα τα θύματα ήσαν άμαχοι.

 

Τρίτον· ήταν ξεκάθαρο πως η Χαμάς εκτόξευε πυραύλους από κατοικημένες περιοχές αλλά η οργάνωση απαιτούσε από τους δημοσιογράφους να μην το καταγράψουν ώστε να μην εκτεθεί η τακτική τους, ή να αποκαλυφθεί η θέση των εκτοξευτήρων.

 

Ο ανταποκριτής ζήτησε να μη γίνει γνωστό το όνομά του.

 

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4556016,00.html