algemeiner.com 2.9.2014
Του Dave Bender

 

Ενώ άνθρωποι σε όλον τον κόσμο - ή τουλάχιστον όσοι αναρτούν τα σχετικά βίντεο στο YouTube – ανταποκρίνονται στην εκστρατεία "ALS Ice Bucket Challenge" και κάνουν όντως δωρεές για το σκοπό αυτό, η Ισραηλινή έρευνα για μια θεραπεία της "Νόσου του Lou Gehrig" κοντεύει ουσιαστικά να μπει στη Φάση ΙΙ των κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Israel 21C.

Μετά την επιτυχή αρχική θεραπεία τεσσάρων ασθενών με Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) σε προχωρημένο στάδιο στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah του Ισραήλ, η BrainStorm, μια εταιρεία η οποία επικεντρώνεται σε θεραπείες με βλαστικά κύτταρα για νευροεκφυλιστικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), ευελπιστεί για ανάλογες επιτυχίες στην Αμερικανική δοκιμή.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Eldad Melamed και Daniel Offen του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, "η θεραπεία NurOwn της BrainStorm λειτουργεί με την αφαίρεση βλαστικών κυττάρων από τον ασθενή με ALS, την προσθήκη χημικών ουσιών στα εν λόγω κύτταρα μέχρις ότου να μπορούν ν’ αναπτύξουν αυτόνομα νέους νευρώνες και την εκ νέου έγχυση των βλαστικών κυττάρων στους μύες και τη νωτιαία περιοχή του ίδιου ασθενούς".

Μεταξύ των τεσσάρων ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία ήταν κι ένας ορθόδοξος ραβίνος στην Ιερουσαλήμ ο οποίος θεωρείται και ο πρώτος που θεραπεύτηκε από την ασθένεια το 2012.

Ο Ραβίνος Refoel Shmulevitz είχε διαγνωστεί με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση το 2010 στην κλινική Mayo στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιούνιο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε καθηλώνοντάς τον σε αναπηρικό καροτσάκι και μειώνοντας πολύ την ικανότητά του να μιλά και ν’ αναπνέει. Η κατάστασή του ήταν σε συνδυασμό με μια άλλη σπάνια ασθένεια, τη μυασθένεια Gravis, και το αποτέλεσμα του συνδυασμού αυτού τον έκανε κατ’ εξαίρεση δεκτό στις κλινικές δοκιμές του NurOwn στο νοσοκομείο Hadassah. Μέχρι τότε, ήταν υποψήφιος για τη λεγόμενη "παρηγορητική θεραπεία" που προορίζεται για ασθενείς χωρίς καμία ελπίδα ανάκαμψης από την ασθένεια.

"Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ένεση με κύτταρα NurOwn, ο ασθενής παρουσίασε δραματική βελτίωση σε μια ποικιλία λειτουργιών όπως η αναπνοή, η ομιλία, το περπάτημα, η μυϊκή δύναμη και η γενική εικόνα της υγείας του", τόνισε ο καθηγητής Δημήτριος Καρούσης, νευρολόγος στο Hadassah και κύριος ερευνητής των κλινικών δοκιμών της BrainStorm, προσθέτοντας "Αν και δεν μπορούμε να εξάγουμε επιστημονικά συμπεράσματα από την αντίδραση ενός μόνο ασθενή, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά".

Σύμφωνα με την BrainStorm, στις 18 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε άδεια στην κλινική Mayo για την παραγωγή του NurOwn.

Η εταιρεία ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με την ομάδα της κλινικής Mayo και "... θα ξεκινήσει να εγγράφει ασθενείς στην εν εξελίξει έρευνα Φάσης 2 του NurOwn η οποία έχει σχεδιαστεί για ν’ αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αυτής αγωγής σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS)".

Τον Ιούλιο, "η BrainStorm υπέβαλε στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τα αποτελέσματα τριών πιλοτικών δοκιμών παραγωγής που πραγματοποιήθηκαν στην κλινική Mayo, καθεμία από τις οποίες είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή κυττάρων NurOwn που πληρούν τα τελικά κριτήρια διάθεσης του προϊόντος", ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.

"Νωρίτερα το 2014, τόσο το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) στη Βοστώνη όσο και το Νοσοκομείο Memorial του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (UMass) στο Worcester, άρχισαν να εγγράφουν ασθενείς στην έρευνα. Το Dana-Farber Cancer Institute κατασκευάζει το NurOwn για τις κλινικές δοκιμές αυτών των δύο νοσοκομείων". 

http://www.algemeiner.com/2014/09/02/as-ice-bucket-challenge-draws-attention-to-als-israeli-cure-gathers-pace/