Καθημερινή Κυριακή 4.3.2018
Του Μάκη Βορίδη, Βουλευτή 

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι σωστή και δίκαιη.  

Η χώρα αξίζει την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης γιατί είναι η μοναδική φιλελεύθερη δημοκρατία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Ισραήλ γειτνιάζει με κράτη που έχουν απολυταρχικά καθεστώτα και δεν προστατεύουν επαρκώς τα ανθρώπινα δικαιώματα.  

Παρά τις πάμπολλες εξωτερικές απειλές, η μικρή αυτή χώρα εξακολουθεί να διατηρεί τον φιλελεύθερο και πλουραλιστικό της χαρακτήρα· οι ατομικές ελευθερίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες, τα δικαιώματα των γυναικών είναι πλήρως σεβαστά και οι αραβικής καταγωγής ισραηλινοί πολίτες (20 τις εκατό του πληθυσμού) έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο. 

Η ισραηλινή οικονομία είναι η πιο δυναμική στην περιοχή και είναι διασυνδεμένη με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες προσφέρουν με την έρευνα τους πολύτιμες υπηρεσίες στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, βιοτεχνολογίας, αεροδιαστημικής και κυβερνοασφάλειας. Καλλιτέχνες και διανοούμενοι από το Ισραήλ συμμετέχουν ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρώπης και Αμερικής. Με άλλα λόγια, το Ισραήλ συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι του Δυτικού Κόσμου και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας. 

Η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει επιδείξει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί σοβαρά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Οι θέσεις των Παλαιστινίων είναι μαξιμαλιστικές και επικίνδυνες, αφού προτείνουν στην πραγματικότητα την ισλαμικοποίηση της πόλης. Παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, έχουν επανειλημμένα εξαπολύσει απειλές εναντίον του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της Ιερουσαλήμ. 

Οι Ισλαμιστές οραματίζονται μια Ιερουσαλήμ χωρίς εκκλησίες και συναγωγές. Από την άλλη, η ισραηλινή Κνεσέτ έχει αναγνωρίσει από το 1980 τον πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ και έχει δεσμευτεί για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πιστών στους χώρους λατρείας (Βασικός Νόμος 5740). 

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει προωθήσει τον διάλογο και την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ διαφορετικών θρησκειών κυρίως για δύο λόγους. 

Πρώτον, είναι βασική αρχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας ο σεβασμός και η προστασία του θρησκευτικού πλουραλισμού. Δεύτερον, η ισραηλινή κοινωνία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών λόγω των μακροχρόνιων διώξεων που υπέστησαν οι εβραϊκές κοινότητες των ευρωπαϊκών χωρών. 

Η τραγική εμπειρία του Ολοκαυτώματος έχει επηρεάσει καταλυτικά την ισραηλινή πολιτική κουλτούρα που δείχνει μεγάλη ανοχή στη διαφορετικότητα. Δεν είναι τυχαίο, ότι το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο έχει βγάλει πολλές φορές αποφάσεις υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η σημαντική αύξηση του χριστιανικού πληθυσμού σε μια περιοχή που οι Χριστιανοί των γειτονικών χωρών δυστυχώς βιώνουν βίαιους διωγμούς. 

Τέλος, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου θα έχει θετικές συνέπειες για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στη Μέση Ανατολή. Η διατήρηση του υφιστάμενου ιδιοκτησιακού και προσκυνηματικού καθεστώτος των Πανάγιων Προσκυνημάτων είναι ένα ζήτημα πρωταρχικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση το γνωρίζει καλά αυτό και έχει αναγνωρίσει με κατηγορηματικό τρόπο τα δικαιώματα του ελληνο-ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Επίσης, έχει στηρίξει έμπρακτα τον ελληνικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου, παρά την προσπάθεια ορισμένων Παλαιστινίων ηγετών να απομονώσουν τον ελληνόφωνο κλήρο από το δοκιμαζόμενο ποίμνιο του. 

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους διασφαλίζει την παρουσία και τα δικαιώματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στους Αγίους Τόπους. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.Και για τον λογο αυτό θα έπρεπε να την ακολουθήσουμε.

 

Κατηγορία: Μέση Ανατολή