Algemeiner.com Πέμπτη 22.2.2018
Του Yaakov Lappin*

Το ισραηλινό σχέδιο των ΙΔΑ με σκοπό την προετοιμασία του κράτους για την πρόκληση ενός πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα μπαίνει πια στον τρίτο χρόνο του.

Η ικανότητα να διεξάγει αποτελεσματικά ταυτόχρονες πολεμικές επιχειρήσεις σε πολλαπλά μέτωπα θα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων, εκρηκτικών γεγονότων που μπορεί να ξεκινήσουν σε ένα μέτωπο αλλά να διαδοθούν γρήγορα και σε άλλα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας κανείς από τους εχθρούς του Ισραήλ δεν θέλει σύντομα έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο (αλλά ούτε και το Ισραήλ), ωστόσο η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή σημαίνει ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν σύντομα να κλιμακωθούν.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που έδωσε στις αρχές Ιανουαρίου ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΙΔΑ Αντιστράτηγος Γκάντι Έιζενκνοτ στο Διατμηματικό Κέντρο στην Χερτσλίγια προσδιορίστηκαν τα πέντε μέτωπα που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ. Σημείωσε ότι «μια μεγάλη, ισχυρή ιρανική ομπρέλα υψώνεται» πάνω και από τα πέντε αυτά μέτωπα.

Το πρώτο είναι ο Λίβανος, όπου η Χεζμπαλλά, με τη βοήθεια του Ιράν, έχει αναπτύξει μείζονες δυνατότητες. Τα συστήματα της Χεζμπαλλά στον Λίβανο διαθέτουν γύρω τους αρκετές δικλείδες ασφαλείας, ενώ μπορούν παράλληλα να προξενήσουν ισχυρά πλήγματα εντός του Ισραηλινού μετώπου μέσω πυραύλων. Αυτό το μοντέλο σύμφωνα με την αντίληψη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και τη Χεζμπαλλά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ.

Ο Έιζενκνοτ ως δεύτερο μέτωπο προσδιόρισε την Συρία, η οποία έχει υποστεί μια σειρά δραματικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια. Τα μέλη του υπό ρωσική ηγεσία συνασπισμού, ο οποίος αποτελείται από το Ιράν, το καθεστώς Άσαντ, τους παραστρατιωτικούς της Χεζμπαλλά και σιίτες αντάρτες, θεωρούν τους εαυτούς τους νικητές της συριακής διένεξης και επιδιώκουν να έχουν παρουσία στα Υψώματα του Γκολάν. Το Ιράν σχεδιάζει τώρα να έχει παρουσία σε αέρα, ξηρά και θάλασσα στη Συρία. «Ο κίνδυνος για μας είναι σημαντικός» είπε ο Έιζενκνοτ.

Η Δυτική όχθη είναι ο τρίτος επικίνδυνος τομέας. Η Χαμάς πασχίζει να ενορχηστρώσει τρομοκρατικές επιθέσεις από εκεί και να εκτρέψει σε άλλη κατεύθυνση το «πυρ», μακριά από τη Γάζα στην οποία έχει την κυβέρνηση. Ανοργάνωτοι καθώς και μοναχικοί τρομοκράτες εμπνευσμένοι από το ΙΚ συνιστούν επίσης απειλή εκεί.

Η Λωρίδα της Γάζας είναι ο τέταρτος τομέας. Στη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές φράξιες έχουν συγκροτήσει αντάρτικες μονάδες εξοπλισμένες με πυραύλους. Αυτές οι δυνάμεις είναι ενσωματωμένες μέσα στο πυκνοκατοικημένη ζούγκλα των πόλεων.

Η Χερσόνησος του Σινά, όπου το ΙΚ παραμένει ιδιαίτερα δραστήριο, είναι ο πέμπτος τομέας.

Πέρα από τα πέντε μέτωπα -το Ιράν συνεχίζει να απειλεί το Ισραήλ με τις πυρηνικές φιλοδοξίες του και τις προσπάθειές του για περιφερειακή ηγεμονία. Η πιθανότητα να φθάσουμε σε υψηλά επίπεδα κλιμάκωσης «είναι άμεση» είπε ο Έιζενκντοτ συνιστώντας επαγρύπνηση.

Η προετοιμασία των ΙΔΑ για ένα πόλεμο με πολλαπλά μέτωπα περιλαμβάνει πολλές δυνατότητες. Η πρώτη είναι η υπεροχή του Ισραήλ στη συλλογή πληροφοριών. Αυτή παρέχει μια υψηλής ποιότητας εικόνα για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τις κινήσεις του εχθρού και δίνει την δυνατότητα στο Ισραήλ για μαζικά χτυπήματα ακριβείας σε περίπτωση πολέμου. Η δεύτερη δυνατότητα-κλειδί είναι η ρωμαλέα αεροπορική ισχύς.

Ο πρώην αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ Αμίρ Έσελ υπογράμμισε σε ομιλία του στο Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (INSS) το 2017 ότι η αεροπορική ισχύς του Ισραήλ τού παρέχει την ευελιξία να αντιμετωπίσει πολλαπλά πολεμικά μέτωπα γρήγορα και ταυτόχρονα.

«Η ταχύτητα -η Φυσική- έχει ακόμη σημασία» είπε ο Έσελ. Απειλές, είτε ασύμμετρες δυνάμεις είτε παλαιότερες κλασικές εχθρικές μονάδες, μπορούν να εμφανιστούν σε παραμεθόριες περιοχές ή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. «Όταν πλησιάσουν μπορεί να γίνουν μεγάλο πρόβλημα. Η λύση είναι η αεροπορική ισχύς… που φθάνει μέσα σε λεπτά ή ώρες» είπε ο Έσελ. 

Με καμία άλλη στρατιωτική δύναμη ικανή να απαντήσει τόσο γρήγορα, η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ παραμένει η πρώτη ανταπάντηση σε ένα πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα. Ο Έσελ είπε ότι η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να είναι ικανή να επιχειρεί ταυτόχρονα σε τρία κύρια μέτωπα, αναφερόμενος προφανώς στο Βορά (σε Λίβανο και Συρία), στο Νότο (Γάζα) και στην Ανατολή (Ιράν).

«Το πρωΐ τα αεροπλάνα μπορούν να είναι στο βόρειο μέτωπο. Το μεσημέρι μπορούν να είναι στο ανατολικό, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά» είπε.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει μια δομή που της επιτρέπει να αντιμετωπίσει συμμετρικές και ασύμμετρες απειλές, κοντινές ή μακρινές, και όλες ταυτόχρονα. Επίσης, η ιδέα ενός προληπτικού πλήγματος, εάν αυτό χρειαστεί, αποτελεί μια ακόμη επιλογή της ανώτατης διοίκησης χάρη στις νέες αεροπορικές της δυνατότητες.

Ο ρυθμός πληγμάτων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας «έχει διπλασιαστεί» τα τελευταία χρόνια» είπε ο Έσελ εννοώντας ότι μπορεί να πλήξει πολλές χιλιάδες στόχους εντός 24 ωρών, κάθε 24 ώρες. Αυτός ο βαθμός αεροπορικής ισχύος δεν έχει προηγούμενο στην στρατιωτική ιστορία.

Οι μέρες, που οι ΙΔΑ επαφίονταν για τη διεξαγωγή διένεξης πλήρους κλίμακας κυρίως στην αεροπορία, έχουν προ πολλού παρέλθει. Σε συνδυασμό με τα μακροπρόθεσμα σχέδια των ΙΔΑ, δρομολογείται μια μείζων προσπάθεια για την βελτίωση της πολεμικής ετοιμότητας των χερσαίων δυνάμεων. Φέτος, επιχειρησιακές δυνάμεις κληρωτών πρόκειται να ξεκινήσουν εκπαίδευση για 17 εβδομάδες για να εξομοιώσουν 17 εβδομάδες ενεργών αποστολών ασφαλείας. Αυτή η κατανομή εργασίας έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει σημαντικά την πολεμική ετοιμότητα αλλά και να μην επιτρέψει σε αποστολές ρουτίνας να διαβρώσουν την μαχητική ετοιμότητα.

Επίσης, οι ΙΔΑ συγκροτούν ταξιαρχίες ελαφρού πεζικού και τις αναπτύσσουν στα σύνορα με Αίγυπτο και Ιορδανία. Η αποστολή τους είναι αποκλειστικά η ασφάλεια των συνόρων, ώστε να απελευθερωθούν στρατιωτικές δυνάμεις κληρωτών και να αποτελέσουν μέρος στρατιωτικών ασκήσεων για περισσότερη πολεμική εκπαίδευση.

Για να αντιμετωπίσουν βλήματα διάτρησης της θωράκισης RPG και τους αντιαρματικούς πυραύλους, που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στη Γάζα και τον Λίβανο, οι ΙΔΑ κατασκευάζουν σε μεγάλους αριθμούς σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) καθώς και τεθωρακισμένα. Αυτά είναι τα ερπυστριοφόρα οχήματα τύπου Ναμέρ (σ.μ. «λεοπάρδαλη» στα εβραϊκά) και τα τροχοφόρα τύπου Εϊτάν (σ.μ. εβραϊκή λέξη που σημαίνει «σταθερότητα»). Τα τελευταία μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 90 χλμ. στο δρόμο έχοντας έτσι τη δυνατότητα να πηδήξουν από μια μάχη σε κάποια άλλη.

Το Ισραήλ επίσης παράγει μαζικά το τεθωρακισμένο Μερκαβά 4. Σε όλα τα παραπάνω συστήματα το Υπουργείο Αμύνης τοποθετεί το σύστημα ενεργητικής προστασίας «Τρόπαιο» της (ισραηλινή στρατιωτική βιομηχανία) Ραφαέλ. Αυτό το σύστημα δίνει στο τεθωρακισμένο όχημα τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τα βλήματα που κατευθύνονται εναντίον του και αστραπιαία να εντοπίζει και να γνωστοποιεί (στις υπόλοιπες ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις) τη θέση των εχθρικών πυρήνων που εκτόξευσαν τα βλήματα, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την γρήγορη και ακριβή ανταπόδοση πυρών.

Κι ενώ οι ΙΔΑ ενισχύουν τις χερσαίες στρατιωτικές τους δυνατότητες, διάφορα επίπεδα διοίκησης εκπαιδεύονται, ώστε να βελτιώσουν τις ικανότητές τους να εξαπολύουν ταυτόχρονα επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα.

Η επίσημη στρατηγική των ΙΔΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2015, τονίζει ότι σκοπός μιας τέτοιας προσπάθειας είναι να εξαναγκάσει τον εχθρό να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός ή σε διπλωματική λύση από θέση ισχύος του Ισραήλ, η οποία και ακολουθεί μια στρατιωτική νίκη. Ο σκοπός είναι η εξώθηση των εχθρών σε θέση που δεν θα μπορούν ή δεν θα προτίθενται να συνεχίσουν τη μάχη.

Από άποψη τακτικής, αυτό σημαίνει την αφαίρεση των δυνατοτήτων του εχθρού και των κινήτρων του να μάχεται, καταστρέφοντας τις δυνάμεις του, μειώνοντας την δυνατότητα πυρός του εναντίον του εσωτερικού μετώπου εντός του Ισραήλ, το πλήγμα εναντίον στόχων που θεωρεί πολύτιμους ο εχθρός, και την ανάπτυξη έξυπνων προσεγγίσεων, ώστε να πληγούν τα αδύνατα σημεία του εχθρού. Είναι σχεδιασμένα να προκαλέσουν σοκ και έκπληξη καθώς και να πλήξουν την ικανότητα λήψης αποφάσεων του εχθρού, σύμφωνα με την στρατηγική.  

Στόχος των ΙΔΑ είναι η επίτευξη αυτών των στόχων όσο το δυνατόν ταχύτερα έπειτα από το ξέσπασμα διενέξεων ευρείας κλίμακας. Η εξαπόλυση άμεσης χερσαίας επίθεσης, η κατάληψη περιοχών και η μείωση των πυρών από αυτές τις περιοχές είναι ο κύριος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η αποστολή των χερσαίων δυνάμεων θα είναι να κατάληψη και καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής του εχθρού και η πρόκληση βλάβης στις εχθρικές κυβερνήσεις. Αυτή θα συνοδεύεται και από αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας.

Το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό θα έχει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ένα τέτοιο σενάριο. Οι πυραυλάκατοι και ο στόλος των υποβρυχίων, που, αμφότερα, αυτή τη στιγμή εκσυγχρονίζονται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών στις εχθρικές ακτογραμμές και ως πλατφόρμες δύναμης πυρός δυνάμενες να εξαπολύσουν τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους θαλάσσης-εδάφους. 

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο συγκεκαλυμμένες Ειδικές Δυνάμεις πιθανόν να αναλαμβάνουν εξειδικευμένες αποστολές στα μετόπισθεν του εχθρού. Ένα ψηφιακό, και βασισμένο σε δίκτυο στρατιωτικό σύστημα διοίκησης, ικανό να μοιράζεται τα δεδομένα του πεδίου της μάχης και των μυστικών υπηρεσιών σε δευτερόλεπτα, αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή. Αυτό το δίκτυο θα δώσει στους κλάδους των ΙΔΑ -στην αεροπορία, το ναυτικό και τον στρατό ξηράς- όπως επίσης και στη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις δραστηριότητές τους με νέους τρόπους.

Εκτός από αυτές τις προετοιμασίες, οι ΙΔΑ εργάζονται επίσης και πάνω στις δυνατότητες διεξαγωγής συνεχών επιχειρήσεων της αεροπορίας και των ειδικών δυνάμεων εναντίον απειλών που δεν συνορεύουν με το Ισραήλ.

*Ο Γιαακόβ Λάπιν είναι ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Μπέγκιν-Σαντάτ. Ειδικεύεται στο αμυντικό καθεστώς, τις στρατιωτικές υποθέσεις και το στρατηγικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής.

https://www.algemeiner.com/2018/02/21/how-the-idf-is-preparing-for-a-multi-front-war/