Σημείωση Ζαν Κοέν: Η έκθεση της Επιτροπής του Αμποταμπάντ είναι έγγραφο δικαστικής έρευνας που συντάχθηκε και υποβλήθηκε από την Επιτροπή του Αμποταμπάντ, υπό την ηγεσία του δικαστή Javaid Iqbal, στον Πρωθυπουργό του Πακιστάν στις 4 Ιανουαρίου 2013. [1] Η έκθεση διερευνά τις περιστάσεις που περιβάλλουν τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ. Μετά την υποβολή της, η έκθεση ταξινομήθηκε αμέσως ως απόρρητη από τον Πρωθυπουργό και τα συμπεράσματά της δεν δημοσιοποιήθηκαν.

Al Arabiya Δευτέρα 11.12.2017
Huda al-Saleh

Ο Fisk είναι ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που πήραν συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, πράγμα το οποίο έκανε σε τρεις περιπτώσεις μεταξύ του 1993 και του 1997

Καθώς τα έγγραφα του Αμποταμπάντ συνεχίζουν να αποκαλύπτουν περισσότερες από τις εσωτερικές λειτουργίες της Αλ Κάιντα και του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι επιστολές που βρέθηκαν στο συγκρότημά του στο Πακιστάν το 2011, δείχνουν πως ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μερίμνησε πάρα πολύ για την εικόνα του σε ολόκληρη τη Δύση, εστιάζοντας στο Βρετανό δημοσιογράφο Robert Fisk. 

Ο φάκελος ανέγειρε αρκετά ερωτήματα – κλειδιά σχετικά με προηγούμενα άρθρα που έγραψε ο αριστερός δημοσιογράφος Fisk, ο οποίος έγραψε εκτεταμένα για τον μπιν Λάντεν και την Αλ Κάιντα, ειδικά κατά τη διάρκεια της 10ετούς επετείου των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους το 2011.

Ο Fisk δημοσίευσε ένα κομμάτι για τη Βρετανική εφημερίδα, The Independent, με τίτλο «Για 10 χρόνια, λέγαμε ψέματα στον εαυτό μας, για να αποφύγουμε να κάνουμε τη μία αληθινή ερώτηση», με την οποία ασχολήθηκαν μερικά από τα πολλά βιβλία, απόψεις, άρθρα και εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν σε όλο τον κόσμο για τα μυστικά των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κομμάτι του Fisk σηματοδοτεί τη 10ετή επέτειο των επιθέσεων 11ης Σεπτεμβρίου
Διαβάζοντας προσεκτικά, πολλοί θα παρατηρήσουν ότι τόσο το άρθρο του Fisk, ο οποίος είναι κοντά στην Λιβανέζικη ομάδα πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ, όσο και οι οδηγίες του μπιν Λάντεν μέσω των επιστολών που αποκαλύφθηκαν στον φάκελο του Αμποταμπάντ, έχουν πολλές ομοιότητες. Και τα δύο έγγραφα είναι σα να ξεπήδησαν από την ίδια πηγή.

Σε μια από τις επιστολές του, ο μπιν Λάντεν ανέθεσε σε ορισμένους από τους διοικητές του στην Αλ Κάιντα την αποστολή να επαναβεβαιώσουν την ατζέντα της οργάνωσης κατά τη 10η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2011. Ο μπιν Λάντεν τους έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες να προσεγγίσουν τον Abdel Bari Atwan και τον Robert Fisk και θεώρησε την επέτειο μία καλή ευκαιρία για να εξηγήσει τα κίνητρα πίσω από την πρόθεση της οργάνωσης να συνεχίσει τον πόλεμο της τρομοκρατίας, που ήταν τόσο επιζήμιος για τον Ισλαμικό κόσμο.

Ο Μπιν Λάντεν δήλωσε σε μία από τις επιστολές του: «Πιστεύω ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με τον Abdel Bari Atwan και τον Robert Fisk υπό την σημαία της ελευθερίας του λόγου και με την ευκαιρία της 10ης επετείου των επιθέσεων του Σεπτεμβρίου, η οποία αντιπροσωπεύει τη συγκομιδή δέκα ετών πολέμου μεταξύ των Μουτζαχεντίν και των Αμερικανών. Θα χρειαστεί να σηκώσετε το λάβαρο της “γνώμης του ενός και του άλλου”. Αυτή είναι μία ευκαιρία να διασαφηνίσουμε τα κίνητρά μας για να συνεχίσουμε έναν πόλεμο που είναι επιβλαβής τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για τον Ισλαμικό κόσμο. Εν μέσω επικίνδυνων περιβαλλοντικών συνθηκών, είναι σημαντικό να τερματίσουμε τις αδικίες και για την ανθρωπότητα να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπερασπιστούμε το έθνος μας από εισβολές. Έτσι, είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε την πραγματική εικόνα που περιβάλλει αυτόν τον πόλεμο ως μία σύγκρουση μεταξύ δύο εκ των μεγαλυτέρων πολιτισμών της γης εν μέσω επικίνδυνων κλιματικών συνθηκών».

Ο μπιν Λάντεν πρόσθεσε μετά στην επιστολή του: «Τους θέλουμε [αναφερόμενος στον Atwan και τον Fisk] να κάνουν μία ταινία ντοκιμαντέρ γι’ αυτή τη 10η επέτειο και θα τους παρέχουμε ευανάγνωστες και οπτικές πληροφορίες. Ελπίζουμε, ότι θα αποκαλύψουν διαφορετικά θέματα και θα τονίσουν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι Μουτζαχεντίν ως η κύρια αιτία της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Αμερική».

Ακολουθεί ο Fisk
Στη συνέχεια ο Fisk φαίνεται να ανταποκρίνεται στο αίτημα του μπιν Λάντεν, όταν δημοσίευσε το κακόφημο κομμάτι του για την εφημερίδα The Independent.

Στο άρθρο, ο Fisk γράφει: «Με τα βιβλία τους, θα τους γνωρίσουμε. Μιλώ για τους τόμους, τις βιβλιοθήκες - τις ίδιες τις αίθουσες λογοτεχνίας - στις οποίες γεννήθηκαν τα διεθνή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Πολλοί πασπαλίζονται με ψευδοπατριωτισμό και αυτοπεποίθηση, άλλοι σαπίζουν με την αθεράπευτη μυθολογία των ενόχων της CIA/Mossad, μερικοί (από τον Μουσουλμανικό κόσμο, αλίμονο) αναφέρονται στους δολοφόνους ως “αγόρια”, σχεδόν όλοι αποφεύγοντας το ένα πράγμα που κάθε αστυνομικός αναζητά μετά από ένα έγκλημα στο δρόμο: το κίνητρο».

Ο Fisk προσθέτει τότε: «Γιατί λοιπόν, αναρωτιέμαι, μετά από 10 χρόνια πολέμου, εκατοντάδες χιλιάδες αθώους θανάτους, ψέματα και υποκρισία και προδοσία και σαδιστικά βασανιστήρια από τους Αμερικανούς – τα φιλαράκια μας στην ΜΙ5 μόλις άκουσαν, κατάλαβαν, ίσως κοίταξαν, - φυσικά χωρίς κανένα αίσθημα αμηχανίας – και τους Ταλιμπάν; Καταφέραμε να σιωπήσουμε τους εαυτούς μας καθώς και τον κόσμο με τους φόβους μας; Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να πούμε αυτές τις τρεις προτάσεις: Οι 19 δολοφόνοι της 11ης Σεπτεμβρίου ισχυρίστηκαν ότι ήταν Μουσουλμάνοι. Ήρθαν από ένα μέρος που ονομάζεται Μέση Ανατολή. Υπάρχει πρόβλημα εκεί έξω»;

Ο Fisk ολοκληρώνει στη συνέχεια το κομμάτι του λέγοντας τα εξής: «Δεν έχουμε πει ακόμα την αλήθεια για το έγκλημα, το οποίο - υποτίθεται πως πιστεύουμε – “άλλαξε τον κόσμο για πάντα”. Σκεφτείτε, αφού παρακολουθήσαμε τον Ομπάμα στα γόνατά του ενώπιον του Νετανιάου τον περασμένο Μάιο, πραγματικά δεν εκπλήσσομαι.

Όταν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός βάζει ακόμη και το Αμερικανικό Κογκρέσο να σέρνεται σ’ αυτόν, ο Αμερικανικός λαός δεν πρόκειται να πάρει απάντηση στο πιο σημαντικό και “ευαίσθητο” ερώτημα της 11ης Σεπτεμβρίου: γιατί»;

Μπιν Λάντεν και μεταφράζοντας τα γραπτά του Fisk
Η προθυμία του μπιν Λάντεν να παρακολουθήσει στενά τα γραπτά του Fisk, ήταν ακόμα πιο αποδεδειγμένη μέσω των εγγράφων του Αμποταμπάντ. Σε μία επιστολή, το όνομα του Fisk αναφερόταν αρκετές φορές, καθώς ο Μπιν Λάντεν μετέφερε στους οπαδούς του την επιθυμία του για «τον αδελφό Azzam να μεταφράσει το βιβλίο του Robert Fisk».

Τα έγγραφα του Αμποταμπάντ αποκάλυψαν περαιτέρω την ύπαρξη επιτροπών στο πλαίσιο της οργάνωσης, οι οποίες ανέθεσαν την παρακολούθηση και ανάλυση αναφορών και άρθρων των Μέσων Ενημέρωσης που υποστηρίζουν την ιδεολογία της οργάνωσης τόσο στα Αραβικά όσο και στα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης. Οι επιτροπές ήταν επίσης υπεύθυνες για τη σύνταξη και την προετοιμασία αυτών των εκθέσεων με σκοπό να τους παράσχουν τη γνώμη του μπιν Λάντεν.

Τα έγγραφα του Αμποταμπάντ αποκάλυψαν επίσης, ότι ένα από τα άρθρα του Robert Fisk που δημοσιεύθηκε το 2004 ζητήθηκε για μετάφραση ακολουθούμενο από την ηχογράφηση του Al Jazeera του μπιν Λάντεν την εποχή εκείνη.

Ο Μπιν Λάντεν και ο έπαινός του στον Fisk
Εν κατακλείδι, είναι απολύτως ειρωνικό το γεγονός ότι ο μπιν Λάντεν ανέδειξε τόσο πολύ τον Robert Fisk, καθώς ο τελευταίος είναι ένας άπληστος αντι-Σαουδικός Βρετανός δημοσιογράφος που ζωγραφίζει σθεναρά την Αλ Κάιντα και τον μπιν Λάντεν ως αποκλειστικό Σαουδικό-Ουαχαμπικό προϊόν.

Και έτσι, σύμφωνα με ένα ερώτημα που τέθηκε από τον Fisk σε ένα από τα άρθρα του: Είναι δυνατόν το Ιράν να γίνει ο πιθανός μελλοντικός αστυνομικός της Μέσης Ανατολής;

Απάντησε σε ένα τηλεγραφικό κείμενο του Μπέλφαστ το 2015 λέγοντας: «Το Ιράν αναγεννήθηκε ως μείζων έθνος της Μέσης Ανατολής, όταν συμφώνησε να περιορίσει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. Παρά τα “αν” (αν το Ιράν συμμορφωθεί με τις “παραμέτρους- κλειδιά”, αν οι Επαναστατικές Φρουρές του Ιράν δεν προσπαθήσουν να καταστρέψουν τη συμφωνία, αν το Ισραήλ δεν χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε μία αδίστακτη επίθεση του έθνους) η δομή θα μπορούσε να επιστρέψει την 36 ετών Ισλαμική Δημοκρατία στην κατάσταση μίας περιφερειακής υπερδύναμης, που υπήρχε εσχάτως υπό τον Σάχη».

«Και ποιος θα εκπλήσσονταν, αν οι ΗΠΑ άρχιζαν να επανεξετάζουν τη σχέση τους με τους Ουαχαμπίτες Σαουδάραβες που έδωσαν στον κόσμο τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τους 15 από τους 19 αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου»;

https://english.alarabiya.net/en/features/2017/12/11/Abbottabad-dossier-Curious-case-of-links-between-Fisk-and-bin-Laden-s-pieces.html