Algemeiner Πέμπτη 3.5.2018
Benjamin Kerstein

Πρώην κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος των Μυστικών Υπηρεσιών: Ο κόσμος είναι «πολύ ασφαλέστερος τόπος» εξαιτίας του «Ηρωισμού» της Ισραηλινής Μοσάντ

Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Algemeiner» την Πέμπτη, 3 Μαίου 2018, ένας πρώην κορυφαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, χαιρέτισε την πρόσφατη επιχείρηση της Μοσάντ κοντά στην Τεχεράνη, η οποία εξασφάλισε χιλιάδες έγγραφα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, λέγοντας, ότι έδειξε «την απίστευτη δύναμη, φαντασία και ηρωισμό των Μυστικών Υπηρεσιών του Ισραήλ». 

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε τηλεοπτική παρουσίαση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάου, ο οποίος την χαρακτήρισε ως την αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι το Ιράν έλεγε σταθερά ψέματα για την ύπαρξη και τη φύση του πυρηνικού του προγράμματος.

Ερωτηθείς για τη σημασία των αποκαλύψεων του Νετανιάου, ο πρώην Διαχειριστής Εθνικών Πληροφοριών για το Ιράν, Norman Roule – ο οποίος επίσης, πέρασε τρεις δεκαετίες στη CIA εργαζόμενος σε θέματα της Μέσης Ανατολής – δήλωσε: «Ο κόσμος είναι πολύ ασφαλέστερος τόπος, το Ισραήλ και η Αμερική είναι σίγουρα πολύ ασφαλέστερα μέρη, εξαιτίας του ηρωισμού των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών». 

Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση του Ιράν «θα απαιτούσε μεγάλη προετοιμασία, μεγάλη αίσθηση κινδύνου και ένα είδος προσοχής στη λεπτομέρεια και το σχεδιασμό για το οποίο οι Υπηρεσίες Πληροφοριών του Ισραήλ είναι δικαίως γνωστές και δικαίως δικαίως εγκωμιασμένες».

Όσον αφορά στις συνέπειες για τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν, ο Roule δήλωσε, «Το υλικό, όπως εξηγείται μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να αλλάζει δύο θεμελιώδεις αποφάσεις: Η πρώτη είναι ότι το Ιράν σταμάτησε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων το 2003, όπως δήλωσε στην Εθνική Αξιολόγηση Πληροφοριών το 2007. Και η δεύτερη, ότι το Ιράν δεν έχει ανασυγκροτήσει το πρόγραμμα πυρηνικών του όπλων από τότε».

Ωστόσο, σημείωσε, «το γεγονός ότι το Ιράν διατήρησε κρυμμένα υλικά αυτού του μεγέθους και κλίμακας είναι πολύ ανησυχητικό. Θα δώσει ισχυρά πολεμοφόδια σε όσους ισχυρίζονται ότι το Ιράν περιμένει να τελειώσουν οι περιορισμοί στη συμφωνία, ώστε να μπορέσει να ανασυγκροτήσει το πρόγραμμα όπλων του. Πιστεύω επίσης, ότι η τεράστια ποσότητα του υλικού είναι τέτοια που, αν και οι κρίσεις μας δεν έχουν αλλάξει, δε θα με εξέπληττε, εάν αποκαλύψουμε νέες πληροφορίες που μας λένε ότι το Ιράν έχει στοιχεία του προγράμματος που επέλεξε να κρύψει από τη διεθνή κοινότητα». 

Αναφερόμενος στις χώρες (5+1) Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Αγγλία και Αμερική, που διαπραγματεύτηκαν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν τον Ιούλιο του 2015, με την επίσημη ονομασία το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), ο Roule υποστήριξε, ότι το υλικό «δείχνει σαφώς ότι το Ιράν έχει πει ψέματα στο λαό του, στα 5 + 1 μέλη της συμφωνίας και τον κόσμο. Το κρυμμένο αρχείο δείχνει, ότι το Ιράν είναι αναξιόπιστο. Και δείχνει ότι η προσπάθεια ισχυρής επιθεώρησης της συμφωνίας JCPOA, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ». 

Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε, πως τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ιράν δε θα μπορούσε να ανακατασκευάσει αμέσως το πυρηνικό του πρόγραμμα: «Απλά δείχνουν ότι το Ιράν διατήρησε το βιβλίο μαγειρικής, τη συνταγή για το πρόγραμμα».

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει το Ιράν στο χτύπημα των Μυστικών Υπηρεσιών του Ισραήλ, ο Roule απάντησε: «Θα απαντήσουν ως συνήθως – με ψέματα, με προπαγάνδα. ... Στη συνέχεια, θα έχουν χωρίς αμφιβολία μία συνάντηση όπου θα πουν: “Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την τρομερή αποτυχία ασφαλείας;” Και θα παρακολουθήσουν στη συνέχεια και θα δουν πώς η Δύση αποκρίνεται σε αυτό το υλικό. Και πρέπει να απαντήσουμε πιέζοντας δυναμικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να ερευνήσει όλο αυτό το υλικό και απαιτώντας άμεση πρόσβαση σε όλους τους χώρους, το προσωπικό και τον εξοπλισμό που προσδιορίζονται στα στοιχεία. Και αν το Ιράν δεν συμμορφώνεται, πρέπει να το εξετάσουμε αυτό ως μία αξιόπιστη δικαιολογία για την επανενσάρκωση των κυρώσεων». 

Η «Επανενσάρκωση» παραπέμπει στην επαναφορά κυρώσεων στο Ιράν, οι οποίες ακυρώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας JCPOA. Αυτό θα ήταν περίπλοκο λόγω του ενδιαφέροντος για οικονομικές επενδύσεις στο Ιράν που ακολούθησαν τη συμφωνία.

Ερωτηθείς αν οι Ισραηλινές Μυστικής Υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν από τον Νετανιάου θα έπρεπε να πιέσουν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ και τους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκαταλείψουν τη συμφωνία ή τουλάχιστον να επιμείνουν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ο Roule δήλωσε: «Πρέπει να απαντήσετε με δύο τρόπους: Πρώτον, τα κύρια θέματα είναι ήδη γνωστά από το 2007. Και το γεγονός ότι ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών [Mohammad Javad] Zarif είναι ψεύτης είναι γνωστό σε όλους εδώ και χρόνια. Έτσι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο εδώ. Επίσης, οι πληροφορίες που διατυπώθηκαν στην παρουσίαση του Πρωθυπουργού Νετανιάου είχαν προηγουμένως μοιραστεί – σε δελτία Τύπου – με τον Πρόεδρο Τραμπ, οπότε το γνώριζε αυτό. Νομίζω ότι αυτό που κάνει η παρουσίαση του Πρωθυπουργού Νετανιάου, είναι η προσεκτική εξήγηση στον Αμερικανικό λαό και τον κόσμο της φύσης αυτής της ανακάλυψης».

Οι συνέπειες αυτού «υπογραμμίζουν την ανάγκη να απωθήσουμε πολύ σκληρά το Ιράν σε όλους τους τομείς και αυτό περιλαμβάνει την απειλή του Ιράν για το Ισραήλ και την περιοχή και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του. Και πιστεύω ακράδαντα, ότι η πίεση αυτή θα απαιτήσει κυρώσεις αν πρόκειται να αποφύγουμε τη σύγκρουση και ότι η Ευρώπη τις επόμενες ημέρες πρέπει να καταρτίσει μία νόμιμη, εύλογη και σοβαρή πρόταση κυρώσεων εναντίον του Ιράν για να αντιμετωπίσει το περιφερειακό και πυραυλικό του πρόγραμμα, όπως τα πυρηνικά του θέματα». 

Ο Roule σημείωσε ότι το πρόβλημα με το Ιράν δεν περιοριζόταν μόνο στο πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και στην περιφερειακή του επιθετικότητα, που εκδηλώθηκε με την άμεση παρέμβασή του στις μάχες στη Συρία και τη χορηγία του σε τρομοκρατικές και στρατιωτικές ομάδες στον Λίβανο και την Υεμένη.

«Επειδή το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν έχει απογυμνωθεί και βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία, πιστεύω ότι η σοβαρότερη απειλή για τη σταθερότητα και τις ζωές στην περιοχή θα προέλθει από το έργο του Ιράν με εκπροσώπους και εντολοδόχους στην Υεμένη και τη Συρία», δήλωσε ο Roule, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν απλώς μία απειλή για τους Ισραηλινούς και τους Άραβες, αλλά και για πολλούς άλλους που ζουν και εργάζονται στη Μέση Ανατολή.

«Οι πυραύλοι που εκτοξεύονται εναντίον του Ριάντ αποτελούν απειλή για τους πολίτες δεκάδων χωρών, όχι μόνο για τους Σαουδάραβες, γι’ αυτό πρόκειται για διεθνή απειλή», δήλωσε. «Και οι συνεχείς προσπάθειες του Ιράν για την κατασκευή αεράμυνας, πυραύλων και άλλων τρομοκρατικών εγκαταστάσεων στη Δαμασκό πρέπει να θεωρηθούν ως απειλή για τη ζωή των Ισραηλινών, όπως επίσης των Ιορδανών και των χιλιάδων άλλων εθνικοτήτων που είναι αρκετά τυχερές να ζουν σε αυτές τις υπέροχες χώρες». 

https://www.algemeiner.com/2018/05/03/former-top-us-intel-official-world-is-much-safer-place-due-to-heroism-of-israels-mossad/