ΥΝΕΤ Παρασκευή 20.4.2018
Της Yael Patir 

Η J Street εισήγαγε στο λόγο των Εβραίων της Αμερικής μια νέα μορφή υποστήριξης προς το Ισραήλ, που θέτει στόχο της την προώθηση της λύσης των δύο κρατών, παρόλο που η λύση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την κοσμοθεωρία της ισραηλινής κυβέρνησης. 

Ο Εβραίος Γερουσιαστής του Μέριλαντ Μπεν Κάρντιν ήταν ένας από τους συνολικά τέσσερεις Δημοκρατικούς γερουσιαστές που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν το 2015. Νωρίτερα, το 2012 ανέλαβε, μαζί με την Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Σούζαν Κόλινς, την πρωτοβουλία της αποστολής μιας επιστολής προς τον Μπάρακ Ομπάμα, η οποία καλούσε τον Αμερικανό Πρόεδρο να μην παράσχει καμία οικονομική βοήθεια προς την κυβέρνηση ενότητας των Παλαιστινίων. 

Ένας άλλος Εβραίος Γερουσιαστής, ο Μπέρνι Σάντερς που εκλέγεται στο Βερμόντ, και που στο παρελθόν ήταν επιτυχημένος αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον για τη θέση του Προέδρου του Δημοκρατικών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016, υπήρξε εκ των υποστηρικτών της συμφωνίας για τα πυρηνικά. Θα τον θυμόμαστε επίσης γιατί ήταν ένας από τους οκτώ Γερουσιαστές που επέλεξε να μην παραστεί στην ομιλία του Πρωθυπουργού Μπινγιαμίν Νετανιάου στο Κογκρέσο πριν από τις εκλογές του 2015 για την Κνέσσετ. 

Οι Κάρντιν και Σάντερς αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές, και ενίοτε αντιφατικές, προσεγγίσεις μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με την διένεξη Ισραήλ-Παλαιστινίων. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι και οι δυο τους -μαζί με άλλους γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου- παρευρέθησαν στην Εθνική Συνδιάσκεψη για την 10η Επέτειο του J Street, η οποία συνήλθε την εβδομάδα που διανύουμε στην Ουάσιγκτον. 

Την περασμένη δεκαετία, η J Street, μια μη-κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης, έγινε η μικρή αδερφή της μεγάλης και πανίσχυρης AIPAC. Έρχεται να διαμφισβητήσει την για χρόνια απαρασάλευτη συνθήκη, σύμφωνα με την οποία, φιλο-ισραηλινός σήμαινε να υποστηρίζεις όλες τις κινήσεις που γίνονται από την εκάστοτε ισραηλινή κυβέρνηση χωρίς την οποιαδήποτε άσκηση κριτικής. 

Η J Street εισήγαγε στο δημόσιο λόγο των Εβραίων της Αμερικής μία νέα μορφή υποστήριξης προς το Ισραήλ, που βλέπει ως κύριο σκοπό της την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών ως μια αναγκαία κίνηση για την ενίσχυση ενός εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους και ως το πιο σημαντικό για το συμφέρον του Ισραήλ, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία της, ακόμη κι αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με την κοσμοθεωρία της κυβέρνησης Νετανιάου. 

Δέκα χρόνια έπειτα από την ίδρυση της J Street, η AIPAC αποφάσισε και εκείνη να στηρίξει δημοσίως τη λύση των δύο κρατών στην τελευταία της συνδιάσκεψη. «Πρέπει όλοι μας να εργαστούμε προς αυτή τη μελλοντική εκδοχή: δύο κράτη για δύο λαούς. Ένα εβραϊκό με ασφαλή και υπερασπίσιμα σύνορα και ένα παλαιστινιακό με τη δική του σημαία και το δικό του μέλλον» είπε ο Διευθυντής του λόμπι Χόουαρντ Κορ. Αυτή η δήλωσε έτυχε της επιθετικής αντίδρασης της ισραηλινής Δεξιάς εναντίον της AIPAC, η οποία κάνει ό,τι είναι μέσα στις δυνατότητές της προκειμένου να ματαιώσει αυτή τη λύση. 

Ο κοινός παρονομαστής μεταξύ των γερουσιαστών Κάρντιν και Σάντερς για την κοινή τους εμφάνιση στη συνδιάσκεψη της J Street και της απόφασης της AIPAC να υπογραμμίσει την υποστήριξή της στη λύση των δύο κρατών είναι το ότι φαίνεται πως υπάρχει ρήγμα στην ηγεσία των Εβραίων της Αμερικής όσο αναφορά την αμέριστη υπποστήριξή τους στις πολιτικές των ισραηλινών κυβερνήσεων. Και όσο περισσότερο ο Νετανιάου και η κυβέρνησή του θριαμβολογούν για την κυβέρνηση Τραμπ -ίσως τη λιγότερο δημοφιλή κυβέρνηση  μεταξύ των Εβραίων της Αμερικής- αυτό το ρήγμα εξακολουθεί να διευρύνεται. 

Η ηγεσία των Εβραίων, ακόμη και το πιο συντηρητικό τους κομμάτι που συμπεριλαμβάνει τους ηγέτες της AIPAC καθώς και λιγότερο προοδευτικούς γερουσιαστές όπως ο Μπεν Κάρντιν, αφουγκράζονται προσεκτικά τις φωνές των Αμερικανοεβραίων συμπολιτών τους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι δυσαρεστημένοι με το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία που διαχειρίζεται η κυβέρνηση του Νετανιάου. Ακούει και μαθαίνει. 

Είναι δεδομένο ότι η υποστήριξη προς το Ισραήλ εκ μέρους της δεξιάς πτέρυγας του αμερικανικού πολιτικού χάρτη έχει χτυπήσει κορυφή, ωστόσο λιγότερο από το 30 τοις εκατό των Εβραίων της Αμερικής ρέπει προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ δεν αντέχει την απώλεια όχι μόνο των Εβραίων της Αμερικής αλλά και της πολιτικής τους ηγεσίας. 

Αντί να βάζουν το κεφάλι τους μέσα στην άμμο, οι ηγέτες της Ισραηλινής κυβέρνησης πρέπει να κατανοήσουν ότι ο Εβραϊσμός των ΗΠΑ και η ηγεσία του, των οποίων τη στήριξη θεωρούσαν ανέκαθεν δεδομένη, δεν προτίθεται να παρέχει ξεκάθαρη υποστήριξη, εάν η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις. 

*Η Yael Patir είναι διευθυντής του Ισραηλινού Προγράμματος στη J Street. 

 https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5233038,00.html